Cara Memasang dan Kemas Kini Pemacu dalam Windows 10

75

Pemacu membenarkan peranti anda berkomunikasi dan oleh itu berfungsi dengan PC anda. Windows 10 dilengkapi dengan pelbagai pemacu untuk pencetak, monitor, papan kekunci, kad grafik dan perkakasan lain yang telah dipasang.

Jika anda menyambungkan peranti tanpa pemacu yang diprapasang, anda tidak perlu risau. Artikel ini akan memandu anda memasang dan mengemas kini pemacu yang anda perlukan untuk perkakasan anda berkomunikasi dengan betul.

Adakah Windows 10 Memasang Pemacu Secara Automatik?

Windows 10 memuat turun dan memasang pemacu secara automatik untuk peranti anda apabila anda mula-mula menyambungkannya. Walau bagaimanapun, walaupun Microsoft mempunyai bekalan besar pemandu dalam mereka katalog, ia tidak selalunya versi terkini, dan banyak pemacu untuk peranti tertentu tidak ditemui. Jika perlu, anda juga boleh memasang pemacu sendiri.

Tetapi, jika pemacu yang dikenal pasti sistem adalah betul atau terdapat isu lain, anda mungkin perlu mencarinya dan memasangnya secara manual. Pertaruhan terbaik anda ialah pergi ke tapak web pengilang untuk perkakasan yang anda gunakan.

Adakah Saya Perlu Kemas Kini Pemacu Saya untuk Windows 10?

Secara umumnya, anda harus mengemas kini pemacu dalam Windows 10 apabila boleh. Sudah tentu, anda boleh membiarkan pemandu sahaja, tetapi versi yang dikemas kini sentiasa mengikuti isu keselamatan terkini dan menyesuaikan diri dengan perubahan Windows 10 untuk memastikan pengalaman yang lebih lancar.

Tambahan pula, kemas kini pemacu membetulkan isu keserasian, ralat dan kod rosak, selain menambah ciri pada perkakasan.

Cara Mengemas kini Pemacu pada Windows 10: Pemasangan Automatik

Untuk menukar tetapan pemasangan pemacu automatik pada Windows 10, anda perlu mencari halaman tetapan pemacu terlebih dahulu.

 1. Dalam bar carian Cortana, taip Tukar pemasangan peranti dan klik pada Tukar tetapan pemasangan peranti.

 2. Pilih sama ada untuk membenarkan Windows memuat turun perisian pemacu secara automatik atau melakukannya sendiri. Kemas kini automatik ialah kaedah paling mudah, di mana Windows akan lazimnya menyemak kemas kini pemacu dan memasangnya.
 3. Mengklik pilihan kedua untuk memasang pemacu secara manual memaparkan beberapa pilihan lain. Jika anda tidak mahu Windows memasang perisian pemacu, pilih pilihan kedua: Jangan sekali-kali memasang perisian pemacu daripada Kemas Kini Windows.

Cara Mengemas kini Pemacu Secara Manual dalam Windows 10

Jika anda ingin mengemas kini pemacu anda secara manual, terdapat beberapa cara. Kami akan membincangkan kaedah yang berbeza, supaya anda boleh memilih cara yang paling sesuai untuk anda.

Pemacu Manual Pasang melalui Pengurus Peranti

 1. Klik kanan Menu Mula dan pilih Pengurus Peranti.
 2. Cari peranti yang memerlukan kemas kini pemacu dan klik kanan padanya, kemudian pilih Kemas Kini Pemacu. Jika anda memerlukan butiran tentang pemacu semasa, pilih Properties sebaliknya. Dari sana, anda juga boleh mengemas kini pemandu.

Pemasangan Pemacu Manual melalui Laman Web Pengilang/Peranti

Anda juga boleh mengemas kini pemacu melalui tapak web syarikat peranti. Contohnya, jika anda memasang kad grafik NVIDIA, anda boleh mengemas kini pemacu untuk kad tersebut melalui tapak web rasmi NVIDIA.

Tangkapan Skrin 2015-07-22 pada 15.21.30.png

Sebaik sahaja anda telah mengemas kini pemacu anda, peranti anda harus sedia untuk digunakan dengan Windows 10. Jika semuanya gagal, anda boleh tetapkan semula kilang Windows 10 dan mula baharu. Cuma pastikan anda menyimpan fail peribadi anda yang sedia ada seperti imej, muzik dan banyak lagi sebelum mengambil tindakan itu.

Semak Kemas Kini Pilihan

Anda boleh menyemak kemas kini Pemandu dengan mudah dalam Tetapan Windows. Ini caranya:

 • Gunakan pintasan papan kekunci Win + I untuk mengakses tetapan peranti. Apabila tetingkap dibuka, klik pada Kemas Kini & Keselamatan.
 • Dari sini, pilih Lihat kemas kini pilihan.
 • Pilih anak panah lungsur di sebelah Kemas Kini Pemandu dan pilih yang anda ingin pasang.

Anda juga boleh melihat pemacu yang telah dipasang dengan memilih pilihan Lihat Sejarah Kemas Kini pada halaman Kemas Kini Windows, seperti yang ditunjukkan di atas.

Cara Nyahpasang Pemacu

Bergantung pada perkara yang anda cuba capai atau ralat yang anda alami, anda boleh menyahpasang dan kemudian memasang semula pemacu pada Windows 10. Jika anda menghadapi isu baharu dengan perkakasan sedia ada, ini mungkin isu kemas kini . Sebagai alternatif, mungkin terdapat beberapa pemandu yang anda tidak perlukan lagi dan ingin menyingkirkannya.

Bagaimana untuk Rollback Kemas Kini Pemandu

Menyahpasang pemacu boleh menjadi sedikit rumit, dan anda perlu memastikan bahawa sistem anda tidak memerlukan pemacu untuk berfungsi dengan betul. Walau bagaimanapun, kami mula-mula akan membincangkan cara anda boleh melancarkan semula kemas kini pada pemacu sedia ada. Ini berfungsi dengan sempurna jika anda menghadapi masalah selepas kemas kini baharu. Dan, jangan risau anda akan memadamkan penyesuai paparan yang anda sangat perlukan.

 1. Gunakan pintasan papan kekunci Win + X dan klik pada Pengurus Peranti (atau taipkannya ke dalam bar carian dan tekan Enter). Anda juga boleh mengakses menu ini dengan menggunakan perintah papan kekunci Win + R dan menaip devmgmt.msc, kemudian tekan Enter.
 2. Klik dua kali pada perkakasan yang memberi anda masalah. Kami akan menggunakan penyesuai Paparan, tetapi prosesnya akan sama tanpa mengira perkakasan yang anda pilih.
 3. Klik kanan pada perkakasan yang memberi anda masalah dan klik pada Properties.
 4. Sekarang, pilih pilihan untuk Gulung Kembali pemandu. Jika pilihan dikelabukan, kemas kini sebelumnya tidak tersedia, dan oleh itu, anda mungkin perlu mencuba salah satu kaedah lain yang telah kami gariskan dalam artikel ini.

Cara Nyahpasang Pemacu

Anda boleh menyahpasang pemacu yang anda tidak perlukan lagi, dan prosesnya agak mudah apabila anda mempunyai pemahaman asas mengenainya. Mula-mula, jika anda menyahpasang pemacu yang anda perlukan, anda mungkin menyebabkan masalah serius yang sukar dibetulkan, jadi pastikan anda menyahpasang pemacu yang anda tidak perlukan (hanya untuk mengulangi perkara itu).

Kini, anda mempunyai beberapa pilihan untuk menyahpasang pemacu. Yang pertama boleh diakses melalui arahan yang sama di atas. Daripada mengklik pada Roll Back Driver, klik pada Uninstall Driver. Apabila proses selesai, hanya mulakan semula sistem anda, dan anda sepatutnya bersedia untuk pergi.

Pilihan lain ialah mengalih keluar pemacu melalui pemasang. Pilihan ini tidak tersedia untuk semua pemacu dan perkakasan, jadi jika anda tidak melihatnya, anda perlu menggunakan kaedah di atas.

Pergi ke bar carian anda dan taip Nyahpasang program, kemudian tekan Enter pada papan kekunci anda. Menu akan muncul di mana anda boleh mencari pemandu yang anda cuba alih keluar. Klik dua kali pada program dan ikut arahan untuk menyahpasangnya. Setelah selesai, mulakan semula komputer anda.