Cara Mematikan Mod Gelap dalam Microsoft Word

9

Bagi kebanyakan daripada kita, kita menghabiskan terlalu banyak jam di hadapan skrin komputer kita. Membakar minyak tengah malam semasa bekerja pada dokumen Microsoft Word bukanlah perkara biasa hari ini. Tetapi syukur, Word mempunyai ciri unik yang boleh mengurangkan ketegangan mata dalam tetapan cahaya rendah yang dipanggil mod gelap. Ciri ini menggelapkan bahagian skrin yang lebih terang, menjadikan waktu malam berfungsi sedikit lebih mudah pada mata.

Walau bagaimanapun, jika anda telah menetapkan ciri ini untuk menampung tabiat kerja lewat malam anda, anda mungkin mendapati ia tidak sesuai dengan keperluan siang hari anda. Nasib baik, ada cara untuk mematikan ciri berharga ini. Artikel ini akan membincangkan cara mematikan mod gelap pada Mac dan PC yang menjalankan Windows 11.

Mematikan Mod Gelap dalam Microsoft Word pada Mac

Mod gelap Word ialah cara terbaik untuk merehatkan mata anda apabila bekerja larut malam pada dokumen penting. Dengan merendahkan cahaya pada bar alat Word dan kawasan sekeliling, ia boleh mengurangkan ketegangan mata dan memudahkan kerja malam. Namun, ini mungkin tidak sesuai apabila bekerja pada waktu siang.

Nasib baik, terdapat cara yang cepat dan mudah untuk mematikan mod gelap. Anda boleh menetapkan semula apl Word anda kepada normal dengan hanya beberapa ketikan. Terdapat dua cara untuk melakukannya. Untuk mengetahui cara menggunakan kaedah pertama, ikut arahan ini:

 1. Buka Microsoft word pada Mac anda.
 2. Di penjuru kiri sebelah atas skrin anda, klik pada perkataan “Perkataan.”
 3. Daripada menu lungsur turun, pilih “Keutamaan”.
 4. Dalam tetingkap pop timbul, ketik “Umum.”
 5. Tatal ke bawah dan cari bahagian “Peribadikan”.
 6. Klik pada butang di sebelah kiri “Matikan Mod Gelap.”

Terdapat cara kedua untuk mematikan mod gelap pada Mac anda. Mac OS yang lebih baharu mempunyai ciri mod gelap universal. Apabila didayakan, ia akan merendahkan cahaya untuk semua apl, termasuk Microsoft Word. Untuk melakukan ini, ikuti langkah di bawah:

 1. Klik pada ikon “Apple” di penjuru kiri sebelah atas skrin.
 2. Daripada menu lungsur turun, pilih “Keutamaan Sistem.”
 3. Ketik pada “Umum” dalam tetingkap pop timbul.
 4. Anda akan mempunyai tiga pilihan. Untuk melumpuhkan mod gelap, pilih “Cahaya”.

Dengan memilih salah satu kaedah ini, anda boleh melumpuhkan ciri mod gelap Word dengan mudah.

Mematikan Mod Gelap dalam Microsoft Word pada PC Windows 11

Anda akan mempunyai dua pilihan untuk dipilih. Untuk mengetahui cara berbuat demikian menggunakan Windows 11 dalam Word, lakukan perkara berikut:

 1. Lancarkan Microsoft Word pada PC anda.
 2. Klik pada “Fail” dari menu kiri atas.
 3. Di bahagian bawah tetingkap anak tetingkap kiri, ketik “Pilihan.”
 4. Dalam tetingkap pop timbul, cari tab “Umum” dan kemudian “Tema Pejabat.”
 5. Untuk melumpuhkan mod gelap, pilih sama ada “Klasik, “Berwarna-warni” atau “Putih.”
 6. Tekan “OK” untuk menyimpan perubahan anda.

Windows 11 juga mempunyai mod gelap global untuk membantu mengurangkan ketegangan mata apabila lampu malap. Anda boleh melumpuhkan ciri ini yang termasuk melumpuhkannya dalam Microsoft Word. Untuk mengetahui cara melakukannya, ikuti langkah di bawah:

 1. Tahan “Windows+I” untuk membuka “Tetapan.”
 2. Klik pada “Pemperibadian,” “Warna,” dan “Pilih Mod anda.”
 3. Daripada menu lungsur, pilih “Cahaya”.

Mod gelap kini akan dinyahpilih dan dimatikan untuk semua apl, termasuk Word. Ini ialah cara mudah untuk melumpuhkan ciri ini untuk semua yang anda lakukan pada PC anda.

Kembali ke Cahaya dengan Melumpuhkan Mod Gelap

Ciri mod gelap Microsoft Word boleh membantu mengatasi ketegangan mata dalam keadaan cahaya malap. Semasa bekerja pada dokumen Word, sesetengah pengguna memilih untuk beralih kepada mod gelap. Tetapi mod ini boleh memberi kesan sebaliknya kepada sesetengah orang. Nasib baik, mudah untuk melumpuhkan ciri mod gelap pada kedua-dua Mac dan PC. Dengan hanya beberapa klik atau ketik dalam pilihan Word, anda boleh kembali kepada cahaya.