Cara Mematikan Monitor Anda Dengan Papan Kekunci

3

Jika anda seperti kebanyakan orang, anda mungkin menghidupkan monitor anda sepanjang masa. Tetapi bagaimana jika berlaku gangguan bekalan elektrik dan anda tidak mempunyai sandaran bateri?

Dengan hanya beberapa ketukan kekunci, anda boleh mematikan monitor anda supaya ia tidak membazir tenaga. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya.

Cara Mematikan Monitor Anda Dengan Pintasan Papan Kekunci dalam Windows

Pintasan Windows ialah cara yang berguna untuk mengakses fail dan aplikasi yang kerap digunakan dengan cepat. Walau bagaimanapun, ia juga boleh digunakan untuk melaksanakan pelbagai arahan.

Berikut ialah cara untuk mematikan monitor anda dalam Windows menggunakan pintasan:

 1. . Anda boleh melakukan ini dengan meminimumkan tetingkap semua program yang sedang berjalan pada mesin anda. Sebagai alternatif, tekan “Alt + D.”
 2. Tekan “Alt + F4.”
 3. Pilih “Tidur” daripada pilihan lungsur turun pada skrin seterusnya. Ini akan membuatkan komputer anda tidur serta-merta.

Untuk menghidupkan monitor anda semula, anda hanya perlu menekan sebarang kekunci pada papan kekunci anda.

Anda mungkin perasan bahawa pintasan di atas bukanlah pintasan “benar” kerana ia bukan bebas tetikus. Selepas menekan kekunci gabungan papan kekunci “Alt + F4,” anda masih perlu menggunakan tetikus anda untuk memilih pilihan “tidur”. Tetapi di situlah PowerShell masuk.

PowerShell ialah cangkerang baris perintah yang direka khusus oleh Microsoft untuk mengautomasikan tugas. Ia boleh melakukan hampir semua perkara yang perlu dilakukan oleh pentadbir Windows setiap hari, seperti mengurus pengguna, rangkaian dan sumber. Ia membolehkan pengguna mengautomasikan hampir semua perkara, daripada menutup program terbuka hingga mematikan skrin.

Berikut ialah cara menggunakan PowerShell untuk mematikan monitor dalam Windows:

 1. Pergi ke skrin utama Windows anda.
 2. Klik kanan pada Desktop.
 3. Tuding tetikus anda pada “Baharu” dan pilih “Pintasan” daripada submenu konteks.
 4. Tampalkan arahan Powershell berikut dalam kotak kosong.
  powershell.exe -Arahan “(Tambah-Jenis ‘[DllImport(\”user32.dll\”)]public static extern int SendMessage(int hWnd,int hMsg,int wParam,int lParam);’ -Nama a -Pas)::SendMessage(-1,0×0112,0xF170,2)
 5. Klik “Seterusnya.”
 6. Taipkan nama untuk pintasan anda. Anda boleh menggunakan sesuatu seperti “Matikan Monitor” atau “Monitor Tidur.”
 7. Klik butang “Selesai”. Ini sepatutnya mencipta ikon desktop untuk pintasan baharu anda.
 8. Pada ketika ini, anda perlu menetapkan gabungan papan kekunci yang melaksanakan pintasan. Untuk berbuat demikian, klik kanan pada pintasan dan pilih “Properties.”
 9. Masukkan pintasan papan kekunci dalam kotak di sebelah “Kekunci Pintasan.”
 10. Klik pada “OK” untuk menyimpan perubahan.

Dan itu sahaja! Untuk menjalankan pintasan, tekan kombinasi papan kekunci yang baru anda buat untuk membuka tetingkap Prompt Perintah pada skrin anda. Skrin akan dimatikan beberapa saat kemudian (kira-kira 2 saat). Satu klik tetikus mudah akan menyalakan skrin apabila anda bersedia untuk terus bekerja.

Cara Mematikan Monitor Anda Dengan Pintasan Papan Kekunci pada Mac

Seperti Windows, macOS membenarkan pengguna menggunakan banyak pintasan papan kekunci untuk mengautomasikan tugasan yang sebaliknya akan mengambil masa yang lebih lama untuk dilaksanakan. Tetapi walaupun Windows tidak disertakan dengan pintasan papan kekunci terbina dalam untuk mematikan skrin, macOS mempunyai satu: Control + Shift + Eject.

Perkara terbaik tentang pintasan papan kekunci ini ialah ia mematikan skrin tanpa meletakkan komputer anda tidur. Ini bermakna anda boleh meneruskan kerja anda serta-merta selepas anda menekan sebarang butang pada papan kekunci anda. Anda tidak akan digesa untuk membuka kunci skrin atau memasukkan kata laluan Windows setempat anda.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mematikan skrin dan pada masa yang sama meletakkan komputer anda tidur, pintasan papan kekunci untuk digunakan ialah “Pilihan + Perintah + Keluarkan.”

Cara Mematikan Monitor Anda Dengan Pintasan Papan Kekunci pada Chromebook

Chromebook direka bentuk untuk memudahkan penggunaan dan salah satu ciri yang menjadikannya begitu mesra pengguna ialah hakikat bahawa anda boleh mematikan skrin dengan mudah. Anda juga boleh mematikan monitor anda dengan meletakkan Chromebook anda ke dalam mod “tidur”. Ini caranya:

 1. Tekan butang kuasa selama tiga saat. Menu akan muncul dengan pilihan untuk “Log Keluar,” “Tidur” atau “Tutup.”
 2. Pilih “Tidur” untuk mematikan skrin.

Chromebook akan memasuki mod tidur dan skrin akan menjadi gelap. Untuk membangunkannya semula, tekan sebarang kekunci atau butang kuasa.

Mod tidur akan mematikan skrin dan kebanyakan komponen dalaman tetapi akan memastikan RAM dikuasakan supaya anda boleh meneruskan kerja dengan cepat apabila anda membuka penutup semula.

Cara Mematikan Monitor Anda Dengan Pintasan Papan Kekunci pada Peranti Linux

Pada peranti Linux, kawalan ke atas monitor anda bermuara kepada Isyarat Pengurusan Kuasa Paparan (DPMS).

DPMS ialah ciri yang disokong oleh kebanyakan kad video dan monitor yang membolehkan komputer mematikan paparan apabila ia tidak digunakan. Ini boleh berguna untuk menjimatkan kuasa dan mengurangkan ketegangan mata jika anda cenderung untuk membiarkan komputer anda dihidupkan untuk tempoh yang lama.

Di Linux, anda boleh menggunakan DPMS untuk mematikan skrin anda dengan arahan mudah. Mula-mula, buka tetingkap terminal dan taip “xset dpms force off”. Ini akan segera mematikan skrin anda. Jika anda ingin menghidupkan semula skrin, taip “xset dpms force on”.

Anda juga boleh menggunakan arahan ini untuk meletakkan komputer anda dalam mod siap sedia atau gantung. Perintah “xset dpms force standby” akan meletakkan komputer anda ke dalam mod siap sedia, manakala “xset dpms force suspend” akan menggantung skrin (melancarkan mod tidur).

Perlu diingat bahawa menggunakan DPMS tidak akan menyimpan sebarang kerja yang belum disimpan; pastikan anda menyimpan kerja anda sebelum menggunakan arahan ini.

Panjangkan Jangka hayat Monitor Anda

Apabila anda meninggalkan komputer anda untuk tempoh yang berpanjangan, anda perlu mengambil beberapa langkah berjaga-jaga untuk memastikan ia akan berfungsi dengan baik apabila anda kembali. Salah satu perkara paling penting yang boleh anda lakukan ialah mematikan monitor anda.

Walaupun ia mungkin kelihatan seperti perkara kecil, mematikan monitor anda boleh membantu mengelakkan burn-in dan memanjangkan jangka hayatnya.