Cara Mematikan Sarikata pada TV Samsung Anda

12

Mematikan sari kata pada TV Samsung adalah berjalan-jalan di taman, dan anda boleh melakukannya pada semua model kontemporari daripada pengeluar Korea. Perkara terbaik ialah langkah yang sama digunakan untuk kedua-dua model Pintar dan TV biasa.

Artikel ini juga termasuk beberapa petua penyelesaian masalah jika sari kata tidak akan dimatikan. Jika sari kata yang degil mengganggu anda, masalahnya bukan dengan TV anda tetapi dengan alat atau perkhidmatan lain.

Mematikan Sarikata pada TV Samsung

Terdapat beberapa perkara yang perlu diingat sebelum anda memulakan.

Sari kata tersedia dalam siaran dan apl yang menyokongnya. Perkhidmatan penstriman seperti Hulu, Disney+ dan Netflix mempunyai langganan mereka dan anda perlu melumpuhkannya untuk setiap perkhidmatan.

Bagi mereka yang masih suka memainkan DVD dan Blu-ray, hidupkan dan matikan sari kata dalam menu cakera.

Berikut ialah langkah untuk mematikan sari kata pada TV Samsung.

  1. Pergi ke Skrin Utama Samsung, kemudian pilih Tetapan.
  2. Pilih Umum > Menu Kebolehcapaian.
  3. Pilih Tetapan Kapsyen, kemudian pilih Kapsyen untuk mematikannya, dengan mengandaikan sari kata sudah dihidupkan. Terdapat titik hijau kecil di sebelah tab Kapsyen yang menunjukkan bahawa sari kata dihidupkan.
  4. Untuk pilihan sari kata, menu Tetapan Kapsyen memberi anda tiga pilihan berbeza untuk mengubah sari kata mengikut keutamaan anda: Pilihan Kapsyen Digital, Mod Kapsyen dan Kapsyen Tertutup Berasingan.

Pilihan Sari Kata

Menu Tetapan Kapsyen memberi anda tiga pilihan berbeza untuk mengubah sari kata mengikut keutamaan anda.

Pilihan Kapsyen Digital

Menu ini membolehkan anda menukar rupa sari kata. Anda boleh memilih saiz fon, warna, gaya dan warna latar belakang yang berbeza. Untuk pengalaman tontonan yang paling selesa, sebaiknya gunakan fon putih pada latar belakang hitam dan laraskan saiz fon.

Mod Kapsyen

Di sini anda boleh memilih bahasa sari kata pilihan, tetapi ada tangkapan. Penyiar menentukan bahasa yang tersedia. Anda dinasihatkan untuk mengekalkan pilihan ini pada Lalai, tetapi kebanyakan stesen akan menyertakan sari kata bahasa Sepanyol jika itu yang anda perlukan.

Kapsyen Tertutup Asingkan

Sari kata dipaparkan di kawasan yang berbeza pada skrin untuk bacaan yang lebih mudah. Jika anda sudah biasa dengan kedudukan lalai di bahagian tengah bawah skrin, pilihan ini mungkin terasa agak pelik, tetapi ia boleh membantu sesetengah pengguna.

Helah Pakar untuk Mematikan Sarikata pada TV Samsung

Pintasan Kebolehcapaian tersedia dengan kebanyakan TV Samsung yang lebih baharu. Menu ini menampilkan pilihan yang paling kerap anda gunakan, menjadikannya lebih mudah untuk digunakan.

Samsung TV Cara Mematikan Sari Kata
  1. Tekan butang Redam pada alat kawalan jauh dan tahan sebentar untuk mendapatkan menu Pintasan Kebolehcapaian.
  2. Navigasi ke dan pilih pilihan Kapsyen untuk mematikannya. Ingat bahawa titik kecil berwarna hijau apabila sari kata dihidupkan.

Tidak Dapat Mematikan Sarikata pada TV Samsung—Apa yang Perlu Dilakukan?

Jika sari kata tidak hilang selepas anda melumpuhkannya pada TV, matikan sari kata menggunakan perkhidmatan pihak ketiga.

Kebanyakan kotak set atas untuk TV satelit dan kabel termasuk sari kata, dan tetapan mempengaruhi pilihan paparan. Jadi, pertama, tentukan sumber siaran yang menampilkan sari kata berterusan.

Sarikata lwn. Kapsyen Tertutup

Orang sering menggunakan istilah kapsyen tertutup dan sari kata secara bergantian, tetapi terdapat perbezaan.

Mengikut reka bentuk, sari kata adalah untuk mereka yang meredamkan TV, tidak memahami bahasa sumber atau tidak boleh menggunakan audio. Kapsyen tertutup (CC) juga termasuk perihalan hingar latar belakang, kesan bunyi, lirik lagu dan banyak lagi. CC adalah terutamanya untuk orang yang mengalami masalah pendengaran kerana mereka menyampaikan kebanyakan audio kepada penonton.

Memaparkan kapsyen tertutup atau sari kata bergantung pada sumber dan TV Samsung anda akan memaparkannya dengan sewajarnya. Sudah tentu, tetapan sumber juga membolehkan anda menukar gaya fon, saiz dan tetapan lain.

Sari kata mudah dihidupkan atau dimatikan dan anda tidak perlu melalui menu yang tidak berkesudahan untuk mencarinya. Sekiranya TV Samsung anda menjadi tidak bertindak balas, anda hanya perlu menghidupkannya dan isu itu sepatutnya hilang.