Cara membersihkan Apple Watch anda: Band, pembesar suara, muka jam dan mahkota digital

27
Cara membersihkan Apple Watch anda

Perkara yang anda perlukan untuk membersihkan Apple Watch:

 • Kain mikrofiber (kain bebas lin atau tidak kasar)
 • Sapu kapas
 • Air bersih

Bukan perkara baharu bahawa Apple Watch ialah salah satu jam tangan pintar terlaris untuk kecergasan. Walau bagaimanapun, Apple Watch anda perlu melalui banyak perkara untuk membentuk anda, bermakna Apple Watch akan mengumpul habuk dan peluh dari semasa ke semasa.

Secara positif, anda boleh membersihkan Apple Watch anda dengan mudah, walaupun diselaputi habuk atau peluh. Dalam panduan ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara membersihkan Apple Watch anda dengan betul tanpa merosakkan apa-apa.

Perkara yang perlu dilakukan sebelum membersihkan Apple Watch

Sebelum anda mula membersihkan Apple Watch anda, berikut ialah beberapa perkara yang perlu anda lakukan:

1. Tanggalkan tali

Tanggalkan tali Apple Watch

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menanggalkan tali Apple Watch anda. Ia membolehkan anda membersihkan bahagian dalam slot tali dan tali jam itu sendiri. Untuk menanggalkan tali, letakkan jam tangan anda menghadap ke bawah dan tekan butang tengah tempat tali bersambung ke Apple Watch anda, dan tarik keluar tali secara serentak. Lakukan ini untuk tali lain dan keluarkannya daripada Apple Watch.

2. Kunci air Apple Watch anda

Air mengunci Apple Watch anda menghalangnya daripada sentuhan tidak sengaja apabila ia bersentuhan dengan air. Selain itu, setelah pembersihan selesai, ia membantu mengeluarkan air daripada pembesar suara jika terdapat lebihan jumlah yang tinggal. Berikut ialah panduan tentang cara menggunakan ciri kunci air pada Apple Watch anda. Sebagai alternatif, anda juga boleh mematikan Apple Watch anda supaya selamat.

Cara membersihkan Apple Watch anda dengan selamat

Selepas menyelesaikan semua perkara asas, lakukan yang berikut demi satu untuk menjadikan Jam tangan anda kelihatan baik seperti baharu.

1. Bersihkan pembesar suara

Bersihkan pembesar suara Apple Watch

Pembesar suara pada Apple Watch anda mengumpul banyak habuk dari semasa ke semasa. Membersihkan pembesar suara hendaklah menjadi keutamaan semasa membersihkan Apple Watch anda. Untuk membersihkan pembesar suara Apple Watch anda, ambil a kain microfiber dan bersihkan mereka menggunakannya.

Seterusnya, ambil sedikit kapas dan gosokkannya sehingga habuk hilang. Selain itu, anda tidak seharusnya menggunakan terlalu banyak tekanan apabila anda menggosok kapas. Pembesar suara pada Apple Watch anda sepatutnya bersih sekarang.

2. Bersihkan paparan Apple Watch anda

Bersihkan Muka Jam Apple

Paparan ialah bahagian penting Apple Watch anda. Ia juga mengumpul banyak kotoran dari masa ke masa. Untuk membersihkan paparan Apple Watch anda, ikut arahan ini:

 1. Basahkan kain dengan air sedikit pada satu hujung.
 2. Gosok paparan Apple Watch dengan kain.
 3. Gunakan hujung kain yang kering untuk mengeringkan air yang berlebihan.

Setelah selesai, paparan Apple Watch anda sepatutnya bersih sekarang. Sekali lagi, jangan gunakan sabun atau detergen untuk membersihkan paparan kerana ia rapuh.

3. Cari kotoran dan bersihkannya

Keluarkan kotoran dan kotoran daripada Apple Watch

Memandangkan pembesar suara dan paparan telah keluar, tiba masanya untuk pergi ke tahap mikroskopik dan mencari kotoran yang terkumpul dari semasa ke semasa. Periksa Apple Watch anda dengan teliti dan bersihkannya dengan kain lembap. Anda juga boleh menggunakan swab kapas jika perlu. Jika kotoran baik-baik saja, anda boleh menggunakan alat ejektor SIM atau sesuatu yang serupa (ia sepatutnya tidak mempunyai kepala runcing) untuk membersihkan kawasan yang sukar dicapai.

Biasanya, anda akan menemui kotoran pada bahagian belakang Apple Watch di sekeliling cincin, slot tali dalam, Mahkota Digital, butang sisi dan sempadan paparan. Jadi pastikan anda membersihkan kesemuanya dengan teliti. Setelah selesai, biarkan Apple Watch kering untuk beberapa lama.

4. Basuh dan keringkan gelang jam tangan

Basuh dan keringkan jalur Apple Watch

Terdapat pelbagai jenis jalur yang tersedia untuk Apple Watch. Biasanya terdapat tiga jenis jalur: kulit, gelung dan generik. Dan setiap band memerlukan rawatan yang berbeza. Berikut ialah cara untuk merawat pelbagai jenis jalur Apple Watch:

Jalur kulit:

Jalur kulit memerlukan rawatan yang teliti kerana ia membentuk patina dari semasa ke semasa, dan anda mungkin mengoyakkan kulit jika anda menjadi kasar. Oleh itu, lebih baik untuk mengendalikan kulit dengan kehalusan yang baik.

 1. Basahkan mikrofiber atau kain bebas lin, tidak kasar di dalam air.
 2. Lap jalur kulit dengan kain itu sehingga bersih, dan biarkan talinya kering seketika.

Ingat bahawa anda tidak boleh merendam tali kulit di dalam air. Juga, elakkan suhu tinggi semasa mengeringkan jalur, seperti cahaya matahari langsung.

Jalur gelung:

Anda boleh menggunakan sabun untuk membersihkan jalur gelung, tidak seperti jalur kulit. Walau bagaimanapun, sesetengahnya diperbuat daripada benang, jadi anda mesti mengendalikannya dengan berhati-hati.

 1. Basahkan kain di dalam air dan gunakan sabun tangan yang lembut dan hypoallergenic untuk membersihkan band jika perlu.
 2. Lap dan keringkan jalur pada kain microfiber sebelum anda meletakkannya pada Apple Watch anda.

Band biasa:

Jalur biasa mudah dibersihkan kerana kebanyakannya diperbuat daripada silikon. Anda juga boleh merendamnya di dalam air atau mencucinya dengan sabun jika perlu.

 1. Basahkan kain di dalam air dan bersihkan dengan sabun lembut jika terdapat kesan degil.
 2. Lap pita dan keringkan pada kain mikrofiber untuk beberapa lama.

Setelah jalur itu kering sepenuhnya, anda boleh melampirkannya pada Apple Watch anda sekali lagi.

5. Nyahjangkit Apple Watch

Ya, anda membacanya dengan betul! Tetapi saya tidak akan berkeras untuk mengambil langkah ini, kerana banyak perkara yang perlu anda uruskan. Walau bagaimanapun, jika anda berkeras untuk membasmi kuman Jam tangan anda, anda melakukan perkara berikut.

Anda boleh menggunakan 70% tisu isopropil alkohol untuk mengelap bahagian luar Apple Watch anda dengan perlahan. Melakukan ini harus menghilangkan semua kotoran dan virus pada bahagian luar.

Sebagai alternatif, anda boleh mencuba Clorox Disinfecting Wipes atau 75% ethyl alcohol wipes untuk melakukan perkara yang sama. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa anda tidak boleh menggunakan produk yang mengandungi peluntur atau hidrogen peroksida. Juga, jangan gunakan pembasmi kuman pada kulit atau jalur gelung.

Soalan Lazim

Bolehkah saya mencuci Apple Watch di bawah air untuk menghilangkan kotoran?

Tidak, Apple Watch adalah kalis air dan bukan kalis air; oleh itu, anda mesti sentiasa menggunakan kain lembap untuk mengelap Apple Watch untuk membersihkannya sebanyak mungkin. Jika noda tidak hilang, gunakan tekanan lebih sedikit untuk menggosoknya.

Adakah sabun menjejaskan Apple Watch?

Ya, sabun dan air sabun boleh menjejaskan rintangan air Apple Watch. Oleh itu, menjauhkan Apple Watch daripada bahan tersebut adalah satu kemestian dan disyorkan.

Membersihkan…

Memastikan Apple Watch anda bersih adalah perlu, atau habuk dan kotoran akan menjejaskan fungsinya. Saya harap anda dapat membersihkan Apple Watch anda menggunakan panduan yang dinyatakan di atas. Membersihkan Apple Watch anda sekali setiap dua bulan boleh meningkatkan jangka hayatnya.

Baca lebih lanjut:

 • 45 Petua dan kiat Apple Watch yang berguna: Jadilah profesional!
 • Cara menggunakan ChatGPT pada iPhone dan Apple Watch: Panduan lengkap
 • Apple Watch tidak bertindak balas atau menghidupkan? 8 Pembetulan untuk menyelesaikannya