Cara Membetulkan Data Rosak pada PS4

22

Data yang rosak pada Sony PlayStation 4 anda kelihatan seperti sesuatu yang mengerikan, tetapi sebenarnya agak mudah untuk dibaiki. Jadi, jika anda mendapat mesej ralat “Data rosak”, anda tidak perlu risau.

Fail boleh rosak dalam pelbagai cara. Kadangkala pemasangan mungkin tidak lengkap, atau proses lain mungkin mengganggunya. Jika anda mempunyai cakera permainan yang rosak, ia mungkin tidak akan memasang permainan dengan betul. Pada masa lain menyimpan fail mungkin menghadapi masalah dan merosakkan keseluruhan fail permainan.

Biasanya, data yang rosak hanya menjejaskan permainan atau apl yang sepadan. Oleh itu, memasang semula mereka harus menyelesaikan masalah ini. Walau bagaimanapun, terdapat kejadian yang jarang berlaku di mana beberapa data penting rosak. Ia lebih terlibat jika itu berlaku.

Artikel ini membincangkan beberapa cara untuk membetulkan isu data rosak.

Bagaimana untuk Mengetahui jika Data rosak pada PS4

Ada kalanya mungkin lebih jelas bahawa anda telah merosakkan data pada PS4 anda, tetapi simptomnya juga boleh muncul dalam bentuk lain. Pertama, jika anda menerima kod ralat Data Rasuah, jelas sekali, anda telah merosakkan data. Tetapi, ada kalanya anda menghadapi masalah dan tidak mempunyai kod ralat yang memberitahu anda bahawa ini adalah masalahnya.

Berikut adalah beberapa tanda lain yang perlu dicari:

betulkan data yang rosak pada ps4
 • Permainan ketinggalan atau tidak dimuatkan dengan betul. Sambungan Internet anda selamat, dan cakera tidak tercalar, tetapi anda masih menghadapi masalah.
 • PS4 anda lambat bergerak melalui menu atau tetapan.
 • PS4 anda tidak akan membaca cakera walaupun ia tidak tercalar.

Jika anda menghadapi masalah dengan sistem anda dan anda telah mencuba langkah penyelesaian masalah asas, ini berkemungkinan kerana anda telah merosakkan data. Nasib baik, langkah untuk membetulkan ralat agak mudah.

Cara Mengesan dan Mengalih Keluar Fail Permainan PS4 yang Rosak Secara Manual

Apabila anda mendapat skrin ralat data yang rosak untuk data permainan yang disimpan atau apabila ikon permainan muncul dengan ikon zigzag ke bawah, sistem mengenal pasti ia sebagai rosak dan menyimpan fail dalam folder yang berasingan. Dengan beberapa langkah mudah, anda boleh mencari fail dan mengeluarkannya secara manual. Begini cara melakukannya.

 1. Masukkan Tetapan dan pergi ke Pengurusan Storan Sistem.
 2. Sekarang, pergi ke Data Tersimpan > Pemain Media.
 3. Dalam folder, anda akan melihat fail “data rasuah”.
 4. Tekan butang Pilihan.
 5. Pilih Padam untuk mengalih keluar fail yang rosak daripada pemacu anda.

Apabila anda membuka semula folder pemain media, fail yang rosak seharusnya tidak muncul lagi. Jika fail itu daripada permainan video, cuba pasang semula.

Alih Keluar Fail yang Dimuat Turun Secara Manual

Jika fail itu rosak semasa ia dimuat turun, ia akan muncul dalam folder Muat Turun anda sebagai ikon segi empat sama patah yang dikelabukan.

Untuk membetulkannya, anda perlu:

 1. Buka menu Pemberitahuan pada skrin utama anda.
 2. Tekan butang Pilihan dan pilih Muat Turun.
 3. Cari fail yang rosak.
 4. Tekan Options sekali lagi.
 5. Padamkan fail.

Sebaik sahaja anda melakukannya, cuba muat turun fail sekali lagi.

Bagaimana untuk membina semula Pangkalan Data PS4

Jika masalah di atas tidak berlaku, anda boleh mencuba proses pangkalan data Bina Semula. Ini akan mengimbas keseluruhan sistem PS4 anda untuk sebarang pepijat, gangguan dan apa-apa yang tidak berfungsi dengan betul. Ia tidak akan memadamkan apa-apa daripada pemacu anda, tetapi ia akan cuba membaiki fail yang rosak.

Untuk memulakan proses ini:

 1. Matikan PS4 anda dan sambungkan pengawal ke PS4 melalui port USB. (Pengawal Bluetooth tidak berfungsi dalam mod selamat.)
 2. Pegang butang Kuasa, ia sepatutnya berbunyi bip dua kali sebelum anda melepaskannya.
 3. PS4 akan memasuki Safe Mode, pilih pilihan Bina Semula Pangkalan Data. Biasanya, ia adalah 5ke pilihan dalam menu Mod Selamat.
  data rosak pada ps4
 4. Tunggu sehingga proses selesai.
 5. Hidupkan konsol anda dan semak sama ada data yang rosak masih wujud.

Untuk Isu Utama – Mulakan PS4

Jika kaedah di atas tidak menyingkirkan fail yang rosak, atau jika fail terus muncul, anda mungkin perlu memadam semua data anda dan mulakan dari awal.

 1. Ikuti langkah 1-5 dari bahagian sebelumnya untuk memasuki Mod Selamat. Sekarang, daripada memilih Membina semula pangkalan data, anda perlu memilih Inisialisasikan PS4. Ia sepatutnya berada di bawahnya.

Kaedah ini akan memadamkan semua data yang ditambah pengguna dan memulihkan PS4 kembali kepada tetapan lalainya. Pastikan anda membuat sandaran semua fail yang berkaitan untuk mengelakkan sebarang kehilangan data. Apabila ia selesai, semua fail yang rosak dan tidak berfungsi akan hilang daripada pemacu anda.

Masih Menghadapi Isu dengan Data Rosak?

Jika anda telah melalui semua kaedah di atas dan masih menemui data yang rosak sepanjang masa, masalahnya mungkin tiada dalam sistem.

Biasanya, ini bermakna cakera permainan mungkin rosak dan anda mungkin perlu mendapatkan yang baharu. Ada kemungkinan bahawa cakera keras anda mungkin dipersalahkan. Terdapat dua senario yang berpotensi:

Pemacu Keras Kehabisan Ruang

Pemacu keras terbina dalam PS4 mungkin tidak cukup besar untuk kegunaan anda. Dalam situasi itu, anda akan menghadapi masalah dengan kemas kini, menyimpan permainan dan memasang apl baharu. Kadangkala sistem tidak akan dapat menangani perkara ini dengan sendirinya, dan fail akan rosak dalam proses itu.

Jika HDD anda hampir penuh, anda harus mempertimbangkan untuk mengosongkan sedikit ruang atau menaik taraf kepada cakera yang lebih besar.

Cakera Keras Rosak

HDD PS4 anda kadangkala boleh mempunyai sektor buruk yang tergelincir melalui celah dalam proses pangkalan data Bina Semula, yang mungkin anda perlu cuba lagi. Bergantung pada bilangan dan penyebaran sektor buruk, ini mungkin atau mungkin tidak mengakibatkan data yang kerap rosak. Anda boleh sama ada hidup dengannya atau menggantikan cakera keras.

Soalan Lazim

Berikut ialah beberapa lagi jawapan kepada soalan yang paling kerap ditanya anda.

Apakah yang menyebabkan data menjadi rosak pada PS4?

Salah satu sebab yang lebih biasa di sebalik fail rosak pada PS4 ialah gangguan bekalan elektrik. Jika sistem tidak dimatikan dengan betul atau terdapat lonjakan kuasa, PS4 anda mungkin mengalami masalah akibat fail yang rosak.

Satu lagi sebab anda mungkin menghadapi masalah ialah PS4 anda gagal melengkapkan atau memasang kemas kini dengan betul. Jika sistem anda ditutup atau terputus sambungan internetnya semasa kemas kini, anda mungkin akan mengalami isu yang berkaitan dengan fail yang rosak.

Punca lain berkisar daripada kegagalan perkakasan hingga memuat turun fail yang rosak. Bergantung pada tahap keterukan masalah, anda mungkin perlu menaik taraf cakera keras anda atau menghubungi Sony untuk mendapatkan sokongan tambahan.

Bagaimanakah saya memulihkan data saya?

Jika anda telah memutuskan untuk menggunakan pilihan nuklear dan menetapkan semula sistem anda kepada lalai kilang, anda mungkin boleh memulihkan data anda dengan pemulihan sistem.

Jika anda telah menyandarkan kandungan anda, anda boleh mengikuti langkah ini untuk memulihkan data:

1. Pergi ke Tetapan > Sistem > Sandaran dan Pulihkan > Pulihkan PS4.

2. Kemudian, pilih fail yang anda ingin pulihkan dan cuba memulihkan sebarang data yang hilang.

Nasib baik, anda boleh memulihkan banyak kemajuan dan permainan anda yang disimpan dengan melog masuk ke akaun PlayStation anda (atau akaun yang sepadan dengan permainan anda, seperti akaun Bethesda atau Epic Games).