Cara Membetulkan Deringan iPhone Apabila Jangan Ganggu Ditetapkan

9

Ciri Jangan Ganggu (DND) Apple sesuai untuk mengurus pemberitahuan anda supaya anda boleh fokus. Semasa didayakan, anda boleh menyesuaikannya untuk menghentikan semua pemberitahuan pada setiap masa, hanya dalam masa yang dijadualkan atau untuk membenarkan gangguan daripada kenalan dan apl terpilih.

Sesetengah pengguna iPhone mendapati mereka terganggu walaupun ciri DND didayakan. Jika ini berlaku kepada anda, baca terus untuk mengetahui sebabnya, cara mencegahnya dan beberapa petua DND yang berguna yang lain.

iPhone Berdering Apabila Jangan Ganggu Ditetapkan

Tetapan Jangan Ganggu lalai pada iPhone anda boleh menjadi sebab anda menerima panggilan walaupun mendayakannya. Secara lalai, iOS hanya akan menyenyapkan panggilan dan mesej masuk jika iPhone anda dikunci. Jika tidak, anda akan menerima panggilan dan mesej semasa menggunakan telefon anda.

Cara Tetapkan Jangan Ganggu kepada Sentiasa

Untuk memastikan anda tidak terganggu sama ada anda menggunakan telefon anda atau tidak, anda boleh mendayakannya sentiasa disenyapkan dalam tetapan Jangan Ganggu. Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukannya.

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Ketik “Fokus,” kemudian “Jangan Ganggu,” atau hanya “Jangan Ganggu.”
 3. Di bawah bahagian “Senyap”, ketik “Sentiasa”.

Cara Menjadualkan Mod Jangan Ganggu

Mod DND boleh dijadualkan untuk diaktifkan pada masa tertentu, seperti apabila anda akan berada dalam mesyuarat atau tidur. Ikuti langkah ini untuk merancang masa Jangan Ganggu anda.

 1. Akses menu tetapan “Jangan Ganggu”.
 2. Ketik “Tambah Jadual atau Automasi.”
 3. Anda seharusnya melihat syarat khusus yang anda mahu DND aktifkan secara automatik: “Masa,” “Lokasi” atau “Apl”. Jika anda memilih “Masa”, anda akan digesa untuk memasukkan masa mula, masa tamat dan hari.
 4. Ketik “Selesai” untuk menyimpan tetapan anda.

Cara Membuat Pengecualian Jangan Ganggu

Ciri Jangan Ganggu membolehkan anda membuat pengecualian untuk membenarkan panggilan dan pemberitahuan daripada kenalan tertentu atau aplikasi tertentu. Ikuti langkah ini untuk mendayakan panggilan dan pemberitahuan daripada kenalan terpilih apabila DND aktif.

 1. Pergi ke menu tetapan “Jangan Ganggu”.
 2. Di bawah bahagian “Pemberitahuan Dibenarkan”, pilih “Orang”.
 3. Pilih kenalan atau kumpulan yang anda ingin benarkan panggilan dan pemberitahuan. Ketik ikon tambah untuk memilih kenalan.
 4. Daripada senarai kenalan anda, pilih satu atau lebih untuk ditambahkan pada senarai “Orang Dibenarkan” anda.
 5. Ketik pilihan “Panggilan Daripada” untuk menambah orang lain. Di sini anda juga boleh memilih untuk membenarkan panggilan daripada “Semua orang”, “Tiada Siapa” atau “Kegemaran” anda.
 6. Anda akan mempunyai pilihan untuk membenarkan panggilan berulang daripada kenalan terpilih. Untuk menyediakan ini, pergi ke skrin tetapan DND dan togol pada pilihan “Benarkan Panggilan Berulang”. Ini akan membolehkan panggilan kedua daripada orang yang sama dalam masa tiga minit.

Soalan Lazim

Apakah yang berlaku apabila iPhone anda menggunakan Jangan Ganggu dan seseorang memanggil?

Apabila Jangan Ganggu didayakan, panggilan anda terus ke mel suara. Anda akan mendapat pemberitahuan senyap sebagai panggilan terlepas. Pemanggil akan diberitahu bahawa telefon sama ada dimatikan atau di luar liputan rangkaian.

Adakah Fokus sama dengan Jangan Ganggu?

Mod DND dan Fokus boleh mengawal pemberitahuan daripada apl tertentu. Setelah mana-mana mod didayakan, menyekat pemberitahuan, mengosongkan pemberitahuan terbuka daripada apl tertentu dan menghalang pemberitahuan selanjutnya daripada dipaparkan semuanya aktif.

Adakah Fokus menggantikan Jangan Ganggu?

Tidak, Fokus tidak menggantikan Jangan Ganggu.

Dengan Focus tersedia dalam iOS 15 dan iPadOS 15 atau lebih baru, anda boleh mengaktifkan DND untuk menyenyapkan panggilan, pemberitahuan dan makluman apabila peranti anda dikunci. Anda boleh menjadualkan DND dan membenarkan panggilan daripada orang terpilih.

Adakah Jangan Ganggu lebih baik daripada diam?

Mod senyap harus digunakan apabila anda memilih untuk menyenyapkan segala-galanya tanpa perlu membuat pengecualian atau jadual. Mod DND boleh digunakan apabila anda perlu membenarkan panggilan dan pemberitahuan daripada sesetengah orang atau pemberitahuan daripada beberapa apl. Contohnya, jika mod DND ditetapkan pada waktu malam, anda boleh membenarkan penggera masih berbunyi pada waktu pagi.

Bagaimanakah cara saya mematikan Fokus?

Ikuti langkah ini untuk melumpuhkan Fokus.

1. Tekan lama ikon Fokus daripada Skrin “Kunci”. Atau akses “Pusat Kawalan”, kemudian tekan “Fokus.”

2. Tekan ikon “Fokus” untuk melumpuhkannya.

Tiada Lagi Gangguan Yang Tidak Diingini

Tiada siapa yang suka diganggu oleh iPhone mereka, terutamanya selepas mengaktifkan fungsi “Jangan Ganggu”. Secara lalai, dan walaupun DND, iPhone menganggap bahawa jika anda menggunakan telefon anda, tidak mengapa untuk mengganggu anda. Anda boleh kekal tidak terganggu pada setiap masa dengan memilih pilihan sentiasa senyap dalam tetapan Jangan Ganggu.

Adakah anda dapat menetapkan mod Jangan Ganggu seperti yang telah kami gariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.