Cara Membetulkan Instagram Tidak Dapat Menyegarkan Suapan

12

Sebagai salah satu rangkaian sosial yang paling popular, Instagram menawarkan banyak ciri menarik kepada penggunanya. Walaupun ia boleh dipercayai pada kebanyakan masa, apl itu tidak sempurna. Salah satu isu yang mungkin anda alami ialah ketidakupayaan untuk memuat semula suapan anda.

Jika anda berminat untuk mengetahui cara membetulkan isu “Tidak dapat memuat semula suapan” Instagram, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini akan menerangkan mengapa ini berlaku dan perkara yang perlu anda lakukan untuk membolehkan Instagram anda berfungsi dan berfungsi.

Punca Instagram Tidak Dapat Menyegarkan Mesej Suapan

Mesej “Tidak dapat memuat semula suapan” Instagram mungkin antara ralat yang paling tidak digemari oleh komuniti untuk dihadapi. Ketidakupayaan untuk melihat siaran dan cerita terkini boleh muncul secara tiba-tiba, kerap berlaku dan sentiasa menjengkelkan. Mari kita bincangkan dahulu kemungkinan sebab dan penyelesaian untuk isu ini.

Berikut ialah kemungkinan sebab anda tidak boleh memuat semula suapan Instagram anda:

Sambungan internet

Salah satu sebab yang paling biasa Instagram tidak menyegarkan suapan anda ialah sambungan internet yang perlahan atau “lambat”. Memandangkan sambungan tidak cukup pantas, Instagram tidak dapat memuatkan foto dan video terkini. Ia juga boleh berlaku jika sambungan terlampau beban daripada jumlah trafik yang tinggi, seperti semasa perlawanan besar atau Malam Tahun Baru.

Apl Tidak Dikemas Kini

Jika anda menggunakan versi lama apl Instagram, anda boleh mengalami banyak masalah dengannya, termasuk ketidakupayaan untuk memuatkan siaran terbaharu.

Pelayan Instagram Tidak Berfungsi dengan Baik

Jika pelayan Instagram tidak berfungsi, anda akan melihat mesej “Tidak dapat memuat semula suapan”. Ini tidak kerap berlaku, tetapi apabila ia berlaku, ia biasanya diselesaikan dengan cepat.

Cache Instagram Telah Penuh

Anda mungkin mengalami masalah prestasi jika fail cache Instagram penuh. Fail sementara ini disimpan pada peranti anda untuk mempercepatkan masa muat. Tetapi, jika memori cache penuh, apl itu mungkin tidak berfungsi.

Masa dan Tarikh Salah

Anda mungkin mendapati ini pelik, tetapi Instagram mungkin tidak berfungsi dengan betul jika anda tidak mempunyai masa dan tarikh yang sesuai ditetapkan pada telefon anda. Jika masa dan tarikh Instagram tidak sepadan dengan yang anda pilih, apl itu mungkin menghadapi nilai yang bercanggah, yang boleh menyebabkan masalah.

Anda Disekat

Instagram memantau setiap tingkah laku pengguna dan boleh menyekat penggunaan. Ini boleh berlaku kepada anda jika anda telah membuat ulasan yang tidak sesuai tetapi juga jika akaun anda baharu dan anda telah menyukai atau mengulas pada banyak siaran dalam masa yang singkat.

Cara Membetulkan Ralat Suapan Tidak Dapat Menyegar Semula Instagram

Memandangkan kami telah menyemak kemungkinan sebab anda tidak boleh memuat semula suapan Instagram anda, mari lihat penyelesaiannya:

Semak Sambungan Internet Anda

Tindakan pertama yang perlu anda ambil ialah menyemak sambungan internet anda. Jika anda menggunakan Wi-Fi, semak sama ada isyarat itu cukup kuat. Jika anda menggunakan data selular, pastikan anda mempunyai penerimaan dan kelajuan yang mencukupi. Kami mengesyorkan menggunakan Ujian kelajuan untuk menyemak kelajuan internet anda, sama ada anda menggunakan Wi-Fi atau rangkaian selular.

Jika anda mengalami isu ini pada akhir bulan, anda mungkin mempunyai jumlah data mudah alih yang terhad atau pembekal anda mungkin menyekat sambungan anda. Untuk menyelesaikan isu ini, hubungi pembawa telefon anda.

Tetapkan Masa dan Tarikh Automatik

Seperti yang telah kami nyatakan, jika masa dan tarikh yang anda tetapkan secara manual tidak sepadan dengan nilai sebenar, anda akan mengalami masalah dengan apl seperti Instagram. Untuk mengelakkan ini, tetapkan masa dan tarikh pada telefon anda kepada automatik.

Jika anda menggunakan peranti Android, ikut arahan ini:

 1. Buka menu anda dan pergi ke Tetapan.
 2. Ketik Pengurusan am.
 3. Hit Tarikh dan masa.
 4. Hidupkan togol di sebelah tarikh dan masa automatik.

Tetapan ini mungkin berbeza-beza bergantung pada versi Android yang anda miliki. Jika anda tidak melihat pengurusan Am, anda akan mempunyai pilihan Tarikh dan masa dalam Tetapan anda.

Jika anda mempunyai iPhone, ikuti langkah di bawah untuk menetapkan masa dan tarikh kepada automatik:

 1. Pergi ke menu anda dan buka Tetapan.
 2. Ketik Umum.
 3. Pilih Tarikh & Masa.
 4. Dayakan Set Secara Automatik.

Log Keluar dan Log Masuk

Satu penyelesaian yang mungkin untuk tidak dapat memuat semula suapan Instagram anda ialah log keluar daripada aplikasi dan kemudian log masuk semula.

Begini cara melakukannya:

 1. Buka apl Instagram.
 2. Ketik gambar profil anda di sudut kanan bawah.
 3. Tekan ikon Hamburger di sudut kanan atas.
 4. Tekan Tetapan.
 5. Tatal ke bawah dan pilih Log Keluar.
 6. Tutup apl dan kemudian buka semula apl dan log masuk semula ke akaun anda.

Kosongkan Cache Instagram

Cuba kosongkan cache memori Instagram untuk meningkatkan prestasi apl dan menyelesaikan isu.

Jika anda mempunyai peranti Android, ikut arahan ini:

 1. Buka menu dan pergi ke Tetapan.
 2. Ketik Apl.
 3. Cari Instagram dan pilihnya.
 4. Tekan Storan.
 5. Pilih Kosongkan Cache.

Adalah penting untuk diingat bahawa anda perlu log masuk ke akaun anda sekali lagi sebaik sahaja anda mengosongkan cache. Pastikan anda tahu nama pengguna dan kata laluan anda.

Jika anda mempunyai iPhone, satu-satunya cara untuk mengosongkan cache Instagram ialah memasangnya semula. Ikut arahan dalam Pasang semula Apl Instagram bahagian.

Mulakan semula Peranti Anda

Mengebut semula sistem anda boleh membetulkan sebarang gangguan dan ralat sementara.

Pengguna Android harus menahan butang kuasa dan tekan pilihan Mulakan semula. Jika anda mempunyai iPhone, tahan salah satu butang kelantangan dan butang sisi sehingga anda melihat peluncur kuasa pada skrin. Kemudian, seret peluncur, tunggu kira-kira 30 saat dan tahan butang sisi untuk menghidupkan semula telefon.

Kemas kini Apl Instagram

Untuk memastikan prestasi terbaik, anda perlu mengemas kini semua apl anda dengan kerap. Kebanyakan pengguna telah mengaktifkan kemas kini automatik. Tetapi, jika anda tidak mempunyai storan yang mencukupi pada satu ketika, anda mungkin terlepas satu atau dua kemas kini. Atau, anda mungkin telah melumpuhkan kemas kini automatik.

Jika anda pengguna iPhone, berikut ialah cara untuk menyemak sama ada anda menjalankan versi terkini apl Instagram:

 1. Buka menu anda dan pergi ke App Store.
 2. Taip Instagram ke dalam bar carian.
 3. Jika terdapat versi yang lebih baharu tersedia, anda akan melihat butang Kemas Kini di sebelah kanan. Ketik ia. Jika anda melihat butang Buka, anda sudah menjalankan versi terkini.

Pengguna Android harus mengikuti langkah ini untuk mengemas kini apl Instagram mereka:

 1. Buka menu anda dan pergi ke Gedung Play.
 2. Masukkan Instagram ke dalam bar carian.
 3. Pilih Kemas Kini di sebelah kanan apl. Jika anda tidak melihat butang ini, ini bermakna anda mempunyai versi terkini.

Pasang semula Apl Instagram

Dalam sesetengah kes, menyahpasang dan memasang semula apl Instagram boleh menyelesaikan isu tersebut.

Pengguna iPhone perlu mengikut arahan ini untuk memasang semula Instagram:

 1. Cari apl Instagram pada iPhone anda.
 2. Ketik dan tahan ikon apl sehingga menu muncul.
 3. Ketik Alih Keluar Apl.
 4. Lawati Stor aplikasi untuk memasang semula Instagram.

Jika anda mempunyai Android, ikuti langkah di bawah untuk memasang semula Instagram:

 1. Cari apl Instagram pada peranti anda.
 2. Tekan dan tahan ikon sehingga anda melihat menu, dan ketik Nyahpasang.
 3. Pergi ke Kedai mainan dan pasang Instagram.

Semak Pelayan Instagram

Pelayan Instagram boleh terbeban dan tamat masa. Walaupun ini biasanya diselesaikan dalam beberapa minit, anda sentiasa boleh menyemak sama ada ini adalah punca masalah anda. Lawati laman web seperti Pengesan bawah untuk menyemak pancang laporan gangguan. Jika pelayan Instagram tidak berfungsi, tiada apa yang boleh anda lakukan selain menunggu.

Paksa Keluar dari Apl Instagram

Dengan berhenti paksa atau hentikan paksa apl, anda menutup semua aktiviti berkaitan apl. Langkah-langkah berbeza bergantung pada sama ada anda mempunyai peranti Android atau iPhone.

Pengguna Android harus mengikut langkah di bawah untuk menghentikan paksa apl Instagram:

 1. Cari apl Instagram dalam menu anda, kemudian ketik dan tahan ikon sehingga anda melihat menu lungsur.
 2. Ketik Maklumat apl dan kemudian Henti Paksa dan Henti Paksa sekali lagi untuk mengesahkannya.

Jika anda mempunyai iPhone, berikut ialah cara untuk memaksa berhenti Instagram:

 1. Pergi ke Skrin Utama anda dan leret dari bawah ke tengah skrin.
 2. Leret ke kanan atau kiri sehingga anda melihat apl Instagram.
 3. Leret ke atas untuk menutup apl Instagram.

Cuba Gunakan Instagram pada Peranti Lain

Walaupun ini bukan penyelesaian, ia boleh membantu anda menentukan sama ada masalahnya adalah pada rangkaian atau peranti anda. Cuba log masuk ke akaun Instagram anda dari komputer riba, tablet atau peranti mudah alih anda yang lain pada rangkaian yang sama. Jika anda boleh memuat semula suapan anda menggunakan peranti lain, masalahnya mungkin dalam apl telefon anda atau peranti itu sendiri.

Hubungi Sokongan Instagram

Jika tiada penyelesaian di atas berfungsi, hubungi sokongan Instagram dan minta bantuan. Begini cara melakukannya:

 1. Buka apl Instagram.
 2. Ketik gambar profil anda di sudut kanan bawah.
 3. Tekan ikon Hamburger di bahagian atas sebelah kanan dan tekan Tetapan.
 4. Pilih Bantuan dan pilih Laporkan Masalah.
 5. Ikut arahan pada skrin dan serahkan permintaan anda.

Nikmati Siaran Instagram Terkini

Walaupun punca paling biasa mesej “Tidak dapat menyegarkan semula suapan” di Instagram adalah sambungan internet yang lemah, banyak faktor lain boleh menjadi puncanya. Kami harap anda telah berjaya menyelesaikan isu tersebut dengan bantuan kami. Jika tidak, serahkan permintaan bantuan kepada Sokongan Instagram dan anda akan kembali menikmati siaran terkini dalam masa yang singkat.

Adakah anda pernah mengalami masalah ini? Bagaimana anda menyelesaikannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.