Cara Membetulkan Internet Yang Lambat Hanya pada Telefon

5

Adakah anda di jalanan cuba melayari web pada telefon anda, hanya untuk mendapati sambungan internet mudah alih anda sangat perlahan? Isu ini mungkin berlaku sekarang dan kemudian, dan ia biasanya bukan masalah besar. Tetapi kadangkala, anda mungkin perasan bahawa internet telefon anda terlalu perlahan berbanding komputer anda, contohnya.

Dalam artikel di bawah, ketahui sebab ini berlaku dan perkara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan sambungan internet yang pantas sekali lagi.

Internet Pantas, tetapi Telefon Lambat

Terdapat banyak sebab sambungan Internet anda mungkin perlahan pada telefon anda, tetapi bukan komputer atau TV.

Disenaraikan di bawah adalah sebab yang paling biasa bersama-sama dengan penyelesaian untuk setiap masalah.

Masalah 1: Terlalu Banyak Tab atau Apl Aktif

Membuka terlalu banyak apl atau tab dalam penyemak imbas boleh mengakibatkan sambungan internet perlahan. Ini kerana telefon anda cuba mewujudkan sambungan dengan semua pelayan yang mengehos semua halaman yang berbeza.

Tanpa mengira kelajuan pelan data anda, jika anda mengisi pelayar anda dengan begitu banyak data, sambungan internet yang lemah dijamin.

Penyelesaian:

Tutup semua tab dan apl yang anda tidak gunakan pada masa ini. Jika boleh, bersihkan cache juga dan mulakan semula apl penyemak imbas.

Masalah 2: Sambungan Buruk

Anda mungkin perasan bahawa telefon anda hanya menunjukkan satu bar atau tiada apabila anda menghadapi masalah dengan kebolehcapaian Internet. Ini menunjukkan penerimaan yang lemah, dan apabila ini berlaku, hampir mustahil untuk menyambung ke rangkaian tidak kira betapa teguhnya pelan data anda. Ini benar terutamanya jika anda berada di kawasan terpencil atau cuba menyambung ke rangkaian awam dengan ramai orang lain yang cuba melakukan perkara yang sama.

Penyelesaian:

Jika anda berada di kawasan terpencil, tunggu sehingga anda mendekati bandar sekali lagi untuk cuba menyambung ke rangkaian. Untuk tempat yang mempunyai lebar jalur awam, cuba cari rangkaian alternatif yang tidak ramai orang bersambung.

Masalah 3: Cache Terlalu Banyak

Cache biasanya tidak menyebabkan terlalu banyak isu untuk peranti mudah alih. Walau bagaimanapun, jika sudah lama anda membersihkannya, maka semua data yang terkandung di dalamnya boleh meningkatkan masa memuatkan tapak web secara drastik. Apabila cache anda terlalu penuh, ia memperlahankan telefon anda, jadi keseluruhan pengalaman internet akan terjejas.

Penyelesaian:

Membersihkan cache anda, atau sekurang-kurangnya cache untuk penyemak imbas anda akan membantu mempercepatkan internet anda jika ini adalah masalah awal.

Masalah 4: Isu Tetapan Rangkaian

Kadangkala, tetapan rangkaian boleh menyebabkan internet menjadi perlahan pada sesetengah peranti. Tetapan boleh dikonfigurasikan dengan cara yang mengakibatkan sambungan yang lemah.

Penyelesaian:

Satu-satunya cara untuk menyelesaikan isu ini ialah menetapkan semula konfigurasi rangkaian anda. Begini cara anda boleh berbuat demikian untuk peranti Android dan iOS.

Untuk iOS
  1. Navigasi ke “Tetapan,” kemudian “Umum.”
  2. Tatal ke bawah dan ketik “Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone” kemudian ketik butang “Tetapkan Semula”.
  3. Tekan “Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.”
  4. Masukkan kata laluan anda dan ketik “Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian” sekali lagi.
Untuk Android
  1. Pergi ke “Tetapan.”
  2. Buka bahagian “Sistem” atau “Pengurusan Am” bergantung pada peranti Android anda.
  3. Navigasi ke “Tetapkan Semula.”
  4. Tekan “Tetapkan semula pilihan” atau “Tetapkan semula tetapan rangkaian.”
  5. Tekan “Tetapkan semula Wi-Fi, mudah alih dan Bluetooth.”
  6. Tekan “Tetapkan semula tetapan” untuk mengesahkan.

Masalah 5: Menjadi Terlalu Jauh Dari Penghala

Komputer riba biasanya mempunyai penerimaan yang lebih baik daripada peranti mudah alih. Jika anda mendapati telefon anda mempunyai sambungan internet yang perlahan semasa komputer riba berfungsi dengan baik, semak untuk memastikan anda tidak berada terlalu jauh dari penghala.

Penyelesaian:

Cari cara untuk mendekati penghala atau dapatkan pemanjang penghala untuk memastikan isyarat Wi-Fi boleh mencapai telefon anda untuk memberikan pengalaman rangkaian yang pantas.

Masalah 6: VPN atau Antivirus

Jika anda menggunakan perisian VPN atau antivirus pada telefon anda, ini mungkin sebab sambungan internet anda lebih perlahan.

Penyelesaian:

Matikan VPN atau tukar kepada rangkaian terpantas tersedia untuk meningkatkan kelajuan internet anda jika anda benar-benar mesti menggunakan perisian tersebut.

Untuk antivirus, cuba matikan perlindungan selama beberapa minit untuk menyemak sama ada ini akan membetulkan isu tersebut. Jika ya, pertimbangkan untuk mendapatkan program lain yang tidak akan memperlahankan internet anda.

Masalah 7: Telefon Lapuk

Jika tiada sebab di atas nampaknya dapat menyelesaikan masalah, anda mungkin berhadapan dengan telefon lama yang tidak dapat mengendalikan keperluan perkakasan dan perisian moden untuk sambungan internet tanpa gangguan.

Penyelesaian:

Pertimbangkan untuk menggantikan telefon anda dengan yang lebih baharu.

Petua Pro. Sebelum membuat pembelian baharu, anda boleh menguji sama ada ini masalahnya dengan meletakkan kad SIM anda dalam telefon rakan atau ahli keluarga dan menguji akses internet anda. Jika semuanya berfungsi dengan baik, masalahnya adalah pada telefon anda, dan anda harus meminta pakar profesional untuk memeriksanya. Jika mereka mengesahkan bahawa tiada apa yang perlu dilakukan, maka satu-satunya penyelesaian anda ialah mendapatkan telefon baharu.

Membetulkan Isu Internet Lambat pada Telefon Anda

Mengalami internet perlahan pada telefon pintar bukanlah perkara baharu, dan isu itu boleh muncul atas beberapa sebab. Selalunya, pembaikan agak cepat dan mudah. Walau bagaimanapun, kadangkala anda mungkin perlu bersabar dan menunggu sehingga rangkaian kembali, atau mungkin perlu membeli telefon baharu.

Semoga artikel ini telah membantu anda mengenal pasti dan menyelesaikan isu internet yang perlahan pada telefon pintar anda supaya anda boleh menikmati pengalaman dalam talian tanpa tekanan.

Manakah antara penyelesaian di atas yang membantu anda menghapuskan sambungan Internet yang lemah pada telefon anda? Kongsi pengalaman anda dalam komen di bawah.