Cara Membetulkan Messenger Apabila Ia Tidak Akan Dibuka

7

Seperti semua apl, Messenger mungkin ranap dari semasa ke semasa, enggan melog masuk anda atau tidak membenarkan anda menghantar mesej sama sekali. Nasib baik, biasanya terdapat penyelesaian yang agak mudah untuk masalah itu dan anda boleh mula berinteraksi dengan rakan anda semula.

Cara Membetulkan Messenger Apabila Ia Tidak Akan Dibuka

Artikel ini akan menerangkan cara membetulkan apl Messenger anda.

Mengapa Utusan Anda Tidak Akan Dibuka

Inilah sebabnya apl Facebook Messenger anda enggan dibuka.

Sambungan Internet yang Lambat

Semua apl yang anda jalankan pada telefon anda tidak boleh dibuka jika sambungan Wi-Fi anda perlahan atau tidak stabil. Oleh itu, apl Messenger anda mungkin enggan log masuk kerana sambungan internet yang lemah.

Peranti Anda Mempunyai Virus Berniat Hasad

Anda tidak boleh menjalankan apl Messenger anda jika peranti anda mempunyai virus. Jika anda pernah membuka e-mel pancingan data atau mengklik tapak web yang tidak selamat sebelum ini, telefon anda mungkin mempunyai pepijat berniat jahat. Penggodam menggunakan pepijat ini untuk menjejak aktiviti internet anda dan mencuri data peribadi.

Storan Dalaman yang Tidak Mencukupi

Perisian Messenger mungkin tidak lengkap kerana ia tidak dapat disimpan pada peranti anda apabila anda memasangnya. Sesetengah peranti akan menjana mesej ralat apabila anda cuba log masuk ke apl yang dipasang sebahagiannya. Semak sama ada anda mempunyai storan yang mencukupi pada peranti anda.

Apl Luar Talian

Jika apl mengalami gangguan, pengguna tidak boleh log masuk ke dalamnya. Oleh itu, Messenger anda mungkin gagal dibuka kerana pelayannya tidak berfungsi. Apl itu sendiri mungkin mempunyai gangguan teknikal jangka pendek yang memperlahankannya.

Cara Membetulkan Apl Messenger Anda

Jika apl Messenger anda tidak boleh dibuka, terdapat beberapa pembetulan yang boleh anda cuba.

Semak sama ada Pengutus Mesej Turun

Anda boleh menggunakan Pengesan bawah laman web. Pilihan lain yang berguna ialah Perkhidmatan Turun. Mana-mana tapak web ini akan memberitahu anda jika apl mengalami gangguan dan memberi anda anggaran masa masalah itu mungkin diselesaikan. Selain itu, mereka boleh mendedahkan sama ada pengguna Messenger lain mengalami isu yang sama.

Paksa-Tutup Messenger dan Mulakan Semula

Jika anda tidak kerap menggunakan apl Pengutus Mesej anda, anda mungkin tidak log masuk. Selain itu, apl itu boleh dibuka tetapi berjalan secara tidak menentu. Jadi, paksa apl anda untuk ditutup dan mulakannya semula. Jika anda mempunyai peranti iOS, tutup paksa dan mulakan semula Messenger seperti ini:

 1. Leret ke atas dari bahagian bawah skrin untuk memulakan “Penukar Apl.” Anda juga boleh mengetik dua kali butang “Skrin Utama”.
 2. Cari apl Pengutus Mesej dengan meleret ke kanan.
 3. Leret ke atas pada apl Messenger untuk berhenti paksa.
 4. Untuk memulakan semula apl Pengutus Mesej, beralih ke “Skrin Utama” atau “Perpustakaan Apl” dan sentuhnya.

Berikut ialah cara untuk menutup paksa dan memulakan semula apl Messenger pada peranti Android:

 1. Lancarkan menu “Tetapan” dan pilih “Apl.”
 2. Sentuh ikon apl “Messenger”.
 3. Ketik “Henti paksa” untuk keluar dari apl Messenger.

But semula Telefon Anda

Untuk mengetahui sama ada apl Messenger anda telah berhenti dibuka kerana ralat sistem, mulakan semula telefon pintar anda. Berikut ialah cara terpantas untuk but semula telefon pintar:

 1. Tekan butang “Kuasa” selama kira-kira sepuluh saat.
 2. Pilih “Mulakan semula” daripada menu pintasan yang muncul.
 3. Tekan butang “Kuasa” sekali lagi dan buka semula apl Messenger.

Buka Messenger pada Telefon Pintar Berbeza

Mungkin Messenger anda telah berhenti berfungsi kerana masalah dengan peranti anda. Anda boleh menguji ini dengan membuka aplikasi pada telefon pintar lain. Apl Messenger berfungsi pada mana-mana platform, termasuk Windows, iOS dan Android. Buka Messenger pada penyemak imbas PC desktop anda dan lihat bagaimana ia berkelakuan. Jika kaedah ini berkesan, telefon pintar anda menghadapi masalah.

Kosongkan Fail Cache

Facebook Messenger anda mungkin gagal dibuka kerana fail cache yang rosak. Fail cache menyimpan data apl buat sementara waktu, membolehkannya berjalan lancar tanpa menggunakan banyak sumber. Anda harus mengosongkan fail cache untuk menyemak sama ada Messenger anda akan dibuka. Mengakses apl berfungsi secara berbeza pada pelbagai telefon iOS dan Android.

Berikut ialah cara untuk mengosongkan cache pada Android:

 1. Buka “Tetapan” pada telefon anda dan ketik “Apl.”
 2. Cari apl “Messenger” pada senarai apl dan ketiknya.
 3. Ketik “Storan” untuk melihat “Cache” dan butiran lain.
 4. Ketik ikon “Kosongkan Cache”.
 5. Mulakan semula apl Messenger anda untuk melihat sama ada ia akan dibuka.

Nota: Jika menggunakan peranti iOS, anda tidak akan dapat mengosongkan fail cache tanpa menyahpasang apl Messenger terlebih dahulu. Jadi, nyahpasang apl, pergi ke App Store, dan pasang semula.

Hidupkan Data Latar Belakang

Apl Messenger anda mungkin enggan dibuka jika ia tidak dapat mengakses data latar belakang. Anda boleh mematikan data latar belakang untuk apl yang anda jarang gunakan. Ia akan membenarkan anda menyambungkan apl tersebut ke Internet hanya apabila menggunakannya. Semak sama ada Messenger ialah salah satu apl yang tidak boleh menggunakan data latar belakang secara automatik. Kemudian, hidupkan sekatan data latar belakang:

 1. Beralih ke “Tetapan” dan ketik “Apl.”
 2. Sentuh apl “Messenger” pada senarai dan tekan “Penggunaan Data”
 3. Semak sama ada anda telah menghidupkan “Data latar belakang”. Jika ia dimatikan, ketik untuk menghidupkannya.

Nota: Anda boleh mengetik “Apl” atau “Apl & pemberitahuan” dalam Langkah 1, bergantung pada versi peranti anda. Sekali lagi, peranti anda mungkin meminta anda mengetik “Lihat Semua Apl” atau “Urus Apl” dalam Langkah 2 untuk melihat senarai apl.

Keluarkan Pengutus Anda dan Pasang Semula

Messenger boleh gagal dibuka kerana ia mempunyai masalah teknikal. Anda boleh menyelesaikannya dengan menyahpasangnya dan memasangnya semula. Tiada apa-apa akan berlaku pada data yang anda simpan dalam Messenger selepas menyahpasang apl.

Berikut ialah langkah mudah untuk diikuti pada Android:

 1. Lancarkan “Gedung Google Play.”
 2. Cari apl “Messenger”.
 3. Tekan “Nyahpasang” pada halaman pratonton.
 4. Selepas mengalih keluar apl, sentuh “Pasang” untuk mendapatkan semula apl itu.
 5. Mulakan semula Messenger untuk melihat sama ada ia akan dibuka seperti biasa.

Soalan Lazim

Bolehkah aplikasi yang saya pasang sebelum ini menghentikan Messenger daripada dibuka?

Apl Messenger anda boleh gagal jika anda memasang apl lain baru-baru ini. Apl itu mungkin menyekat Messenger tanpa pengetahuan anda. Anda boleh membetulkan isu ini dengan meletakkan peranti Android anda ke dalam “Mod selamat”.

Apakah yang boleh saya lakukan jika saya tidak dapat membuka apl Pengutus Mesej saya walau apa cara sekalipun?

Perkara terbaik ialah bawa telefon anda ke kedai pembaikan profesional. Mereka boleh menyemak sama ada peranti anda mempunyai tetapan yang salah, gangguan perisian atau masalah perkakasan.

Betulkan Apl Messenger Anda Sekarang

Anda tidak boleh berkomunikasi sama sekali di Facebook jika apl Messenger gagal. Ia boleh gagal dibuka atas sebab yang berbeza, termasuk isu dengan apl atau pelayan. Cara terbaik untuk memulihkan apl anda ialah menyelesaikan masalah dan mempertimbangkan semua kemungkinan penyebab. Jika terdapat gangguan pada apl, anda hanya boleh menunggu sehingga apl itu membalas semula.

Adakah Messenger tidak pernah dibuka untuk anda? Jika ya, bagaimana anda menyelesaikan masalah tersebut? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.