Cara Membetulkan Pemberitahuan WhatsApp Tidak Berfungsi

9

Pemberitahuan membawa perhatian kami kepada mesej atau makluman penting pada peranti kami. Kehilangan mesej yang kadangkala mendesak ini boleh menyebabkan kesulitan yang tidak perlu. Tetapi apa yang berlaku apabila pemberitahuan ini tidak muncul? Patutkah ia menjadi punca penggera? Artikel ini akan memberitahu anda perkara yang perlu dilakukan apabila pemberitahuan WhatsApp anda berhenti berfungsi, tanpa mengira peranti yang anda gunakan.

Pemberitahuan WhatsApp Tidak Berfungsi pada Peranti iOS

WhatsApp iOS pemberitahuan secara amnya diklasifikasikan kepada tiga kategori, termasuk:

 • Pemberitahuan bunyi – Nada dimainkan setiap kali anda menerima mesej WhatsApp.
 • Pemberitahuan lencana – Nombor dipaparkan di tengah-tengah ikon WhatsApp pada skrin utama. Biasanya, nombor ini mewakili bilangan sembang yang belum anda buka.
 • Pemberitahuan Makluman atau CarPlay – Sepanduk yang menunjukkan dari mana mesej itu datang muncul di bahagian atas skrin.

Jika satu atau lebih pemberitahuan di atas tidak berfungsi pada iPhone anda, maka ia berkemungkinan masalah dengan tetapan pemberitahuan anda. Untuk menyelesaikan isu itu, mula-mula, sahkan bahawa pemberitahuan WhatsApp anda didayakan. Untuk mendayakan pemberitahuan WhatsApp pada tetapan iPhone anda. Jika itu berjaya, cuba kaedah yang disenaraikan selepas sebagai langkah penyelesaian masalah.

Mendayakan Pemberitahuan WhatsApp melalui Tetapan

 1. Buka apl “Tetapan”.

 2. Ketik pada “Pemberitahuan.”

 3. Daripada apl yang disenaraikan, pilih “WhatsApp.” Jika anda terlepas apl yang disenaraikan pada senarai apl, langkau ke langkah seterusnya.

 4. Hidupkan kedua-dua “Bunyi,” “Lencana” dan “CarPlay” dan butang togol.

Jika anda telah melumpuhkan tetapan WhatsApp, anda sepatutnya mula melihat pemberitahuan WhatsApp anda masuk.

Pastikan Apl Latar Belakang Tidak Terhad

Mengehadkan apl latar belakang bermakna apl itu tidak boleh mengakses Internet walaupun data selular anda aktif. Berikut ialah cara untuk melumpuhkan tetapan pada iPhone anda:

 1. Sebagai alternatif, anda boleh mendayakan Muat Semula Apl Latar Belakang. Berikut ialah cara untuk melakukannya:

 2. Buka “Tetapan.”

 3. Tatal ke bawah dan buka menu “Umum”.

 4. Ketik pada “Muat Semula Apl Latar Belakang.”

 5. Hidupkan butang togol terhadap “WhatsApp Messenger” atau “WhatsApp” bergantung pada versi yang anda gunakan.

Mulakan semula iPhone Anda

Jika anda mempunyai tetapan anda dengan betul, mempunyai sambungan internet yang aktif, dan apl latar belakang tidak dihadkan, maka tangkapan terbaik anda yang seterusnya ialah memulakan semula iPhone anda sepenuhnya. Tetapi pertama-tama, sebaiknya matikan sahaja dan hidupkan semula dan lihat sama ada pemberitahuan WhatsApp tersebut akan mula mengalir masuk semula. Jika masalah berterusan, mulakan semula telefon anda secara paksa. Begini cara melakukannya:

 1. Tekan dan tahan kedua-dua butang “Kelantangan Turun” dan “Home” serentak.
 2. Tunggu selama 10 atau lebih saat dan lepaskan, atau slaid untuk mematikan kuasa.

Ini mungkin akan membetulkan masalah, dan anda sepatutnya mempunyai pemberitahuan WhatsApp mula mengalir masuk.

Semak Sambungan Internet Anda

WhatsApp ialah platform pemesejan berasaskan internet. Ini bermakna anda tidak akan menerima sebarang mesej atau pemberitahuan jika anda tidak mempunyai sambungan internet yang aktif atau membenarkannya menggunakan data. Untuk mengetepikan perkara ini, pastikan anda disambungkan ke WI-FI atau mempunyai pelan data yang aktif.

Jika anda mempunyai berkas data yang aktif dan pemberitahuan masih tidak masuk, penyebabnya mungkin pembekal perkhidmatan Internet (ISP) anda. Untuk mengesahkan bahawa tiada isu dengan ISP anda, pastikan bar rangkaian di bahagian atas skrin penuh dan “4G” dipaparkan. Jika bar rangkaian dikelabukan, maka ISP mengalami masalah isyarat, tetapi ini biasanya diselesaikan sebentar lagi.

Nyahpasang dan Pasang semula WhatsApp

Jika anda masih tidak boleh mendapatkan pemberitahuan WhatsApp untuk berfungsi semula, mungkin terdapat pepijat dalam versi yang sedang anda gunakan. Hanya pergi ke Apple Play dan kemas kini apl untuk menolak perkara ini. Sebagai alternatif, anda boleh menyahpasang dan memasang semula apl sepenuhnya. Untuk berbuat demikian:

 1. Ketik dan tahan Ikon WhatsApp pada skrin utama anda

 2. Ketik “x” dan sahkan bahawa anda mahu memadamkan apl itu.

 3. Lawati gedung aplikasi dan muat turun semula WhatsApp.

Pemberitahuan WhatsApp Tidak Berfungsi pada Apple Watch

Jika anda tidak menerima pemberitahuan WhatsApp pada Apple Watch anda, lakukan perkara berikut:

 1. Gandingkan Apple Watch anda dengan iPhone anda.

 2. Lancarkan “Tonton” aplikasi.

 3. Kembangkan menu “Pemberitahuan”.

 4. Di bawah “Pemberitahuan”, tatal ke bawah ke “WhatsApp” dan hidupkan butang togol di sebelahnya.

Dengan tetapan di atas, Apple Watch anda sepatutnya dapat mencerminkan pemberitahuan WhatsApp anda. Jika anda masih tidak mendapat pemberitahuan, navigasi ke apl “Tetapan” iPhone anda dan pastikan pemberitahuan WhatsApp didayakan.

Harap maklum bahawa pemberitahuan WhatsApp anda hanya boleh pergi ke satu peranti pada satu masa dan bukan kedua-dua telefon dan jam tangan anda. Jadi, sebagai contoh, jika iPhone anda dibuka kunci, pemberitahuan akan dipaparkan pada telefon, dan sebaliknya.

Pemberitahuan WhatsApp Tidak Berfungsi pada Peranti Android

Jika WhatsApp pemberitahuan telah berhenti berfungsi pada Android anda, anda boleh mencuba pembetulan berikut:

Dayakan Pemberitahuan WhatsApp dalam “Tetapan.”

 1. Lancarkan “Tetapan.”

 2. Ketik pada “Apl & Pemberitahuan.”

 3. Daripada apl yang disenaraikan, pilih “WhatsApp” kemudian “Pemberitahuan.”

 4. Hidupkan semua pilihan pemberitahuan yang dilumpuhkan.

Nota: Disebabkan penyesuaian mewah dalam peranti Android, nama di atas mungkin berbeza sedikit tetapi langkahnya hampir sama.

Pastikan Mod Pesawat Dilumpuhkan

Mempunyai telefon anda dalam mod kapal terbang akan menghalang anda daripada sebarang perkhidmatan berasaskan internet, termasuk WhatsApp. Akibatnya, anda tidak akan dapat menerima pemberitahuan daripada WhatsApp dan apl pemesejan lain.

Selain itu, memandangkan ikon untuk bertukar kepada mod kapal terbang berada betul-betul pada skrin swap, tidak hairanlah anda boleh menghidupkan mod secara tidak sengaja. Untuk mematikan mod kapal terbang, ikut langkah berikut:

 1. Buka apl “Tetapan”.

 2. Pergi ke “Lagi sambungan.”

 3. Matikan butang togol terhadap “Mod pesawat”.

Matikan Tetapan “Jangan Ganggu”.

Terlupa untuk mematikan tetapan “Jangan Ganggu” sebaik sahaja anda selesai dengan mesyuarat atau acara khas mungkin juga mengganggu sistem pemberitahuan anda.

Untuk mematikan tetapan, ikut langkah berikut:

 1. Pergi ke “Tetapan.”

 2. Ketik pada “Bunyi”.

 3. Matikan “Jangan Ganggu”.

Semak Tetapan Mod Kuasa Rendah Dimatikan

Apabila telefon anda dalam Mod Kuasa Rendah, sedikit atau tiada kuasa digunakan. Untuk mengekalkan prestasi kuasa rendah, apl dihadkan daripada berjalan di latar belakang. Ini menerangkan sebab WhatsApp tidak akan menolak pemberitahuan semasa tetapan didayakan. Berikut ialah cara untuk mematikan Mod Kuasa Rendah jika anda menjalankan pada Android:

 1. Pergi ke “Tetapan.”

 2. Kembangkan menu “Bateri”.

 3. Matikan suis togol “Mod Kuasa Rendah”.

Sebagai alternatif, anda hanya boleh leret ke bawah dari bahagian atas skrin dan ketik ikon Mod Kuasa Rendah untuk melumpuhkan tetapan.

Kosongkan Storan

Jika telefon anda mempunyai sedikit atau tiada ruang, anda tidak akan menerima mesej WhatsApp, apatah lagi pemberitahuan. Tempat terbaik untuk mula mengosongkan ruang anda ialah galeri. Buka dan padamkan media lama yang anda tidak perlukan lagi. Anda juga boleh menyahpasang apl yang tidak anda gunakan lagi.

Mengosongkan cache telefon anda juga boleh melakukan silap mata, tetapi itu hanyalah penyelesaian sementara. Begini cara mengosongkan cache daripada telefon anda:

 1. Buka “Tetapan.”

 2. Kembangkan menu “Storan”.

 3. Navigasi ke “Storan Dalaman” dan kemudian “Data cache.”

 4. Ketik “OK” pada kotak dialog bertanya sama ada anda mahu mengosongkan cache.

Mengosongkan cache tidak akan memadamkan sebarang data akaun atau media daripada telefon anda kerana cache hanyalah memori maya yang digunakan untuk menyimpan proses yang perlu diakses dengan pantas.

Mulakan semula Telefon Anda

Mula semula pantas diketahui dapat membetulkan kebanyakan gangguan peringkat sistem dan peringkat aplikasi. Oleh itu, cuba mulakan semula telefon anda dan lihat sama ada pemberitahuan WhatsApp anda akan mula dipaparkan semula. Jika ini tidak menyelesaikan isu, cuba pembetulan berikut.

Pemberitahuan WhatsApp Tidak Berfungsi pada Mac

Versi semasa bagi WhatsApp untuk Mac memegang pepijat yang menyebabkan pemberitahuan tidak berfungsi. Atas sebab itu, mungkin lebih baik untuk kembali ke versi sebelumnya apl, yang boleh anda temui di pautan ini.

Jika anda menggunakan WhatsApp untuk Web, pastikan pemberitahuan desktop dibenarkan. Anda boleh melakukan ini dengan mengklik “Benarkan” pada gesaan yang muncul apabila anda memautkan akaun anda kepada pelanggan WhatsApp. Jika anda terlepas makluman dan anda sudah log masuk, ikuti langkah berikut:

 1. Log masuk ke WhatsApp untuk Web.

 2. Klik pada tiga titik di menu atas skrin.

 3. Pergi ke “Tetapan.”

 4. Pilih “Pemberitahuan.”

 5. Tanda semak “Bunyi” dan “Isyarat desktop.”

Pemberitahuan WhatsApp anda Kini Menipu Masuk

Tidak menerima pemberitahuan tolak daripada WhatsApp seharusnya tidak menyebabkan sakit kepala. Kebanyakan masalah pemberitahuan boleh dibetulkan dengan menyemak semula bahawa anda menjalankan tetapan yang betul. Mulakan semula sistem pantas juga diketahui dapat membetulkan kebanyakan anomali pemberitahuan. Walau apa pun peranti anda, pembetulan yang dibincangkan dalam artikel ini akan membolehkan pemberitahuan WhatsApp anda berfungsi sebagaimana mestinya.

Pernahkah anda mengalami WhatsApp tidak menolak pemberitahuan? Bagaimanakah anda menyelesaikan isu tersebut? Sila kongsi dengan kami pengalaman anda di bahagian komen di bawah.