Cara Membetulkan Pemotong Gravatar Tidak Berfungsi

23

Gravatar ialah perkhidmatan web yang digunakan untuk pengguna yang ingin mengelak daripada memuat naik gambar profil mereka berulang kali di laman web WordPress yang mereka ulas. Ia adalah penjimat masa, terutamanya jika anda seorang blogger atau mendapati diri anda mengulas pada banyak siaran dalam talian.

Sama seperti alat automasi dalam talian yang lain, perkhidmatan web ini pasti akan rosak sekali-sekala. Jika anda mendapati Gravatar Cropper anda tidak berfungsi, anda telah datang ke tempat yang betul. Ketahui beberapa pembetulan yang anda boleh cuba untuk memastikan Gravatar anda meneruskan fungsi normal dan anda boleh memangkas avatar anda tanpa sebarang masalah.

Gravatar Cropper Tidak Berfungsi

Memangkas avatar anda ialah salah satu langkah paling penting yang akan anda hadapi semasa menyediakan Gravatar anda. Jika anda tidak dapat melepasi langkah ini, anda tidak akan dapat menambahkan sebarang Gravatar baharu pada profil anda.

Gravatar Cropper tidak berfungsi boleh disebabkan oleh pelbagai isu, termasuk:

 • Masalah dengan penyemak imbas yang anda gunakan; sesetengah pelayar tidak disokong dengan baik oleh Gravatar
 • Menggunakan penyemak imbas yang sudah lapuk
 • Pepijat dalam perisian Gravatar

Terdapat pelbagai cara untuk menyelesaikan isu ini supaya anda boleh mendapatkan Gravatar Cropper anda untuk memangkas foto anda sekali lagi.

Cara Membaiki Gravatar Cropper Tidak Berfungsi

Cuba pembaikan berikut jika Gravatar Cropper tidak berfungsi.

Tukar kepada Penyemak Imbas Lain

Jika anda menggunakan penyemak imbas seperti Internet Explorer dan Gravatar Cropper anda nampaknya tidak berfungsi, cuba tukar kepada penyemak imbas lain seperti Firefox atau Google Chrome dan lihat sama ada itu akan menyelesaikan isu tersebut. Dalam kebanyakan kes, ini sepatutnya menyelesaikan masalah dan anda sepatutnya dapat memangkas imej anda selepas itu. Adalah lebih baik untuk bekerja dengan penyemak imbas yang disokong oleh WordPress dan Gravatar, hanya untuk berada di bahagian yang selamat. Ini termasuk:

 • Google Chrome
 • Opera
 • Microsoft Edge
 • Safari
 • Mozilla Firefox

Pangkas Foto Menggunakan WordPress

Jika anda masih tidak dapat memangkas foto anda walaupun selepas bertukar kepada penyemak imbas lain, anda boleh memintas proses dengan pergi ke WordPress dan memangkas imej dari sana. Anda hanya perlu memastikan bahawa akaun e-mel yang anda gunakan untuk akaun WordPress anda adalah sama yang anda gunakan untuk akaun Gravatar anda. Dengan itu, berikut ialah cara untuk memangkas Gravatar anda menggunakan WordPress.

 1. Pergi ke WordPress dan log masuk ke akaun anda menggunakan e-mel yang sama yang anda gunakan untuk Gravatar.
 2. Pilih “Profil Saya” dari bar sisi kiri.
 3. Klik avatar anda dan pilih imej yang anda cuba pangkas dengan Gravatar Cropper.
 4. Klik “Buka” untuk menambah imej pada WordPress anda.
 5. Pangkas imej sesuka hati anda dan klik butang “Tukar Foto Saya”.
 6. Apabila anda kembali ke akaun Gravatar anda, anda sepatutnya melihat bahawa imej telah berjaya dikemas kini dan ditambahkan pada Gravatar anda.

Muat semula Penyemak Imbas dan Kosongkan Cache Penyemak Imbas

Pembaikan lain yang boleh anda cuba jika Gravatar Cropper anda tidak berfungsi ialah memuat semula halaman dengan mengklik anak panah bulat di penjuru kiri sebelah atas skrin. Pertimbangkan muat semula paksa jika ikon muat semula tidak menyelesaikan masalah. Berikut ialah pintasan yang boleh anda gunakan untuk memuatkan semula penyemak imbas anda merentasi pelbagai sistem pengendalian.

 • Linux: “F5”
 • Mac OS: “Cmd” + “R”
 • Apple: “Epal” + “R”
 • Windows: “Ctrl” + “F5”

Pertimbangkan untuk mengosongkan cache penyemak imbas jika muat semula paksa tidak menyelesaikan isu. Cache penyemak imbas termasuk fail kecil dengan sedikit maklumat untuk membantu pengguna mengakses tapak web dengan lebih pantas apabila melawat semula mereka. Walaupun cache adalah penting dalam memperkemas pengalaman penyemakan imbas, ia boleh menyebabkan masalah yang mungkin membuat keseluruhan proses menjadi salah.

Membersihkan Cache pada Google Chrome

Untuk mengosongkan cache penyemak imbas pada Chrome, ikut langkah di bawah.

 1. Buka Google Chrome dan klik tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 2. Kembangkan menu “Lagi alat” dan pilih pilihan “Kosongkan data penyemakan imbas”.
 3. Di bahagian atas halaman, nyatakan julat masa khusus cache yang ingin anda padamkan. Anda boleh memilih “Sepanjang masa” untuk memadamkan semua itu.
 4. Tandai kotak untuk “Imej dan fail cache.”
 5. Klik pilihan “Kosongkan data” untuk melengkapkan proses.

Membersihkan Cache Pelayar pada Mozilla Firefox

Jika anda menggunakan Mozilla Firefox, ikuti langkah di bawah untuk mengosongkan cache penyemak imbas.

 1. Buka Mozilla Firefox dan klik tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 2. Daripada pilihan, pilih “Tetapan.”
 3. Dari bar sisi kiri, pilih pilihan “Privasi & Keselamatan”.
 4. Tatal ke bawah ke bahagian “Kuki dan Data Tapak”.
 5. Klik butang “Kosongkan data…”.
 6. Nyahtanda “Kuki dan Data Tapak” (melainkan anda mahu mengosongkannya juga) dan pastikan kotak “Kandungan Web Cache” ditandakan.
 7. Klik butang “Kosongkan”.

Membersihkan Cache Penyemak Imbas pada Microsoft Edge

Jika anda menggunakan Microsoft Edge, sebaiknya matikan penyegerakan jika anda ingin mengosongkan cache penyemak imbas hanya pada peranti yang anda gunakan. Untuk berbuat demikian adalah proses dua fasa.

 1. Buka Microsoft Edge.
 2. Klik tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 3. Daripada menu, pilih pilihan “Tetapan dan banyak lagi…”.
 4. Navigasi ke “Tetapan” kemudian “Profil.”
 5. Buka pilihan “Penyegerakan” dan klik “Matikan penyegerakan.”

Setelah penyegerakan dimatikan, ikut langkah di bawah untuk mengosongkan cache penyemak imbas.

 1. Klik tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 2. Daripada pilihan yang muncul, pilih “Tetapan dan banyak lagi.”
 3. Navigasi ke “Tetapan” kemudian “Privasi, carian dan perkhidmatan.”
 4. Tatal ke bawah ke bahagian “Kosongkan data penyemakan imbas”.
 5. Klik butang yang mengatakan, “Pilih perkara yang hendak dikosongkan.”
 6. Di bawah menu lungsur “Julat masa”, pilih “Sepanjang masa”.
 7. Pastikan satu-satunya pilihan yang ditandakan ialah “Imej dan fail cache.”
 8. Klik butang “Kosongkan sekarang”.

Jika anda menggunakan mana-mana penyemak imbas lain selain yang dibincangkan di atas, sila semak halaman sokongan untuk mendapatkan arahan tentang mengosongkan cache penyemak imbas.

Cara Membetulkan Gravatar Tidak Memuat Naik Imej

Kadangkala, anda mungkin menghadapi masalah semasa memuat naik imej anda ke Gravatar sebelum anda cuba memangkasnya. Jika begitu, pertimbangkan untuk mencuba beberapa pembetulan yang diserlahkan di bawah.

Lumpuhkan Penyekat Iklan Anda

Jika anda menghadapi masalah memuat naik imej anda ke Gravatar Cropper, penyekat iklan yang anda gunakan mungkin menjadi puncanya. Penyekat iklan mungkin mengganggu Gravatar jadi jika anda menggunakannya, pertimbangkan untuk melumpuhkannya buat sementara waktu, kemudian cuba muat naik imej anda sekali lagi.

Jika Anda Menggunakan Firefox, Lumpuhkan Ciri Keselamatan Menyekat Kandungan

Jika anda menggunakan Firefox dan menghadapi masalah memuat naik imej anda ke Gravatar Cropper, ciri keselamatan menyekat kandungan penyemak imbas mungkin mengganggu fungsi muat naik. Ciri keselamatan Firefox diketahui menghalang sebahagian daripada beberapa tapak web daripada dimuatkan. Adalah lebih baik untuk melumpuhkan ciri itu sama sekali. Berikut ialah cara untuk meneruskan proses tersebut.

 1. Log masuk ke dalam anda Akaun Gravatar.
 2. Klik ikon maklumat di penjuru kiri sebelah atas skrin.
 3. Matikan “Perlindungan Penjejakan Dipertingkat untuk tapak ini” untuk melumpuhkan ciri keselamatan.
 4. Jika menggunakan tetingkap peribadi baharu, klik pilihan “Prteksi Penjejakan Dipertingkat untuk tapak ini”.

Semak Saiz Imej Anda

Had saiz maksimum untuk imej yang anda boleh muat naik ke Gravatar ialah 10 MB. Jika foto anda lebih besar daripada had ini, anda akan mendapat mesej amaran yang memberitahu anda bahawa anda tidak boleh memuat naik imej ke sistem. Anda perlu memilih imej yang lebih kecil atau mengecilkan saiz imej yang anda cuba muat naik dengan menggunakan alat penyuntingan foto seperti Photoshop.

Cara Membetulkan Tetingkap Gravatar Tidak Dipaparkan Dengan Betul

Terdapat juga kes apabila Gravatar anda mungkin gagal dipaparkan dengan betul atau tidak dipaparkan langsung. Berikut ialah beberapa sebab mengapa itu mungkin berlaku, bersama-sama dengan beberapa pembetulan yang anda boleh cuba untuk menyelesaikan masalah tersebut.

 • Pastikan alamat e-mel yang anda gunakan untuk Gravatar Cropper adalah sama dengan alamat e-mel pada profil anda atau alamat e-mel yang anda gunakan untuk mengulas pada tapak luaran.
 • Jika anda membuat perubahan pada Gravatars di tapak web WordPress anda, perubahan yang anda buat mungkin tidak akan ditunjukkan dengan serta-merta, atau jika ia mencerminkan, ia mungkin gagal dipaparkan dengan betul. Ia boleh mengambil masa sehingga 24 jam untuk perubahan dikemas kini di seluruh tapak web dan Gravatar, jadi bersabar dan lihat jika Gravatar anda akan dipaparkan dengan sewajarnya selepas 24 jam.
 • Jika Gravatar anda tidak dipaparkan di tapak web anda sendiri atau tapak web yang telah anda ulas, kemungkinan penyebabnya adalah penilaian yang anda berikan kepada foto tersebut. Kebanyakan tapak web tidak akan memaparkan avatar dengan rating melebihi G kerana ia mungkin mengandungi kandungan sensitif atau menyinggung perasaan. Tetapkan semula imej anda dengan penilaian G dan lihat jika itu menyelesaikan isu anda.

Bawa Pemotong Gravatar Anda Bangun dan Jalankan Lagi

Gravatar Cropper tidak berfungsi boleh menyusahkan, tetapi ia tidak sepatutnya menjadi punca kebimbangan. Dalam kebanyakan kes, anda boleh menyelesaikan masalah dengan log masuk ke akaun Gravatar anda menggunakan penyemak imbas lain dan kemudian cuba memangkas imej anda dari sana. Jika itu tidak berjaya, kami mengesyorkan agar anda memintas proses dengan memuat naik dan memangkas imej Gravatar anda melalui akaun WordPress anda. Sebarang perubahan yang anda buat pada gambar profil WordPress anda akan ditunjukkan pada akaun Gravatar anda.

Pernahkah anda mengalami masalah semasa memotong avatar anda menggunakan Gravatar Cropper? Bagaimana anda melakukannya? Sila kongsi pengalaman anda dengan kami di bahagian komen di bawah.