Cara Membetulkan Ralat Pembelian Stim Menunggu

13

Pernahkah anda mencuba membeli permainan di Steam dan menerima ralat pembelian yang belum selesai? Anda bukan seorang sahaja. Walaupun tidak biasa, yang lain telah mendapat mesej yang tidak menyenangkan dan mengelirukan ini selepas cuba membuat pembelian. Isu ini boleh disebabkan oleh pelbagai sebab. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan mesej ralat malang ini, sebab ia mungkin berlaku dan perkara yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan isu tersebut.

Tempoh Masa Pembelian Menunggu Stim

Pembelian yang belum selesai di Steam mungkin mengambil masa beberapa saat atau lebih lama. Lazimnya, tempoh masa pembelian yang belum selesai akan diselesaikan bergantung pada institusi perbankan anda. Menurut Steam, ia mungkin mengambil masa sehingga 10 hari untuk transaksi anda dikosongkan. Syukurlah, ralat pembelian belum selesai bermakna dana belum lagi diambil daripada institusi kewangan anda, jadi anda belum membayar untuk sesuatu yang anda tidak dapat.

Ralat Pembelian Menunggu Stim

Jika anda telah menerima ralat pembelian yang belum selesai, terdapat beberapa sebab mengapa ini boleh berlaku. Kadangkala penyelesaian paling mudah ialah but semula komputer atau komputer riba anda dan cuba urus niaga semula. Jika itu gagal untuk membetulkan masalah, lihat sebab dan pembetulan pembelian yang belum selesai biasa ini.

 • Isu ketersambungan

Ralat pembelian Steam anda yang belum selesai mungkin disebabkan oleh masalah sambungan. Isunya mungkin di tangan anda, dan penyelesaian pantas ialah but semula Wi-Fi atau penghala anda. Jika pelayan Steam mengalami masalah semasa anda cuba membayar pembelian anda, ini boleh menjadi sebab mengapa pembelian anda belum selesai. Tunggu untuk tempoh yang singkat dan cuba pembelian anda sekali lagi.

 • VPN

Adakah anda menggunakan VPN (rangkaian persendirian maya)? Walaupun VPN ialah cara yang bagus untuk menambah tahap perlindungan dan keselamatan pada pembelian dalam talian anda, kadangkala ia boleh menyebabkan transaksi disenaraikan sebagai belum selesai.

Sebelum membuat pembelian di Steam, anda boleh cuba melumpuhkan VPN anda, yang boleh menyelesaikan masalah. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Klik kanan butang “Mula” dan cari dan pilih “Pengurus Tugas.”
 2. Daripada tab “Proses”, pilih perisian VPN anda.
 3. Ketik butang “Tamatkan Tugas”.
 4. Klik tab “Permulaan”.
 5. Cari VPN anda dan klik kanan padanya.
 6. Daripada menu lungsur turun, ketik “Lumpuhkan”.

Melumpuhkan VPN anda boleh menghalang isu masa depan dengan ralat pembelian Steam belum selesai.

 • Pembayaran yang belum selesai sebelum ini

Jika anda mempunyai pembayaran yang belum selesai sebelum ini, maka tiada urus niaga selanjutnya akan diselesaikan sehingga ia diselesaikan. Tindakan terbaik ialah membatalkan semua pembayaran yang belum selesai dan cuba membuat pembelian anda sekali lagi. Kami akan membincangkan cara membatalkan pembelian Steam kemudian dalam artikel ini.

 • Trafik tapak

Ada kemungkinan bahawa tapak web Steam mengalami jumlah pengguna aktif yang tinggi dan tidak dapat memproses pembayaran anda atas sebab ini. Walaupun jarang berlaku, ada kemungkinan pelayan mereka tidak berfungsi di rantau anda. Untuk menyemak sama ada pelayan Steam tidak berfungsi, anda boleh pergi ke Pengesan bawah untuk menyemak gangguan.

Stim Menunggu Pembelian Batal

Terdapat beberapa tindakan yang boleh anda ambil jika anda mempunyai pembelian yang nampaknya tersekat menunggu. Penyelesaian yang paling jelas ialah membatalkan transaksi. Untuk mengetahui cara melakukannya, lakukan perkara berikut:

 1. Lancarkan Steam dan ketik “Nama akaun pengguna” anda.
 2. Daripada menu lungsur, pilih “Butiran Akaun.”
 3. Cari dan klik pada “Lihat sejarah pembelian” untuk melihat senarai transaksi Steam anda.
 4. Klik pada transaksi yang belum selesai.
 5. Pilih “Batalkan urus niaga ini.”
 6. Ketik “Batalkan pembelian saya” untuk mengesahkan pilihan anda.

Jika urus niaga yang anda batalkan adalah yang terdahulu, maka pembelian yang belum selesai terbaharu seharusnya bebas untuk diteruskan. Jika tidak, ikuti langkah di atas dan batalkannya. Jika pembelian anda yang belum selesai dibuat menggunakan apl Steam, cuba buat pembelian sekali lagi menggunakan tapak web Steam.

Pilihan Lain Selepas Membatalkan Pembelian

Terdapat beberapa pilihan yang anda ada selepas anda membatalkan pembelian yang belum selesai. Jika anda ingin meneruskan dan mencuba pembelian anda sekali lagi, berikut ialah beberapa perkara yang boleh anda cuba.

 • Tukar kaedah pembayaran anda

Steam menawarkan pelbagai kaedah pembayaran yang berbeza. Jika kaedah pembayaran pilihan anda menyebabkan ralat pembelian belum selesai, anda mempunyai pilihan untuk menukar kaedah pembayaran anda. Anda boleh cuba memilih kaedah pembayaran yang lain untuk melihat sama ada ia mempunyai sebarang kesan pada pembelian anda. Begini cara melakukannya.

 1. Lancarkan aplikasi Steam dan ketik “Nama akaun” anda.
 2. Daripada menu lungsur, pilih “Butiran Akaun.”
 3. Cari kad yang anda gunakan untuk membuat pembelian dan klik pada “Edit.”
 4. Isikan maklumat yang sesuai untuk institusi perbankan anda dan tekan “Simpan.”

Sekarang cuba buat pembelian anda sekali lagi menggunakan kaedah pembayaran anda yang dikemas kini.

 • Semak kawasan muat turun anda

Ada kemungkinan bahawa kawasan muat turun anda telah menjadi lalai kepada kawasan yang bukan milik anda dan ini boleh menjadi punca pembayaran anda terhenti. Untuk mengetahui cara menyemak kawasan muat turun anda, ikut langkah berikut:

 1. Buka apl Steam dan pilih “Menu Stim” di penjuru kiri sebelah atas skrin.
 2. Klik pada “Tetapan.”
 3. Daripada menu di sebelah kiri, ketik “Muat Turun”.
 4. Pastikan kawasan muat turun ialah kawasan tempat anda tinggal. Jika ia betul, cuba matikan dan hidupkannya dengan memilih kawasan lain dan kemudian kembali ke kawasan milik anda.
 5. Tekan butang “OK”.

Jika kawasan muat turun anda betul, kadangkala menukarkannya dan menyimpan semula pilihan anda akan menghapuskan ralat pembelian yang belum selesai. Cuba buat pembelian anda sekali lagi selepas mengikuti langkah ini.

 • Semak mata wang pembayaran anda

Sama seperti rantau muat turun anda mungkin telah lalai ke kawasan yang salah, perkara yang sama mungkin berlaku dengan mata wang pembayaran anda. Ada kemungkinan bahawa jika anda telah menukar lokasi pelayan ia juga mempengaruhi mata wang pembayaran lalai anda. Untuk menyemak mata wang pembayaran anda, ikut langkah berikut:

 1. Lancarkan Steam dan klik pada “Nama akaun” anda.
 2. Pilih “Butiran Akaun” daripada menu lungsur.
 3. Ketik pada “Sejarah kedai & pembelian” dan “Kemas kini pautan negara kedai.”
 4. Pastikan mata wang anda betul.
 5. Klik “OK.”

Jika pilihan mata wang anda betul, cuba pilih mata wang lain dan kemudian sekali lagi pilih mata wang anda yang betul. Kadangkala mematikan dan menghidupkan pilihan ini akan membantu menamatkan isu pembelian yang belum selesai. Cuba buat pembelian anda sekali lagi.

 • Hubungi pasukan sokongan Steam

Jika pembelian anda tersekat dalam limbo yang belum selesai, hubungi pasukan sokongan di Steam. Mungkin terdapat masalah dengan akaun anda yang anda tidak sedari. Berikut ialah cara untuk menghubungi mereka:

 1. Pergi ke Sokongan Stim halaman dan log masuk ke akaun anda.
 2. Daripada menu lungsur, ketik “Pembelian.”
 3. Klik pada “Saya tidak dapat menyelesaikan pembelian saya di Kedai Steam.”
 4. Ikut arahan pada skrin sehingga anda mendapat pilihan untuk menghubungi Sokongan Steam.

Penyelesaian Ralat Pembelian Menunggu Stim Dipermudahkan

Memang mengecewakan apabila anda sudah bersedia untuk membeli dan bermain permainan baharu, namun pembayaran anda tersekat dalam limbo pembelian yang belum selesai. Tindakan terbaik ialah membatalkan urus niaga dan cuba sekali lagi selepas melumpuhkan VPN anda dan menyemak untuk memastikan pelayan Steam berfungsi dan berjalan. Kadangkala hanya perlu menggunakan kaedah pembayaran yang berbeza.

Adakah anda mendapat ralat pembelian yang belum selesai di Steam? Adakah anda menggunakan mana-mana kaedah yang digariskan dalam artikel ini untuk membetulkannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.