Cara Membetulkan Seluar Pendek YouTube Yang Dizum Masuk

15

YouTube Shorts ialah pilihan yang agak baharu di YouTube. Ia membolehkan pengguna merakam video sepanjang 60 saat, menerbitkan kandungan baharu yang menarik dan menyambung kepada khalayak baharu. Ramai yang menganggap YouTube Shorts sebagai respons YouTube kepada video TikTok dan Instagram Reels.

Sesetengah YouTube Shorts kelihatan dizum masuk supaya penonton tidak dapat melihat sari kata apabila menggunakan apl telefon YouTube. Jika anda sedang mencari penyelesaian untuk masalah ini, anda telah datang ke tempat yang betul.

Walaupun ini tidak berlaku kepada semua orang, ramai pengguna mengatakan YouTube Shorts mereka dizum masuk walaupun mereka tidak menukar tetapan mereka. Terdapat beberapa cara untuk menyelesaikan masalah ini.

Matikan Mod Landskap

YouTube Shorts mesti dirakam dalam orientasi menegak. Jika anda cuba menonton YouTube Shorts dan semuanya kelihatan seperti dizum masuk, semak sama ada telefon anda dikunci kepada mod potret. Jika tidak, telefon anda mungkin cuba memutarkan YouTube Shorts, itulah sebabnya ia kelihatan seperti dizum masuk.

Lumpuhkan “Zum untuk Isi”

YouTube menawarkan ciri “Zum untuk mengisi skrin”. Ini menjadikan semua video memenuhi skrin dalam skrin penuh. Jika anda menghidupkan pilihan ini, cuba lumpuhkan dan semak sama ada ia berfungsi. Begini cara melakukannya.

 1. Buka Youtube aplikasi.
 2. Ketik gambar profil di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Pergi ke “Tetapan.”
 4. Tekan “Umum. “
 5. Tukar butang togol di sebelah “Zum untuk mengisi skrin.”
 6. Mulakan semula apl dan lihat sama ada masalah telah dibetulkan.

Kemas kini Apl

Apl YouTube boleh menghadapi banyak isu jika ia tidak dikemas kini dengan kerap. Jika anda tidak pasti sama ada anda menggunakan versi terkini apl, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyemaknya.

Pengguna iPhone harus mengikuti langkah di bawah untuk mengemas kini apl YouTube mereka.

 1. Buka Stor aplikasi.
 2. Pilih gambar profil anda di bahagian atas skrin.
 3. Tatal ke bawah untuk melihat sama ada terdapat sebarang kemas kini yang belum selesai. Jika anda melihat “YouTube”, tekan “Kemas Kini” di sebelah kanan. Jika anda tidak melihat “YouTube”, ini bermakna anda sudah menjalankan versi terkini.

Jika anda pengguna Android, ikut langkah ini untuk mengemas kini apl YouTube anda.

 1. Lancarkan Kedai mainan pada telefon anda.
 2. Tekan gambar profil anda di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Pilih “Urus apl & peranti.”
 4. Pergi ke tab “Urus”.
 5. Ketik “Kemas kini tersedia.”
 6. Jika anda melihat “YouTube”, ketik padanya dan tekan “Kemas kini”. Jika anda tidak melihatnya, ini bermakna anda sedang menjalankan versi terbaharu apl tersebut.

Kosongkan cache

Jika anda mempunyai Android, anda boleh cuba mengosongkan cache apl dan lihat jika itu menyelesaikan masalah. Begini cara melakukannya.

 1. Buka menu anda dan pergi ke tetapan.
 2. Tatal ke bawah dan pergi ke “Apl.”
 3. Cari YouTube dan ketik padanya.
 4. Pilih “Storan.”
 5. Ketik “Kosongkan cache.”
 6. Lancarkan apl dan cuba mainkan YouTube Shorts untuk melihat sama ada masalah berterusan.

Lawati Pusat Bantuan YouTube

Jika anda telah mencuba langkah-langkah yang telah kami bincangkan di atas dan masalahnya masih ada, mungkin idea yang baik untuk melawati Pusat Bantuan YouTube. Taip “seluar pendek” dalam medan carian dan anda mungkin dapat mencari penyelesaian untuk isu tersebut.

Soalan Lazim

Bagaimanakah cara membuat YouTube Short?

Ikuti langkah ini untuk membuat YouTube Short.

1. Buka Youtube aplikasi.

2. Ketik tanda tambah di bahagian tengah menu bawah.

3. Pilih “Buat Pendek” dan mulakan rakaman.

Di negara manakah YouTube Shorts tersedia?

YouTube Shorts tersedia dalam apl YouTube di seluruh dunia. Anda sepatutnya melihat pilihan “Short” di menu bawah selepas melancarkan aplikasi. Jika anda tidak melihatnya, kemungkinan besar anda tidak menggunakan versi terbaharu apl tersebut. Cuba kemas kini apl, dan anda akan melihat pilihannya.

Nikmati YouTube Shorts

Bukan perkara biasa bagi pengguna YouTube menghadapi masalah dengan apl. Salah satu isu biasa ialah seluar pendek YouTube dizum masuk tanpa sebab yang jelas. Nasib baik, pepijat ini boleh diperbaiki dengan mudah hanya dalam beberapa langkah.

Kami berharap artikel ini membantu anda mengalih keluar isu tersebut dan anda kini menikmati YouTube Shorts.