Cara Membetulkan TV Samsung Yang Tidak Dihidupkan

2

Tidak ada yang lebih buruk daripada bersiap sedia untuk malam filem yang menyeronokkan hanya untuk menyedari bahawa TV anda tidak akan dihidupkan. Dan yang lebih penting, apa yang perlu anda lakukan?

Nasib baik, ini tidak selalu bermakna TV anda rosak. Biasanya, isu ini boleh diselesaikan dalam beberapa minit. Dalam artikel ini, anda akan melihat cara membetulkan TV Samsung yang tidak dihidupkan.

Menyelesaikan masalah TV Samsung Tanpa Kuasa

TV moden jauh lebih kompleks berbanding dahulu. Kenyataan ini bermakna bahawa isu itu boleh jadi apa-apa sahaja, daripada alat kawalan jauh atau sumber kuasa kepada kabel. Sebelum panik, periksa sama ada alat kawalan jauh telah dicas dan sama ada kord kuasa TV dipasang dengan selamat pada alur keluar. Kami tahu ia mungkin kedengaran mengarut, tetapi orang kadangkala terlupa tentang perkara sedemikian atau tidak menyedari bahawa haiwan peliharaan telah mengeluarkan kabel kuasa daripada soket elektrik atau seseorang secara tidak sengaja (atau sengaja) mencabut palam peranti itu.

Jika itu tidak berlaku, anda harus fokus pada lampu siap sedia. Kita boleh memastikan banyak perkara daripada sama ada lampu dihidupkan, dimatikan atau berkelip. Kami mencadangkan anda menggunakannya sebagai panduan. Mari kita mulakan.

betulkan tv samsung tidak menyala

Situasi 1: Lampu Tunggu Sedia Dihidupkan

Jika lampu siap sedia menyala, itu petanda yang baik. Lampu siap sedia hendaklah masih menyala apabila TV Samsung anda dimatikan. Masalahnya biasanya terletak pada alat kawalan jauh anda jika TV kelihatan diikat pada sumber kuasa (tidak dicabut atau longgar).

Oleh itu, cuba hidupkan TV Samsung anda dengan menekan butang Kuasa pada TV. Mudah-mudahan, ia akan dihidupkan, mengesahkan bahawa TV anda bukan masalahnya. Anda kini boleh beralih kepada menyelesaikan masalah alat kawalan jauh anda.

Anda mungkin perlu menetapkan semula alat kawalan jauh anda. Keluarkan bateri, kemudian tekan dan tahan “Butang Kuasa” selama kira-kira lapan saat. Selepas itu, anda boleh memasukkan semula bateri dan cuba hidupkan TV anda menggunakan alat kawalan jauh. Jika ia masih tidak berfungsi, mungkin ia memerlukan bateri baru.

Sebaliknya, jika anda tidak dapat menghidupkan TV Samsung anda dengan menekan “Butang Kuasa”, anda mungkin perlu menghubungi Pusat Sokongan Samsung. Kami menasihati anda untuk menghubungi anda secepat mungkin. Jika anda bukan seorang profesional, anda boleh melakukan lebih banyak kemudaratan daripada kebaikan dengan cuba memperbaikinya sendiri.

bagaimana untuk membaiki tv samsung

Situasi 2: Lampu Tunggu Sedia Dimatikan

Apabila lampu siap sedia dimatikan, ini mungkin bermakna dua perkara. Sama ada TV Samsung anda tidak mempunyai kuasa atau ia sudah dihidupkan. Lampu siap sedia dimatikan apabila anda menonton sesuatu pada TV Samsung anda. Oleh itu, ini mungkin bermakna TV anda dihidupkan, tetapi skrinnya hitam dan anda tidak dapat melihat apa-apa.

Untuk melihat sama ada TV anda dihidupkan, anda boleh menekan mana-mana butang TV kecuali butang Kuasa. Jika apa-apa muncul pada skrin, ini bermakna TV sudah dihidupkan. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat pelbagai sebab mengapa ia tidak berfungsi dengan baik. Untuk mengetahui perkara yang boleh anda lakukan, baca bahagian seterusnya tentang skrin hitam.

Sebaliknya, jika TV Samsung anda tidak bertindak balas apabila anda menekan sebarang butang, ia mungkin mempunyai beberapa masalah kuasa. Cabut plagnya daripada sumber kuasa, tahan butang kuasa selama beberapa saat untuk mengalirkan sebarang sisa kuasa dan semak sama ada punca kuasa berfungsi. Anda boleh menguji salur keluar kuasa dengan peranti lain, seperti lampu atau pengecas telefon anda. Jika sumber kuasa berfungsi dengan betul, anda boleh memasang semula TV anda selepas 30 saat.

Ramai orang mendapati proses ini membantu. TV Samsung mereka mula berfungsi seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku. Walau bagaimanapun, jika TV anda tidak dihidupkan atau jika ia mula berkelip, anda harus menghubungi Pusat Sokongan.

Situasi 3: TV Dihidupkan, tetapi Skrinnya Hitam

Sumber kuasa anda berfungsi, TV anda dihidupkan, tetapi tiada apa-apa yang ditunjukkan pada skrin. Dalam kes ini, sumber luaran mungkin menjadi masalah dan bukan TV anda. Mula-mula, periksa kabel HDMI anda. Mungkin ia tidak disambungkan dengan betul, atau penyambungnya rosak, secara dalaman atau luaran.

Cabut palam kabel dan palamkannya semula selepas beberapa saat. Jika tiada perubahan, pertimbangkan untuk menggantikan kabel HDMI anda.

Situasi 4: Lampu Tunggu Sedia Berkelip

Pengguna tahu bahawa lampu berkelip adalah situasi yang paling mengecewakan. Walau apa pun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan. Mula-mula, cuba cabut plag TV anda. Selepas 30 saat, palamkannya semula dan cuba hidupkannya tanpa menggunakan alat kawalan jauh.

Jika ini tidak membantu, periksa pelindung lonjakan anda—jika anda menggunakannya. Orang ramai cenderung melupakan sambungan tambahan antara dinding dan TV. Pelindung lonjakan boleh haus dengan masa. Mungkin mereka tidak dapat menyediakan voltan yang mencukupi untuk TV anda lagi.

Walau bagaimanapun, anda harus menghubungi Pusat Sokongan Samsung jika itu bukan masalah. Lampu berkelip menunjukkan masalah dengan kuasa TV anda atau komponen dalaman. Sekali lagi, terlalu berisiko untuk cuba membetulkannya sendiri, dan lebih baik menyerahkannya kepada profesional.

Jangan Eksperimen Terlalu Banyak

Anda boleh menemui banyak maklumat pembaikan di Internet dan ramai orang mendakwa mereka telah membetulkan TV Samsung mereka menggunakan sumber tersebut. Walau bagaimanapun, ingat bahawa terdapat banyak model yang berbeza, dan apa yang berkesan untuk seseorang tidak semestinya berfungsi untuk orang lain.

Anda harus menghubungi Pusat Sokongan dan bukannya mencuba setiap penyelesaian yang mungkin. Sudah tentu, anda boleh menyelesaikan masalah TV sendiri dengan mencuba beberapa pembetulan asas. Walau bagaimanapun, jika masalah berterusan, lebih baik untuk meminta bantuan profesional.

Nota: JANGAN sekali-kali berfungsi pada TV secara dalaman dengan kuasa dipalamkan ke soket keluar. Walaupun TV dimatikan, elektrik masih mengalir melalui bekalan kuasa, suis, butang dan kapasitor (setanding dengan bateri boleh dicas semula mini jangka pendek) pada papan komponen.

Apabila anda menghubungi Pusat Sokongan, mereka akan dapat memberikan anda jawapan yang lebih tepat.


Sebagai penutup, artikel ini diharapkan dapat membantu anda tanpa kuasa pada TV Samsung anda. Seperti yang anda lihat, banyak isu tidak berkaitan dengan TV anda. Fokus menjadi peranti luaran dan sumber kuasa. Apapun, perkara yang paling penting ialah kekal tenang. Kemudian, anda akan dapat menyelesaikan sebarang masalah.