Cara Membetulkan TV TCL dengan Skrin Hitam

14

Terdapat beberapa perkara yang lebih mengecewakan bagi pencinta filem dan TV daripada duduk di hadapan TV mereka, hanya untuk mendapati skrin hitam merenung mereka apabila mereka menekan butang kuasa. Malangnya, itu adalah masalah yang kadang-kadang anda hadapi jika anda mempunyai TV TCL, walaupun ia adalah masalah yang selalunya mempunyai penyelesaian yang mudah.

Jika anda mendapat skrin hitam apabila anda menghidupkan TV TCL anda, teknik ini boleh membantu anda menyelesaikan masalah supaya anda boleh menonton filem atau rancangan TV anda.

Kaedah 1 – Mulakan semula TV Anda

TV TCL ialah TV Pintar, bermakna terdapat agak serupa dengan komputer. Dan seperti yang akan diberitahu oleh mana-mana teknologi komputer kepada anda, mulakan semula pantas selalunya merupakan penyelesaian yang tepat untuk isu kecil yang menyebabkan peranti tidak berfungsi seperti yang dimaksudkan.

Jika anda menghadapi skrin hitam, matikan TV TCL anda dan cabutnya daripada soket kuasa. Tunggu beberapa minit (berikan kira-kira 10 atau 15 minit jika anda cukup sabar) sebelum memasang semula TV dan menghidupkannya.

Teknik ini pada asasnya “menetapkan semula” TV anda, membolehkannya boot dengan bersih tanpa perlu risau tentang sebarang isu kecil yang menyebabkan skrin hitam anda. Sebagai faedah sampingan, mencabut palam TV juga membersihkan sebarang sisa elektrik di dalam peranti. Elektrik itu boleh merosakkan penyambung di dalam TV TCL, yang membawa kepada isu skrin hitam.

Kaedah 2 – Semak Isu Mekanikal

Malangnya, isu mekanikal dengan TV TCL anda bermakna anda sama ada perlu menggantikan TV atau menghantarnya untuk pembaikan yang mahal. Anda boleh menyemak jenis isu ini menggunakan lampu LED yang terdapat di pangkalan TV. Lampu ini mungkin berada dalam kedudukan yang berbeza, bergantung pada model TV anda, walaupun ia sentiasa berada di suatu tempat di sepanjang tepi bawah.

Apabila TV TCL anda dimatikan, atau dalam mod “siap sedia”, anda sepatutnya melihat LED ini memancarkan cahaya putih padu. Apabila TV dihidupkan, LED dimatikan, walaupun ia berkelip apabila anda menekan butang. Jadi, menghidupkan TV dan menekan beberapa butang pada alat kawalan jauh anda sepatutnya menunjukkan kepada anda lampu berkelip, menunjukkan bahawa TV sedang menerima kuasa. Jika anda tidak melihat cahaya, skrin hitam anda berkemungkinan disebabkan oleh kerosakan elektrik di dalam TV yang mungkin anda perlukan untuk pembaikan profesional.

Kaedah 3 – Semak Sambungan Kabel Anda

Walaupun melihat kekurangan cahaya berkelip mungkin membimbangkan, penyelesaiannya mungkin sangat mudah. Salah satu kabel yang menyambungkan TV ke sumber kuasa (atau peranti ke port HDMI) mungkin tercabut.

Periksa semua kabel anda untuk melihat sama ada terdapat goyangan atau keretakan di hujungnya. Setiap kabel harus dipasang dengan kuat pada tempatnya, dengan sebarang goyangan menunjukkan ia tidak dipalamkan dengan betul. Pasang semula setiap kabel dan cuba hidupkan kuasa semula.

Kaedah 4 – Kitar Kuasa Alat Jauh Anda

Mematikan dan menghidupkan TV TCL anda sekali lagi, dengan menunggu sebentar di antaranya, kitaran kuasa televisyen untuk menyingkirkan sebarang elektrik berlebihan dalam litarnya. Walau bagaimanapun, ramai orang tidak tahu isu elektrik boleh berlaku dengan alat kawalan jauh mereka. Jika TV anda dihidupkan (periksa lampu LED) tetapi tiada apa yang berlaku apabila anda menekan butang pada alat kawalan jauh, cuba langkah berikut:

 1. Keluarkan bateri dari alat kawalan jauh anda.
 2. Tunggu kira-kira dua minit.
 3. Letakkan semula bateri di alat kawalan jauh atau gantikannya dengan set baharu jika anda mengesyaki bateri anda mungkin kehabisan jus.
 4. Cuba alat kawalan jauh sekali lagi dan cari lampu LED yang berkelip pada TV TCL anda apabila anda menekan butang.

Kaedah 5 – Kemas Kini Perisian Tegar Anda

Memandangkan TV TCL pada asasnya ialah komputer yang menjalankan perisian yang membolehkan anda mengakses pelbagai aplikasi, anda mungkin mendapati perisian tegar lapuk di tengah-tengah masalah skrin hitam anda. TV TCL menggunakan sistem pengendalian Android, yang menerima kemas kini tetap kepada perisian tegar. Semakan pantas bahawa TV anda mempunyai semua tampung perisian yang sepatutnya ada mungkin menghidupkannya semula.

Lakukan perkara berikut untuk menyemak sebarang kemas kini perisian tegar yang mungkin anda terlepas:

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh anda dan navigasi ke menu “Tetapan”.
 2. Pilih “Lagi Tetapan.”
 3. Ketik pada “Keutamaan Peranti,” diikuti dengan “Perihal.”
 4. Tatal ke bawah dan pilih pilihan “Kemas Kini Sistem” sebelum memilih “Kemas Kini Rangkaian” dari kotak yang dihasilkan.
 5. Tunggu TV TCL anda untuk menyemak sama ada terdapat kemas kini yang tersedia.
  • Jika tiada sebarang kemas kini yang belum selesai, TV anda harus memberitahu anda bahawa perisian tegarnya adalah terkini.
  • Jika kemas kini tersedia, TV anda harus memuat turunnya secara automatik. Tekan “OK” apabila ia selesai.

Ambil perhatian bahawa TV TCL anda perlu disambungkan ke Internet untuk menjalankan semakan kemas kini ini. Tambahan pula, sila jangan matikan TV atau kacau bekalan kuasanya semasa muat turun kemas kini, kerana sama ada tindakan boleh merosakkan kemas kini dan berpotensi merosakkan televisyen.

Kaedah 6 – Lumpuhkan Mula Pantas

Ciri Mula Pantas yang terbina dalam TV TCL berguna kerana ia membolehkan anda menggunakan suara anda untuk “membangunkan” TV, selepas itu anda boleh memberitahunya perkara yang anda mahu ia paparkan. Tetapi dalam beberapa kes, ciri Mula Pantas boleh menyebabkan masalah dengan prestasi, termasuk skrin hitam. Jadi, mematikannya boleh menyelesaikan masalah anda.

Gunakan langkah ini jika anda mempunyai TV TCL berasaskan Android:

 1. Pergi ke menu “Tetapan” dan pilih pilihan “Kuasa”.
 2. Togol tetapan “Kuasa Hidupkan” kepada mati.
 3. Mulakan semula TV anda.

Sebagai alternatif, ikuti langkah ini jika anda mempunyai TV TCL Roku:

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh anda dan pergi ke menu “Tetapan”.
 2. Pilih “Sistem”, diikuti dengan “Permulaan TV Pantas.”
 3. Gunakan togol untuk melumpuhkan “Fast TV Start” dan mulakan semula TV anda.

Kaedah 7 – Cuba Tetapkan Semula Kilang

Jika semuanya gagal, menetapkan semula TCL TV anda kepada tetapan lalai kilangnya boleh menyelesaikan masalah anda. Pilihan ini ialah pilihan terakhir kerana ia menetapkan semula segala-galanya, termasuk sebarang kata laluan atau tetapan individu, jadi ia pada dasarnya menghantar TV anda kembali kepada keadaan semasa ia keluar dari kotak.

Gunakan kaedah berikut untuk tetapan semula kilang TV TCL Android:

 1. Navigasi ke “Tetapan” melalui skrin “Laman Utama” atau tekan butang “Tetapan” pada alat kawalan jauh anda.
 2. Pergi ke “Lagi Tetapan” kemudian “Keutamaan Peranti.”
 3. Pilih “Tetapkan Semula” dan pilih “Tetapan Semula Data Kilang.”
 4. Pilih “Padam Semuanya.” TV anda sepatutnya meminta PIN, jadi masukkan PIN anda dan klik “OK” untuk memulakan proses tetapan semula.

Mereka yang mempunyai TV TCL Roku mengikut kaedah yang sedikit berbeza:

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh anda dan navigasi ke menu “Tetapan”.
 2. Pilih “Sistem” daripada pilihan, kemudian pilih “Tetapan Sistem Lanjutan.”
 3. Klik pada “Tetap Semula Kilang.”
 4. Pilih “Tetapkan Semula Kilang Semuanya” dan masukkan kod yang dipaparkan pada skrin untuk menetapkan semula TV anda.

Menerobos Kegelapan Skrin Hitam

Begitu banyak isu boleh menyebabkan skrin hitam dalam TV TCL, daripada isu kabel atau perisian mudah kepada kerosakan mekanikal, seperti penyambung yang rosak atau lampu latar yang rosak. Teknik dalam artikel ini membolehkan anda menjalankan beberapa ujian, yang memuncak dengan tetapan semula kilang yang lengkap, untuk berpotensi menyelesaikan masalah TV TCL anda memaparkan skrin hitam.

Adakah anda akan mengesyorkan jenama ini kepada orang lain? Mengapa anda memilih TV TCL berbanding jenama lain? Beritahu kami pendapat anda tentang TCL di bahagian komen di bawah.