Cara Membuat Avatar Kartun daripada Foto

8

Banyak laman web media sosial membenarkan pengguna mereka membuat avatar — imej seperti kartun orang atau pengguna itu. Avatar digunakan secara meluas pada semua jenis tapak web, termasuk Facebook dan Bitmoji. Dengan bantuan salah satu daripada banyak platform dalam talian, anda boleh mencipta diri kartun anda sendiri dengan atau tanpa gambar.

Mencipta avatar kartun adalah sangat mudah, dan anda boleh melakukannya dengan perisian percuma dan tapak web yang terdapat dalam talian. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda asas-asas mencipta avatar kartun untuk diri sendiri, kedua-dua dari gambar dan dari awal.

Cara Membuat Kartun daripada Foto pada Android

Membuat versi kartun foto kegemaran anda sangat mudah pada peranti Android. Anda perlu menggunakan aplikasi pihak ketiga kerana editor foto asli, walaupun mempunyai banyak pilihan hebat, tidak menawarkan pilihan untuk membuat kartun.

Kami meninjau Gedung Google Play untuk mendapatkan aplikasi percuma berkualiti tinggi dan mendapati Editor Foto Kartun.

Mula-mula, anda perlu memasang apl itu dan biarkan ia mengakses foto yang disimpan pada peranti Android anda. Kemudian, anda boleh mengikuti langkah ini untuk menjadikan foto anda sebagai kartun:

 1. Buka aplikasi dan ketik ‘Foto.’
 2. Pilih foto daripada galeri telefon anda. Kemudian, tatal melalui pilihan di bahagian bawah sehingga anda melihat pilihan ‘Kartun+’. Sudah tentu, anda boleh memilih mana-mana pilihan yang anda mahu.
 3. Ketik pada ikon muat turun untuk menyimpan foto ke galeri telefon anda.

Itu sahaja yang ada! Foto anda kini akan kelihatan seperti kartun, dan ia disimpan dalam galeri anda, sedia untuk anda kongsi dengan sesiapa sahaja. Terdapat banyak aplikasi yang tersedia di Gedung Google Play, jadi jika anda mahukan lebih banyak ciri, pasti cari apl lain. Cuma perlu diingat bahawa kebanyakan apl yang anda temui akan mempunyai yuran langganan bulanan.

Cara Membuat Kartun daripada Foto pada iOS

Editor foto asli pada iPhone tidak akan mengubah gambar anda menjadi kartun. Nasib baik, terdapat aplikasi pihak ketiga untuk pengguna iOS juga.

Salah satu aplikasi yang tersedia untuk Pengguna iOS ialah ToonMe. Aplikasi mudah ini adalah percuma dan mudah digunakan.

Begini cara anda menukar foto menjadi kartun jika anda menggunakan iPhone atau iPad:

 1. Buka apl ToonMe dan ketik ikon ToonMe di sudut kiri bawah.
 2. Ketik untuk memuat naik foto pilihan anda. Jika ini kali pertama anda menggunakan apl itu, anda perlu mengetik ‘Benarkan’ sebelum anda boleh memuat naik sebarang foto.
 3. Aplikasi ini secara automatik melakukan semua kerja untuk menjadikan foto anda kartun. Kemudian, anda boleh mengetik ikon muat turun untuk menambahkan imej ke galeri anda.

  Versi percuma ToonMe akan menukar foto anda menjadi kartun. Tetapi jika anda mahukan lebih banyak fungsi, anda boleh mendaftar untuk versi Pro dengan hanya $4.99/bln.

Seperti yang kita bincangkan di atas, terdapat banyak aplikasi yang tersedia di App Store yang akan memberikan foto anda rupa kartun. Jika anda ingin melakukan lebih daripada tawaran ToonMe, carian mudah di App Store pasti akan menghasilkan beberapa pilihan yang lebih hebat.

Cara Membuat Kartun daripada Foto pada PC

Pengguna PC mempunyai begitu banyak kemungkinan untuk menyunting foto yang boleh mencabar untuk mengecilkan pilihan anda. Anda boleh menggunakan apl, tapak web dan perisian. Untuk tujuan artikel kami, kami mencari yang mudah dan percuma. Carian internet pantas akan memaparkan banyak tapak web dan apl sedia untuk tugas itu.

Kami suka PhotoCartoon.net. Ia mudah digunakan, percuma dan tidak memerlukan sebarang bukti kelayakan log masuk atau maklumat peribadi.

Berikut ialah cara menukar mana-mana foto menjadi kartun pada PC:

 1. Pergi ke laman web Cartoon.net dan klik ‘Semak imbas’ untuk memilih foto yang anda mahu jadikan kartun.
 2. Klik ‘Cartoonize Online.’
 3. Laman web akan melakukan semua kerja untuk anda. Klik ‘Muat turun.’

Versi kartun imej anda akan muncul dalam fail yang anda pilih. Seperti apl Android yang kami serlahkan di atas, anda boleh menggunakan mana-mana gambar yang anda suka; laman web ini tidak mengehadkan anda kepada swafoto.

Pilihan lain

Dengan begitu banyak apl yang tersedia, mencari yang betul mungkin sukar. Taip “pembuat foto avatar kartun” ke dalam bar carian Apple App Store atau Gedung Google Play untuk melihat senarai semua apl yang tersedia.

Pilihan anda bergantung pada gaya watak kartun yang anda cari, serta tahap kawalan dan bilangan pilihan penyuntingan yang anda inginkan dalam perisian anda. Beberapa contoh yang boleh anda cuba ialah Editor Foto Kartun oleh Game Brain dan gambar kartun oleh Pixelab. Kedua-duanya adalah editor foto dan percuma untuk dimuat turun dari gedung aplikasi.

Nota: Jika anda mempunyai peranti iOS, anda mungkin ingin menyemak:

 1. Pencipta animasi Wajah Kartun oleh VicMan LLC
 2. Clip2Komik & Pembuat Karikatur oleh DigitalMasterpieces GmbH
 3. Lakarkan Saya! oleh Bluebear Technologies Ltd.

Kebanyakan apl editor foto seperti yang dinyatakan adalah percuma untuk dimuat turun, tetapi perlu diingat bahawa pembelian dalam apl sering digunakan.

Apabila anda memuat turun apl yang anda suka, cuma ikut proses persediaan dan pastikan apl itu mempunyai akses kepada foto telefon anda. Setiap apl akan mempunyai pilihan muat naik. Ketik itu dan muat naik imej yang ingin anda gunakan.

Jika anda lebih suka tidak memasang sebarang perisian atau menggunakan aplikasi, banyak perkhidmatan berasaskan web akan menjana avatar untuk anda berdasarkan gambar anda. Mari lihat beberapa pilihan untuk melihat bagaimana anda boleh melihat.

Penukar Satu Klik BeFunky

BeFunky ialah perkhidmatan grafik dalam talian dengan banyak ciri dan pilihan yang berbeza, dan salah satu pilihan yang mereka ada ialah pembuat kartun foto satu klik. Ini adalah peningkatan daripada produk percuma mereka, tetapi anda boleh mencubanya tanpa kos. Imej di atas adalah sampel keluaran akhir. Seperti yang anda lihat, ia mempunyai rasa yang sama sekali berbeza daripada kartun sebelumnya, jadi anda mungkin mahu bermain-main dengan pelbagai pilihan untuk memilih gaya untuk anda.

LunaPic

LunaPic ialah satu lagi editor foto dalam talian yang boleh menukar foto menjadi kartun. Tapak ini mempunyai pelbagai jenis alat penyuntingan lain juga. Imej di atas ialah penapis kartun lalai.

Cipta Avatar Tanpa Foto

Pilihan lain yang mungkin anda ingin lihat ialah pencipta avatar kartun. Apl ini tidak memerlukan foto atau sebarang keupayaan artistik dan membolehkan anda memilih dan memilih ciri yang paling mewakili anda.

Terdapat pencipta watak untuk gaya artistik yang berbeza. Jika anda lebih suka watak anime, anda mungkin mahu menontonnya Pembuat Avatar: Anime oleh Avatars Makers Factory. Sudah tentu, apl seperti Bitmoji mempunyai pencipta kartun dalaman.

Pencipta avatar kartun adalah mudah jika anda mahukan gambaran ringkas tentang diri anda yang sebenarnya bukan foto anda. Avatar seperti ini mungkin berguna apabila anda memerlukannya untuk forum awam atau tempat dalam talian lain di mana anda ingin merahsiakan identiti anda tetapi masih mahu menyatakan diri anda yang sebenar dan sebenar.

Terdapat juga beberapa tapak web yang boleh anda gunakan untuk menukar foto anda menjadi kartun. Kami menulis artikel tutorial mengenai tapak web di mana anda boleh membuat kartun sendiri secara percuma!

Soalan Lazim

Suntingan foto memang menyeronokkan! Jika anda mempunyai lebih banyak soalan tentang cara membuat foto menjadi kartun, teruskan membaca!

Apakah perbezaan antara Bitmoji dan avatar kartun?

Bitmojis telah menjadi sangat popular di platform Media Sosial sejak beberapa tahun lalu. Mereka adalah versi kartun diri anda tetapi dengan satu perbezaan besar; mereka tidak menukar foto sedia ada anda kepada kartun. Sebaliknya, anda pergi ke tapak atau apl Bitmoji, buat akaun dan bina rupa anda dari awal. Bitmojis membolehkan anda memilih warna rambut, ton kulit, warna mata dan juga pakaian anda.

Jika anda menggunakan Snapchat dan kini Facebook, anda boleh menukar Bitmoji anda pada bila-bila masa anda ingin menggambarkan perasaan semasa anda.

Bolehkah saya menukar foto saya menjadi kartun tanpa menggunakan apl atau tapak web pihak ketiga?

Walaupun alat pengeditan telefon bimbit telah menjadi jauh lebih baik daripada dahulu, ia masih belum membenarkan kami menukar foto menjadi avatar kartun. Mungkin kita akan melihat fungsi asli ini tidak lama lagi.

Fikiran Akhir

Banyak apl kamera mempunyai penapis “artistik” yang boleh anda gunakan pada foto sedia ada. Daripada memuat turun aplikasi lain, anda mungkin mahu menyemak sama ada anda sudah mempunyai keupayaan ini. Anda lebih berkemungkinan mempunyai jenis penapis ini jika anda mempunyai apl kamera yang berbeza daripada apl yang disertakan dengan telefon anda.

Akhir sekali, jika anda menggunakan kamera stok anda, anda masih mempunyai pilihan. Cuma semak apl yang disyorkan atau cuba beberapa apl baharu. Kebanyakannya percuma daripada gedung apl anda, jadi cuba beberapa sehingga anda menemui yang sesuai untuk anda.