Cara Membuat Obsidian di Minecraft

14

Di Minecraft, pemain diperkenalkan secara beransur-ansur kepada bahan dan item yang lebih baik kerana mereka bertahan lebih lama. Bermula dengan blok kotoran mudah, anda akhirnya akan menggali lebih dalam ke dalam gua dan melihat beberapa lava, yang boleh ditukar dengan mudah menjadi obsidian. Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak perkara untuk mencipta batu yang kuat ini daripada menuang air ke atas lava.

Obsidian ialah bahan penting dalam Minecraft yang diperlukan untuk mencapai Nether. Nasib baik, tidak sukar untuk mendapatkan cukup blok ini. Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut.

Mencipta Obsidian dalam Minecraft

Lava berlaku secara semula jadi di banyak lokasi di dunia. Cara paling mudah untuk mencarinya adalah dengan menggali jauh ke dalam sistem gua, kerana selalunya di situlah anda menemui kolam lava dan sungai. Lava juga terdapat dalam bangunan yang dihasilkan secara semula jadi.

Untuk mencipta obsidian, apa yang diperlukan ialah menuangkan Baldi Air ke atas lava. Melakukannya menjadikan batu cecair panas menjadi sejuk menjadi batu hitam dan ungu yang dikenali sebagai obsidian. Anda kemudian boleh melombong obsidian menggunakan Diamond Pickaxe.

Lava juga boleh disimpan dalam baldi. Jika anda mempunyai sedikit, bawa beberapa dengan anda dan tinggalkan sistem gua. Anda boleh menggali lubang, menuang lava dan membuat obsidian dengan menyejukkan bahan panas dengan air.

Mencipta lubang besar membolehkan anda menyimpan beberapa lava yang boleh dicedok dengan baldi kosong. Kerana hanya lava yang bersentuhan dengan air yang disejukkan, obsidian akan mewujudkan dinding antara lava dan air. Cecair akan mengalir selama mungkin jika ada sumber.

Oleh itu, anda berpotensi mendapat obsidian tanpa had jika anda menyusun sumber dengan betul.

Walaupun begitu, terdapat cara lain untuk mendapatkan banyak obsidian daripada sumber semula jadi. Apabila meneroka dunia, anda mungkin menemui sungai lava di permukaan. Tuangkan air ke atasnya untuk menukar lapisan atas menjadi obsidian.

Walau bagaimanapun, ia akan membantu jika anda berhati-hati semasa melombong obsidian. Lapisan di bawah batu masih lava, bermakna ia boleh menyakiti anda dan membakar obsidian yang dilombong. Penyelesaiannya adalah dengan meletakkan sedikit air di sekitar tempat perlombongan supaya ia mengalir ke dalam lava sebelum ia membakar apa-apa.

Buat Ladang Obsidian di Minecraft

Membuat lubang dan menuang lava ke dalamnya adalah ladang obsidian yang paling mudah, tetapi terdapat cara untuk meningkatkan hasil anda. Ini dilakukan dengan membuang lava ke bawah struktur. Begini cara proses penuangan lava asas:

 1. Pagar kawasan di bawah supaya lahar tidak melimpah.
 2. Tuangkan lava dan tunggu sehingga ia mengalir ke bawah.
 3. Isi baldi kosong dengan lava.
 4. Tuangkan air ke atas lava.
 5. Nikmati pemandangan lava yang mengeras menjadi obsidian.
 6. Milik saya sepuas hati.

Struktur boleh setinggi yang anda mahu atau apa-apa saiz yang anda boleh uruskan. Ia tidak semestinya menjadi tangga juga. Piramid atau menara boleh diterima selagi lava boleh mengalir dengan teratur dan anda membendungnya.

Tuangan lava sangat baik untuk menuai obsidian, tetapi anda juga boleh menggunakannya untuk membina struktur besar bahan pepejal ini. Obsidian menahan letupan Creeper dan banyak serangan lain tanpa berganjak, dan pangkalan yang diperbuat daripadanya kekal selama-lamanya.

Penjana Obsidian

Ladang obsidian adalah baik, tetapi penjana obsidian menjadikan proses membasahi automatik. Sebaik sahaja penjana mula berjalan, anda boleh membiarkannya sehingga peti penuh. Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan.

 • Empat peti
 • Dua corong
 • Sebuah dispenser
 • Debu batu merah
 • Tiga pintu perangkap
 • Blok tangga
 • Dua obor Redstone
 • Pembanding Redstone
 • Baldi air
 • Baldi lava

Anda mungkin akan meluangkan sedikit masa untuk membuat beberapa objek ini. Sebaik sahaja anda mempunyai kesemuanya, ikuti langkah ini:

Bahagian 1

 1. Gali lubang di dalam tanah berukuran 2×1.
 2. Letakkan dada besar di dalam lubang.
 3. Hadapi lubang secara menegak dan letakkan satu corong pada salah satu bahagian dada.
 4. Letakkan satu blok di sebelah kiri corong.
 5. Jatuhkan blok tangga yang tidak mudah terbakar pada blok yang menghadap corong.
 6. Kelilingi sisi yang tidak menghadap corong dengan pintu perangkap dan aktifkannya.
 7. Tuangkan air pada blok tangga apabila pintu perangkap mengelilinginya.
 8. Pecahkan blok dari Langkah 4.
 9. Tinggalkan pembanding Redstone di sebelah kanan corong dan letakkan blok bangunan di sebelah kanannya.
 10. Letakkan obor Redstone di atas blok.

Bahagian 2

 1. Jatuhkan satu blok di atas obor Redstone pertama dan letakkan satu lagi obor Redstone di atasnya.
 2. Letakkan satu lagi blok di sebelah kiri blok dari Langkah 9 dalam bahagian di atas.
 3. Lengkapkan habuk Redstone dan jatuhkan sedikit pada blok.
 4. Di sebelah kiri blok di atas, sambungkan dispenser yang menghala ke bawah.
 5. Letakkan corong yang menyambung ke dispenser.
 6. Letakkan peti besar di atas corong.
 7. Masukkan butang pada dispenser.
 8. Tuangkan lava pada dada di atas dan tekan butang.
 9. Mula menekan butang kiri tetikus untuk saya.
 10. Kumpul obsidian anda apabila bersedia.

Seperti yang anda lihat, proses ini sangat mudah. Anda masih perlu melombong obsidian secara manual, tetapi ia lebih pantas daripada menggunakan tuangan atau lubang.

Praktikal Tidak Boleh Dimusnahkan

Obsidian adalah mustahil untuk dilombong tanpa Diamond Pickaxe, bermakna berlian akan sentiasa diperlukan jika anda ingin menanamnya. Nasib baik, tidak sukar untuk mencari berlian, manakala lava dan air boleh digunakan semula jika anda mengumpulnya dengan cukup cepat. Mengetahui cara membuat obsidian adalah penting untuk membina Portal Nether dan banyak lagi.

Apakah yang biasa anda lakukan untuk mendapatkan obsidian? Bagaimanakah anda lebih suka membuat penjana obsidian? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.