Cara membuat panggilan video WhatsApp pada desktop

18
© NextPit

Jika anda kerap menggunakan ciri panggilan video WhatsApp untuk melepak dengan rakan atau keluarga, anda mungkin tidak lagi perlu dihadkan kepada skrin telefon kecil itu lagi. Mulai Mac 2021, Desktop WhatsApp membolehkan anda membuat dan menerima panggilan video menggunakan PC desktop atau komputer riba. Begini cara membuat panggilan WhatsApp pada komputer desktop anda!

Mulai Mac 2021, ciri ini terhad kepada apl desktop WhatsApp yang perlu anda muat turun sama ada untuk komputer Mac atau Windows anda. Jika anda menggunakan WhatsApp Web – yang berasaskan semak imbas, ciri panggilan WhatsApp tidak akan didayakan untuk anda.

Jadi sebelum mencuba ciri ini, pastikan anda benar-benar menggunakan aplikasi WhatsApp Desktop kendiri untuk sama ada Windows atau macOS.


Cara membuat panggilan WhatsApp pada komputer anda

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah pergi ke sama ada AppStore pada MacOS, Gedung Windows atau ini laman web yang dipautkan dan muat turun desktop WhatsApp. Pasang perisian dan ikut arahan di bawah.

imej 2 030521 090527 PG

Anda mungkin sudah mengetahui kod QR daripada WhatsApp-Web! / © NextPit

  • Sambungkan telefon mudah alih anda dengan apl desktop dengan mengimbas kod QR.
  • Untuk melakukan ini, anda akan menemui entri “WhatsApp Web” dalam aplikasi mudah alih, yang akan memulakan pengimbas QR secara automatik
imej 3 030521 090654 PG

Butang untuk panggilan video dan panggilan muncul di penjuru kanan sebelah atas / © NextPit

  • Kini anda boleh melihat semua sembang pada komputer anda. Pilih rakan kongsi telefon atau panggilan video yang diingini dalam bar di sebelah kiri dan kemudian klik pada dua ikon di bahagian atas sebelah kanan.
imej 5 030521 090837 PG

Anda juga boleh meletakkan tetingkap sembang video sebagai tindanan kecil pada desktop anda. / © NextPit

  • Panggilan kini sepatutnya bermula. Tiga titik di penjuru kanan sebelah atas membolehkan anda memilih sumber audio, sama seperti Skype, Meet dan Co.
Unbenannt 030521 090808 AM

Aplikasi ini juga membolehkan anda menerima panggilan terus dari komputer anda. / © NextPit

  • Nota: Menjawab panggilan masuk juga berfungsi pada komputer

Adakah anda telah menggunakan ciri panggilan WhatsApp pada desktop anda? Beritahu kami betapa baik/buruk pengalaman itu!