Cara Membuat Ramuan Tahan Api di Minecraft

10

Melintasi Nether dan bawah tanah di Minecraft boleh membahayakan kesihatan anda. Tasik lahar dan api yang tidak berkesudahan, serta serangan bola api, boleh mengalahkan pengembara yang paling gigih dan mengurangkan masa penjelajahan anda.

Nasib baik, ada cara untuk melindungi diri anda daripada bahaya yang menyala ini, dan semuanya ada dalam botol kaca yang berguna.

Ketahui cara membuat ramuan tahan api untuk lawatan anda yang seterusnya ke kedalaman Nether yang berapi-api dan cara menggunakan ramuan yang anda ada dalam inventori anda.

Cara Membuat Stand Brewing di Minecraft

Seperti mana-mana ahli kimia yang baik, sebelum anda membancuh ramuan untuk melindungi anda daripada api, anda memerlukan cara untuk menggabungkannya. Dalam dunia Minecraft, ini bermakna membina tempat pembuatan bir.

Jika anda sudah mempunyai akses kepada tempat pembuatan bir, langkau ke hadapan ke bahagian Cara Membuat Ramuan Ketahanan Api dalam Minecraft. Bagi anda yang masih perlu memasang tempat pembuatan bir, ikuti langkah di bawah untuk bermula:

Bahan-bahan Brewing Stand yang Diperlukan:

 • 3 batu bulat.
 • 1 batang Blaze (diperolehi dengan membunuh Blaze).

Kini tiba masanya untuk membuat tempat pembuatan bir.

 1. Buka antara muka kerajinan.
 2. Letakkan batang Blaze di petak tengah atas.
 3. Tambah tiga batu buntar dalam satu garisan betul-betul di bawahnya, satu setiap persegi.
 4. Buat pendirian.

Cara Membuat Ramuan Tahan Api di Minecraft

Dengan Brewing Stand anda sedia, tiba masanya untuk membuat ramuan Tahan Api.

Bahan Tahan Api Diperlukan:

 • Krim Magma
 • Ketuat Nether
 • Botol ubat dengan air
 • Serbuk api untuk menyalakan tempat pembuatan bir.

Dengan bahan-bahan yang dipasang, mari mula membuat ramuan:

 1. Buat botol kaca dan isi dengan air (gunakan pada blok sumber air).
 2. Buka antara muka tempat pembuatan bir dan nyalakan dirian dengan serbuk Blaze.
 3. Tambahkan Botol Air pada salah satu daripada tiga kotak bawah (Atau ketiga-tiganya, bergantung pada jumlah ramuan yang anda cuba buat).
 4. Tambah Nether Wart di kotak tengah atas. Membancuh gabungan ini menjadikan botol air menjadi Ramuan Awkward.
 5. Sekarang, letakkan Magma Cream di slot tengah atas di mana anda mula-mula meletakkan Nether Wart dan bancuh. Kini, anda mempunyai ramuan tahan api yang sedia untuk dipindahkan ke dalam inventori anda.

Apabila anda menggabungkan ketuat Nether dan botol kaca, anda akan mendapat Ramuan Awkward. jangan risau. Itu sepatutnya berlaku. Teruskan dan gantikan Nether Wart dengan Magma Cream di stesen pembuatan bir. Ini adalah ramuan rahsia yang memberikan ketahanan api selama tiga minit.

Sebagai alternatif, anda boleh mendapatkan ramuan tahan api daripada ahli sihir di dunia. Atau anda boleh menukar ubat tahan api sebagai pertukaran dengan jongkong emas.

cara membuat ramuan tahan api di minecraft

Resipi ini berfungsi dengan cara yang sama dalam semua versi Minecraft, dan ia adalah sama dalam edisi Bedrock atau Java juga.

Cara Meningkatkan Tempoh Ramuan Ketahanan Api di Minecraft

Sebaik sahaja anda membuat ramuan tahan api anda, mungkin anda menyedari bahawa anda memerlukannya untuk bertahan lebih lama daripada 3 minit yang ditawarkan secara semula jadi. Jangan risau; ada cara untuk memanjangkan masa itu kepada 8 minit.

 1. Mula-mula, pastikan anda masih mempunyai Serbuk Blaze yang mencukupi dalam Tempat Pembuatan Bir anda. Jika tidak, tambahkan lagi dalam slot sebelah kiri itu.
 2. Kemudian letakkan Ramuan Ketahanan Api (atau Ramuan) anda di slot bawah.
 3. Letakkan satu Redstone Debu dalam slot atas dan tunggu sehingga bancuhan selesai.
 4. Tuding kursor anda pada Ketahanan Api untuk melihat tempoh baharu.

Sekarang, jika anda membuat 3 ramuan sekali gus, anda mempunyai 24 minit penuh Tahan Api berbanding 9 minit yang anda akan miliki pada asalnya.

Cara Membuat Ramuan Percikan Tahan Api di Minecraft

Kumpulkan bahan-bahan anda kerana sudah tiba masanya untuk membuat ramuan tahan api percikan. Untuk resipi ini, anda memerlukan satu serbuk mesiu dan satu ramuan tahan api bagi setiap botol ramuan percikan tahan api.

Sebaik sahaja anda mempunyai bahan-bahan, berinteraksi dengan tempat pembuatan bir untuk membuka antara muka dan ikuti langkah-langkah ini untuk mencipta ramuan:

 1. Letakkan ramuan tahan api dalam salah satu daripada tiga kotak mendatar bawah.
 2. Letakkan serbuk mesiu di slot tengah atas.
 3. Biarkan ia dibancuh, dan kemudian ambil ramuan baru.

Ingatlah bahawa anda perlu meletakkan serbuk Blaze dalam slot di sudut kiri atas antara muka untuk membancuh sebarang ramuan. Serbuk Blaze tahan untuk beberapa sesi pembuatan bir, jadi anda mungkin ingin memerhatikannya dan sentiasa ada yang lain di tangan.

Cara Menggunakan Ramuan Tahan Api di Minecraft

Jika api di sekeliling anda menjadi terlalu panas, menggunakan ramuan tahan api adalah penyelesaian yang paling mudah. Cukup lengkapkan dan kemudian tekan butang “gunakan item” untuk platform anda. Butang “guna item” berbeza bergantung pada platform yang anda mainkan:

 • Xbox – Pencetus kiri
 • PlayStation – butang L2
 • Windows 10 dan Java Editions – Klik kanan tetikus
 • Edisi Poket (PE) – Butang ikon ikan

Apabila anda mengambil ramuan dengan betul, anda akan melihat animasi minuman yang sangat ringkas. Selepas animasi, anda mendapat imuniti sementara terhadap semua bentuk kerosakan berasaskan kebakaran, termasuk lava.

Soalan Lazim Tambahan

Jika kami tidak menjawab semua soalan anda tentang Ramuan Ketahanan Api di atas, teruskan membaca.

Bagaimana Anda Membuat Semua Ramuan di Minecraft?

Anda boleh membuat pelbagai ramuan dalam Minecraft, dan tidak semuanya berfaedah.

Beberapa ramuan “kesan positif” yang paling popular termasuk:

• Penjanaan Semula – Ghast Tear + Potion Awkward

• Penyembuhan – Hirisan Melon Berkilauan + Ramuan Janggal

• Halimunan – Mata Labah-labah yang Difermentasi + Ramuan Penglihatan Malam

• Pernafasan Air – Ikan Buntal + Ramuan Awkward

Ramuan negatif juga boleh didapati di Minecraft seperti:

• Memudaratkan – Mata labah-labah yang ditapai + Ramuan Penyembuhan + Ramuan Racun

• Kelemahan – Mata Labah-labah yang Difermentasi + Ramuan Janggal

Anda juga boleh membuat ramuan yang menghilangkan kesan negatif:

• Penawar – Perak + Ramuan Awkward (penawar racun)

• Titik Mata – Kalsium + Ramuan Janggal (penawar buta)

• Tonik – Bismut + Ramuan Awkward (penawar loya)

Apakah Ramuan Ketahanan Api di Minecraft?

Ramuan rintangan api melindungi pemain daripada semua kerosakan yang berkaitan dengan kebakaran, daripada bahaya kebakaran semula jadi kepada musuh yang dilengkapi dengan senjata unsur api. Ramuan standard bertahan selama tiga minit, tetapi anda boleh menambah Redstone Debu pada ramuan biasa tahan api untuk memanjangkan pemasa kepada lapan minit.

Adakah Netherite Kalis Api?

Netherite sendiri adalah kalis api dan melantun atau terapung di tasik lava. Tetapi memakai perisai Netherite adalah cerita yang berbeza. Ia tidak menjadikan pemain kalis api atau kebal terhadap kerosakan api. Anda mungkin menafikan beberapa kerosakan akibat kebakaran apabila anda memakai perisai Netherite, tetapi itu sama untuk mana-mana perisai yang anda pakai berbanding tidak memakai perisai langsung.

Adakah Ramuan Tahan Api Berfungsi di Lava?

Ya, anda boleh berenang dalam lava seperti yang anda lakukan di dalam air selepas mengambil ramuan tahan api.

Jangan Biarkan Sedikit Panas Memutuskan Pengembaraan Anda

Semakin jauh anda dalam permainan, semakin anda akan menyedari bahawa kebakaran adalah bahaya yang ketara dalam Minecraft. Dan anda memerlukan cara untuk melindungi diri anda daripada kerosakan kebakaran, atau anda tidak akan pergi jauh.

Mulakan amalan membancuh ramuan tahan api setiap kali anda berada berhampiran tempat pembuatan bir, dan sentiasa masukkannya dalam inventori anda. Anda tidak tahu bila anda akan diserang.

Berapakah purata bilangan ramuan tahan api yang anda bawa dalam inventori anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.