Cara Membuat Teks Menegak dalam Canva

14

Canva menawarkan banyak pilihan untuk mengedit teks, termasuk keupayaan untuk memutar teks anda secara menegak. Ini membolehkan anda menambah teks pada pelbagai jenis reka bentuk.

Tetapi bagaimana anda memutar teks anda secara menegak? Artikel ini akan membimbing anda melalui langkah-langkah yang diperlukan untuk menjadikan teks anda menegak dalam Canva.

Cara Membuat Teks Menegak dalam Canva

Walaupun anda boleh membuat teks menegak dalam Canva, proses itu tidak selalunya kelihatan mudah. Pendekatan pertama ialah menukar orientasi halaman. Ini caranya:

  1. Buat reka bentuk baharu atau buka reka bentuk sedia ada.
  2. Di atas editor, klik “Ubah saiz.” Dimensi reka bentuk akan menjadi “Saiz tersuai” secara lalai.
  3. Tukar tetapan ketinggian dan lebar untuk mengubah orientasi halaman. Selain itu, anda boleh memilih daripada alternatif yang dipratentukan.
  4. Salin dan ubah saiz imej dengan mengklik “Salin & ubah saiz.”

Pendekatan lain ialah mengetik kotak teks. Ikut langkah-langkah ini:

  1. Klik pada kotak teks untuk menyerlahkannya.
  2. Apabila ia diserlahkan, ia akan dikelilingi oleh garis putus-putus (kotak). Perhatikan anak panah dalam bentuk bulatan di bawah kotak bertitik.
  3. Letakkan penunjuk tetikus anda pada anak panah bulatan dan tekan dan tahan butang kiri tetikus.
  4. Seret teks sambil menahan butang – anda akan melihat ia mula berputar secara berkadar dengan pergerakan anda.

Akhir sekali, pendekatan lain ialah memutar teks secara menegak di luar Canva. Ini mungkin lebih rumit untuk sesetengah pengguna kerana ia melibatkan beberapa pengekodan. Ini caranya:

Anda biasanya lebih baik menggunakan mod penulisan CSS. Sifat putaran penapis BasicImage dalam Internet Explorer menerima satu daripada empat nilai: 0, 1, 2, atau 3, yang memutarkan elemen masing-masing sebanyak 0, 90, 180 atau 270 darjah. Kod sampel ialah:

CanvasRenderingContext2D.prototype.fillVerticalText =

function(text, x, y, verticalSpacing) {

 for (var i = 0; i < text.length; i++) {

 this.fillText(text[i], x, y + i * verticalSpacing);

} }

Putar Teks Anda mengikut Kehendak Anda

Biasanya, orang memikirkan imej dan bukannya teks apabila mereka mendengar perkataan “reka bentuk”. Walau bagaimanapun, teks adalah komponen penting dalam banyak reka bentuk.

Teks itu nampaknya tidak mendapat kredit yang sepatutnya, mungkin kerana ia difikirkan semula atau kerana ia diletakkan lebih rendah pada senarai keutamaan. Walau bagaimanapun, adalah mudah untuk mengenali betapa pentingnya teks dalam logo, pengepala media sosial atau pengepala blog yang ingin anda reka jika anda melihat contoh terkenal yang lain.

Selain ciri grafik yang hebat, Canva pastinya mempunyai pilihan penyuntingan teks yang sangat baik. Sesetengah daripada mereka lebih kompleks daripada yang lain, dan sesetengahnya hanya tersedia dalam versi pro. Walau bagaimanapun, pilihan yang tersedia untuk versi percuma masih menyelesaikan tugas!