Cara Membuka Dokumen Word pada Android

9

Microsoft Office sangat popular dalam dunia perniagaan dan pendidikan bersama-sama dengan pengguna di rumah. Walaupun aplikasi serupa seperti Google Docs dan Apple Pages telah memberikan Microsoft peluang untuk wang mereka, adalah selamat untuk mengatakan bahawa Word terus memimpin pek dalam ciri dan kebolehgunaan yang sama.

Kelemahan ini, sudah tentu, ialah beberapa dokumen Word sukar diakses bergantung pada OS anda. Jika anda cuba membuka fail .doc pada peranti Android anda, anda mungkin menghadapi masalah menjalankannya terus keluar dari kotak. jangan risau. Membuka fail dokumen adalah proses yang agak mudah. Begini cara melakukannya.

Cara Membuka Fail Word.doc pada Android

Gedung Google Play ialah salah satu kedai aplikasi terbesar yang tersedia. Kenyataan ini bermakna tiada kekurangan aplikasi yang direka untuk membantu anda membuka dokumen Word pada peranti Android anda.

Kebanyakan apl ini adalah percuma, ada yang telah diprapasang dan semua apl yang disebut dalam artikel ini boleh digunakan mulai Ogos 2022.

Gunakan Dokumen Google untuk Membuka Fail Doc/Docx

Google menambah sokongan asli untuk kedua-dua fail ‘.doc’ dan ‘.docx’ dalam Android, jadi membuka fail baharu tidak sepatutnya terlalu banyak bekerja. Begini caranya.

 1. Cari dokumen yang anda perlu lihat. Gunakan Google Drive, e-mel anda atau perkhidmatan lain untuk mencari dokumen Word.
 2. Ketik fail yang anda temui dalam langkah 1 di atas untuk membukanya. Jika digesa, buka fail dalam ‘Docs’ (Google Docs) atau pemapar/editor fail doc/docx lain jika anda memilikinya. Anda mungkin perlu memasang salah satu daripadanya jika tiada apa-apa yang muncul untuk memilih atau menetapkan semula pelancar apl lalai jika anda tidak mendapat sebarang pilihan seperti imej di bawah.
 3. Klik untuk membenarkan sebarang kebenaran yang diperlukan untuk fail dibuka.
 4. Sekarang, anda boleh melihat dokumen anda. Jika anda perlu membuat pengeditan, cari pen atau ikon edit (ini akan berbeza-beza bergantung pada program yang anda gunakan).

Dokumen harus dibuka dalam mana-mana apl yang anda pilih.

Menggunakan Microsoft Word untuk Android untuk Membuka Fail Doc/Docx

Dokumen Google boleh menguruskan membuka dan memaparkan fail anda pada Android, tetapi jika anda lebih suka mengeditnya secara asli, anda boleh menggunakan Microsoft Word untuk Android. Apl ini tidak sama dengan perisian PC biasa anda, tetapi ia berfungsi apabila anda tidak boleh mengakses perisian Word sepenuhnya.

 1. Dapatkan Apl Microsoft Word di Gedung Play.
 2. Setelah apl menyelesaikan proses pemasangan, ketik fail ‘.doc’ atau ‘.docx’ pada telefon anda, kemudian pilih Word daripada senarai apl yang tersedia.

Word memudahkan anda menyimpan dan mengedit dokumen pada Android, jadi edit dokumen anda sesuka hati anda. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk menggunakan program PC atau Mac Word apabila boleh.

Anda juga boleh menggunakan keseluruhan Microsoft Office Suite (Word, Excel, PowerPoint, dsb.) pada peranti Android anda, selagi anda mempunyai aplikasi yang dipasang. Walaupun bukan mudah untuk mengedit fail, terutamanya dokumen Excel, Android dan Microsoft nampaknya berfungsi dengan baik bersama-sama.

Word untuk Android ialah aplikasi percuma tanpa iklan dan anda tidak memerlukan akaun untuk mula bekerja. Apabila anda mula-mula membuka fail, ketik Langkau sekarang di bawah pilihan log masuk.

Malangnya, jika anda tidak mempunyai akaun, anda tidak boleh membuka apa-apa daripada awan, jadi sebaiknya log masuk jika anda perlu mengakses fail daripada PC anda pada telefon anda.

Menggunakan Docs To Go for Android untuk Membuka Fail Word Doc/Docx

Docs To Go ialah salah satu pilihan terbaik untuk membuka dan mengedit fail MS doc/Docx. Walau bagaimanapun, versi berbayar diperlukan untuk mendapatkan kefungsian dan keserasian terbaik, dan ia tidak mahal dalam segala cara. Walaupun tiada apl pihak ketiga yang hampir dapat mereplikasi MS Word 100%, apl ini adalah yang paling hampir.

 1. Muat turun/Pasang Docs To Go Free Office Suite dalam Gedung Play. Jika anda hanya mahukan edisi percuma, langkau ke “Langkah 4.”
 2. Pilihan tetapi disyorkan: Muat Turun/Pasang Kunci Premium Docs To Go.
 3. Lancarkan Kunci Premium Docs To Go jika dibeli. Daftar dengan nama dan e-mel anda. Apl itu kemudiannya melancarkan Docs To Go secara automatik.
 4. Apl Premium Key daripada “Langkah 3” meningkatkan edisi percuma anda secara automatik menggunakan kunci Google berbayar anda. Anda boleh mengesahkannya dengan mengetik Tetapan (ikon hamburger) > Perihal dalam apl.
 5. Lancarkan docs To Go Free Office Suite jika anda memilih versi percuma. Jika dibayar, apl Premium Key dalam “Langkah 3” melancarkannya secara automatik.
 6. Ketik pada pilihan menyemak imbas fail yang anda mahu di bahagian bawah skrin, seperti Awan, Desktop atau Telefon.
 7. Cari fail MS Word Doc/Docx anda dan ketik untuk membukanya.
 8. Fail doc/docx word anda muncul dan sedia untuk diedit atau dilihat.

Menggunakan Polaris Office untuk Android untuk Membuka Fail Doc/Docx

Pejabat Polaris diprapasang pada pelbagai peranti Android, tetapi anda boleh memuat turunnya dari Gedung Google Play jika ia belum ada. Polaris ialah aplikasi percuma, dan anda boleh memintas pilihan untuk membuat akaun jika anda mahu. Walau bagaimanapun, nampaknya terdapat banyak iklan semasa membuka fail, walaupun selepas membayar langganan. Pembangun membalas ulasan pengguna tentang isu tersebut dengan kaedah untuk mengalih keluar iklan tersebut, tetapi gunakan apl atas risiko anda sendiri.

 1. Selepas membuka apl, anda perlu mengklik pada tiga garisan mendatar di penjuru kiri sebelah atas dan ketik pada Storan Peranti untuk mengakses fail pada telefon atau tablet Android anda. Pejabat Polaris untuk Android
 2. Jika tiada apa-apa yang muncul, pergi ke Tetapan dan togol kebenaran ke Aktif, di bawah tab Apl.

Kini, anda boleh mengedit dan memuat turun fail terus ke peranti anda dan menghantarnya ke mana ia perlu pergi.

Nota: Anda mungkin perasan bahawa apl ini mempunyai iklan yang boleh menghalang dokumen anda. Terutamanya sepanduk di bahagian atas, seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin kami di atas. Terdapat beberapa cara untuk mengatasi iklan ini.

Apl ini menawarkan video yang boleh anda tonton untuk menghapuskan iklan, jadi anda tidak perlu membayar untuk perkhidmatan premium. Video berdurasi 60 saat akan mengalih keluar iklan.

Anda juga boleh mengetik pada ikon Edit, yang mengalih keluar iklan sepanduk di bahagian atas. Atau, anda boleh menghidupkan mod Pesawat, kemudian buka fail anda. Jika anda sudah melihat dokumen itu, kembali, kemudian hidupkan mod Pesawat. Apabila anda membuka dokumen itu, iklan akan hilang.

Menggunakan WPS Office untuk Android untuk Membuka Fail Doc/Docx

Pejabat WPS ialah satu lagi aplikasi percuma yang boleh anda muat turun dari Gedung Google Play, menawarkan segala-galanya daripada penukaran fail kepada menyemak dokumen Microsoft Office. Seperti Pejabat Polaris, anda tidak perlu membuat akaun untuk menggunakan cirinya.

Apl ini memang menawarkan perkhidmatan berbayar premium yang mengalih keluar iklan dan memberikan anda lebih banyak fungsi. Jika anda menghadapi masalah dengan iklan selepas menaik taraf, hubungi pembangun. Berikut ialah cara untuk membuka dan mengedit fail Doc/Docx menggunakan WPS pada Android.

 1. Lancarkan apl android WPS dan ketik Buka di bahagian atas apl. Apl Pejabat WPS
 2. Pilih sebarang bilangan kategori fail (ketik pada Dokumen untuk tujuan artikel ini) dan pilih fail daripada storan peranti anda.
 3. Setelah dibuka, klik pilihan Alat di bahagian bawah untuk membuat pengeditan.
 4. Pejabat WPS menawarkan perkhidmatan awannya sendiri jika anda ingin menyimpan kerja anda dalam apl. Sudah tentu, anda juga boleh berkongsi dokumen dengan orang lain atau malah terus ke komputer (tetapi anda memerlukan akaun untuk bit terakhir itu).

Tidak Dapat Membuka Dokumen Word pada Android

Jika anda menghadapi kesukaran membuka fail Word.doc, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mencuba aplikasi lain. Jika ia adalah perkara yang mendesak, Google Docs atau Word mungkin tidak bekerjasama pada mulanya.

Menggunakan aplikasi lain harus membetulkan isu tersebut selagi fail yang anda cuba buka tidak rosak. Jika anda telah mencuba menggunakan aplikasi lain, fail itu mungkin rosak jadi cuba dapatkan versi lain.

Jika anda perlu mengakses fail daripada apl Word, anda mungkin menghadapi masalah keserasian. Sama ada perisian telefon anda sudah lapuk atau apl anda sudah lapuk.

 • Semak Gedung Google Play untuk kemas kini terlebih dahulu. Jika kemas kini tersedia, teruskan dan klik pada pilihan untuk berbuat demikian. Setelah selesai, cuba buka fail anda sekali lagi.
 • Dengan mengandaikan anda menjalankan versi Word terkini, cuba kemas kini telefon anda dengan pergi ke Tetapan dan ketik pada Kemas Kini.
 • Jika semua perisian anda dikemas kini, anda boleh cuba mengosongkan cache (Tetapan > Apl > Word > Kosongkan Cache) atau menyahpasang kemudian memasang semula apl. Sesetengah pengguna telah melaporkan hanya ada pilihan untuk menyahpasang Word daripada Tetapan pada peranti mereka. Jika situasi ini berlaku kepada anda, cuba nyahpasang apl daripada Gedung Play. Apabila pilihan tidak kelihatan untuk menyahpasang apl, anda hanya boleh melumpuhkan kemudian mendayakannya semula.
 • Akhir sekali, cuba log masuk ke apl Word dengan akaun Microsoft anda jika anda belum log masuk. Tindakan ini mungkin membetulkan masalah anda, terutamanya jika anda memuat naik dokumen daripada awan.

—–

Seperti yang anda lihat sekarang, anda boleh membuka dokumen Word pada Android dengan mudah menggunakan Microsoft Word untuk Android, Dokumen Google, Pejabat WPS dan banyak lagi. Apa yang anda perlukan untuk membuka dokumen Word ialah aplikasi yang boleh mengendalikan format fail.

Soalan Lazim

Bahagian ini termasuk lebih banyak jawapan kepada soalan yang paling kerap ditanya anda.

Bolehkah saya mengedit sebarang dokumen Word pada telefon saya?

ya. Dokumen Google dan aplikasi pihak ketiga yang telah kami nyatakan di atas sepatutnya membenarkan anda mengedit dokumen anda tanpa sebarang masalah. Jika ia adalah fail baca sahaja, anda perlu mengklik pada Atribut dan nyahtanda kotak Baca Sahaja.

Dari sini, anda boleh membuat perubahan, membuat nota dan melaksanakan pelbagai tugas lain. Setelah diedit, jangan ragu untuk berkongsi fail, simpan ke awan anda atau hantar kepada orang lain.

Apakah apl pihak ketiga yang terbaik untuk digunakan dengan dokumen Word?

Jawapan kepada soalan ini sebahagian besarnya bergantung pada perkara yang anda cuba lakukan dengan dokumen itu. Word lebih serasi kerana ia adalah perisian Microsoft, walaupun aplikasi mudah alih terhad kepada perkara yang boleh dilakukannya. Doc To Go ialah pilihan yang baik asalkan anda membayar harga naik taraf. Ia berfungsi dengan baik dengan fail MS Office dan menyediakan keserasian dan ciri untuk memastikan fail berfungsi dengan Word.

Dokumen Google memberi anda banyak kebebasan dan lebih mudah untuk berkongsi dokumen anda dengan orang lain, walaupun ia boleh menukar beberapa aspek dokumen Word kepada format dan struktur Google. Apl pihak ketiga lain yang disenaraikan juga menawarkan beberapa ciri utama.

Bolehkah saya menyimpan dokumen ke akaun OneDrive saya pada Android?

Sudah tentu! Anda mempunyai pilihan untuk menambah akaun Microsoft anda pada apl Microsoft Word pada Android. Apabila anda membuka fail, anda boleh memilih tiga titik di penjuru kanan sebelah atas, pilih ‘Simpan sebagai’ dan pilih lokasi fail anda.

Jika anda mencipta dokumen serba baharu, anda hanya perlu memilih akaun OneDrive anda daripada menu lungsur di bahagian atas halaman penciptaan.