Cara Memprogram Alat Kawalan Jauh Universal Tanpa Arahan

15

Arahan untuk pengaturcaraan a alat kawalan jauh sejagat kawalan datang dengan beratus-ratus kod untuk banyak pengeluar, menjadikan peranti penyegerakan dengan alat kawalan jauh lebih mudah. Walau bagaimanapun, jika anda kehilangan arahan anda atau tidak mendapatnya pada mulanya, tiada sebab untuk bimbang.

Alat kawalan jauh universal boleh mencari kod ini dalam pangkalan data mereka dan kemudian menyegerakkan dengan peranti lain, seperti pemain DVD atau VCR. Sudah tentu, anda sentiasa boleh mencari kod dalam talian berdasarkan jenis dan jenama peranti.

Teruskan membaca untuk melihat beberapa cara untuk memprogram alat kawalan jauh universal anda tanpa arahan.

Bermula

Sebelum anda boleh memulakan pengaturcaraan alat kawalan jauh universal anda, pastikan bateri dipasang dengan betul dan segar apabila boleh. Apabila anda menekan butang, alat kawalan jauh akan menyala entah bagaimana, tetapi ia masih lemah. Itulah sebabnya adalah lebih baik untuk menggantikan bateri sedia ada, dan anda sentiasa boleh menyimpan yang lama sebagai sandaran, dengan mengandaikan ia menyalakan LED atau butang jauh. Bateri yang lemah boleh menjejaskan isyarat yang dihantar oleh alat kawalan jauh dan boleh membuang masa berharga anda tanpa anda sedari.

Kedua, pastikan anda boleh mewujudkan pautan terus antara alat kawalan jauh universal anda dan peranti yang anda ingin atur cara. Lebih dekat lebih baik. Jika ada sesuatu yang menghalang (kucing, anak, atau objek anda) dan prosesnya terganggu, anda mungkin perlu memulakan semula dari awal.

Cara Alat Jauh Berfungsi

Untuk lebih memahami proses pengaturcaraan, adalah penting untuk memahami dengan tepat cara alat kawalan jauh universal anda berkomunikasi dengan peranti pengaturcaraannya.

Setiap kali anda menekan butang pada alat kawalan jauh anda, ia mengaktifkan isyarat daripada papan litar alat kawalan jauh ke peranti lain. Pada asasnya, ia menghantar kod arahan yang memberitahu TV anda apa yang perlu dilakukan. Ini biasanya isyarat inframerah, jadi anda perlu berada dalam lingkungan tiga puluh meter dari peranti lain dan dalam jarak penglihatan.

Berbanding dengan alat kawalan jauh standard, alat kawalan jauh Universal mempunyai julat keserasian yang lebih luas, jadi ia boleh digunakan dengan beberapa peranti. Untuk memprogram salah satu alat kawalan jauh ini, anda perlu menolak jujukan butang untuk menyegerakkan alat kawalan jauh dan TV anda (atau peranti lain).

Secara amnya, kod ini adalah berangka, tetapi kadangkala ia adalah turutan butang lain juga. Apabila jujukan yang betul dimulakan, alat kawalan jauh anda akan menghantar arahan kepada peranti lain, memberitahu peranti itu bahawa peranti itu mahu berpasangan. Setiap peranti penerima mempunyai urutan tertentu yang akan diterima, yang boleh menyukarkan pemasangan alat kawalan jauh anda. Tetapi jangan risau; kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya di bawah.

Cara Memprogram Alat Kawalan Jauh Universal

Anda boleh menggunakan alat kawalan jauh universal untuk mengendalikan banyak peranti, daripada TV dan VCR ke kotak kabel, penerima teater rumah dan pemain Blu-ray/DVD. Pengaturcaraan boleh mengambil masa yang agak lama dalam banyak keadaan, tetapi berikut ialah beberapa cara yang cekap untuk melakukannya.

Kaedah 1: Manual Arahan Jauh Universal

Pilihan ini mungkin kelihatan jelas, tetapi ia masih penting untuk disebutkan. Jika anda mempunyai arahan alat kawalan jauh atau manual pengaturcaraan yang berguna, ini adalah cara terpantas untuk mengaktifkan dan menjalankannya. Arahan pengaturcaraan akan memaparkan kumpulan kod untuk pelbagai peranti berjenama, seperti pemain DVD Sony, Magnavox dan Apex. Cuma ikut arahan memasukkan kod, dan alat kawalan jauh anda akan siap dalam masa yang singkat.

Selain daripada memasukkan kod, arahan akan memberikan bantuan dengan pengaturcaraan alat kawalan jauh universal anda tanpa kod tersebut. Senario ini meliputi apa-apa yang tidak disenaraikan dalam manual. Ia juga berguna jika kod yang disenaraikan tidak berfungsi untuk peranti yang dimaksudkan, yang kadangkala berlaku memandangkan kod tersebut berdasarkan jenama, bukan model.

Jika anda tidak mempunyai salinan fizikal manual, anda mungkin boleh mendapatkannya secara percuma dalam talian. Hanya cari pengeluar alat kawalan jauh dan cari versi digital manual. Kemudian, anda boleh sama ada menanda buku untuk rujukan masa hadapan atau mencetaknya jika anda lebih suka salinan kertas.

Kaedah 2: Gunakan Internet untuk Cari Kod

Bagaimana untuk memprogram alat kawalan jauh sejagat tanpa arahan

ini tapak web pencari kod peranti boleh berguna jika anda mahu cari kod untuk alat kawalan jauh RCA berdasarkan peranti yang anda ingin kawal. Alat kawalan jauh berjenama lain boleh dicari di internet untuk mencari manual atau senarai kod yang berkaitan. Sesetengah syarikat menawarkan senarai kod berbilang jarak jauh, manakala yang lain hanya menyediakan kod khusus model. Biasanya terdapat lebih daripada satu kod untuk dicuba. Sebaik sahaja anda mempunyai senarai kod yang mungkin, anda boleh memasukkannya secara manual, satu demi satu, mengikut arahan dalam talian.

Selain memasukkan kod secara manual, arahan akan menunjukkan kepada anda cara memprogram alat kawalan jauh tanpa kod, sama seperti manual asal. Anda mungkin mempunyai versi dalam talian manual asal, tetapi selalunya terdapat variasi dan arahan yang dikemas kini di Web.

Kaedah 3: Semak Alat Jauh

Pengeluar jauh memahami bahawa orang ramai boleh kehilangan arahan mereka dengan mudah atau hanya membuangnya apabila mereka fikir mereka tidak lagi memerlukannya. Walau bagaimanapun, menggantikan bateri dalam alat kawalan jauh selalunya menetapkan semula kod kepada lalai melainkan anda mempunyai jari yang sangat laju atau menggunakan kaedah “satu-bateri-habis/satu-bateri-masuk yang kadangkala berfungsi. Walau apa pun, banyak alat kawalan jauh mempunyai arahan rujukan cepat di bahagian belakang.

Kaedah 4- Gunakan Carian Kod Auto

atur cara kawalan jauh universal

Sekiranya anda tidak dapat mencari kod untuk peranti anda dalam talian, anda boleh menggunakan pilihan carian kod automatik, yang kami nyatakan dalam pilihan 1 dan 2 di atas tetapi tanpa butiran. Alat kawalan jauh universal mempunyai pangkalan data dengan kod untuk banyak peranti. Arahan menerangkan cara mengimbas kod secara automatik.

Kaedah Alternatif

Apabila ia berkaitan dengan alat kawalan jauh universal yang lebih mahal, mereka mungkin menawarkan kaedah pengaturcaraan tambahan, seperti menggunakan PC dengan gelombang audio atau melalui sambungan USB. Tambahan pula, sesetengah alat kawalan jauh mempunyai teknologi auto-pembelajaran. Sekali lagi, ciri dan butiran pengaturcaraan ada dalam manual.

Tidak kira jarak jauh yang anda miliki, jika anda tidak dapat mencari penyelesaian, pertimbangkan pilihan yang dibincangkan di bawah.

Apakah Cara yang Betul untuk Menyediakan Alat Kawalan Jauh Universal?

Arahan untuk memasukkan kod peranti dinyatakan di atas, tetapi berikut ialah cara yang paling biasa untuk memprogram alat kawalan jauh.

  • Kaedah biasa #1: Pegang kekunci peranti selama beberapa saat dan masukkan kod pertama yang disenaraikan.
  • Kaedah biasa #2: Pegang butang kuasa sehingga LED berkelip dan tekan kekunci peranti, diikuti dengan kod pertama.
  • Kaedah biasa #3: Tahan kekunci peranti sehingga LED berkelip beberapa kali. Kemudian lepaskan kunci dan masukkan kod pertama.
  • Kaedah biasa #4: Tekan dan tahan butang kuasa dan kekunci peranti secara serentak sehingga LED berkelip atau kekal menyala, kemudian lepaskan dan tekan butang kuasa berulang kali sehingga peranti dihidupkan atau dimatikan, kemudian tekan kekunci peranti (kadangkala butang henti) untuk menyimpan tetapan.
  • Kaedah biasa #5: Tekan dan tahan butang peranti sehingga LED kekal menyala. Lepaskan butang dan teruskan tekan butang ke atas saluran atau kelantangan berulang kali sehingga peranti dihidupkan atau dimatikan. Kemudian tekan kekunci peranti atau butang henti untuk menyimpan tetapan anda.

Arahan untuk alat kawalan jauh khusus anda akan memberitahu anda prosedur yang betul.