Cara Memulihkan Sejarah Lokasi yang Dipadamkan pada Peta Google

37

Peta Google telah menjadi platform pemetaan web paling popular yang membolehkan pengguna mengembara tanpa melabur dalam peranti GPS yang mahal. Ia disepadukan dengan baik dengan perkhidmatan Google yang lain seperti Google Assistant dan anda boleh bergantung pada kawalan suara untuk memperbaik navigasi anda dan menghalakan anda ke arah yang betul. Walau bagaimanapun, perisian Peta Google tidak selalunya begitu mudah, terutamanya apabila terjejas oleh kehilangan data. Tidak kira apa yang anda lakukan, anda tidak boleh mendapatkan semula sejarah lokasi anda yang dipadamkan.

Nasib baik, tidak semuanya hilang. Terdapat beberapa cara yang akan membantu anda memulihkan sejarah lokasi dan garis masa anda yang dipadamkan di Peta Google. Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut.

Anda Tidak Boleh Mengalahkan Mod Inkognito

Walaupun anda boleh mendapatkan semula sejarah lokasi yang dipadamkan pada Peta Google, Mod Inkognito ialah sekatan jalan yang tidak boleh dilalui. Jika anda menggunakan Peta Google dan menghidupkan Mod Inkognito dalam penyemak imbas anda, anda tidak akan dapat mencari maklumat yang dipadamkan. Walaupun anda log masuk ke akaun Google anda pada iPad, iPhone, telefon pintar Android atau komputer anda, Mod Inkognito menghalang pengambilan data.

Jika anda mengesyaki anda perlu mencari data, pastikan tetingkap penyemak imbas anda tidak beroperasi dalam Mod Inkognito.

Cara Memulihkan Sejarah Lokasi yang Dipadamkan pada Peta Google

Mari lihat enam kaedah yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan semula sejarah lokasi yang dipadamkan.

KAEDAH 1: Menyemak “Sejarah Peta”

Apabila anda membuka Peta Google dan ketik “Cari di sini”, anda mungkin tidak melihat semua lokasi yang dicari sebelum ini. Anda hanya akan melihat carian terbaharu memandangkan program menggantikan entri lama dengan yang baharu. Tetapi jangan panik. Anda boleh pergi lebih jauh ke belakang dan mencari log terperinci carian anda. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Pelancaran Peta Google dan klik pada gambar profil atau inisial akaun anda di sebelah medan “Cari di sini”.
 2. Pergi ke “Tetapan” dan tekan pilihan “Sejarah Peta” di bahagian bawah skrin.
 3. Tindakan itu akan menjana log entri Peta sebelumnya, termasuk item yang dicari, dilihat atau dikongsi.

KAEDAH 2: Menyemak Halaman Suntingan

Mengedit kemalangan ialah satu lagi sebab biasa sejarah lokasi dan maklumat garis masa anda boleh hilang. Jika anda mengubah suai peta semasa memandu, adalah mudah untuk memadamkan data secara tidak sengaja. Berita baiknya ialah anda boleh memulihkan maklumat dengan hanya beberapa klik dan pergi ke halaman Edit, tanpa mengira peranti anda.

Ikuti langkah di bawah untuk berbuat demikian pada a iPhone:

 1. Klik pada “Sumbang +” dan tekan “Lihat Profil Anda.”
 2. Tatal ke bahagian bawah halaman dan
 3. ketik “Lihat suntingan anda.”
 4. Peta yang diedit akan disusun kepada tiga kumpulan: “Tidak Digunakan,” “Belum selesai” dan “Diluluskan.”

Begini cara anda boleh membuka halaman Edit pada Android peranti:

 1. Tekan “Sumbang+” dan ketik “Lihat Profil Anda.”
 2. Pergi ke bahagian bawah skrin dan pilih “Lihat suntingan anda.”
 3. Semua peta yang diubah suai akan dikelaskan sebagai “Tidak Digunakan,” “Diluluskan” dan “Belum Digunakan.”

PC anda juga boleh membantu anda menyemak halaman Edit di Peta Google. Arahan di bawah akan membimbing anda melalui proses:

 1. Pergi ke Peta Google halaman dan tekan menu hamburger di bahagian atas kiri desktop.
 2. Pilih “Sumbangan Anda” daripada senarai pilihan dan klik “Edit.”
 3. Status pengeditan akan dipaparkan sebagai “Tidak Digunakan,” “Diluluskan” atau “Belum Digunakan.”

KAEDAH 3: Gunakan Halaman Aktiviti Saya

Kadangkala sejarah lokasi anda kosong walaupun anda belum membuat sebarang pengeditan. Google bersedia untuk keadaan sedemikian dan menyandarkan data Peta anda dalam storan awan. Langkah berjaga-jaga ini menghalang kehilangan data apabila anda memasang semula apl, memadam cache atau memulakan tetapan semula kilang pada peranti anda. Paling penting, sejarah lokasi dan aktiviti Peta disimpan bersama-sama dengan garis masa untuk akses cepat dan mudah. Begini cara anda boleh mendapatkan maklumat ini:

 1. Buka Peta Google daripada pelayar web anda dan pergi ke halaman “Aktiviti Saya”.
 2. Pilih pilihan “Sejarah Lokasi”.
 3. Navigasi ke bahagian “Autopadam”. Jika ia dimatikan, Google akan memaparkan aktiviti tidak melebihi 18 bulan.
 4. Pilih “Urus Sejarah”, Penyemak imbas anda kini akan membuka tetingkap Garis Masa Peta Google.
 5. Ketik menu Hari, Bulan dan Tahun untuk mengakses maklumat tertentu. (Anda juga boleh menekan ikon graf di bahagian atas kanan antara muka untuk melihat pecahan aktiviti harian anda.)

Anda perlu memasang semula apl Peta Google pada peranti mudah alih anda dan menyegerakkannya dengan PC anda untuk mengakses data pada telefon pintar anda.

KAEDAH 4: Sejarah Lokasi iOS

Jika anda berada dalam kesusahan masa, anda mungkin mahukan penyelesaian pantas yang tidak melibatkan mengutak-atik tetapan Peta Google. Walaupun ini bukan cara langsung untuk mendapatkan semula data lokasi Peta Google yang hilang, memulihkan sejarah lokasi peranti iOS anda ialah penyelesaian sementara yang sangat baik.

Arahan berikut akan membantu anda memulihkan sejarah lokasi iPhone anda:

 1. Lancarkan apl “Tetapan” dari skrin utama.
 2. Pilih tab “Privasi” dan pastikan “Perkhidmatan Lokasi” didayakan.
 3. Tatal ke bahagian bawah bahagian “Perkhidmatan Lokasi” dan tekan “Perkhidmatan Sistem.”
 4. Pergi ke hujung bawah antara muka dan tekan “Lokasi Penting.”
 5. Anda akan dapat melihat senarai bandar, negeri dan bandar. Ketik lokasi untuk mengetahui maklumat lanjut.

Walaupun kaedah ini akan membantu anda mengumpulkan maklumat sejarah lokasi anda, kaedah ini tidak memberikan rupa yang paling terperinci. Contohnya, anda tidak boleh mencubit skrin untuk membesarkan gambar.

Kaedah ini juga berfungsi pada iPad. Begini cara anda boleh melihat sejarah lokasi iPad anda:

 1. Buka apl “Tetapan” dan tekan tab “Privasi”.
 2. Navigasi ke “Perkhidmatan Lokasi” dan semak sama ada pilihan itu diaktifkan.
 3. Pergi ke bahagian bawah skrin dan pilih “Perkhidmatan Sistem.”
 4. Tatal ke bahagian bawah antara muka dan pilih “Lokasi Penting.”
 5. Anda boleh menyemak senarai bandar, bandar dan negeri pada halaman baharu. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang lokasi tertentu, klik padanya.

Ingat bahawa walaupun sejarah lokasi iPad anda mengandungi butiran tentang lokasi, anggaran kedudukan dan tarikh, ia bukan padanan untuk Peta Google. Anda tidak akan dapat mengezum masuk menggunakan hujung jari anda.

KAEDAH 5: Program Pemulihan Data

Jika maklumat yang anda cari adalah lebih lama daripada 18 bulan, Peta Google berkemungkinan telah memadamkannya secara kekal. Apl merekodkan aktiviti anda sehingga 18 bulan dan kemudian menggantikannya dengan entri yang lebih terkini. Walau bagaimanapun, anda boleh memintas isu ini dan menggunakan program pemulihan data.

Perisian ini biasanya digunakan apabila peranti mengalami ranap sistem, yang membawa kepada kehilangan data.

Walaupun tiada jaminan alatan pihak ketiga boleh mendapatkan semula semua fail yang dipadam, apl Android suka Recycle Master menyokong banyak format dan boleh berjaya memulihkan sejarah Peta anda yang dipadamkan.

Pengguna iPhone boleh mencuba dr.telefon dan Pemulihan Data iPhone FoneLab. Program ini telah wujud selama bertahun-tahun, membantu beribu-ribu pengguna memulihkan maklumat mereka, jadi mereka mungkin menemui sejarah Peta Google anda yang hilang.

KAEDAH 6: Hubungi Perkhidmatan Pemulihan

Mereka yang berasa tidak pasti tentang pengetahuan teknikal mereka boleh menghubungi perkhidmatan pemulihan data. Walaupun alat pemulihan agak berkesan, ia tidak mesra pengguna dan sering memerlukan pengakaran untuk menyelesaikan proses. Walau bagaimanapun, seorang profesional teknologi akan mengetahui tempat untuk mencari sejarah lokasi dan garis masa Peta Google anda yang dipadamkan.

Jejaki Sejarah Lokasi Anda di Peta Google

Terdapat beberapa sebab pengguna sukar untuk mencari sejarah lokasi mereka di Peta Google. Apl ini merekodkan aktiviti terbaharu anda, dan item yang dilihat atau dicari sebelum ini sering tiada daripada senarai. Selain itu, pengeditan yang tidak disengajakan boleh menghalang anda daripada melihat maklumat tertentu.

Nasib baik, anda biasanya boleh menyelesaikan masalah dengan pergi ke Sejarah Peta atau Halaman Suntingan anda. Jika data tidak muncul, cuba gunakan sejarah lokasi iOS anda atau alat pihak ketiga. Jika anda mengesyaki data telah dipadamkan secara kekal, sebaiknya anda mengupah perkhidmatan pemulihan profesional dan biarkan mereka mengendalikan situasi tersebut.

Pernahkah anda menghadapi masalah memulihkan sejarah lokasi anda dalam Peta Google sebelum ini? Antara kaedah di atas yang manakah membantu anda mendapatkannya semula? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.