Cara Menambah Imej atau Video pada Cerita Instagram Sedia Ada

38

Instagram adalah salah satu platform media sosial paling popular yang membolehkan pengguna berkongsi foto dan video dengan rakan dan pengikut mereka. Untuk meningkatkan kepuasan pengguna, Instagram sentiasa menambah ciri baharu dan hebat yang menjadikan apl itu lebih menyeronokkan dan menarik. Pada 2016, Instagram melancarkan versi Storiesnya sendiri, dimodelkan daripada elemen serupa dalam Snapchat.

Cerita Instagram membolehkan anda berkongsi berbilang foto dan video untuk mendokumentasikan hari anda, sama ada anda dalam pengembaraan atau hanya bersantai. Cerita ini boleh dilihat oleh pengikut anda dalam masa 24 jam, selepas itu, ia disimpan dalam arkib anda. Foto dan video dalam Cerita anda dimuat naik secara berasingan daripada siaran Instagram anda.

Cerita Instagram Diterangkan

Cerita Instagram bertahan selama 24 jam (walaupun anda boleh Menyerlahkannya untuk menyimpannya lebih lama) dan boleh dilihat oleh dunia atau hanya oleh pengikut anda, bergantung pada tetapan privasi anda. Untuk akaun peribadi, hanya pengikut anda boleh melihat cerita anda; walau bagaimanapun, semua orang boleh melihat cerita anda pada akaun awam.

Cerita Instagram muncul pada suapan Instagram pengikut anda (di bahagian atas). Tidak seperti Siaran Instagram standard, pengguna boleh menambah imej dan video pada Cerita mereka.

Mencipta Cerita Instagram agak mudah. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Instagram dan ketik ikon + di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik Cerita di bahagian bawah halaman.
 3. Ketik imej atau video yang ingin anda tambahkan untuk dimuat naik. Kemudian, ketik Seterusnya.
  Nota: Jika anda ingin menambahkan lebih daripada satu imej atau video pada Cerita anda, ketik pilihan Pilih berbilang dan buat pilihan anda.
 4. Pilih pilihan tempat anda ingin berkongsi Cerita anda. Kemudian, ketik ikon anak panah.

Kini, Cerita anda akan dipaparkan untuk semua rakan pilihan anda melihatnya. Tetapi, apa yang berlaku apabila anda menyedari anda terlupa menambah beberapa imej? Bagaimana jika Cerita anda ialah cerita sebenar dan anda perlu menambah lebih banyak konteks sepanjang hari?

Nasib baik, bahagian seterusnya menerangkan cara anda boleh menambah pada Cerita Instagram sedia ada anda dengan mudah.

Menambahkan Foto pada Cerita Anda

Menambah foto dan video pada cerita Instagram anda adalah mudah. Langkah-langkahnya hampir sama dengan yang mencipta Cerita. Tetapi, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui untuk memastikan video dan imej yang dikemas kini ditambah dengan betul.

Untuk menambah kandungan, ikuti langkah ini untuk menambahkan imej pada Cerita yang telah anda terbitkan:

 1. Buka Instagram dan ketik ikon + di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik Cerita di bahagian bawah halaman.
 3. Ketik imej atau video yang ingin anda tambahkan pada Cerita Instagram sedia ada anda. Kemudian, ketik Seterusnya.
 4. Pilih pilihan untuk orang yang anda mahu kongsikan Cerita anda yang dikemas kini. Kemudian, ketik ikon anak panah.
  Nota: Ini mestilah pilihan yang sama yang anda pilih dengan Cerita asal anda.

Anda boleh menambah sebarang penapis atau teks sebelum memilih ikon anak panah untuk memperibadikan Cerita anda. Selepas memuat naik kemas kini anda pada Cerita anda, pengguna boleh mengetik ikon Cerita anda di bahagian atas suapan mereka dan Cerita akan beralih daripada imej dan video asal kepada yang lebih baharu.

Anda boleh mengulangi langkah yang sama jika anda ingin menambahkan lebih banyak foto dan video pada Cerita Instagram anda.

Di manakah Cerita Instagram saya Muncul?

Setelah anda memuat naik cerita anda ke Instagram, cerita tersebut akan muncul di tempat ini:

 • Di bahagian atas suapan: Anda akan melihat gambar profil anda bersama orang yang anda ikuti.
 • Pada profil anda: Cincin berwarna-warni akan dipaparkan di sekeliling foto profil anda dan orang ramai boleh mengetik padanya untuk mendedahkan Kisah anda.
 • Dalam suapan anda di sebelah siaran yang anda kongsi: Cincin berwarna-warni akan dipaparkan di sekeliling gambar profil anda apabila anda berkongsi siaran; orang boleh mengetik ini untuk melihat cerita anda.
 • Dalam Peti masuk Terus: Dalam peti masuk Instagram Direct anda, cincin berwarna-warni akan muncul di sekeliling gambar profil anda. Rakan anda boleh mengetik ini untuk melihat cerita anda.

Memadamkan Foto atau Video daripada Cerita Instagram

Sekiranya anda telah menambahkan foto yang salah pada cerita Instagram anda, atau anda baru sahaja menukar fikiran tentangnya, anda sentiasa boleh memadamkannya daripada Cerita anda. Ini caranya:

 1. Buka Cerita anda.
 2. Pilih ikon Lagi (tiga titik) di bahagian bawah sebelah kanan skrin anda.
 3. Kemudian, ketik padam.

Apa Lagi Yang Boleh Anda Lakukan Selepas Siarkan Cerita Anda?

Selain daripada hanya menambah lebih banyak cerita anda, Instagram mengehadkan keupayaan anda untuk membuat pengeditan sebaik sahaja anda menghantarnya kepada semua rakan anda atau menyiarkannya. Jika anda ingin membuat suntingan untuk menapis atau menambah teks, anda akan menghadapi beberapa kesukaran. Malangnya, anda perlu melakukannya muat naik semula Cerita anda.

Tetapi, jika anda mahu cerita anda kekal selama-lamanya, anda boleh menambahkannya pada Sorotan anda. Sorotan dalam Instagram akan kekal selama-lamanya dalam profil anda (atau sekurang-kurangnya sehingga anda memadamkannya).

Soalan Lazim

Sama ada anda pakar Instagram atau orang baru, kami telah mendengar soalan anda! Berikut adalah beberapa lagi jawapan kepada soalan yang ditanya oleh pembaca kami tentang Instagram!

Bolehkah anda menambah imej pada siaran Instagram?

Malangnya tidak. Siaran Instagram berbeza daripada Cerita Instagram. Yang pertama ialah lekapan kekal pada akaun Instagram anda sehingga anda memadamkannya, tetapi ia tidak mempunyai pilihan yang sama seperti Cerita untuk mengedit dan mengemas kini. Sebaik sahaja anda menerbitkan siaran Instagram biasa, tiada banyak pilihan untuk mengedit atau menambah kandungan. Anda perlu memadamkan keseluruhan siaran dan memuat naiknya sekali lagi.

Bolehkah anda menambah kandungan pada Sorotan Instagram anda?

Ya, anda boleh mengedit dan menambah kandungan pada Sorotan anda. Sorotan ialah pilihan yang lebih kekal untuk memaparkan Cerita anda pada profil anda. Jika anda ingin menambah lebih banyak kandungan, anda boleh melawati halaman profil anda dan klik pada kemuncak di bawah butang ‘Edit Profil’.

Bagaimanakah saya boleh menambah berbilang imej pada Cerita Instagram saya?

Cerita biasanya adalah coretan pendek dengan video atau hanya satu imej. Satu pilihan ialah menggunakan ciri rekod skrin telefon anda untuk menatal berbilang imej dan memuat naik video. Untuk ini kelihatan baik, anda mungkin perlu membuat album pada telefon anda hanya untuk foto yang ingin anda muat naik ke cerita anda, tetapi juga mengambil kira panjang video tersebut. Pilihan lain ialah menetapkan foto sebagai latar belakang dan menggunakan salah satu pelekat Snapchat yang membolehkan anda memuat naik lebih banyak foto. Apabila menyiarkan, ambil atau pilih foto anda dan leret ke atas dari bawah untuk mengakses pelekat.

Cerita Instagram ialah ciri kemas apl yang menjadikannya lebih menarik. Sifat terhad masa bagi mereka adalah manfaat dan keburukan sistem tetapi memaksa anda untuk menjadi kreatif dengan cepat. Ini juga bermakna anda tidak perlu menatal melalui cerita-cerita lain yang bernilai berminggu-minggu untuk mendapatkan yang terkini.