Cara Menambah Muzik pada Cerita Instagram, Siaran atau Kekili

7

Salah satu ciri Instagram yang paling popular ialah pilihan untuk menambah muzik terus ke cerita Instagram. Instagram menawarkan pilihan lagu yang panjang daripada pustaka muziknya dan keupayaan untuk mengimport lagu daripada perkhidmatan penstriman muzik lain, seperti Spotify.

Instagram mendapat lagu baharu dalam pustaka muziknya setiap hari. Artikel ini akan mengajar anda semua yang anda perlukan tentang menambahkan muzik pada Cerita atau siaran Instagram anda. Anda juga akan melihat beberapa soalan biasa dan salah tanggapan mengenai muzik Instagram. Mari kita mulakan.

Cara Menambah Muzik pada Cerita Instagram pada Android/iOS/iPhone

Tidak kira anda mempunyai iPhone atau peranti Android, asalkan Instagram dikemas kini kepada versi terkini. Proses menambah muzik ke Instagram adalah sama untuk kedua-duanya.

Nota: Kaedah ini memerlukan lirik atau seni album untuk dipaparkan pada Cerita anda, tetapi anda boleh mengubah saiznya mengikut keinginan anda. Selain itu, anda boleh menggunakan klip muzik premium secara sah daripada pustaka Instagram (menggunakan Koleksi Bunyi Facebook).

Berikut ialah cara ia dilakukan.

 1. Buka “apl Instagram”, kemudian ketik “Kisah anda” di penjuru kiri sebelah atas.
 2. Teruskan menambah Cerita. Tahan pada imej/video pertama, kemudian ketik pada setiap imej tambahan yang anda mahu tambah/alih keluar. Ketik pada “Seterusnya” apabila selesai.
 3. Pilih gaya untuk Cerita anda, yang termasuk “Reka Letak” untuk Cerita kolaj atau “Asingkan” untuk menjadikan setiap imej/video segmen baharu. Memilih “Asingkan” memerlukan pengeditan setiap segmen.
 4. Ketik “ikon pelekat” di bahagian atas skrin anda.
 5. Pilih “Pelekat muzik.” Anda boleh menggunakan bar carian di bahagian atas untuk pergi terus ke yang betul.
 6. Instagram memaparkan lagu yang disyorkan, serta kategori berbeza yang boleh anda pilih. Ketik pada ikon “Main” bersebelahan untuk melihat setiap trek.
 7. Ketik pada lagu untuk menambahkannya pada siaran atau Cerita anda.
 8. Laraskan “bar gelangsar” di bahagian bawah untuk memilih kedudukan lagu. Anda akan melihat lirik semasa anda meluncur. Anda juga boleh menukar warna/penampilan/gaya muzik dan teks atau menggunakan seni album.
 9. Ketik “Selesai” apabila selesai dengan proses pengeditan anda.
 10. Ubah saiz, putar atau letakkan semula lirik (atau seni album) pada skrin dengan menahannya dan menggerakkan, meluncur atau memulasnya.
 11. Jika anda memilih “Asingkan” untuk reka letak dalam “Langkah 3” di atas, anda perlu mengedit setiap segmen Cerita secara individu dengan mengetik padanya. Setiap satu mempunyai muzik (jika dikehendaki) apabila mereka automain.
 12. Ketik pada “Seterusnya” apabila selesai mengedit Cerita anda.
 13. Pilih “Kisah Anda” di bahagian bawah untuk menyiarkannya pada Cerita Instagram anda.

Apabila pengikut anda membuka Cerita Instagram anda, lagu anda yang ditambahkan akan dimainkan secara automatik untuk setiap segmen yang anda edit. Jika mereka ingin melihat lagu yang sedang dimainkan, mereka boleh mengetik pada tajuk di bawah nama anda dan lagu itu muncul dalam tab lain.

Cara Menambah Muzik pada Kekili Instagram

Instagram mengeluarkan ciri “Kekili” pada Ogos 2020. Dengan ia sebagai pilihan baharu, Kekili ialah salah satu cara paling mudah untuk menyiarkan kandungan di Instagram, termasuk muzik. Untuk menambahkan muzik pada kekili, ikut langkah di bawah.

 1. Ketik tanda “+” di bahagian atas sebelah kanan halaman utama Instagram.

 2. Luncurkan dan serlahkan Kekili di bahagian bawah halaman.
 3. Pilih ikon “Muzik” di sebelah kiri.
 4. Pilih “lagu muzik” yang ingin anda tambahkan pada Kekili.
 5. Laraskan “gelangsar” di bahagian bawah skrin. Pilih bahagian lagu yang anda gunakan untuk Reel.

Jika anda terlupa menambah muzik sebelum merakam Reel anda, jangan risau. Instagram membenarkan anda menambah muzik sebelum atau selepas merakam Reel.

Cara Menambah Muzik pada Siaran Instagram Menggunakan Apl Pihak Ketiga

Adalah penting untuk mengetahui bahawa Instagram tidak membenarkan anda menambah muzik terus pada siaran Instagram anda. Anda hanya boleh menambah muzik pada Cerita dan Kekili Instagram anda. Walaupun anda menambahkan muzik pada video yang anda buat pada Cerita anda dan memuat turunnya, ia akan dimuat turun tanpa lagu.

Jika anda ingin melampirkan lagu pada video dan memuat naiknya di Instagram sebagai siaran, anda perlu mengedit video anda terlebih dahulu. Terdapat banyak apl dan program penyuntingan video percuma yang tersedia yang membolehkan anda menambah muzik pada video anda. Apabila selesai, anda boleh memuat naik video ke suapan Instagram anda. Salah satu apl pengeditan video percuma yang paling kaya dengan ciri dan mesra pengguna ialah InShot. Anda juga boleh menggunakan lagu, senarai main dan album daripada Spotify.

Cara Menambah Audio/Muzik pada Siaran Instagram Menggunakan InShot

 1. Buka “apl InShot” dan ketik pada “butang Video.”
 2. Pilih video yang ingin anda tambahkan bunyi daripada senarai.
 3. Ketik pada butang “MUZIK” di sudut kiri bawah.
 4. Ketik pada “Trek” untuk membuka menu muzik.
 5. Untuk menambahkan lagu yang ditampilkan, pilih tab “DAMPIR”, kemudian semak imbas dan pilih daripada kategori seperti “Vlog,” “Mood,” “Beats,” dll.
 6. Pilih lagu untuk dipratonton. Kemudian, ketik pada “ikon muat turun” atau “GUNAKAN” untuk menambahkannya pada video anda.
 7. Pilih tab “Muzik Saya” dalam menu navigasi di bawah video untuk menambah muzik anda sendiri.
 8. Semak imbas dan pilih mana-mana lagu untuk pratonton, kemudian ketik pada “GUNAKAN” untuk menambahkannya pada video anda. Berhati-hati dengan bahan hak cipta.
 9. Untuk menambah kesan bunyi, ketik pada tab “KESAN”, kemudian pilih kategori.
 10. Pilih runut kesan untuk pratontonnya, kemudian ketik pada “GUNAKAN” untuk menambahkannya pada video anda. Semua bunyi dalam tab “KESAN” bebas daripada perlindungan hak cipta.
 11. Untuk mengedit pemasaan, pudar atau tetapan lain yang dikaitkan dengan audio, ketik “bar runut” untuk tajuk audio yang betul. Ketik sahaja. Anda akan melihat penanda putih muncul di hujungnya.
 12. Tahan pada permulaan atau akhir “penanda putih.” Gerakkan/laraskan kedudukan permulaan trek audio (sentiasa bermula dari permulaan trek) dalam kaitan dengan video. Anda juga boleh melaraskan kedudukan akhir (sentiasa memotong bakinya). Untuk pengeditan lanjutan, pergi ke langkah seterusnya. Jika tidak, langkau ke “Langkah 16.”
 13. Semasa trek audio masih dipilih (menunjukkan penanda putih), ketik pada “EDIT.”
 14. Luncurkan “penanda titik ungu” (kiri dan kanan) untuk memotong audio mengikut kesesuaian anda, seperti memotongnya untuk bermula pada tanda 3.7 saat dan bukannya permulaan dan menamatkan trek pada tanda 19.4 saat. Pratonton terus dimainkan semasa anda mengedit.
 15. Ketik pada “tanda semak” apabila selesai dengan pemotongan, tahap kelantangan dan pelarasan pudar anda.
 16. Apl kembali ke skrin penyuntingan audio trek. Ketik pada ikon “main” untuk melihat suntingan anda.
 17. Jika perlu, anda boleh mengedit semula trek dengan mengetik “bar trek audio” dan memilih “EDIT.”
 18. Jika anda tidak perlu mengedit semula runut, anda boleh menambah lebih banyak “TRAK” atau “KESAN,” atau “RAKAM” bunyi anda sendiri.
 19. Anda boleh melaraskan volum induk video dengan mengetik “VOLUME”.
 20. Ketik pada “tanda semak” untuk menyimpan semua perubahan.
 21. Apabila berpuas hati dengan pengeditan terakhir, ketik “SIMPAN” di penjuru kanan sebelah atas.
 22. Sahkan peleraian, kadar bingkai dan saiz anda, kemudian ketik pada “SIMPAN” sekali lagi.
 23. Fail audio/video anda kini disimpan, diwakili oleh tanda semak bulatan hijau. Anda boleh (A) mengetik ikon tanda semak untuk melihat butiran lokasi, (B) memainkan video daripada lakaran kecil di bahagian atas, atau (C) berkongsi video ke Instagram secara terus.

Cara Menambah Audio/Muzik pada Siaran Instagram Menggunakan Spotify

Anda juga boleh menambahkan muzik pada siaran Instagram daripada Spotify, sama ada lagu, album atau keseluruhan senarai main. Sekali lagi, kaedah ini adalah sama untuk kedua-dua peranti iPhone dan Android. Ini adalah cara ia dilakukan:

 1. Buka apl “Spotify” anda.
 2. Pilih lagu, album atau senarai main yang ingin anda tambahkan pada Instagram.

 3. Ketik “tiga titik” di sebelah kanan tajuk lagu.
 4. Tatal ke bawah dan ketik “Kongsi.”
 5. Ketik “Cerita Instagram.”

Cerita anda akan dibuka dengan lagu yang dipramuat dan anda boleh membuat sebarang pelarasan tambahan. Apabila anda telah selesai menyempurnakan video, siarkan ke Cerita anda. Jika pengikut anda mempunyai akaun Spotify, mereka boleh membuka lagu itu di Spotify.

Nota: Terdapat masalah menambahkan lagu Spotify ke Instagram, tetapi kemas kini baru-baru ini telah menyelesaikan ralat tersebut. Pastikan apl Instagram anda dikemas kini.

Bagaimana untuk Menambahkan Muzik ke Siaran Instagram dengan “Cara Lama?”

Menambah lagu pada Cerita Instagram anda dengan ‘cara lama’ merujuk kepada cara orang ramai menambah lagu sebelum Instagram memperkenalkan ciri muzik. Ini adalah cara ia dilakukan:

 1. Mula memainkan lagu yang anda mahu siarkan. Ia boleh menjadi mana-mana lagu dalam pustaka telefon anda atau apl penstriman muzik.

 2. Pergi ke Instagram dan buka Cerita anda semasa lagu masih dimainkan di latar belakang.
 3. Mula merakam Cerita anda dengan menekan butang rekod.

 4. Buat sebarang pelarasan yang perlu pada Cerita. Siarkannya dengan mengetik “Kisah Anda” di sudut kiri bawah.

Apabila anda memainkan Cerita anda, anda akan dapat mendengar lagu di latar belakang. Apa yang menarik tentang kaedah ini ialah anda tidak mempunyai had masa 15 saat. Anda boleh merakam seberapa banyak cerita yang anda mahu.

Soalan Lazim Tambahan

Jika kami tidak menjawab semua soalan anda tentang muzik Instagram di atas, teruskan membaca!

Bagaimana anda Membuka Lagu Spotify daripada Stories?

Sebaik sahaja anda berkongsi lagu tertentu daripada Spotify, anda boleh membukanya daripada Instagram anda. Pilihan ini juga tersedia untuk pengikut anda, yang mungkin berminat dengan lagu yang baru anda siarkan.

Untuk membuka Spotify daripada Instagram, anda perlu:

 1. Buka Cerita anda.

 2. Ketik pada pilihan “Main di Spotify” di bawah nama anda.
 3. Ketik “Buka Spotify.”

Lagu itu akan segera dibuka pada Spotify anda. Perlu diingat bahawa anda perlu log masuk ke akaun anda untuk ini berfungsi.

Nota: Pengguna Instagram tanpa akaun Spotify tidak akan dapat melakukan ini.

Apakah Jenis Muzik Ada untuk Dipilih?

Terdapat berjuta-juta lagu untuk dipilih dalam pustaka muzik Instagram. Apabila anda mengetik pada pelekat Muzik, anda boleh mencari lagu tertentu atau mencari lagu dalam bahagian “Untuk Anda”. Anda juga boleh pergi ke bahagian “Semak imbas”, di mana anda mempunyai kategori yang berbeza:

• Genre – Rap, Hip Hop, R&B dan Jiwa, Pop, Latin, dsb.

• Mood – Cerah, Mimpi, Groovy, Damai, dsb.

• Tema – Parti Arab, Cinta, Keluarga, runut bunyi Filem, Pagi, dsb.

Penyelesaian masalah

Sesetengah pengguna kadangkala menghadapi masalah dengan muzik Instagram. Contohnya, lagu tertentu mungkin tidak tersedia atau ciri muzik anda mungkin tidak berfungsi. Berikut adalah beberapa faktor yang perlu anda ingat:

• Adakah anda mempunyai versi terbaru Instagram? Pastikan anda mengemas kini Instagram jika anda belum melakukannya.

• Adakah anda mempunyai akaun Perniagaan? Instagram mengehadkan beberapa lagu untuk akaun Perniagaan. Jika begitu, anda boleh bertukar kepada akaun biasa.

• Anda mungkin tinggal di negara di mana muzik Instagram belum tersedia lagi. Malangnya, tiada apa yang boleh anda lakukan mengenainya. Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan bahawa muzik Instagram akan tersedia di rantau anda pada masa hadapan.

Tambahkan Lagu Kegemaran Anda pada Cerita Instagram Anda

Kini anda tahu cara menambahkan muzik pada foto dan video anda pada cerita Instagram anda. Memandangkan apl muzik berbeza yang boleh anda gunakan untuk menambah lagu kegemaran anda, langit adalah hadnya!

Pernahkah anda menambah lagu ke Instagram anda? Adakah anda menggunakan mana-mana kaedah yang digariskan dalam panduan ini? Tinggalkan komen di bahagian bawah.