Cara Menambah Pautan dalam Cerita Facebook

12

Sama ada anda ingin berkongsi video YouTube, halaman web penting atau petisyen untuk tujuan yang anda sangat percayai, mempelajari cara menambah pautan ke Cerita Facebook ialah alat penting untuk memanfaatkan cerita Facebook anda sepenuhnya. Tiada cara mudah untuk menambah pautan, tetapi terdapat beberapa penyelesaian mudah bergantung pada pautan yang ingin anda kongsi.

Ikuti bersama dalam artikel ini untuk mengetahui cara ia dilakukan.

Cara Menambah Pautan ke Cerita Facebook daripada PC

Terdapat beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk menambah pautan ke cerita anda. Kami akan menutupnya secara berasingan.

Gunakan Pautan

Untuk kaedah ini, anda hanya perlu menggunakan penyemak imbas anda. Prosesnya mudah, dan ia memerlukan anda menggunakan pautan yang telah kami sediakan.

Ikuti langkah ini untuk menambah pautan boleh klik pada Cerita Facebook:

 1. Buka penyemak imbas anda.
 2. taip https://m.facebook.com/sharer.php?u=yourlinkhere ke dalam bar alamat. Daripada “yourlinkhere” masukkan keseluruhan URL pautan yang ingin anda tambahkan pada cerita anda.
 3. Pilih Cerita Anda dan nyahpilih Suapan Berita. Atau, jika anda ingin menyiarkan pautan ke cerita dan Suapan Berita anda, pilih kedua-duanya.
 4. Tekan Pos ke Facebook.

Petua: Salin pautan yang telah kami berikan pada nota anda atau tanda halaman halaman ini, supaya anda boleh mengaksesnya pada bila-bila masa.

Gunakan YouTube

Jika anda ingin berkongsi pautan YouTube ke Cerita anda, anda boleh melakukannya melalui YouTube. Dengan cara itu, anda akan mendapat pautan boleh klik yang boleh dilawati oleh rakan Facebook anda.

Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke Youtube.
 2. Cari video yang anda ingin kongsikan ke Cerita anda dan tekan Kongsi.
 3. Pilih Facebook.
 4. Pilih Cerita Anda dan nyahpilih Suapan Berita.
 5. Klik Siarkan ke Facebook.

Cara Menambah Pautan ke Cerita Facebook daripada iPhone

Jika anda ingin menambah pautan boleh klik pada Cerita Facebook anda menggunakan iPhone anda, anda akan gembira mengetahui terdapat beberapa cara untuk melakukannya. Bagi sesetengah orang, anda perlu menyalin pautan yang disediakan dan bagi yang lain, anda perlu menggunakan apl lain.

Gunakan Pautan

Salah satu cara paling mudah untuk memasukkan pautan ke Kisah Facebook anda adalah menggunakan URL yang kami sediakan di bawah. Bahagian pertama URL sentiasa kekal sama, dan bahagian kedua berubah bergantung pada pautan yang ingin anda tambahkan.

Ikut arahan di bawah untuk menambah pautan boleh klik pada cerita Facebook anda menggunakan kaedah ini:

 1. Lancarkan penyemak imbas pada iPhone anda dan salin pautan ini ke dalam bar carian: https://m.facebook.com/sharer.php?u=yourlinkhere. Gantikan “yourlinkhere” dengan URL lengkap tapak web yang anda ingin kongsi.
 2. Pilih Cerita Anda dan nyahpilih Suapan Berita.
 3. Ketik Siar.

Kami mengesyorkan anda menyimpan pautan ini ke nota anda atau menanda halaman halaman ini untuk akses masa hadapan.

Gunakan YouTube

Memandangkan YouTube disambungkan ke Facebook, anda boleh menggunakannya untuk menambahkan pautan video pada cerita anda. Untuk kaedah ini, adalah penting untuk tidak menggunakan apl YouTube tetapi untuk membukanya daripada penyemak imbas anda dan menggunakan paparan desktop. Jika tidak, pilihan untuk berkongsi ke Facebook tidak akan tersedia.

Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke Youtube.
 2. Ketik tiga titik di sudut kanan bawah dan ketik Minta Tapak Desktop.
 3. Buka video yang ingin anda kongsi.
 4. Ketik Kongsi.
 5. Ketik Facebook. Anda akan dialihkan ke tapak web Facebook.
 6. Pilih Cerita Anda dan nyahpilih Suapan Berita.
 7. Ketik Siar.

Perlu diingat anda perlu menggunakan paparan desktop untuk dapat berkongsi ke Facebook. Jika tidak, anda hanya akan melihat pilihan untuk berkongsi ke Suapan Berita anda.

Guna WhatsApp

Aplikasi lain yang boleh anda gunakan untuk menambah pautan ke Cerita Facebook anda ialah WhatsApp. Mula-mula, anda akan menyiarkan cerita WhatsApp dan kemudian berkongsinya di Facebook. Untuk itu, anda perlu memasang WhatsApp pada iPhone anda.

Berikut ialah arahan yang perlu anda ikuti untuk menyiarkan pautan ke Facebook Story menggunakan WhatsApp:

 1. Buka WhatsApp. Jika anda tidak memilikinya, pasang WhatsApp pada iPhone anda dengan mengikuti ini pautan.
 2. Ketik Status.
 3. Ketik ikon pensel untuk menambah cerita.
 4. Tampal pautan yang ingin anda kongsi dan pastikan ia menunjukkan pratonton sebelum berkongsinya.
 5. Ketik anak panah biru untuk berkongsinya.
 6. Sebaik sahaja anda telah berkongsinya, anda akan melihat pilihan Kongsi ke Cerita Facebook. Pilihnya dan anda akan dialihkan ke apl Facebook.
 7. Ketik Kongsi Sekarang untuk menambahkannya pada Cerita anda.

Anda kini boleh memadamkan cerita WhatsApp jika anda tidak mahukannya.

Gunakan Instagram

Apabila menyiarkan Cerita Instagram, anda boleh berkongsinya di Facebook juga. Prosesnya mudah, tetapi ia memerlukan anda mempunyai aplikasi Instagram. Selain itu, anda tidak akan dapat menggunakan kaedah ini jika akaun Instagram anda tidak disahkan atau anda mempunyai kurang daripada 10,000 pengikut.

Ikuti arahan di bawah untuk menambah pautan ke Facebook Story menggunakan Instagram:

 1. Buka penyemak imbas anda dan salin pautan yang anda ingin tambahkan pada cerita anda.
 2. Buka Instagram. Jika anda tidak memilikinya, muat turunnya dari Stor aplikasi.
 3. Ketik tanda tambah biru di sebelah gambar profil anda di penjuru kiri sebelah atas untuk menambah cerita.
 4. Ambil atau muat naik foto ke cerita anda, ketik ikon pautan rantai di bahagian atas dan tampal pautan dari langkah pertama di bawah pautan Web.
 5. Terbitkan cerita anda dan kongsikannya di Facebook.

Cara Menambah Pautan ke Cerita Facebook daripada Peranti Android

Facebook tidak menawarkan pilihan untuk memasukkan pautan ke Cerita anda terus daripada apl. Jika anda menggunakan peranti Android, terdapat beberapa cara untuk mengatasi perkara ini dan menambah pautan ke Cerita Facebook.

Gunakan Pautan

Dengan menggunakan URL yang kami sediakan di bawah, anda boleh menambahkan pautan ke tapak web atau video kegemaran anda pada cerita anda dengan mudah. Kaedah ini tidak memerlukan pemasangan apl tambahan; anda hanya memerlukan pelayar.

Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka penyemak imbas anda dan taip https://m.facebook.com/sharer.php?u=yourlinkhere ke dalam bar carian. Gantikan “yourlinkhere” dengan keseluruhan URL tapak web yang anda inginkan dalam Kisah Facebook anda.
 2. Tandai Kisah Anda dan nyahtanda Suapan Berita.
 3. Ketik Siar.

Gunakan YouTube

Kaedah lain untuk menambah pautan ke Cerita Facebook adalah menggunakan YouTube. Sebelum kita masuk ke dalamnya, mari kita jelaskan apa yang perlu anda lakukan. Pertama, adalah penting untuk tidak menggunakan apl YouTube jika anda memilikinya. Kaedah ini hanya akan berfungsi jika anda melancarkan YouTube melalui penyemak imbas. Jika anda cuba menggunakan apl itu, anda hanya boleh berkongsi pautan ke Suapan Berita atau kumpulan anda.

Kedua, adalah penting untuk menggunakan mod desktop sebelum berkongsi video.

Ikuti langkah di bawah untuk berkongsi pautan YouTube ke Cerita Facebook:

 1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke Youtube.
 2. Dayakan mod desktop. Langkah-langkah mungkin berbeza-beza bergantung pada penyemak imbas yang anda gunakan, tetapi biasanya, ia dilakukan dengan menekan tiga titik di penjuru kanan sebelah atas dan mengklik tapak Desktop.
 3. Cari video yang ingin anda kongsi, bukanya dan ketik Kongsi.
 4. Ketik Facebook.
 5. Pilih sama ada untuk berkongsinya ke Kisah Anda sahaja atau ke Suapan Berita anda juga.
 6. Ketik Siar.

Guna WhatsApp

WhatsApp dan Facebook disambungkan, yang bermaksud anda boleh menyiarkan cerita WhatsApp yang mengandungi pautan dan berkongsinya sebagai Kisah Facebook. Begini cara melakukannya pada peranti Android anda:

 1. Buka WhatsApp. Jika anda tidak mempunyai apl itu, muat turunnya di sini.
 2. Ketik Status.
 3. Ketik ikon pensel di penjuru kanan sebelah bawah.
 4. Tampal pautan yang ingin anda kongsi dan ketik anak panah hijau.
 5. Setelah cerita itu disiarkan di WhatsApp, anda akan melihat pilihan untuk Kongsi Ke Cerita Facebook. Pilihnya.
 6. Tekan Kongsi sekarang.

Selepas anda menyiarkannya di Facebook, anda boleh memadamkan cerita itu daripada WhatsApp.

Gunakan Instagram

Kaedah terakhir untuk menyiarkan pautan ke Cerita Facebook adalah menggunakan Instagram. Mula-mula, anda menyiarkan cerita Instagram dengan pautan dan kemudian berkongsinya ke Cerita Facebook. Untuk melakukan ini, anda perlu mempunyai profil yang disahkan atau sekurang-kurangnya 10,000 pengikut, yang bermaksud kaedah ini tidak akan berfungsi untuk semua orang.

Jika anda sepadan dengan kriteria, ikuti langkah ini untuk menambahkan pautan ke cerita Instagram dan kongsikannya di Facebook:

 1. Lawati tapak web yang ingin anda kongsi ke cerita anda dan salin pautannya.
 2. Buka Instagram. Jika anda tidak mempunyai apl itu, muat turunnya di sini.
 3. Ketik gambar profil anda dengan tanda tambah biru di penjuru kiri sebelah atas untuk menambah cerita.
 4. Muat naik foto dari galeri anda atau ambil satu, ketik ikon pautan rantai di bahagian atas dan tampal pautan dari langkah pertama di bawah pautan Web.
 5. Siarkan cerita anda dan kongsikannya di Facebook.

Kongsi Laman Web Berguna dan Menarik dengan Orang Lain

Dengan mempelajari cara menambah pautan ke Cerita Facebook anda, anda boleh berkongsi kandungan yang berguna dan menarik dengan rakan anda, mengiklankan perniagaan kecil, mengatur petisyen, mempromosikan acara, dll. Walaupun Facebook tidak mempunyai pilihan yang membolehkan anda memasukkan pautan yang boleh diklik ke cerita anda, anda boleh menggunakan penyelesaian yang berbeza untuk mencapainya, bergantung pada platform yang anda gunakan.

Pernahkah anda menambah pautan ke Cerita Facebook? Adakah anda menggunakan salah satu kaedah yang telah kami bincangkan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.