Cara Menambah Pautan dalam Siaran di LinkedIn

6

Apabila anda berkongsi maklumat dengan kalangan profesional anda di LinkedIn, anda mungkin mahu memasukkan pautan boleh klik untuk menjadikannya lebih mudah diakses oleh pembaca. Nasib baik, proses ini agak mudah.

Cara Menambah Pautan dalam Siaran di LinkedIn

Jika anda ingin menambah pautan pada siaran anda, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini akan menerangkan cara menambah pautan boleh klik pada Siaran LinkedIn.

Tambah Pautan Dengan Ciri “Tambah Pautan”.

LinkedIn hanya menyokong secara rasmi menambah pautan boleh klik pada siaran foto dan video pada apl mudah alih. Untuk jenis siaran lain atau versi Desktop, terdapat beberapa penyelesaian yang tersedia.

Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Dalam apl mudah alih, ketik ikon “Siaran”.
 2. Pilih “Tambah foto” atau “Ambil video”, dan ikut gesaan untuk apa sahaja yang anda pilih untuk dikongsi.
 3. Anda akan mempunyai pilihan untuk melakukan perkara berikut:

  • Tambahkan URL pada siaran anda.
  • Sertakan “Teks pautan” atau tidak.
  • Tag orang dengan ikon “Orang”.
  • Pilih ikon “Halaman” untuk menandakan halaman.
  • Pilih “Pratonton pautan” untuk melihat penampilan siaran sebelum anda menyiarkan.
 4. Apabila berpuas hati, ketik “Selesai” di penjuru kanan sebelah atas.
 5. Ketik “Seterusnya.”
 6. Sahkan dengan mengetik “Siar.”

Cara Menambah Pautan Boleh Diklik Dengan Versi Desktop

Memandangkan LinkedIn tidak menyediakan ciri untuk “Tambah Pautan”, anda perlu menjadi lebih kreatif sedikit untuk memasukkan pautan yang boleh diklik dalam siaran.

 1. Klik “Mulakan siaran” pada profil anda.
 2. Taipkan URL anda dalam siaran, termasuk pengakhiran “www” dan “.com, “.net,” dsb.
 3. Apabila siaran anda selesai, tekan butang “Siaran” di sudut kiri bawah.
 4. Pautan, dan imej boleh klik yang sepadan, akan muncul dalam siaran anda.

Cara Lain untuk Menyiarkan Pautan Dengan LinkedIn

Walaupun kedua-dua kaedah penyiaran akan menyelesaikan tugas, komuniti LinkedIn telah lama mencadangkan agar siaran dengan pautan tidak diberi keutamaan dalam algoritma LinkedIn. Sama ada ini benar atau tidak, pengguna telah mencari cara lain untuk menyiarkan pautan yang tidak akan mencetuskan kemungkinan penalti algoritma daripada LinkedIn. Kaedah ini boleh digunakan sama ada anda percaya khabar angin tentang pasca promosi atau tidak.

Tambah Pautan dalam Komen Siaran

Ini adalah pilihan untuk pengguna mudah alih dan desktop. Ia membenarkan pautan boleh klik disertakan dengan siaran tetapi memastikan siaran itu mudah dan tidak membenderakan sebarang isu promosi LinkedIn yang berpotensi.

 1. Buat siaran baharu.
 2. Sertakan frasa “pautan dalam ulasan” atau sesuatu yang serupa dalam Siaran LinkedIn anda untuk memberitahu pembaca tempat untuk mencari pautan boleh klik yang berkaitan.
 3. Klik atau ketik “Siaran.”

Algoritma LinkedIn tidak akan mengaitkan pautan ke siaran anda, tetapi pembaca masih boleh mencari pautan boleh klik dengan mudah yang mengarahkan mereka ke URL yang dikehendaki. Kelemahan pilihan ini ialah pautan anda boleh hilang dalam ulasan jika ramai pembaca berinteraksi dengan siaran dan ulasan anda juga.

Tambahkan Pautan ke Siaran Kemudian

Pengguna LinkedIn telah mencipta ini sebagai kaedah “Tulis-Terbit-Edit”. Anda boleh menulis siaran tanpa sebarang pautan, dan kemudian tambah pautan itu kemudian dengan ciri “Edit Catatan”.

 1. Tulis siaran, tidak termasuk pautan, dan terbitkannya ke LinkedIn seperti biasa.
 2. Tunggu selama beberapa minit untuk memberi masa siaran itu diterbitkan sepenuhnya.
 3. Klik tiga titik di penjuru kanan sebelah atas siaran untuk “Edit” itu.
 4. Sertakan URL luaran yang anda ingin kongsi, ditaip sepenuhnya.
 5. Pilih “Simpan” untuk menerbitkan semula siaran.

Pencipta LinkedIn percaya bahawa kaedah ini menerbitkan pautan tetapi memintas algoritma promosi LinkedIn. Teorinya ialah LinkedIn mengimbas siaran asal dan menganggapnya bersih daripada pautan, tetapi ia tidak terus mengimbas sebarang pengeditan atau kemas kini yang anda buat pada siaran itu.

Hiperpautan dalam Siaran LinkedIn

Anda boleh hyperlink teks dalam siaran LinkedIn jika ia sepadan dengan halaman atau profil dalam platform.

 • Taipkan @nama pengguna untuk hiperpautan ke profil seseorang
 • Pautan ke halaman syarikat dengan nama @syarikat

Ambil perhatian bahawa LinkedIn tidak menyokong teks hiperpautan lain dalam siaran.

Soalan Lazim

Mengapa saya tidak melihat pilihan “Tambah Pautan” pada versi desktop LinkedIn saya?

Ciri “Tambah Pautan” tidak tersedia pada versi desktop LinkedIn, jadi pilihan ini hanya akan ditunjukkan jika anda menggunakan apl mudah alih LinkedIn. Tetapi anda boleh menggunakan kaedah lain untuk memasukkan pautan yang boleh diklik.

Mengapa sesetengah pengguna LinkedIn mengatakan untuk tidak menyiarkan pautan?

Sesetengah pengguna yang mengkaji pemasaran media sosial telah mencadangkan bahawa LinkedIn tidak mempromosikan siaran dengan pautan di dalamnya. Ini hanyalah spekulasi, tetapi pengguna percaya bahawa LinkedIn mengimbas siaran untuk pautan luar dan mengecilkan keutamaan siaran yang mengandunginya, menyebabkan trafik yang lebih sedikit ke siaran tersebut.

Mengapa pautan saya muncul sebagai “lnkd.in?”

Jika LinkedIn menentukan pautan anda terlalu panjang, 25 aksara atau lebih, ia akan memendekkan pautan dan memaparkannya sebagai “lnkd.in.” Isu utama di sini ialah pembaca anda tidak dapat mengetahui ke mana arah tuju mereka. Pendekkan pautan anda kepada kurang daripada 25 aksara atau gunakan perkhidmatan memendekkan pautan untuk mengatasi peraturan ini.

Bagaimana jika saya tidak menyukai imej yang dihasilkan daripada pautan saya?

Jika anda lebih suka memilih imej anda sendiri untuk sepadan dengan pautan anda, anda boleh mengklik ikon pensel “Edit” di penjuru kanan sebelah atas imej. Ini akan membolehkan anda menavigasi ke gambar lain untuk digunakan dalam siaran anda.

Menambah Pautan Boleh Klik pada Siaran LinkedIn

Ciri “Tambah Pautan” memudahkan sambungan LinkedIn anda untuk melihat maklumat yang ingin anda kongsi. Laman web Bantuan LinkedIn mengatakan bahawa mulai 26 Jun 2023, mereka akan mengalih keluar keupayaan untuk membuat pautan boleh klik. Mereka memetik maklum balas pencipta yang memberitahu bahawa pautan itu tidak membantu dalam komuniti LinkedIn. Jika ini benar, adalah berguna untuk mengetahui cara bekerja dengan sistem untuk masih memasukkan teks boleh dipautkan dalam siaran anda.

Adakah anda telah memasukkan pautan yang boleh diklik dalam siaran LinkedIn anda? Adakah anda mendapati ciri ini memberi manfaat kepada komunikasi profesional anda atau tidak? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.