Cara Menambah Peralihan pada Gelendong Instagram

37

Instagram ialah apl yang sangat baik untuk menambah kesan, emoji, pelekat dan banyak lagi pada media anda. Pasukan kreatif apl sentiasa mencari cara baharu untuk membolehkan pengguna menjadikan video lebih menarik dan bersaing dengan apl lain yang menawarkan ciri serupa. Gelendong adalah salah satu penambahan terkini yang telah menjadi popular di Instagram sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Ia adalah cara yang baik untuk mendapatkan daya tarikan dengan pengikut dan mengembangkan pengikut Instagram anda.

Berikut ialah cara menambah peralihan pada kekili anda pada peranti mudah alih yang berbeza.

Menambah Peralihan pada Gelendong Instagram pada iPhone

Anda boleh menambah peralihan pada klip anda pada iPhone anda dalam beberapa langkah mudah. Begini cara melakukannya:

 1. Lancarkan apl Instagram pada iPhone anda.
 2. Leret skrin anda ke kanan atau klik pada ikon tambah di bahagian bawah.
 3. Tambahkan seberapa banyak klip yang anda mahu dengan mengklik ikon “tambah” biru di sudut kiri bawah, atau rakam klip anda dengan menekan butang putih tengah.
 4. Klik “Seterusnya” untuk melihat klip yang dipilih.
 5. Klik “Edit klip” di sudut kiri bawah.
 6. Anda akan melihat klip anda mengikut susunan ia akan dimainkan. Klik pada “Peralihan” di sebelah kiri bawah.
 7. Tanda “Tambah” akan muncul di antara klip. Kini anda boleh memilih klip yang anda mahu tambah peralihan.
 8. Apabila anda mengklik pada tanda “tambah”, ia akan membuka barisan enam pilihan peralihan berbeza yang boleh anda pilih.
 9. Anda boleh menambah satu jenis peralihan antara semua klip dengan memilih peralihan dan mengklik “Gunakan kepada semua,” atau klik “Selesai” jika anda ingin meletakkan gaya yang berbeza untuk setiap peralihan.
 10. Klik “Selesai” selepas anda menambahkan semua peralihan.
 11. Ketik “Seterusnya” jika anda berpuas hati dengan kekili anda.
 12. Kini, anda boleh sama ada menyimpannya sebagai draf untuk kemudian atau klik “Kongsi” untuk menyiarkannya pada suapan anda.

Menambahkan Peralihan pada Gelendong Instagram pada Peranti Android

Menambah peralihan pada kekili pada Android adalah serupa dengan menambahkannya pada iPhone, tetapi terdapat satu langkah yang boleh mengelirukan jika anda mengikut arahan untuk iOS. Ikuti langkah-langkah yang disediakan untuk mengelakkan kekeliruan:

 1. Lancarkan apl Instagram pada telefon Android anda.
 2. Leret skrin anda ke kanan atau klik pada ikon tambah di bahagian bawah.
 3. Tambahkan seberapa banyak klip yang anda mahu dengan mengklik ikon “tambah” biru di sudut kiri bawah, atau rakam klip anda dengan menekan butang putih tengah.
 4. Klik “Seterusnya” untuk melihat klip yang dipilih.
 5. Klik “Edit klip” di sudut kiri bawah.
 6. Anda akan melihat klip anda mengikut susunan ia akan dimainkan. Klik pada segi empat sama putih antara klip untuk mengakses peralihan.
 7. Kini anda boleh memilih peralihan yang anda mahu antara kedua-dua klip tersebut.
 8. Sebaik sahaja anda memilih, anda boleh mengklik “Selesai” atau “Gunakan kepada semua” jika anda mahukan peralihan yang sama antara semua klip.
 9. Klik pada anak panah putih di penjuru kanan sebelah bawah selepas anda menambah semua peralihan.
 10. Kini, anda boleh sama ada menyimpannya sebagai draf untuk kemudian atau klik “Seterusnya” dan kemudian “Kongsi” untuk menyiarkannya pada suapan anda.

Petua tentang Cara Membuat Kekili yang Sempurna

Setelah anda tahu cara menambah peralihan pada kekili Instagram anda, berikut ialah beberapa petua lagi tentang cara menggabungkannya dengan ciri kekili lain untuk menjadikan video anda lebih baik.

 • Tatal melalui Instagram sebelum anda memutuskan cara mengedit gelendong anda untuk melihat apa yang menjadi sohor kini.
 • Gunakan salah satu daripada banyak kesan unik yang ditawarkan Instagram.
 • Tambahkan muzik pada video anda yang disesuaikan dengan anda atau gunakan audio asal anda.
 • Ramai orang menonton video tanpa bunyi, jadi gunakan kapsyen untuk menjangkau lebih ramai pengguna jika anda memilih video yang lebih berbual.
 • Tambahkan emoji atau pelekat untuk menjadikan kekili anda lebih menarik.
 • Gunakan beberapa hashtag yang menarik untuk membantu algoritma Instagram membawa kandungan anda kepada khalayak yang betul.
 • Tingkatkan penglibatan dengan berkongsi gulungan anda terus ke suapan anda.

Soalan Lazim

Apakah yang perlu saya lakukan jika peralihan gulungan Instagram saya tidak dipaparkan?

Jika peralihan gulungan Instagram anda tidak dipaparkan, cuba log masuk kami dan kembali ke akaun anda. Sebab lain mungkin anda tidak menggunakan versi terkini Instagram, jadi pergi ke App Store atau Google Play dan kemas kininya.

Mengapa gulungan Instagram saya tidak berfungsi?

Jika kekili Instagram anda tidak berfungsi cuba kemas kini apl anda atau log masuk kami. Anda juga boleh cuba mengosongkan data cache Instagram pada telefon anda atau memasang semula Instagram. Jika tiada kaedah ini berfungsi, cuba laporkan masalah kepada Pusat Bantuan Instagram.

Tingkatkan Kekili Instagram Anda dengan Peralihan yang Seronok

Kekili ialah cara terbaik untuk menjadikan suapan anda lebih pelbagai dan meningkatkan interaksi dengan siaran Instagram anda. Ia muncul dalam kedua-dua bahagian Suapan dan Teroka dan pasti akan menarik lebih ramai orang ke profil Instagram anda. Gunakan peralihan bersama-sama dengan kesan lain dan edit gelendong anda dengan paling kreatif.

Adakah anda sudah mencuba menambah peralihan pada gulungan Instagram anda? Mana satu kegemaran anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.