Cara Menambah Peranti dalam Google Play

10

Artikel Dikemaskini pada 7 Ogos 2022, untuk menggambarkan butiran semasa tentang penambahan peranti pada Google Play.

Mendapatkan telefon atau tablet baharu adalah menarik. Tetapi, anda perlu melalui proses yang panjang untuk memindahkan data, apl dan akaun anda ke peranti baharu. Apabila anda menambahkan peranti pada akaun Google Play sedia ada anda, anda boleh memindahkan apl, permainan dan juga kemajuan permainan.

Nasib baik, menambahkan peranti baharu anda pada akaun Google Play anda tidaklah terlalu sukar. Artikel ini akan membimbing anda melalui pelbagai kaedah untuk menambahkan peranti anda pada akaun Google Play anda.

Cara Menambah Peranti pada Google Play

Terdapat beberapa cara untuk menambahkan peranti anda pada akaun Google Play anda. Kami akan menyemak semua pilihan anda dalam bahagian ini.

Tambahkan Akaun Google Anda dalam ‘Tetapan’

Kami akan mulakan dengan merangkumi cara menambah akaun Google anda menggunakan Tetapan peranti anda. Ini bukan sahaja akan menambahkan peranti anda pada akaun Gedung Play anda, tetapi ia juga akan menambahkan mana-mana kenalan gabungan, Foto Google dan Gmail anda. Jadi, mari kita mulakan:

Nota: Arahan ini mungkin berbeza sedikit bergantung pada versi Android dan pengeluar peranti anda.

 1. Lancarkan apl Tetapan pada peranti Android, Chromebook atau iOS anda.
 2. Seterusnya, anda perlu memilih Akaun (Pengguna dan Akaun pada sesetengah peranti) > Tambah akaun > Google.
 3. Masukkan bukti kelayakan Google anda (yang anda gunakan untuk Gmail), tekan Seterusnya dan ikut arahan pada skrin.
 4. Anda kini mempunyai akaun Google baharu yang dilampirkan pada peranti, bermakna anda telah berjaya menambahkan peranti baharu pada Gedung Google Play.

Setiap kali anda membuka apl Gedung Play, ia bersambung ke akaun Google yang dikaitkan dengan peranti anda dalam Tetapan. Anda boleh bertukar antara akaun dengan mudah dalam apl, tetapi akaun tersebut mesti didaftarkan pada peranti untuk menjadi boleh dipilih. Melakukannya membolehkan anda melampirkan akaun Google pada telefon pintar, Chromebook atau tablet yang sedang digunakan.

Senario ini bermakna anda boleh mendaftarkan akaun Google pada mana-mana peranti, dan ia akan dipautkan ke peranti itu dalam Gedung Play, oleh itu menambah peranti baharu. Sekarang, jika anda mengakses Gedung Play dalam penyemak imbas web, mana-mana apl yang anda pilih untuk dipasang akan mempunyai pilihan untuk memilih peranti (yang dalam Akaun Google anda).

Jadi, jika anda mendapat telefon kedua, tambah akaun Google anda dan sambungkan ke apl Gedung Play, telefon itu kini menjadi peranti baharu dalam akaun Gedung Play anda.

Tambahkan Akaun Google Anda pada Gedung Play

Pilihan lain ialah menambah akaun Google anda terus ke Gedung Play. Pilihan ini amat berguna jika anda mempunyai berbilang akaun Google dan ingin bertukar-tukar antara akaun tersebut dengan mudah.

Berikut ialah cara menambahkan peranti pada akaun Google Play anda:

 1. Buka Gedung Google Play dan ketik pada ikon profil di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik pada anak panah ke bawah di sebelah kanan akaun Google sedia ada anda.
 3. Ketik Tambah Akaun Lain.
 4. Masukkan bukti kelayakan Google yang dikaitkan dengan akaun Gedung Play yang anda ingin gunakan.

Kini, anda boleh bertukar-tukar antara akaun Google anda dengan mengetik pada ikon profil dan memilih akaun yang anda ingin gunakan.

Menambah Kaedah Pembayaran pada Google Play

Memandangkan anda telah menambahkan akaun anda pada peranti baharu, anda perlu menyediakan kaedah pembayaran untuk membeli apl, buku, filem atau rancangan TV dalam akaun anda dan pada peranti pilihan anda. Anda hanya boleh memuat turun apl dan permainan percuma tanpa kaedah pembayaran pada mana-mana peranti.

Ikut arahan untuk menambahkan kaedah pembayaran pilihan anda pada akaun Google Play anda:

 1. Lawati kaedah pembayaran Google Play rasmi laman web pada mana-mana pelayar.
 2. Ketik pada Tambah kad kredit atau debit di bawah tab Tambah kaedah pembayaran di tapak.
 3. Masukkan nombor kad anda, tarikh luput dan CVC. Kemudian, tambahkan nama dan alamat pengebilan anda.
 4. Tekan Simpan, dan kaedah pembayaran anda akan disimpan.

Anda juga boleh menambah kaedah pembayaran baharu dalam apl Gedung Google Play. Ini caranya:

 1. Buka Gedung Google Play dan ketik pada ikon profil di penjuru kanan sebelah atas. Kemudian, pilih Pembayaran & Langganan.
 2. Ketik pada Kaedah Pembayaran.
 3. Akhir sekali, ketik Tambah kad debit atau kredit dan masukkan maklumat kad anda. Anda juga boleh menambah akaun PayPal jika anda mahu.

Jika anda perlu membatalkan atau mengaktifkan semula mana-mana langganan yang anda miliki, ketik Langganan dalam langkah 2.

Soalan Lazim

Gedung Google Play adalah penting untuk keupayaan anda menggunakan peranti Android. Jika anda mempunyai lebih banyak soalan, teruskan membaca.

Adakah saya perlu membenarkan peranti baharu untuk Google Play?

Tidak. Tetapi bergantung pada tetapan keselamatan akaun Google anda, anda mungkin perlu meluluskan log masuk menggunakan pengesahan dua faktor atau pada peranti lama anda.

Bagaimanakah saya boleh bertukar antara berbilang akaun?

Jika anda mempunyai berbilang akaun Google, anda boleh menambah kesemuanya menggunakan langkah di atas. Setelah ditambah, apa yang perlu anda lakukan ialah ketik pada ikon profil, kemudian anak panah ke bawah di sebelah kanan akaun Google semasa anda. Kemudian, anda boleh memilih akaun lain yang anda ingin gunakan.

Bertukar antara akaun amat berguna untuk berkongsi pembelian dan apl.

Bolehkah saya menggunakan Gedung Google Play pada iPhone?

Tidak. Tetapi anda boleh menggunakan apl Google Play lain seperti Muzik Google Play. Untuk mengakses apl ini, anda hanya perlu melawati App Store Apple dan cari yang anda mahukan. Selepas anda memuat turunnya, anda boleh log masuk ke akaun Google anda seperti yang kami lakukan di atas, dan anda sudah bersedia.

Apakah peranti yang serasi dengan Google Play?

Google ialah syarikat global yang menawarkan perkhidmatan Play pada ratusan peranti yang menjalankan OS Android dan OS Chrome. Jika anda ingin menyemak keserasian peranti, anda boleh pergi ke laman web ini untuk melihat peranti yang serasi dengan OS Android atau laman web ini ke lihat peranti OS Chrome.

Untuk memudahkan pencarian peranti anda, gunakan perintah papan kekunci Control+F dan taip nama peranti anda. Jika peranti anda tidak serasi dengan Google Play, anda boleh cuba memasang emulator seperti itu Timbunan Biru untuk menambah Google Play.

Peranti dan Google Play

Bertukar antara akaun Google Play adalah mudah. Proses ini agak membosankan apabila anda ingin menukar peranti kerana protokol keselamatan. Google akan menghantar e-mel atau teks yang memberi amaran kepada anda tentang seseorang yang mengakses akaun Google Play anda daripada peranti lain.

Sahkan bahawa anda yang mengakses akaun tersebut dan anda sepatutnya boleh menggunakan akaun Google Play anda pada peranti lain dalam masa yang singkat.