Cara Menambah Rakan Karib di Snapchat

30

Jika anda sedang mencari cara mudah untuk menukar rakan Snapchat menjadi “kawan baik”, anda mungkin kecewa. Malangnya, tiada cara untuk melakukannya di platform sendiri. Bergantung pada seberapa banyak anda berinteraksi dengan kenalan tertentu, Snapchat akan memberikan mereka label “kawan baik”.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan semua yang anda perlu ketahui tentang menambah rakan terbaik di Snapchat.

Apakah Rakan Terbaik Snapchat?

Rakan Karib di Snapchat ialah orang yang paling kerap anda sembang dan bertukar snap. Mereka ialah kenalan yang muncul di bahagian atas bahagian “Hantar Kepada” dan “Sembang”, yang memudahkan anda mencari orang yang paling kerap berinteraksi dengan anda. Anda boleh mempunyai sehingga lapan kawan baik, yang akan dikemas kini bergantung pada interaksi anda dengan mereka.

Jika anda ingin menukar bilangan kawan baik, ikuti beberapa langkah berikut:

 1. Buka apl Snapchat.
 2. Klik pada ikon profil anda di penjuru kiri sebelah atas skrin.
 3. Buka “Tetapan” di penjuru kanan sebelah atas dengan mengklik pada ikon roda gigi.
 4. Tatal ke butang “Urus” dalam bahagian “Perkhidmatan Tambahan”.
 5. Ketik “# Rakan Karib”.
 6. Pilih bilangan kawan baik yang anda mahukan.

Cara Mengurus Rakan Karib di Snapchat

Seperti menambah rakan baik, Snapchat juga tidak membenarkan anda memadamkannya. Jika anda ingin mengalih keluar rakan daripada senarai rakan baik anda, anda boleh berbuat demikian dengan tidak berinteraksi dengan mereka untuk seketika atau dengan meredamkan mereka. Anda juga boleh berbuat demikian dengan memadamkan dengan cepat dan kemudian menambahkannya semula atau menyekat dan menyahsekatnya.

Anda boleh mendapatkan pilihan ini dengan mengikuti beberapa langkah mudah ini:

 1. Lancarkan apl Snapchat.
 2. Buka skrin Sembang dengan meleret ke kiri atau mengklik ikon “Sembang” di bahagian bawah.
 3. Klik pada ikon kenalan yang ingin anda alih keluar daripada senarai rakan baik anda.
 4. Ketik pada tiga titik mendatar di penjuru kanan sebelah atas
 5. Pilih antara meredam, memadam dan menyekat kenalan.

Nota: Memadamkan kenalan tidak akan memberitahu pengguna itu tentang tindakan anda. Walau bagaimanapun, apabila anda menyekat kenalan, mesej anda akan hilang dan ia tidak akan ditambahkan semula ke senarai rakan anda secara automatik apabila dinyahsekat.

Jika anda seorang pelanggan Snapchat+, bagaimanapun, terdapat lebih banyak pilihan yang boleh anda terokai. Snapchat+ membolehkan anda menggunakan ciri eksklusif dan percubaan atau mencuba ciri sebelum dikeluarkan dalam apl percuma. Salah satunya ialah ciri Best Friends Forever, yang membolehkan anda menyematkan seorang kawan baik sebagai kawan baik nombor satu anda selama-lamanya.

Begini caranya:

 1. Lancarkan apl Snapchat.
 2. Pergi ke skrin Sembang dengan meleret ke kiri atau mengklik ikon “Sembang” di bahagian bawah.
 3. Tekan dan tahan kenalan yang anda mahu jadikan Sahabat Selamanya.
 4. Pilih “Semat sebagai Rakan Terbaik #1 anda.”

Nota: Anda hanya boleh mempunyai satu kenalan sebagai Rakan Terbaik Selamanya pada satu masa, tetapi anda boleh menukarnya pada bila-bila masa anda mahu.

Cara Menyesuaikan Emoji Rakan Terbaik

Rakan baik Snapchat anda semuanya ditandakan dengan emoji yang berbeza bergantung pada tahap interaksi anda. Berikut ialah senarai setiap emoji kawan baik dan maksudnya:

 • Dua emoji hati yang bertindih: Anda dan rakan anda telah menjadi “Super BFF” atau kawan baik nombor satu selama dua bulan berturut-turut.
 • Emoji satu hati merah: Anda dan rakan anda telah menjadi kawan baik nombor satu atau “BFF” masing-masing di Snapchat selama dua minggu berturut-turut.
 • Satu hati kuning: Anda dan rakan anda adalah kawan baik satu sama lain, yang bermaksud bahawa anda telah menghantar paling banyak gambar kepada satu sama lain.
 • Emoji muka senyuman: Snapchatter ini ialah salah satu kawan baik anda, tetapi bukan nombor satu.
 • Emoji muka meringis: Anda dan pengguna ini mempunyai kawan baik nombor satu yang sama.
 • Wajah tersenyum dengan emoji cermin mata hitam: Anda dan pengguna ini mempunyai kawan baik bersama.

Jika anda tidak berpuas hati dengan emoji lalai Snapchat untuk rakan baik anda atau anda tidak mahu melihatnya, anda boleh menukarnya dengan mudah. Prosesnya mudah, tetapi ia agak berbeza pada peranti Android dan iPhone.

Pada Peranti Android

Menyesuaikan rakan baik pada telefon Android anda adalah mudah.

 1. Lancarkan apl Snapchat.
 2. Klik pada gambar profil anda di sudut kiri atas skrin.
 3. Ketik ikon roda gigi di penjuru kanan sebelah atas untuk mengakses “Tetapan.”
 4. Tatal ke bawah ke bahagian “Kawalan Privasi” dan cari “Sesuaikan Emoji.”
 5. Kini anda boleh mengklik pada emoji yang anda mahu tukar dan memilih emoji yang anda suka.

Pada Peranti iPhone

Anda boleh menukar emoji sahabat baik pada peranti iOS dalam beberapa klik sahaja.

 1. Buka apl Snapchat.
 2. Pilih gambar profil anda di penjuru kiri sebelah atas skrin.
 3. Klik pada ikon roda gigi di penjuru kanan sebelah atas untuk mengakses “Tetapan.”
 4. Pergi ke bahagian “Perkhidmatan Tambahan”.
 5. Ketik “Emoji Rakan” dan tukar emoji yang anda mahukan.

Jika anda ingin menukar emoji kembali kepada versi lalainya, cuma klik pada “Tetapkan semula kepada lalai” di bahagian yang sama di mana anda menyesuaikan emoji.

Cara Melihat Rakan Karib Seseorang di Snapchat

Anda tidak dapat melihat rakan baik orang lain di Snapchat. Di satu pihak, ini memberi anda dan pengguna lain lebih privasi dan membolehkan anda berinteraksi dengan sesiapa sahaja yang anda mahukan. Sebaliknya, emoji yang menunjukkan rakan baik bersama atau bahawa seseorang adalah kawan baik anda, tetapi anda bukan milik mereka, mungkin mencetuskan perbualan yang tidak menyenangkan.

Selain itu, anda tidak dapat melihat sama ada anda rakan atau kawan baik seseorang di Snapchat melainkan anda melanggan Snapchat+. Salah satu ciri pada Snapchat+ ialah Sistem Suria Rakan, yang menunjukkan kepada anda kedudukan anda dalam senarai rakan baik mereka. Apabila anda pergi ke Profil Persahabatan mereka dan klik pada lencana “Kawan Terbaik”, ia akan menunjukkan ikon anda sebagai salah satu planet dalam Sistem Suria. Kedudukan planet akan menandakan kedudukan anda pada senarai rakan terbaik pengguna.

Jika lencana itu hanya tertera “Rakan”, ini bermakna anda salah seorang daripada rakan baik mereka di Snapchat, tetapi mereka bukan rakan anda.

Soalan Lazim Tambahan

Apakah Snapchat Streaks?

Contengan ialah penunjuk berapa banyak anda telah merakam dengan kenalan tertentu dari semasa ke semasa, yang mungkin membantu mereka pergi ke senarai rakan baik anda. Streaks datang dalam bentuk emoji nyalaan kecil di sebelah kenalan dan bilangan nyalaan menunjukkan bilangan hari anda telah merakam dengan seseorang. Jika nyalaan bertukar menjadi emoji jam pasir, ini bermakna Snapstreak anda akan tamat tempoh.

Berapa kerapkah saya perlu mengambil rakan untuk mengekalkan Snapstreak?

Anda dan rakan anda perlu bertukar-tukar snap sekurang-kurangnya sekali setiap 24 jam untuk mengelak daripada melanggar Snapstreak. Ambil perhatian bahawa Snaps tidak sama dengan berbual. Snap dalam kumpulan juga tidak dikira dalam snap individu.

Bolehkah saya memulihkan Snapstreak saya?

Anda boleh memulihkan Snapstreak anda sekali secara percuma dengan mengklik pada butang “Pulihkan” di sebelah nama pengguna jika Streak tamat tempoh baru-baru ini. Anda juga boleh berbuat demikian dengan mengetik pada sepanduk yang memberitahu anda tentang tamat tempoh Streak dalam sembang. Jika anda ingin memulihkan Streak anda beberapa kali, buat pembelian dalam apl.

Apakah rekod untuk Streak terpanjang di Snapchat?

Rekod untuk Streak terpanjang ialah 2,794+ dan dimiliki oleh Hannah dan Lauren Luckey, yang telah merakam satu sama lain secara konsisten sejak 6 April 2015.

Apa yang berlaku apabila anda mencapai Streak ke-1000 di Snapchat?

Walaupun menyeberangi 1,000 Snapchat Streak mungkin terdengar mengagumkan, tiada apa yang istimewa berlaku. Anda dan pengguna lain hanya membuka kunci trofi Snapchat Streak 1,000 hari dan emoji api 1,000 hari.

Teruskan Snap

Walaupun tiada cara mudah untuk menukar rakan Snapchat anda menjadi kawan baik, jangan putus harapan. Anda sentiasa boleh terus merakam dengan rakan anda dan cuba menjadikan satu sama lain sebagai kawan baik Snapchat anda. Pantau kemajuan anda dengan memerhatikan emoji api dan pastikan untuk memastikan Streak anda konsisten. Anda mungkin memperoleh emoji hati tidak lama lagi, dan siapa tahu, mungkin anda juga akan mencapai Streak ke-1,000.

Pernahkah anda menambah rakan baik di Snapchat? Adakah anda menggunakan mana-mana petua yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.