Cara Menambah Tindanan dalam OBS

31

Tindanan ialah cara terbaik untuk memperibadikan kandungan anda. Banyak strim menggunakannya untuk merangsang penonton mereka secara visual semasa rehat atau sebelum mereka mula menstrim. Lagipun, mempunyai skrin penahan berwarna-warni berdegup menatap latar belakang yang hambar.

OBS Studio membolehkan anda menambah pelbagai tindanan, daripada imej pegun kepada gif animasi. Anda boleh menggunakan templat atau mereka bentuk sendiri dengan bantuan perisian penyuntingan foto dan alatan dalam talian. Dalam tutorial ini, kami akan menerangkan cara menambah tindanan pada OBS dan memberitahu anda tempat untuk mendapatkan versi percuma terbaik yang tersedia.

Bagaimana untuk Menambah Tindanan pada OBS?

Lazimnya, tindanan ialah grafik yang digunakan untuk menarik perhatian penonton semasa anda menyediakan atau berehat sebentar. Ia juga boleh berfungsi sebagai skrin penahan yang mengandungi sedikit maklumat seperti “Bermula Tidak Lama” atau “Be Right Back”. Sesetengah penstrim Twitch juga menggunakan tindanan untuk memaparkan data seperti bilangan pelanggan atau derma penonton.

Kebanyakan tindanan dibuat dengan imej atau fail teks. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pilihan yang lebih maju seperti gif animasi atau kod QR tersuai. Anda boleh bermain-main dengan pelbagai jenis tindanan kerana anda tidak terhad kepada satu sahaja. Ini cara yang menyeronokkan untuk menonjolkan diri daripada orang ramai dan mewujudkan estetika yang dikenali.

Terima kasih kepada antara muka yang diperkemas, menambah tindanan pada OBS Studio adalah agak mudah. Anda boleh menambah sama ada templat yang direka secara profesional atau grafik yang dibuat tersuai, bergantung pada citarasa anda. Mari kita mulakan dengan langkah-langkah untuk menambah tindanan imej:

 1. Lancarkan OBS Studio dan tatal ke bawah ke kotak Scenes. Klik pada butang + kecil di sudut kiri bawah untuk mencipta pemandangan baharu. Tambah tajuk dalam tetingkap pop timbul kecil dan tekan OK.
 2. Seterusnya, klik pada ikon + di bahagian bawah kotak Sumber. Menu pop timbul akan muncul. Pilih Imej daripada senarai pilihan.
 3. Kotak pop timbul kecil akan muncul. Mula-mula, masukkan tajuk tindanan strim dalam medan yang sepadan. Kemudian, klik OK.
 4. Dalam tetingkap baharu, klik butang Semak imbas di sebelah kanan untuk mencari imej yang diprapilih. Anda akan melihat pratonton tindanan strim.
 5. Jika imej tidak sesuai dengan kanvas, anda boleh mengubah saiznya dengan Alt Cropping. Mula-mula, tuding kursor di atas titik merah kecil yang menggariskan tindanan. Seterusnya, klik kiri dan tekan Alt (atau Perintah untuk pengguna Mac). Akhir sekali, seret titik merah untuk meregangkan imej.

Seterusnya, jika anda ingin menambah tindanan teks, terdapat dua cara anda boleh melakukannya. Inilah kaedah pertama:

 1. Tatal ke bawah ke kotak Sumber. Kemudian, klik pada ikon + kecil di sudut kiri bawah kotak.
 2. Daripada menu pop timbul, pilih Teks. Seterusnya, tambahkan tajuk pada tindanan dan tekan OK.
 3. Tetingkap baharu akan muncul. Tulis apa yang anda mahu tindanan itu katakan dalam kotak bertanda Teks.
 4. Setelah anda selesai, klik OK.

Kaedah kedua ialah menggunakan program penyuntingan foto yang berasingan untuk mereka bentuk fail teks. Anda kemudiannya boleh menyimpannya sebagai fail .png dan menambahkannya pada OBS sebagai imej dengan mengikut langkah daripada perenggan sebelumnya.

Akhir sekali, jika anda ingin zhuzhkannya, anda boleh menambah gif atau logo animasi pada strim anda. Berikut ialah cara untuk menambah fail video sebagai tindanan pada OBS:

 1. Tatal ke kotak Sumber dan buka menu timbul dengan mengklik pada butang +.
 2. Pilih Sumber Media daripada senarai pilihan. Masukkan tajuk sumber dalam kotak pop timbul kecil dan tekan OK.
 3. Tetingkap baharu akan muncul. Klik butang Semak Imbas di sebelah kanan dan cari fail animasi pada komputer anda. Pilihnya dengan kursor anda dan tekan Buka.
 4. Di bawah tetingkap pratonton, pastikan anda menandai kotak di sebelah Gelung. Jika tidak, tindanan akan hilang selepas animasi selesai.
 5. Sebaik sahaja anda menambah tindanan, klik kanan padanya untuk mengakses panel lungsur. Daripada senarai pilihan, pilih Transform dan kemudian Fit to Screen.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa Menggunakan Tindanan Strim?

Seperti yang dinyatakan, tindanan ialah cara terbaik untuk mencipta jenama yang dikenali. Oleh kerana terdapat begitu banyak jenis grafik yang boleh anda gunakan, kemungkinan reka bentuk tidak berkesudahan. Selain itu, anda akan menyelamatkan penonton anda daripada menatap skrin putih semasa anda membuat persediaan, mengurangkan bilangan log keluar.

Anda juga boleh menggunakan tindanan untuk meningkatkan penglibatan khalayak. Sebagai contoh, banyak strim Twitch menambahkan tindanan kamera web pada strim mereka supaya penonton dapat melihat reaksi spontan mereka. Akibatnya, mereka lebih cenderung untuk berinteraksi dengan kandungan dengan menghantar emote atau mengulas dalam sembang kumpulan.

Akhir sekali, menambah tindanan ialah cara yang berkesan untuk menyampaikan maklumat masa nyata kepada penonton anda. Jika terdapat masalah teknikal atau anda sangat memerlukan rehat di bilik mandi, menambah skrin penahan “BRB” boleh membantu menyelesaikan masalah.

Di Mana Saya Boleh Dapatkan Tindanan OBS Percuma?

Tiada kekurangan sumber dalam talian untuk tindanan percuma yang terkemuka. Walau bagaimanapun, walaupun ia menyeronokkan untuk mencipta estetika yang unik, ia juga boleh menggembirakan, terutamanya untuk penstrim pemula. Jadi bukanlah idea yang buruk untuk melihat beberapa templat yang direka bentuk secara profesional hanya untuk bermula. Berikut adalah beberapa laman web yang boleh anda lihat:

· Zerging.net

· Tindanan Kedutan

· Nerd atau Die

Beberapa tapak web juga termasuk alat percuma yang boleh membantu anda membuat grafik tersuai.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak berpuas hati dengan reka bentuk asas, tindanan premium adalah cara yang boleh dilakukan. Sudah tentu, anda perlu mengeluarkan sedikit wang tunai, tetapi templat adalah harga yang berpatutan dalam kebanyakan kes. Selain itu, mempunyai tindanan yang rumit dalam strim anda mungkin membantu anda kelihatan lebih profesional. Jadi, berikut ialah beberapa tapak web yang boleh anda temui reka bentuk terkemuka:

· Own3DTv

· Visual oleh Impulse

· Kuil Kedutan

Own3DTV ialah salah satu pembekal yang lebih popular. Selain daripada pakej tindanan berbayar, anda juga boleh mencungkil beberapa templat percuma. Apa yang anda perlu lakukan ialah pergi ke Own3D Pro dan daftar akaun. Terdapat pelan percuma yang tersedia yang membolehkan anda menambahkan pemalam pada apl OBS anda.

Bagaimana Saya Membuat Tindanan Strim Saya Sendiri?

Memandangkan tindanan kebanyakannya adalah ciri berkaitan jenama, masuk akal untuk mencuba dan menciptanya sendiri. Kemudian, anda boleh menjadi kreatif dan menghasilkan reka bentuk yang akan menyerlahkan anda daripada lautan strim lain.

Jika anda mahir menggunakan Photoshop atau perisian penyuntingan foto lain, anda boleh menggunakannya untuk mereka bentuk tindanan yang dibuat tersuai untuk strim anda. Walau bagaimanapun, semasa anda mempunyai kebebasan kreatif sepenuhnya, terdapat beberapa perkara yang perlu diingat:

· Cuba jangan menambah terlalu banyak. Tindanan harus melengkapkan strim, bukan mencuri tumpuan.

· Pastikan grafik boleh dibaca. Tiada gunanya menambah tindanan jika penonton tidak dapat mengetahui perkara yang digambarkan.

· Cuba dapatkan titik fokus yang jelas. Anda tidak mahu penonton anda terganggu. Gunakan tindanan untuk menekankan aspek strim yang paling penting, iaitu, permainan.

· Pastikan tema adalah padat. Terlalu banyak grafik yang bertembung boleh menjadi tidak menarik secara visual. Adalah lebih baik untuk mempunyai estetika bersatu, sebagai contoh, palet warna yang boleh dikenali.

· Jangan lupa sertakan maklumat yang berkaitan. Menambah perkara seperti pautan ke media sosial dan matlamat saluran boleh menjadi seruan untuk bertindak yang hebat.

Sudah tentu, anda tidak perlu menjadi ahli Photoshop untuk membuat tindanan diperibadikan. Terdapat pelbagai jenis alatan dalam talian yang boleh anda gunakan. Kami mengesyorkan Placeit, penjana dalam talian percuma untuk reka bentuk templat. Ia agak mudah digunakan, jadi anda tidak perlu mempunyai sebarang pengalaman dengan reka bentuk grafik. Ikuti sahaja langkah-langkah ini:

1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke placeit.net.

2. Daripada bar menu di bahagian atas halaman, klik pada tab Permainan.

3. Klik pada tab OBS Overlays dalam bar alat di bawah.

4. Tatal melalui pemilihan templat. Apabila anda menemui yang anda suka, serlahkannya dengan kursor anda.

5. Anda akan diubah hala ke tetingkap baharu. Terdapat pelbagai jenis alat penyesuaian percuma dalam panel di sebelah kanan. Sebagai contoh, anda boleh menetapkan latar belakang, warna ikon dan warna bingkai kamera web mengikut keinginan anda.

Untuk latar belakang, anda boleh memilih imej sedia ada atau warna pepejal.

6. Untuk memilih palet warna, tatal ke bahagian bawah halaman. Kemudian, di sudut kiri bawah, klik pada kotak dialog Bingkai Tindanan. Panel pop timbul akan muncul dengan pemilihan warna.

7. Anda boleh menyesuaikan teks dalam panel di sebelah kiri. Selain itu, terdapat pelbagai jenis fon yang tersedia untuk setiap bahagian tindanan.

8. Gunakan drag-and-drop untuk menukar peletakan setiap elemen.

9. Setelah anda selesai, klik butang Muat turun biru di bahagian atas halaman.

Tambahkan Lapisan Keseronokan pada Kandungan Anda

Tindanan boleh membuat perubahan besar apabila ia berkaitan dengan penstriman. Ia bukan sahaja mengukuhkan jenama anda, tetapi ia juga berfungsi sebagai cara berinteraksi dengan penonton anda. Anda boleh berkongsi cebisan maklumat berharga dalam masa nyata dan mengelakkan kemungkinan salah komunikasi.

Terdapat pelbagai pilihan untuk grafik, dan anda boleh menambah berbilang tindanan pada satu sesi strim. Selain itu, OBS Studio adalah sangat mesra pengguna, membolehkan anda menggabungkan imej, teks, dan juga fail video dengan mudah. Dengan begitu banyak pilihan, anda boleh menambah lapisan keseronokan pada kandungan anda dan mungkin menarik khalayak yang lebih besar.

Adakah anda membuat tindanan anda, atau adakah anda lebih suka menggunakan templat? Apakah pengalaman anda dengan OBS Studio? Komen di bawah dan beritahu kami jika anda mempunyai sebarang petua untuk reka bentuk tindanan yang hebat.