Cara Mencari Kelajuan, Jenis dan Saiz RAM Anda pada Windows 10 dan macOS

37

Lebih ramai orang menggunakan komputer berbanding sebelum ini, namun teknikal spesifikasi perkakasan kekal sebagai “medan periuk api” yang mengelirukan bagi kebanyakan orang.. Salah satu kawasan yang paling sukar untuk difahami ialah RAM komputer anda (Random Access Memory).

Sama ada menaik taraf RAM anda, membina PC tersuai atau cuba memahami perkakasan komputer, adalah penting untuk mengetahui cara memori komputer berfungsi dan cara melihatnya apabila komputer sedang berjalan. Berikut ialah panduan untuk mencari kelajuan RAM anda, saiz, jenis dan banyak lagi.

Memahami RAM

Bergantung pada tahap pengetahuan komputer anda, terdapat beberapa asas yang perlu anda ketahui sebelum pergi ke tutorial. Sudah tentu, jika anda sudah tahu perkara yang anda cari, sila langkau ke hadapan.

Apakah RAM?

Memori Akses Rawak, atau dikenali sebagai RAM, ialah memori sistem anda dan bertanggungjawab untuk menyimpan maklumat penting yang diperlukan untuk menjalankan OS dan semua program yang anda gunakan pada komputer. RAM berfungsi sebagai bank memori jangka pendek pada setiap peranti teknologi (komputer, telefon pintar, tablet, dll.). Sama ada anda menggunakan SSD atau HDD, mesin beroperasi dengan lebih pantas apabila mengakses dan menjalankan fail pada komputer.

Walaupun CPU peranti anda menyimpan maklumat kritikal yang akan dilaksanakan, seperti maklumat tentang sistem pengendalian anda, apl dan perkara sebegini, komputer anda akan berjalan lebih perlahan tanpa RAM kerana terdapat had kepada jumlah memori cache dalam CPU. PC perlu menggunakan SSD atau HDD untuk storan cache sementara.

Mengapa Anda Perlu Tahu Berapa Banyak RAM Yang Dimiliki Komputer Anda

Sebab yang paling biasa untuk mengetahui berapa banyak RAM sistem anda adalah untuk memastikan permainan atau aplikasi berjalan dengan lancar. Sebelum membeli RAM yang mungkin tidak disokong oleh sistem anda, mengetahui keupayaan sistem anda menghalang anda daripada mengalami kekecewaan dan kerengsaan yang teruk.

Anda juga mungkin perlu mengetahui butiran RAM anda jika anda ingin menaik taraf sistem anda. Mengetahui apa yang anda ada dan apa yang serasi dengan komponen yang anda ingin pasangkan adalah penting untuk mengelakkan daripada membuat ralat yang mahal.

Berapa Banyak RAM yang Anda Perlukan?

Menentukan berapa banyak RAM yang anda perlukan adalah sangat mudah. Tiada sebab untuk mempunyai kurang daripada 8GB RAM; jujur, itu rendah untuk kebanyakan aplikasi. RAM 16GB sangat sesuai melainkan anda seorang pemain yang tegar atau menggunakan reka bentuk bantuan komputer (CAD) atau program penyuntingan video. Dalam kes itu, sebaiknya gunakan sekurang-kurangnya 32GB RAM. Anda boleh melarikan diri dengan kurang ingatan, tetapi prestasi akan terhalang.

Mencari Kelajuan, Saiz dan Jenis RAM Anda dalam Windows 10

Mengetahui berapa banyak RAM yang wujud dalam PC anda adalah sangat mudah. Walaupun maklumat ini tidak akan memberi anda banyak cerapan tentang prestasi komputer anda, maklumat ini akan memberitahu anda perkara yang boleh dikendalikan oleh sistem anda.

Gunakan Tetapan Windows untuk Semak Spesifikasi RAM Anda

 1. Untuk mengetahui jumlah RAM yang ada pada sistem anda, tekan “Win + I” untuk mengakses tetapan PC anda atau gunakan “Menu Mula.”
 2. Kemudian, klik pada “Sistem.”
  Menu Tetapan Windows
 3. Seterusnya, klik “Perihal” di sebelah kiri dan lihat RAM anda di sebelah kanan.

Skrin “Perihal” dalam Windows 10 ialah kaedah paling mudah untuk mengenal pasti RAM anda yang dipasang, tetapi teruskan membaca jika anda memerlukan lebih banyak maklumat daripada yang disediakan oleh bahagian “Perihal”.

Lihat Maklumat RAM melalui Windows 10 Command Prompt

Kaedah terbaik untuk mengetahui butiran RAM komputer anda ialah menggunakan Windows 10 Command Prompt atau PowerShell. Aplikasi terbina dalam lain seperti “Maklumat Sistem” dan “Panel Kawalan” hanya menunjukkan butiran separa seperti saiz, jenis atau kedua-duanya. Berikut ialah cara untuk melihat spesifikasi RAM yang luas pada PC anda.

 1. Taip “cmd” dalam kotak carian Cortana, kemudian klik pada “Command Prompt” dalam senarai.
 2. Taipkan kod berikut ke dalam command prompt dan tekan enter:
  wmic MemoryChip get MemoryType, Name, Capacity, Configuredclockspeed, DeviceLocator, FormFactor, Manufacturer, Serialnumber, Speed
 3. Untuk butiran lanjut, anda boleh menambah alias lain:
  ConfiguredVoltage, DataWidth, MaxVoltage, CreationClassName, InterleavePosition
  Ambil perhatian bahawa sesetengah alias mungkin tidak menunjukkan sebarang maklumat.
 4. Untuk melihat semua pilihan alias, taip yang berikut dan lihat di bawah bahagian “PENUH”:
  WMIC MemoryChip List /?

Lihat Maklumat RAM melalui Windows 10 PowerShell

 1. Klik kanan pada “Menu Mula” Windows 10 dan pilih “PowerShell.” Anda tidak perlu menggunakan keistimewaan pentadbir untuk tugasan ini.
 2. Taip kod berikut ke dalam PowerShell:
  Get-CimInstance -ClassName Win32_PhysicalMemory | Format-Table Capacity, Manufacturer, MemoryType, FormFactor, Name, Configuredclockspeed, Speed, Devicelocator, Serialnumber -AutoSize
 3. Untuk senarai lengkap sifat (Kelajuan, Nombor Siri, FormFactor, dll.), lawati halaman berikut tentang Win32_PhysicalMemory Properties.

Lihat Butiran Memori Windows 10 melalui CPU-Z

 1. Muat turun CPU-Z dan jalankan boleh laku. Anda berkemungkinan besar memerlukan pilihan “VERSI KLASIK”.
 2. Navigasi ke tab “Memori” untuk melihat jumlah slot PC anda, jenis memori yang dipasang (DDR, DDR2, DDR3, dll.), dan saiz RAM (GB). Anda juga akan melihat maklumat masa nyata tentang kekerapan berjalan RAM serta pecahan terperinci kependaman dan kelajuan jam, sekiranya anda memerlukannya.

Mencari Kelajuan, Saiz dan Jenis RAM Anda dalam macOS

Seperti hampir semua Apple, mencari butiran yang diperlukan tentang ingatan anda adalah mudah. Anda boleh menggunakan proses untuk melihat maklumat am tentang RAM anda.

 1. Klik logo “Apple” dan pilih “Tentang Mac Ini.” Maklumat RAM ringkas anda akan dipaparkan dalam tab “Ikhtisar”.
 2. Sekiranya anda memerlukan laporan yang lebih mendalam, pecahan teknikal penuh tersedia dengan mengklik “Laporan Sistem”, yang memisahkan komponen kepada tab, termasuk memori, pemproses, cakera keras, dsb.
 3. Untuk melihat penggunaan memori masa nyata pada Mac anda yang menjalankan perisian terkini, buka “Spotlight” dengan menekan “Cmd + Space Bar,” kemudian taip “Activity Monitor.” Klik pada pautan yang berkaitan untuk membukanya, dan kemudian pilih tab “Memori”.

Anda juga boleh mengakses maklumat memori masa nyata dengan membuka “Pencari,” mengklik pada “Aplikasi,” kemudian memilih “Utiliti,” diikuti dengan “Monitor Aktiviti,” dan kemudian memilih tab “Memori”.

Seperti yang anda lihat sekarang, terdapat beberapa pilihan yang boleh anda buat apabila mengetahui spesifikasi RAM anda, sesetengahnya lebih rumit daripada yang lain. Jika anda lebih suka GUI yang mesra, maka jauhkan dari alat baris arahan dan gunakan sesuatu seperti CPU-Z.

Soalan Lazim Spesifikasi dan Keperluan RAM Windows/Mac

Bagaimanakah saya menyemak pengilang RAM dalam Windows 10?

Anda boleh menyemak pengilang memori anda dalam Windows 10 menggunakan Prompt Perintah, Powershell atau alat pihak ketiga.

1. Lancarkan “Command Prompt,” taipkan “wmic memorychip get manufacturer” tanpa petikan dan tekan “Enter”.

2. Sebagai alternatif, lancarkan “Powershell,” taip “Get-WmiObject win32_physicalmemory | pilih pengilang” tanpa petikan, dan kemudian tekan “Enter.”

3. Untuk alatan pihak ketiga, cari satu atau gunakan “CPU-Z” dan klik tab “SPD”.

Bagaimanakah saya boleh menyemak sama ada saya mempunyai DDR3 atau DDR4 SDRAM?

Kaedah paling mudah untuk mengenal pasti sama ada anda mempunyai memori DDR3 atau DDR4 adalah dengan menggunakan CPU-Z. Klik pada tab “Memori” dan cari “Jenis” dalam bahagian “Umum”.