Cara Mencari Milik Siapa Nombor Telefon dan Sekat Mereka

18

Jika anda menerima panggilan dan tidak mengenali pemanggil itu, bagaimana anda menentukan siapa pemilik nombor telefon itu? Adakah anda menghubungi mereka semula dan berisiko menghubungi pemasar atau ejen jualan? Adakah anda mengabaikannya dan meneruskan hari anda, atau adakah anda mengetahui siapa itu dan memutuskan sama ada untuk menghubungi mereka semula? Walaupun kebanyakan orang menerima beberapa panggilan robo setiap hari, rasa ingin tahu sering menang, dan mereka ingin tahu siapa yang menelefon.

Apabila anda mendapat lebih banyak panggilan robo atau panggilan penipuan yang menawarkan tawaran yang terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, anda berkemungkinan besar akan mengabaikan panggilan daripada nombor yang tidak didedahkan atau yang anda tidak kenali. Itu baik untuk sebahagian besar, kerana kita tahu bilangan keluarga dan rakan, tetapi bagaimana jika mereka menggunakan telefon yang berbeza? Bagaimana jika anda sedang menunggu balasan untuk tawaran kerja atau mengharapkan panggilan balik daripada kontraktor?

Mengetahui milik siapa nombor telefon adalah satu-satunya perkara untuk menenangkan fikiran anda. Walau bagaimanapun, jawapan yang tulen biasanya tidak percuma untuk diterima. Walau bagaimanapun, ia tidak mahal—paling banyak beberapa dolar. Artikel ini membincangkan pilihan anda untuk mengetahui siapa yang terus menghubungi anda atau mengenal pasti pemilik nombor tertentu yang pernah menghubungi anda sekali.

Mengenalpasti Nombor Telefon

Terdapat beberapa cara praktikal untuk menentukan siapa yang memiliki nombor telefon. Kebanyakan yuran mengenakan bayaran untuk memberikan butiran lanjut (terutamanya disebabkan oleh sebab undang-undang), tetapi selalunya ia berbaloi dengan kosnya. Harga biasanya kurang daripada empat dolar, dan anda mendapat nama, lokasi dan jenis sambungan telefon, seperti talian tetap atau mudah alih.

1. Cari di Google

Menggunakan Carian Google untuk mengenal pasti nombor telefon biasanya merupakan tempat pertama orang pergi kerana algoritma Google diprogramkan dengan sangat baik sehingga anda boleh mengetahui dengan serta-merta sama ada nombor telefon itu datang daripada perniagaan.

Jika nombor yang memanggil anda adalah daripada talian tetap atau perniagaan yang bereputasi, ia mungkin akan mengeluarkan hasil yang tepat dengan cepat.

Walaupun ketepatan algoritmanya, Google bukanlah cara terbaik untuk mengenal pasti nombor telefon; tetapi ia adalah pantas. Anda biasanya akan melihat banyak tapak web yang membolehkan anda memberikan maklum balas tentang nombor, menyerahkan ulasan atau membantu menentukan pemilik nombor telefon. Ia tidak selalu bermaklumat tetapi selalunya boleh mengenal pasti nombor perniagaan yang bereputasi.

Google juga membantu jika nombor yang dikemukakan pada panggilan ialah talian tetap. Mencari nombor mudah alih adalah sukar kerana terdapat undang-undang yang melindunginya. Untuk mendapatkan butiran mengenai nombor tersebut, anda biasanya perlu membayar.

Satu lagi fungsi bermanfaat Google ialah mencari kod kawasan. Anda boleh menggunakan digit pertama untuk mengenal pasti tempat asal panggilan, dengan mengandaikan komputer atau apl tidak menipunya. Jika panggilan itu dari bandar yang jauh, tetapi anda mempunyai keluarga atau rakan di sana, ia mungkin cukup untuk menghubunginya semula. Tetapi sekali lagi, nombor sel tidak diterbitkan dalam talian melainkan dipautkan ke tapak web, perniagaan atau aduan.

2. Gunakan Carian Telefon Songsang

Terdapat banyak cara untuk melakukan carian telefon terbalik apabila anda mempunyai nombor tetapi bukan pemiliknya. Penyelesaian ini ialah cara yang berguna untuk mengenal pasti siapa pemilik nombor telefon itu. Laman web seperti Halaman putih, WhoCallsMe, Piplatau Spokeo semua boleh membantu anda.

Banyak tapak web menawarkan beberapa maklumat secara percuma, tetapi tidak mencukupi untuk memastikan ketepatan atau menentukan sumber sebenar panggilan. Sebab yang paling biasa adalah untuk mempromosikan perkhidmatan mereka atau atas sebab undang-undang; mereka tidak boleh menawarkan butiran sedemikian secara percuma. Untuk ketepatan dan butiran yang lebih baik, tapak web mengenakan bayaran untuk mendapatkan akses kepada maklumat yang boleh dikenal pasti, atau beberapa memberi anda petunjuk tentang pemilik nombor tersebut dan meminta anda membayar untuk mengetahui dengan pasti. Ingat bahawa data mungkin tidak menggambarkan pemilik semasa tetapi selalunya betul.

Senario di atas digunakan untuk kedua-dua nombor talian tetap dan telefon mudah alih. Mereka yang dipautkan di atas memberi anda maklumat yang mencukupi untuk mengenal pasti siapa pemilik nombor tersebut.

3. Semak imbas dan Cari media sosial

Jika nombor itu dikaitkan dengan syarikat, ia mungkin akan disebut di media sosial. Itu benar terutamanya jika ia adalah robocall atau penipu, kerana ramai orang akan mengecamnya di Twitter, Facebook atau tempat lain. Mungkin berbaloi untuk meletakkan nombor itu ke dalam rangkaian sosial kegemaran anda dan mencarinya.

Pergi ke salah satu daripada banyak gergasi media sosial dan taip nombor telefon dalam bar carian. Anda berkemungkinan besar telah menemui pemanggil misteri anda jika perniagaan, orang atau persatuan muncul. Walau bagaimanapun, penipu dan peguam cara sering memaksa nombor palsu untuk ID pemanggil yang merupakan nombor tempatan untuk meminta anda menjawab panggilan.

4. Panggil Nombor

Pilihan anda yang lain ialah menghubungi semula nombor tersebut. Proses ini mungkin yang paling mudah, tetapi anda berisiko menghubungi seseorang yang anda tidak mahu. Juga, nombor itu mungkin tidak dapat menerima panggilan masuk.

Menggunakan *67 sebelum mendail nombor untuk menyembunyikan nombor anda adalah idea yang baik. Tindakan ini bermakna nombor anda tidak akan muncul pada telefon penerima, jadi anda tidak mengesahkan bahawa nombor telefon anda disiarkan jika ia adalah pemasar atau penipu. Jika anda ingin bercakap dengan orang di hujung sana, anda boleh. Jika anda tidak mahu bercakap dengan mereka, anda boleh menutup telefon atau mendengar sebentar, dan mereka tidak akan tahu siapa yang menelefon selagi anda menggunakan *67.

Cara Menyekat Nombor Telefon pada Android/iPhone/iOS

Jika anda kerap menerima panggilan pemasaran daripada nombor yang sama atau telah mengenal pasti pemanggil dan ingin menghentikannya, anda boleh menyekat nombor tersebut pada telefon anda. Peranti dan pembekal anda mengendalikan sekatan. Pengguna mudah alih akan melihat panggilan gagal dalam log mereka, dan pengguna talian tetap akan tidak menyedarinya.

Perlu diingat bahawa pemasar dan penipu sering menggunakan nombor yang berbeza atau menghantar nombor palsu secara palsu untuk meminta anda menjawab atau mendapatkan panggilan, menjadikannya sukar untuk mengenal pasti siapa yang menghubungi anda pada masa-masa tertentu.

Cara Menyekat Nombor Telefon pada Android

Sebaik sahaja anda telah mengenal pasti siapa yang menghubungi anda, terdapat beberapa cara untuk menyekat nombor telefon pada Android, bergantung pada jenama, model dan OS telefon pintar anda. Cara paling mudah ialah pergi terus ke log panggilan. Ini caranya.

Bergantung pada jenama, model dan OS anda, pilihan mungkin kelihatan berbeza. Walau bagaimanapun, prosesnya adalah sama.

  1. Pergi ke log panggilan pada telefon pintar anda, biasanya dengan mengetik “ikon telefon” dan kemudian “Terbaharu.”
  2. Cari panggilan yang ingin anda kenal pasti, kemudian ketik dan pilih “i” atau “ikon menu tiga titik” untuk membuka pilihan.
  3. Ketik “Sekat.”
  4. Bergantung pada model, anda mungkin perlu memilih “Sekat/laporkan spam.”
  5. Dalam tetingkap pop timbul, sahkan blok itu. Anda juga boleh menandai kotak di sebelah “Laporkan panggilan sebagai spam” jika dikehendaki dan tersedia.

Mengikuti langkah di atas, sebarang panggilan daripada nombor yang dinyatakan itu akan disekat pada telefon Android anda. Anda juga boleh menyahsekatnya kemudian jika perlu.

Cara Menyekat Nombor Telefon pada iPhone

Prosesnya adalah serupa pada iPhone seperti pada peranti Android.

  1. Pergi ke “Terbaharu”, kemudian cari panggilan pada senarai.
  2. Pilih “i” dan pilih “Sekat Pemanggil Ini.”
  3. Sahkan pilihan anda, dan anda sudah selesai.

Cara Menyekat Nombor Telefon di Talian Tetap

Rangkaian yang berbeza mungkin mempunyai kaedah yang unik, tetapi cara paling mudah di AS adalah dengan mendail *60 dan taip nombor yang anda ingin sekat. Sesetengah rangkaian mengenakan bayaran untuk menyekat panggilan dan mungkin memerlukan anda mengaktifkan ciri tersebut terlebih dahulu. Anda sepatutnya mendengar gesaan audio jika itu yang berlaku.

Sebagai penutup, mengenal pasti siapa yang menghubungi anda telah menjadi topik hangat, terutamanya kerana panggilan robo tidak berhenti, telemarketer terus mendorong perkhidmatan atau produk, dan penipu terus cuba mencuri maklumat yang boleh dikenal pasti atau merobek anda.

Sebaik sahaja anda tahu siapa yang menelefon, anda boleh menyekat mereka atau membalas jika mereka adalah ahli keluarga yang jauh, kemudahan perubatan, syarikat yang anda pesan atau malah jiran.

Ingat bahawa pemanggil bukan sah sering menukar nombor untuk memastikan panggilan datang atau menipu anda dengan nombor telefon tempatan supaya anda menjawab. Senario itu mencabar untuk dielakkan, tetapi sekurang-kurangnya anda mempunyai kawalan. Telefon pintar dan pembekal anda mungkin menawarkan perkhidmatan yang memberi amaran kepada anda berdasarkan sejarah panggilan nombor tertentu, yang akan muncul sebagai “Potensi Penipuan,” “Potensi Penipu,” “Nombor Peribadi,” dsb.

Soalan Lazim: Mengenalpasti dan Menyekat Nombor Telefon

Bagaimanakah saya boleh mengetahui dari mana kod kawasan itu berasal?

Di Amerika Syarikat, terdapat lebih daripada 300 kod kawasan geografi. Nombor telefon mewakili wilayah; oleh itu, anda boleh dengan cepat menentukan lokasi pemanggil dengan mencari kod kawasan.

Kebanyakan telefon pintar menyenaraikan keadaan yang sudah ada kaitan dengan kod kawasan. Tetapi, jika anda menggunakan talian tetap atau ingin mengetahui lokasi yang lebih khusus, anda perlu mencari kod kawasan. Anda boleh melakukan carian asas kod kawasan menggunakan enjin carian kegemaran anda atau menggunakan alat dalam talian seperti Semua Kod Kawasan. Yang terakhir akan membolehkan anda mencari mengikut kod kawasan atau bandar dan negeri.

Saya telah mendaftar untuk Pendaftaran Jangan Panggil, tetapi mengapa saya masih mendapat panggilan spam?

The Jangan Panggil Pendaftaran ialah perkhidmatan yang disediakan oleh FCC dan membenarkan sesiapa sahaja yang mempunyai nombor telefon untuk mendaftar secara percuma. Malangnya, hanya syarikat bereputasi yang mematuhi senarai ini. Jika anda telah mendaftar tetapi terus menerima panggilan spam, ini adalah kerana nombor yang menghubungi anda bukan perniagaan yang sah.

Satu lagi aspek malang pemanggil spam ialah tidak ada cara untuk menyekat kesemuanya. Walaupun anda boleh menghentikan nombor secara individu, banyak panggilan spam datang daripada pendail automatik dan sistem yang kerap mencipta nombor telefon baharu atau memalsukan nombor sedia ada. Ini bermakna anda akan terus menerima beberapa panggilan tanpa mengira langkah berjaga-jaga yang anda ambil.

Apakah maksud bahagian nombor telefon yang berlainan?

Anda boleh “membedah” nombor telefon untuk lebih memahami lokasi pemanggil. Contohnya, digit pertama mewakili negara asal (AS ialah ‘+1’). Seterusnya ialah kod kawasan, tiga digit yang berasal dari wilayah atau negeri tertentu (sesetengah negeri mempunyai beberapa kod kawasan manakala yang lain hanya mempunyai satu).

Selepas kod kawasan, anda akan menemui kod Exchange (Kod Pejabat Pusat). Kod ini ialah tiga digit yang mengikut kod kawasan dan mewakili zon yang lebih setempat dalam wilayah kod kawasan. Walaupun tidak berguna hari ini seperti pada zaman talian tetap biasa (POTS), Kod Pejabat Pusat pernah memberikan pengguna kejiranan.

Akhir sekali, empat digit di hujung nombor telefon ialah pengecam unik yang dikenali sebagai Nombor Pelanggan.

Patutkah saya memanggil semula Robocaller?

Walaupun mungkin menarik untuk menghubungi semula nombor telefon, kami tidak menasihati anda untuk membalas panggilan mereka jika anda tidak tahu siapa yang menghubungi anda. Penipu sentiasa mencari cara untuk mengeksploitasi orang yang tidak curiga. Contohnya, beberapa panggilan robo berlaku untuk melihat sama ada nombor telefon anda berfungsi. Pada masa lain, pemanggil ingin mengecaj anda untuk panggilan telefon (iaitu, panggilan antarabangsa).

Oleh itu, bukanlah idea yang baik untuk menghubungi semula nombor itu.

Apakah yang perlu saya lakukan jika saya mengesyaki seorang penipu sedang menghubungi saya?

Salah satu penipuan yang paling popular melibatkan mewujudkan kecemasan dan ketakutan dalam diri penerima yang mendorong mereka untuk menelefon semula dan membayar denda atau bil. Jika anda mengesyaki nombor yang memanggil anda adalah spam, cari nombor telefon syarikat dan hubungi terus.

Walaupun nombor itu kelihatan sah, adalah idea yang baik untuk menghubungi syarikat kembali menggunakan nombor telefon rasmi (yang anda dapati menggunakan Google, sekeping mel, dll.). Pada satu masa, spammer menipu nombor telefon perkhidmatan pelanggan AT&T untuk mengutip pembayaran dan mencuri wang pelanggan. Oleh itu, memberikan maklumat pembayaran anda kepada seseorang yang menghubungi anda bukanlah idea yang baik.