Cara Mencari Profil Akaun Instagram atau URL Siar

28

Walaupun desktop Instagram berbeza sedikit daripada versi mudah alih, fungsinya adalah sama. Walau bagaimanapun, beberapa pengecualian wujud, seperti menu navigasi dan pilihan. Walau apa pun, anda masih boleh mencari URL Instagram menggunakan PC jika mahu. Kedua-dua pilihan mudah alih dan PC membolehkan anda mengakses URL akaun Instagram pada bila-bila masa anda mahu, dan anda boleh berkongsinya di mana sahaja anda perlukan.

Berikut ialah cara mencari, menghantar dan mengurus URL untuk akaun profil dan siaran di Instagram.

Mencari URL Profil Instagram Anda menggunakan Penyemak Imbas

Sama ada anda ingin menggunakan Chrome, Firefox, Opera, Safari atau mana-mana penyemak imbas lain pada PC, komputer riba atau peranti mudah alih, mencari URL Instagram anda agak mudah. Begini cara melakukannya.

 1. Klik atau ketik pada “ikon profil” anda di bahagian atas sebelah kanan skrin.
 2. Pilih pada “Profil” daripada senarai menu.
 3. Pergi ke bar alamat penyemak imbas, serlahkan URL, kemudian salinnya. Sekarang, anda boleh menampal URL di mana perlu.

Jadi, anda mungkin boleh mengatakan bahawa mencari URL profil anda agak mudah menggunakan penyemak imbas pada PC, komputer riba atau peranti mudah alih anda. Malangnya, sebahagian besar orang jarang menggunakan Instagram pada komputer mereka kerana mereka kerap dalam perjalanan dan mempunyai telefon pintar.

Jika seseorang lebih suka menyemak suapan IG daripada unit desktop, mereka kemungkinan besar akan menggunakan apl desktop. Ini hampir sama dengan apl mudah alih dan menampilkan kebanyakan fungsi apl mudah alih.

Walau apa pun, anda tidak dapat mencari URL profil Instagram anda secara langsung apabila menggunakan apl Instagram. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan URL profil anda dengan menaipnya secara manual. Corak URL untuk profil Instagram adalah semudah ia datang. Setiap profil mempunyai URL Instagram dan nama pengguna digabungkan. Jadi, URL profil Instagram anda ialah “https://www.instagram.com/username_here.” Dalam keadaan di mana anda ingin menghantar URL profil anda kepada seseorang atau menampalnya dalam medan di tapak web, cara paling mudah untuk melakukannya ialah menggunakan versi laman web Instagram. Namun, anda boleh menaipnya secara manual menggunakan struktur URL lalai di atas.

instagram

Cara Mendapatkan URL Siaran Instagram dan Kongsinya

Instagram telah menjadikan perkongsian foto dan video sangat mudah. Di bawah setiap siaran, terdapat ikon kongsi, yang menunjukkan ciri kongsi. Pilihan itu membolehkan anda menghantar siaran ke mana-mana kenalan Instagram atau Facebook yang anda pilih. Ya, kedua-dua senarai Instagram dan Facebook muncul apabila menggunakan aplikasi mudah alih. Walau bagaimanapun, berkongsi URL siaran Instagram kepada sumber luar (Twitter, e-mel, mesej teks, blog, ulasan forum, dll.) memerlukan kaedah yang berbeza. Begini cara untuk mendapatkan URL mana-mana siaran Instagram.

Dapatkan dan Kongsi URL Siaran Instagram menggunakan Apl Android/iOS/iPhone

 1. Cari siaran yang anda mahu ambil URL daripadanya, kemudian ketik atau klik pada “elipsis menegak” (ikon tiga titik menegak) untuk membuka pilihan siaran.
 2. Ketik pada pilihan “Kongsi”.
 3. Kini, anda boleh mengetik pada “Salin” atau semak imbas dan pilih daripada pilihan perkongsian, seperti “SMS, Twitter, Facebook, Messenger, Skype, Gmail, dll.”
 4. Pilih kaedah penyiaran atau penghantaran dan penerima. Bergantung pada apl dan pilihan pilihan anda di atas, anda mungkin perlu menampal pautan.
 5. Apabila menghantar kepada seseorang secara terus melalui Pengutus Mesej, SMS, dsb., kemungkinan besar mesej itu akan menyertakan imej atau lakaran kecil bergantung pada sumber.

Dapatkan dan Kongsi URL Siaran Instagram menggunakan Penyemak Imbas (Windows, Mac atau Linux)

Jika anda menggunakan penyemak imbas pada Windows, Mac atau Linux untuk mengakses Instagram, mencari dan menyalin URL siaran adalah sangat serupa dengan proses Android/iPhone. Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak pilihan yang tersedia apabila menggunakan pilihan menu “elipsis”.

Anda masih boleh menggunakan “ikon kongsi” untuk menghantar kepada kenalan Instagram, tetapi rakan Facebook tidak disenaraikan dalam penyemak imbas—ia adalah pilihan apabila menggunakan “ikon elipsis.” Untuk menerangkan dengan lebih baik cara berkongsi URL siaran Instagram, ikut langkah di bawah.

 1. Semak imbas siaran Instagram yang anda mahu salin URL daripadanya, kemudian klik pada “elipsis mendatar” (tiga titik mendatar).
 2. Untuk menyalin URL imej atau video, pilih “Salin Pautan”, dan anda sudah selesai.
 3. Untuk menyalin URL/pautan untuk tindakan lain, pilih “Kongsi ke…” dan pilih pilihan anda di bawah.
  =
 4. Untuk berkongsi ke profil Instagram, pilih “Kongsi ke Terus.”
 5. Untuk berkongsi ke suapan atau cerita Facebook anda, pilih “Kongsi ke Facebook.”
 6. Untuk memasukkan URL dalam mesej Facebook, pilih “Kongsi ke Messenger.”
 7. Untuk menyiarkan URL ke Twitter, pilih “Kongsi ke Twitter.”
 8. Untuk menghantar URL siaran dalam e-mel, pilih “Kongsi melalui E-mel”.
 9. Untuk menambahkan URL siaran pada ulasan forum, blog atau sebarang pilihan lain yang memerlukan URL, pilih “Salin Pautan” jika anda tidak menggunakan pilihan salin dalam (Langkah 2).

Menyalin URL siaran Instagram adalah semudah yang didapat. Hanya klik foto yang dipersoalkan, akses pilihan, dan pilih kaedah anda untuk menyalin/menampal/berkongsi/menghantar.

Cara Mendapatkan URL Profil Instagram Orang Lain

Anda mungkin mahu menyalin URL profil Instagram seseorang untuk dijadikan rujukan, atau mungkin anda mahu menghantar URL tersebut kepada orang lain. Tanpa mengira tujuan, anda boleh melakukannya menggunakan penyemak imbas dalam Windows, Mac atau Linux. Anda juga boleh melakukannya menggunakan aplikasi mudah alih Android atau iPhone. Berikut ialah cara menyalin URL profil Instagram.

Salin URL Profil Instagram Seseorang menggunakan Pelayar Windows, Mac atau Linux

 1. Pergi ke “profil Instagram” yang ingin anda salin URL.
 2. Dalam “Bar Alamat”, serlahkan “URL” dan salinnya dengan mengklik kanannya dan memilih “Salin.”
 3. Gunakan “Tampal” dengan mengklik kanan dan memilihnya di mana sahaja anda perlu menghantar URL.

Salin URL Profil Instagram Seseorang menggunakan Android atau iOS/iPhone

 • Pergi ke “Profil Instagram” yang anda mahu ambil URLnya, kemudian ketik “elipsis menegak” (tiga titik menegak) di bahagian atas sebelah kanan untuk membuka menu.
 • Pilih “Salin URL profil.”
 • Skrin memaparkan “Pautan disalin” pada halaman profil.
 • Tampalkan “URL profil” di mana sahaja anda memerlukannya, sama ada e-mel, siaran media sosial, mesej, blog, forum, dll.

Menyalin URL profil Instagram adalah mudah dilakukan dan anda boleh menampalnya di mana-mana yang anda perlukan, pada bila-bila masa anda perlu.


Seperti yang anda lihat, Instagram agak pelik tentang URL secara umum. Sesetengah URL mudah untuk dikongsi dan disalin, manakala yang lain (seperti URL profil anda sendiri) tidak disertakan dengan pilihan “salinan” yang mudah. Menyalin URL profil anda hanya boleh dilakukan menggunakan penyemak imbas manakala URL profil lain boleh disalin dengan mudah menggunakan apl mudah alih dan dalam pelayar web pada PC atau komputer riba. Siaran, sama ada termasuk imej atau video, boleh disalin dengan mudah dalam apl atau penyemak imbas. Anda hanya perlu tahu bagaimana untuk melakukannya. Jika anda rasa anda tidak perlu menyalin URL di Instagram, masanya akan tiba apabila anda memerlukannya.