Cara mencari Spotify Wrapped dan Apple Music Replay 2022 anda

15

Dengan tahun yang semakin suntuk, kami tidak dapat menafikan bahawa muzik telah menjadi sebahagian daripada gaya hidup kami. Terdapat genre muzik yang kami sukai. Tetapi jika anda seperti saya, ada kemungkinan anda masih tidak boleh menyimpan tab pilihan muzik anda. jangan risau! Spotify Wrap dan Apple Music Replay memberikan statistik tahun dalam semakan tentang genre, artis, podcast terbaik anda dan banyak lagi.

Ulasan ini menyerlahkan hari-hari terakhir tahun ini dengan kenangan yang patut disimpan. Sama ada anda menggunakan Spotify atau Apple Music, atau kedua-duanya, saya akan menunjukkan kepada anda cara mencari statistik Spotify Wrapped dan Apple Music Replay 2022 anda dalam siaran ini.

Apakah maksud Spotify Wrapped 2022?

Spotify Wrapped ialah bulatan tahunan tabiat mendengar pengguna pada apl, daripada podcast kepada muzik dan banyak lagi. Ia berfungsi dengan membuat senarai main berdasarkan statistik penstriman 2022 anda.

Walau bagaimanapun, Wrapped tahun ini mula dibuka pada 1 Disember. Dan ia dilengkapi dengan ciri baharu selain ciri yang memperibadikan balutan anda.

Akhirnya, Spotify Wrapped tahun ini menampilkan adunan balut untuk membandingkan balut anda dengan rakan, permainan meneka di mana anda boleh memilih fakta ganjil dalam statistik pendengaran anda dan aura visualisasi untuk menunjukkan mood muzik terbaik anda untuk tahun ini.

Selain itu, memperibadikan bungkus anda menggunakan statistik pendengaran anda membolehkan anda melihat perkara yang paling banyak distrim di rantau anda. Dan kemudian ia menyimpannya dalam senarai main yang berbeza.

Walaupun Spotify Wrapped mengumpulkan muzik dan podcast terbaik, ia hanya melakukannya selama berbulan-bulan pada tahun 2022 selain Disember. Jadi ini bermakna anda tidak dapat melihat statistik Disember!

Cara mencari Spotify Wrapped 2022 anda

Biasanya, widget 2022 Wrapped muncul di bahagian atas apl mudah alih Spotify. Tetapi jika tidak, dalam kes anda, buka apl Spotify dan cari “Dibungkus” daripada bar carian. Ketik 2022 Dibalut apabila anda melihat sepanduk.

Sebagai alternatif, anda boleh membuka penyemak imbas pada telefon mudah alih anda dan pergi ke direktori Spotify 2022 Wrapped. Kemudian buka dalam apl dengan mengetik Muat turun Spotify untuk bermula.

Setelah dibuka, anda boleh melihat sejarah pendengaran anda di bawah Your 2022 Wrapped. Jika anda tidak melihat mana-mana artis atau lagu yang ditampilkan dalam Wrapped yang diperibadikan 2022 anda, anda mungkin tidak pernah mendengarnya sebelum ini. Bahagian itu termasuk gambaran keseluruhan masa yang anda luangkan untuk mendengar genre atau artis tertentu pada tahun 2022, antara lain.

Di bawah Lagu & Artis Teratas 2022, anda akan melihat slaid lagu dan lagu teratas dunia tahun ini. Anda juga boleh melihat statistik dan kategori yang lebih mendalam apabila anda menatal ke bawah.

Sebagai contoh, anda boleh melihat lagu atau artis yang paling banyak distrim di rantau anda dan pilih negara anda dari sini untuk melihat lagu yang paling popular.

Dan semasa menatal, anda akan melihat 2022 Wrapped: Blend. Ketik widget silang untuk berkongsi statistik anda dengan rakan dan keluarga di media sosial dan bandingkan arah aliran mendengar anda untuk 2022.

Cara mencari Spotify Wrapped 2021 anda pada iPhone

Mengapa saya tidak dapat melihat Spotify saya dibungkus?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda mungkin tidak dapat melihat had aliran mendengar 2022 anda jika anda tidak menstrim kandungan yang mencukupi pada apl Spotify. Tetapi jika anda pasti bahawa anda adalah penstrim yang konsisten, hanya menutup dan membuka semula Spotify mungkin berfungsi.

Selain itu, apl Spotify yang sudah lapuk mungkin menghalang anda daripada melihat statistik peribadi anda untuk tahun tersebut. Jadi penyelesaian terbaik di sini ialah mengemas kini apl anda. Untuk melakukan ini, cari Spotify. Anda akan melihat pilihan kemas kini jika apl Spotify anda tidak dikemas kini.

Apakah Apple Music Replay 2022?

Apple Music Replay adalah serupa dengan Spotify Wrapped kerana ia juga memberi anda ulasan lagu dan artis popular anda di Apple Music.

Walau bagaimanapun, tidak seperti Spotify Wrapped, ia meletakkan statistik setiap minggu dan kemudian membulatkannya menjadi pengalaman Apple Music Replay. Oleh itu, daripada melihat muzik popular anda sekali setiap tahun, anda boleh menyimpan trek mingguan aliran muzik anda.

Bagaimanakah anda boleh mencari statistik Apple Music Replay 2022 anda?

Anda tidak boleh mengakses Apple Music Replay dalam apl seperti yang anda lakukan untuk Spotify Wrapped. Oleh itu, untuk memulakan, anda perlu melawati halaman Apple Music rasmi melalui penyemak imbas anda (sebaik-baiknya, PC).

Tetapi sebelum anda mula, anda perlu menghidupkan pilihan Gunakan Sejarah Mendengar dalam tetapan iPhone anda. Untuk melakukannya:

  1. Buka Tetapan.
  2. Tatal ke bawah dan ketik Muzik.
  3. Togol pada Gunakan Sejarah Mendengar.

    Hidupkan pilihan Gunakan Sejarah Mendengar dalam tetapan iPhone anda

Sebaik sahaja anda menghidupkan sejarah mendengar, lancarkan penyemak imbas anda dan pergi ke Main Semula Muzik Apple muka surat. Jika anda belum berbuat demikian, klik Log Masuk di bahagian atas sebelah kanan dan berikan Apple ID anda.

Seterusnya, klik Dapatkan Campuran Ulangan Anda. Sekarang duduk diam kerana Apple menjana statistik pendengaran anda untuk tahun ini, termasuk berapa lama anda mendengar setiap satu.

Halaman Main Semula Muzik Apple

Sebaik sahaja anda melihat senarai itu, klik TAMBAH+ untuk menyimpannya sebagai senarai main.

Nota: Seperti Spotify Wrapped, anda tidak dapat melihat had statistik muzik anda jika anda tidak menstrim artis atau lagu yang mencukupi pada platform. Selain itu, statistik ini tidak termasuk muzik dalam pustaka tempatan anda.

Tingkah laku bercerita ini sahaja menjadikan perkhidmatan penstriman muzik ini berbaloi. Walaupun anda ingin menggunakan rejim muzik baharu pada tahun akan datang, mereka membenarkan anda menyimpan lagu, genre dan artis popular anda dalam diari malar hijau anda.

Anda boleh mengetahui daripada statistik ini jenis muzik yang lebih menarik minat anda pada tahun yang akan datang. Dan anda sentiasa boleh membandingkan statistik ini dengan tahun-tahun sebelumnya atau akan datang untuk melihat betapa dinamik pilihan muzik anda.

Baca lebih lanjut:

  • Cara mendayakan audio spatial dengan Dolby Atmos pada Apple Music
  • Spotify berhenti memainkan lagu pada iPhone dan iPad? Bagaimana untuk membetulkannya
  • Bagaimana untuk menyembunyikan dan menyahsembunyikan lagu dalam Spotify pada iPhone dan Android
  • Bagaimana untuk menetapkan Pemasa Tidur Spotify pada iPhone dan Mac