Cara Mencegah Apl Menggunakan Data pada iPhone

13

Tiada yang lebih mengecewakan daripada menerima bil telefon yang besar atas sebab yang tidak dapat dijelaskan. Jika itu berlaku kepada anda, punca isu itu mungkin kurang misteri daripada yang kelihatan.

Apl mungkin menggunakan data di latar belakang. Ini bermakna bahawa setiap kali apl mengemas kini, ia meningkatkan trafik data, yang boleh menjadikan bil anda lebih besar. Anda boleh menyelesaikan isu ini dengan mematikan data mudah alih sepenuhnya, tetapi itu juga akan mengehadkan penggunaan iPhone anda.

Penyelesaian yang lebih baik adalah untuk menghalang aplikasi tertentu daripada menggunakan data di latar belakang, atau bahkan sama sekali. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya.

Hentikan Apl Menggunakan Data (iPhone)

 1. Pergi ke “Tetapan” pada iPhone anda.
 2. Pilih “Selular.” Pilihan ini akan berada berhampiran bahagian atas senarai tetapan, berhampiran pilihan “Wi-Fi” dan “Bluetooth”.
 3. Anda akan melihat maklumat yang berkaitan tentang penggunaan data mudah alih. Ini termasuk trafik data untuk tempoh semasa, sama ada anda telah menghabiskan data dalam perayauan, dan yang paling penting, senarai apl yang menggunakan data mudah alih.
 4. Cari apl yang anda ingin halang daripada menggunakan data mudah alih dan hanya togol matikan butang hijau di sebelahnya.

Selepas melengkapkan langkah yang digariskan di atas, apl yang anda togol hanya akan menggunakan data apabila iPhone anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi.

Tetapi semasa anda berada dalam menu Selular, anda mungkin ingin menyemak beberapa pilihan lain yang boleh mengurangkan lagi penggunaan data anda. Sebagai contoh, anda boleh mematikan pilihan Bantuan Wi-Fi. Ciri ini menggunakan data mudah alih apabila isyarat Wi-Fi lemah dan sambungan tidak berfungsi dengan baik. Walaupun rangsangan data mungkin berguna dalam beberapa situasi, ia juga boleh menyebabkan peningkatan trafik anda.

Anda boleh melumpuhkan pilihan iCloud Drive. Ini berfungsi sama seperti tetapan apl individu. Apabila dihidupkan, pilihan tersebut akan membolehkan iCloud memindahkan data walaupun apabila diputuskan sambungan daripada Wi-Fi. Jika anda menogol iCloud Drive mati, perkhidmatan hanya akan berfungsi apabila sambungan Wi-Fi aktif.

Menghentikan Semua Trafik Data Mudah Alih ke dan Dari Apl

Kadangkala ia mungkin berguna untuk melumpuhkan semua apl daripada menggunakan data. Anda boleh melindungi iPhone anda supaya tiada sesiapa kecuali anda boleh menghidupkan penggunaan data semula.

Ini boleh menjadi penyelesaian yang sangat baik jika anda perlu membenarkan seseorang meminjam iPhone anda, kalis kanak-kanak atau hanya memastikan sepenuhnya tiada data digunakan tanpa pengetahuan anda. Begini caranya.

 1. Pergi ke “Tetapan” pada iPhone anda, kemudian “Selular.”
 2. Togol matikan penggunaan data untuk setiap apl. Ambil perhatian bahawa kaedah yang lain juga akan berfungsi jika anda melumpuhkan data mudah alih hanya untuk apl terpilih.

Sebaik sahaja anda telah melumpuhkan data untuk apl, tiba masanya untuk meletakkan beberapa sekatan.

 1. Kembali ke “Tetapan.”
 2. Pilih “Masa Skrin”, yang akan berada berhampiran “Pemberitahuan,” “Bunyi & Haptik” dan “Fokus”.
 3. Dalam menu “Masa Skrin”, masukkan “Sekatan Kandungan & Privasi” di bahagian bawah menu.
 4. Togol pada “Sekatan Kandungan & Privasi.” Ini akan membolehkan item menu yang lain.
 5. Pilih “Perubahan Data Selular.” Sebaik sahaja anda mengetik pilihan itu, anda perlu memasukkan kod laluan Masa Skrin anda.
 6. Selepas anda memasukkan “Perubahan Data Selular”, anda akan melihat dua pilihan sahaja: “Benarkan” dan “Jangan Benarkan”. Anda perlu memilih “Jangan Benarkan”.

Setelah melengkapkan langkah terakhir, anda boleh kembali ke Data Selular di bawah Tetapan. Semua apl kini seharusnya dikelabukan, menunjukkan ia tidak boleh dihidupkan semula. Hanya anda akan dapat menogol semula penggunaan data menggunakan kod laluan Masa Skrin unik anda.

Pastikan Anda telah Togol Matikan Apl yang Betul

Melumpuhkan data mudah alih untuk semua apl akan menjadi pilihan yang tepat hanya dalam kes yang sangat khusus. Untuk penggunaan biasa setiap hari, anda mungkin ingin menentukan dengan tepat apl yang paling banyak menghabiskan lebar jalur anda dan melumpuhkan hanya apl tersebut.

Terdapat cara untuk menyemak jumlah data yang digunakan oleh apl pada iPhone anda. Ia mungkin sesuatu yang telah anda perhatikan jika anda mengikuti kaedah yang digariskan di atas.

Berikut ialah kaedah mudah untuk melihat penggunaan data mengikut apl pada iPhone anda.

 1. Pergi ke “Tetapan” dan teruskan ke “Selular.”
 2. Anda akan melihat senarai apl yang sedang menggunakan data mudah alih. Jumlah data yang dibelanjakan akan ditulis di bawah nama setiap apl.

Ini tidak akan memberi anda gambaran lengkap. Anda mungkin melihat bahawa apl telah membelanjakan 10 GB data, tetapi anda tidak akan tahu dalam tempoh apa. Data yang dibelanjakan akan ditunjukkan untuk “Tempoh Semasa”, yang tidak memberitahu anda banyak perkara.

Berikut ialah maksud Tempoh Semasa, bergantung pada peranti dan pelan anda.

Untuk sesetengah rancangan, tempoh semasa hanya bermaksud masa dari bil telefon terakhir anda. Bagi yang lain, ia akan menjadi tempoh sejak tetapan semula terakhir statistik data mudah alih. Jika begitu, anda boleh melihat tarikh yang tepat dengan mudah.

Untuk melihat bila tetapan semula terakhir statistik data mudah alih berlaku, tatal ke bawah pada halaman Selular. Anda akan melihat Tetapkan Semula Statistik dalam huruf biru dan, tepat di bawah itu, masa dan tarikh tetapan semula terakhir.

Jangan Biarkan Apl Lari Dengan Data Anda

Perbelanjaan data latar belakang boleh menjadi isu besar, dari segi kewangan dan sebagai punca kekecewaan. Mengikuti kaedah daripada artikel ini boleh membantu anda menghentikan trafik data yang tidak disemak.

Sebaik sahaja anda melumpuhkan data untuk apl, ia hanya akan masuk dalam talian apabila iPhone anda disambungkan ke Wi-Fi. Dengan isu itu diselesaikan, bil telefon anda boleh kembali normal dan trafik masuk atau keluar dari iPhone anda akan berada di bawah kawalan anda sepenuhnya.

Adakah anda berjaya menghalang aplikasi daripada menggunakan data? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.