Cara Mencerminkan Telefon Android dengan Amazon Fire Stick

5

Selama sepuluh tahun yang lalu, penstriman filem dan rancangan televisyen telah beralih daripada cara khusus, kutu buku untuk menonton hiburan kegemaran anda kepada cara kebanyakan orang menghabiskan masa lapang mereka. Satu ciri Amazon Fire TV Stick yang kurang dikenali ialah mencerminkan skrin telefon pintar atau tablet ke TV anda. Anda juga boleh mencerminkan Windows 10 ke Fire TV Stick atau Cube. Ciri ini membolehkan anda memainkan filem atau rancangan TV dari telefon anda, bermain permainan dengan paparan gergasi atau berbual video skrin besar. Anda boleh mencerminkan hanya skrin atau skrin serta audio.

Nota: Artikel ini adalah mengenai “mencerminkan” skrin telefon atau tablet anda ke Fire TV Stick atau Fire Cube, bukan menghantar kepadanya seperti yang anda lakukan dengan apl seperti Netflix, YouTube, dsb.

Walau apa pun, memandangkan Amazon dan Google hanya bekerjasama separa, anda mesti mengambil langkah tambahan untuk mencerminkan telefon Android ke peranti Fire TV anda. Bagi iPhone dan tablet iOS, ia sama sekali tidak mencerminkan mana-mana peranti Fire, jadi anda memerlukan langkah tambahan untuk menyelesaikan kerja. Hebat kan?

Bagaimanapun, menyediakan pencerminan daripada Android dan iPhone/iOS ke Fire TV Stick atau Fire Cube anda tidaklah begitu sukar—ia hanya memerlukan berbilang tindakan. Mari kita mulakan!

Cara Mencerminkan/Menghantar iPhone & Telefon atau Tablet Android ke Stick Fire TV Anda

Langkah pertama untuk mencerminkan telefon atau tablet anda ke Firestick atau Fire TV Cube anda ialah mengaktifkan ciri tersebut. Kini, Amazon menggabungkan pilihan pencerminan dalam menu “Tetapan”, tetapi ia tidak berfungsi dengan peranti Android atau iPhone/iOS.

Amazon mahu anda melanggan Prime Video dan mencerminkan produk eksklusif mereka, seperti tablet Fire. Sebaliknya, Google mahu anda menggunakan produk dan perkhidmatan khusus mereka, seperti telefon pintar Google Pixel dan komputer riba Chromecast. Senario yang sama berlaku untuk Apple. Bolehkah anda melihat dilema sekarang? Begitu banyak untuk standard Miracast, bukan?

Untuk mencerminkan peranti Android anda ke Fire TV Stick atau Fire Cube anda, peranti Fire memerlukan apl pencerminan seperti “Skrin Udara”. Apl ini berfungsi pada peranti Android dan iOS/iPhone, jadi ia sering menjadi apl untuk digunakan.

Walaupun peranti Fire mempunyai pilihan pencerminan seperti telefon anda, ia biasanya tidak berkomunikasi dengan tetapan lalai. Keadaan ini menyebabkan anda memerlukan bantuan daripada aplikasi pihak ketiga. Begini cara memasang Airscreen pada Fire TV Stick atau Fire Cube dan peranti Android/iPhone anda.

Mengaktifkan Android Mirroring pada Firestick Anda menggunakan AirScreen

 1. Pada skrin “Laman Utama”, tatal ke bawah satu baris (dari bahagian pratonton di bahagian atas ke bar menu di bawahnya) dan pilih “Cari”, kemudian pilih “Cari.”
 2. Taip “skrin udara” atau varian yang lebih pendek ke dalam bar carian dan pilih “Skrin Udara” daripada senarai. Anda tidak lagi memerlukan aplikasi “Easy Fire Tools” untuk memasang AirScreen—ia tersedia di Amazon App Store.
 3. Dalam tetingkap yang muncul, pilih apl “Skrin Udara”.
 4. Dalam tetingkap apl Airscreen, pilih “Dapatkan.”
 5. Lancarkan Skrin Udara dan pilih “Sahkan.”
 6. Skrin baharu muncul, memaparkan kod QR dan URL. Anda akan menggunakan salah satu daripada dua pada telefon pintar anda untuk memautkannya bersama.
 7. Jika contoh visual dalam langkah di atas tidak sepadan dengan Firestick anda, ia mungkin memerlukan kemas kini atau model yang lebih lama. Pergi ke “Tetapan -> TV Api Saya -> Perihal” dan pilih “Pasang Kemas Kini Sistem” atau “Semak Kemas Kini Sistem.”
 8. Imbas kod QR pada TV anda pada telefon pintar atau tablet anda atau pergi terus ke URL yang ditentukan.
 9. Pilih daripada “Kandungan Dalam Apl” atau “Keseluruhan skrin.”

Peranti Android anda kini dicerminkan pada Fire TV Stick atau Fire Cube, yang dipaparkan pada TV.

Nota: YouTube mungkin secara automatik menyertakan Fire TV Stick anda sebagai sumber penghantaran selepas memasang Skrin Udara pada peranti Fire—ini telah disahkan pada Android 11 Motorola G Fast. Walau bagaimanapun, apl telefon lain seperti Netflix dan Disney+ mungkin memerlukan anda mengimbas kod QR atau pergi ke URL yang dipaparkan dalam apl Amazon AirScreeen untuk mencerminkan telefon atau tablet anda (bukan menghantar). Peranti bukan Amazon seperti Chromecast dengan Google TV dan Roku muncul sebagai sumber pencerminan tanpa sebarang campur tangan pihak ketiga.

Sebaik sahaja anda mendayakan perkhidmatan pencerminan pada peranti Android anda, Fire TV Stick anda akan mula memaparkan apa sahaja yang ada pada skrin.

Cara Mencerminkan/Menghantar Telefon atau Tablet iOS ke Stick Fire TV atau Fire Cube Anda

Fire OS tidak menyokong Apple AirPlay, aplikasi pencerminan lalai pada peranti iOS anda, tetapi apl pihak ketiga yang dipanggil AirScreen berfungsi dengan AirPlay untuk menyampaikan fungsi penghantaran yang anda perlukan.

 1. Pada Fire TV Stick anda, cari dan pasang “Skrin Udara.”
 2. Lancarkan “Skrin Udara” pada Firestick anda dan pilih “Sahkan” sebaik sahaja anda mempunyai kedua-dua peranti Firestick dan iOS pada rangkaian yang sama.
 3. Gunakan iPhone, iPad atau peranti iOS anda yang lain untuk mengimbas “Kod QR” pada TV.
 4. Apabila digesa untuk perkara yang dicerminkan, pilih “Seluruh skrin” atau “Kandungan dalam apl.”
 5. Ikut arahan untuk mencerminkan pada peranti iOS anda.
 6. Leret ke bawah dari bahagian atas iPhone atau peranti iOS anda yang lain dan pilih “Pencerminan Skrin.”

Sebagai penutup, mencerminkan kandungan peranti Android atau iOS/iPhone anda ke Fire TV Stick atau Fire TV Cube anda agak mudah. Apl pihak ketiga seperti AirScreen membolehkan anda mencerminkan paparan peranti anda ke Fire TV Stick anda daripada hampir mana-mana peranti, kecuali anda tidak boleh mencerminkan apl penstriman seperti yang anda boleh dengan pilihan pencerminan asli. Bagi peranti iPhone dan iOS, Fire OS tidak menyokong AirPlay, tetapi aplikasi seperti AirScreen berfungsi dengan ciri AirPlay untuk menghantar barangan!