Cara Mencipta & Menggunakan Jam dalam Minecraft

13

Memandangkan dapat mencipta dunia-dalam-dunia anda sendiri, walaupun sukar, adalah salah satu tarikan utama Minecraft, masuk akal bahawa anda mungkin mahu mencipta jam. Lagipun, ia adalah jenis ciri hiasan yang terdapat di kebanyakan rumah, walaupun ia tidak berfungsi dengan banyak fungsi praktikal dalam permainan.

Namun begitu, ia adalah ciri kosmetik yang menyeronokkan yang boleh menunjukkan kepada anda di mana permainan anda berada dalam kitaran siang dan malam semasa anda berada di dalam rumah. Selain itu, jam adalah mudah untuk dibuat dan digunakan, seperti yang anda akan temui dalam panduan ini.

Membuat Jam dalam Minecraft

Satu-satunya cabaran sebenar untuk membuat jam di Minecraft terletak pada pengumpulan bahan yang sesuai. Anda memerlukan yang berikut:

 • Satu Debu Batu Merah
 • Empat Jongkong Emas
 • Meja kerajinan

Cara paling mudah untuk mendapatkan Redstone Dust adalah dengan mencari dan melombong bijih Redstone, yang biasanya anda temui di bahagian bawah tanah permainan. Jongkong Emas agak sukar diperoleh kerana anda perlu mencairkannya menggunakan bijih emas atau bijih emas bawah. Bijih cenderung menjana di bawah Tahap Y 31 (di mana anda juga akan sering menemui bijih Redstone), dan anda memerlukan beliung untuk melombongnya.

Jika anda mempunyai sembilan ketulan emas, anda juga boleh menciumnya menjadi jongkong emas. Selain itu, musuh Zombified Piglin mempunyai peluang 2.5% untuk menjatuhkan Jongkong Emas, dengan musuh yang Lemas menawarkan kadar penurunan 5% dalam Edisi Minecraft Java dan kadar penurunan 11% dalam Edisi Batuan Dasar.

Sebaik sahaja anda mempunyai bahan anda, buka menu meja kraf anda dan ikuti langkah berikut:

 1. Letakkan Debu Redstone anda di tengah-tengah grid kerajinan sembilan blok.
 2. Seret Jongkong Emas ke dalam blok tengah atas, tengah bawah, tengah kiri dan kanan tengah grid. Hasilnya sepatutnya kelihatan seperti tanda “+”, dengan Debu Batu Merah di tengah.

Meletakkan Jam dalam Minecraft

Sebaik sahaja anda mempunyai jam anda, anda boleh membawanya ke sekeliling dan melihat bagaimana ia berubah antara empat bentuk yang berbeza untuk memaparkan masa hari dalam Minecraft. Ia hampir kelihatan seperti perisai apabila anda membawanya, walaupun ia tidak berfungsi sebagai satu.

Tetapi mari kita hadapi itu – membawa jam ke sekeliling adalah menyusahkan. Selain itu, item itu bertujuan sebagai ciri hiasan, bermakna anda perlu melekapkannya pada dinding. Untuk berbuat demikian, anda perlu membuat bingkai item, yang anda letakkan pada dinding anda untuk mengandungi jam anda.

Buat Bingkai Item

Bingkai item agak mudah untuk dibuat, walaupun anda memerlukan bahan berikut:

 • Lapan Batang
 • Satu Kulit
 • Meja kerajinan

Anda boleh mendapatkan kayu dengan meletakkan Papan Kayu di atas meja kraf, pada asasnya membukanya menjadi satu set kayu. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan grid pembuatan inventori dua demi dua watak anda dengan meletakkan sepasang Papan Kayu ke dalam lajur. Papan Kayu pecah menjadi dua batang. Anda juga boleh memecahkan Log kepada beberapa Papan Kayu, yang kemudian anda boleh bertukar menjadi kayu.

Mendapatkan Kulit adalah sentuhan yang lebih rumit kerana ia memerlukan anda memakai topi memburu anda. Haiwan berikut menggugurkan Kulit selepas anda membunuhnya:

 • Llamas
 • musang
 • lembu
 • Bilik Mooshrooms
 • keldai
 • Kuda
 • keldai
 • Hoglins

Luangkan sedikit masa memburu, dan anda harus mendapatkan Kulit anda. Sebagai alternatif, anda boleh membuat sekeping Kulit jika anda mempunyai empat Hide Arnab. Susun Arnab Sembunyi dalam segi empat sama dalam inventori peribadi anda atau melalui meja kraf untuk mendapatkan sekeping Kulit.

Sebaik sahaja anda mempunyai bahan anda, lakukan perkara berikut untuk membuat Bingkai Item:

 1. Buka meja kraf anda dan seret Kulit ke tengah grid sembilan demi sembilan.
 2. Gerakkan sebatang kayu ke dalam setiap blok grid yang tersedia, kelilingi kulit anda dengan kayu.

Gantungkan Bingkai dan Jam Item Anda

Dengan Bingkai Item dan Jam dalam inventori anda, yang tinggal hanyalah menggantung kedua-duanya di tempat yang sesuai. Pilih tempat yang sesuai (mungkin tempat yang sukar untuk melihat kitaran siang dan malam Minecraft tanpa jam) dan ikuti langkah berikut:

 1. Pilih Bingkai Item daripada inventori anda dan gunakan salah satu daripada arahan berikut untuk meletakkannya di dinding:
  • Edisi Java – Klik kanan pada tetikus anda
  • Xbox 360 dan Xbox One – Butang LT
  • Nintendo Switch – Butang ZL
  • Edisi Poket – Ketik blok di mana anda mahu meletakkan Bingkai Item
  • Edisi Windows 10 – Klik kanan pada tetikus anda
  • Wii U – Butang ZL
  • PS3 dan PS4 – Butang L2
  • Edisi Pendidikan – Klik kanan pada tetikus anda
 2. Buka inventori anda dan pilih Jam anda.
 3. Letakkan Jam di dalam Bingkai Item menggunakan arahan yang sama yang anda gunakan untuk meletakkan bingkai.

Anda kini mempunyai jam berbingkai cantik yang boleh dibanggakan di dinding anda.

Membaca Jam Minecraft Anda

Sebaik sahaja anda meletakkan Jam anda, anda akan perasan ia tidak kelihatan seperti jam tradisional. Tiada nombor atau tangan dan pastinya tiada paparan digital, kerana jam berfungsi lebih seperti jam matahari.

Syukurlah, ia cukup mudah untuk dibaca.

Siang hari

Apabila waktu siang di Minecraft, Jam akan menunjukkan latar belakang biru dengan matahari kuning yang secara beransur-ansur bergerak mengikut arah jam dari kiri ke kanan. Ia adalah tengah hari apabila matahari berada di bahagian atas jam, membolehkan anda membezakan waktu lain dari kedudukan matahari di sebelah kiri atau kanan titik tengah itu.

Waktu malam

Apabila siang bertukar menjadi malam di Minecraft, Jam anda mewakili perubahan ini dengan menjadikan latar belakang biru menjadi hitam. Matahari kuning juga digantikan dengan bulan, walaupun Jam berfungsi sama. Apabila bulan mencapai puncak Jam anda, sudah tengah malam. Sekali lagi, anda boleh mengekstrapolasi masa dari sana. Bulan di sebelah kiri jam menunjukkan waktu petang dan awal malam, dan bulan di sebelah kanan menunjukkan waktu awal pagi.

Dimensi Lain

Kitaran siang dan malam Minecraft tidak terdapat dalam dimensi Nether dan End, jadi Jam anda tidak berguna di kawasan ini. Jika anda mempunyainya, anda akan melihat Jam berputar dengan pantas, sama seperti cara jarum kompas berputar apabila terdedah kepada magnet.

Mengapa Buat Jam Minecraft?

Terdapat beberapa sebab untuk mencipta Jam dalam Minecraft, dengan item itu sebenarnya menyediakan beberapa kegunaan praktikal dalam senario terhad:

 • Hiasan – Jam boleh menjadi hiasan yang bagus di dalam rumah atau struktur yang serupa, terutamanya memandangkan ia dibingkai supaya ia hampir kelihatan seperti karya seni dinding.

 • Menjejak Masa Bawah Tanah – Anda boleh membawa Jam bersama anda apabila anda bercadang untuk menghabiskan beberapa hari di bawah tanah. Ia amat berguna untuk memastikan anda tidak muncul di tengah malam, yang akan menyebabkan anda berisiko diserang oleh Phantom dan makhluk lain.

 • Mengautomasikan Alat Redstone – Sesetengah pemain inventif menggunakan item Jam untuk mengautomasikan alat Redstone yang mereka bina. Contohnya, anda boleh menggunakan Jam untuk memasa sistem pengairan secara automatik, membenarkannya mengaktifkan dan menyahaktifkan berdasarkan kitaran siang dan malam Minecraft.

Cipta Jam Anda

Hanya beberapa minit di meja kraf (dan mungkin beberapa minit lagi untuk mengumpulkan bahan) adalah semua yang anda perlukan untuk mencipta Jam dalam Minecraft. Sebaik sahaja anda memilikinya, anda boleh menyimpan Jam dalam inventori anda atau menggantungnya di dinding menggunakan Bingkai Item.

Kini setelah anda tahu cara membina dan menggunakan Jam, kami ingin mendengar daripada anda. Apakah idea yang anda ada untuk menggunakan Jam anda dalam Minecraft? Di manakah anda berniat untuk menggantung milik anda setelah ia siap? Beritahu kami tentang penipuan berasaskan Jam anda di bahagian komen di bawah.