Cara Mendapat Haki dalam Buah Blox

5

Dalam Blox Fruits, pemain boleh mempelajari banyak kebolehan berkuasa untuk mendapatkan kelebihan semasa pertempuran. Selain buah-buahan dan gaya bertarung, terdapat sesuatu yang dipanggil “haki”, perkataan Jepun yang secara kasar diterjemahkan kepada “kuasa rohani” atau “cita-cita” dalam bahasa Inggeris. Terdapat dua haki yang tersedia dalam permainan. Setelah diperolehi, anda juga mesti menaikkan tahap mereka sebelum membuka kunci potensi penuh mereka.

Jika anda tidak pasti cara membuka kunci haki dalam Blox Fruits, jangan cari lagi. Ketahui tempat untuk mendapatkannya dan cara terbaik untuk mendapatkan pengalaman haki. Teruskan membaca untuk semua butiran.

Apa Haki?

Ringkasnya, haki ialah peminat yang boleh anda gunakan pada avatar anda semasa bermain Blox Fruits. Pada masa ini, anda boleh membuka kunci haki Pemerhatian dan Peningkatan. Mereka juga dipanggil Ken dan Buso, masing-masing.

Haki Pemerhatian ialah peminat pertahanan yang memberikan kebolehan berikut:

 • Pemain boleh mengelak serangan musuh.
 • Pemain boleh melihat melalui musuh atau permukaan pepejal.
 • Pemain telah meningkatkan penglihatan dan boleh melihat musuh atau pemain dari lebih jauh.
 • Anda boleh melihat bar kesihatan dan tenaga apabila Pemerhatian aktif.

Seperti yang anda lihat, sebagai peminat pertahanan, ia tidak secara langsung menyumbang kepada gaya pertarungan dan serangan anda.

Walau bagaimanapun, Observation V2 ialah versi kemahiran asas yang dipertingkatkan. Dengan itu, anda boleh melihat lebih daripada apa yang ditawarkan oleh versi lama. Ini berguna semasa PVP, kerana anda boleh melihat maklumat pemain tambahan, seperti:

 • Tahap
 • Gaya Berlawan
 • Pedang yang dilengkapi
 • Dilengkapi Blox Fruit
 • Pistol yang dilengkapi

Apabila membandingkan dua peminat, versi kedua akan menunjukkan peningkatan ini:

 • Masa pengecasan mengelak berkurangan
 • Julat pengesanan yang lebih besar
 • Pemerhatian V2 tidak terlalu mengaburkan atau menggelapkan skrin
 • Pemain akan mengetahui sama ada pemain lain sedang mengecas atau menahan pergerakan

Haki Peningkatan adalah bertentangan dengan Pemerhatian. Ia adalah peminat yang menyinggung dengan beberapa kelebihan.

 • Dapatkan kot perisai hitam yang meningkatkan kerosakan serangan fizikal.
 • Perisai juga meningkatkan pertahanan.
 • Pemain yang mengaktifkan Enhancement kini boleh merosakkan pengguna Elemental.

Kedua-dua haki mesti dinaikkan dan mempunyai cara tersendiri untuk mendapatkan mata pengalaman. Apabila anda mendapatnya, haki akan sentiasa berada di Peringkat 0 atau Tahap 1.

Cara Mendapat Haki

Setiap haki berada di lokasi yang berbeza. Peningkatan agak mudah diperoleh, dan Pemerhatian sedikit lebih mencabar.

Penambahbaikan

Untuk mendapatkan Peningkatan, pemain mesti pergi ke Kampung Beku dan mencari gua. Dalam gua itu adalah Guru Keupayaan, NPC yang menawarkan Peningkatan untuk 25,000 Beli. Disebabkan betapa mudahnya untuk mendapatkan buff ini, dinasihatkan agar pemain yang lebih baharu membelinya secepat mungkin.

Tiada prasyarat untuk menggunakan Enhancement. Sebaik sahaja anda mempelajarinya, anda boleh mengaktifkannya dan mula meratakannya.

Pemerhatian dan Pemerhatian V2

Lord of Destruction menjual pemerhatian V1. Dia tinggal di Upper Skylands, dan pemain mesti pergi kepadanya.

 1. Pergi ke Skylands dan cari pulau yang mempunyai Pengawal Tuhan.
 2. Cari pulau lain dengan kuil di atasnya.
 3. Musnahkan awan dengan gerakan Memecahkan Pemerhatian.
 4. Lompat masuk dan tunggu permainan untuk teleport anda ke Upper Skylands.
 5. Ikuti akar dan sampai ke kawasan kedua.
 6. Panjat kuil lain.
 7. Bercakap dengan Tuhan Pembinasa.
 8. Beli Pemerhatian.

Sebelum membeli Observation daripada Lord of Destruction, anda mesti memenuhi syarat berikut.

 • Mencapai Tahap 300 dan ke atas
 • Bunuh Pakar Sabre sekurang-kurangnya sekali dan selesaikan teka-tekinya
 • Bayar Lord of Destruction 750,000 Beli

Dengan penambahan Laut Ketiga, Pemerhatian V2 diperkenalkan. Untuk meningkatkan kemahiran Pemerhatian asas, anda perlu mendapatkan 5,000 EXP Pemerhatian terlebih dahulu. Selepas itu, pergi ke Penyu Terapung dan bercakap dengan Lelaki Lapar.

Lelaki Lapar akan meminta anda mencari buahnya, tetapi pencarian ini boleh mengambil masa yang lebih lama daripada jangkaan sesetengah orang. Sebaik sahaja anda menyelesaikan pencarian, Lelaki Lapar akan menjual Observation V2 dengan harga 5 juta Beli.

Pemerhatian V2 akan menggantikan V1 sepenuhnya, dan tiada cara untuk beralih kembali kepada buff yang lebih lama. Walau bagaimanapun, memandangkan anda dapat melihat peralatan pemain yang bermusuhan, anda akan tahu cara menentang gaya permainan mereka dengan lebih baik, dan ia mungkin berbaloi untuk ditukar ganti.

Cara Penggunaan dan Tahap Haki

Pemain yang membuka kunci buff haki boleh serta-merta mula meratakannya untuk meningkatkan potensinya. Sebaik sahaja anda mencapai tahap tertinggi, tidak akan ada sebarang peningkatan baharu kecuali untuk menaik taraf Pemerhatian daripada V1 kepada V2.

Penambahbaikan

Apabila Peningkatan aktif, mana-mana pemain yang merosakkan sasaran apabila memegang senjata atau menggunakan tangan kosong mereka mendapat beberapa EXP. Blox Fruits tidak akan menghasilkan EXP Peningkatan dan tidak membantu dalam hal ini. Pergerakan berbilang pukulan pantas adalah yang terbaik, kerana hits tambahan akan membolehkan anda memperoleh lebih banyak EXP.

Peningkatan mempunyai enam peringkat, bermula dari Peringkat 0 dan berakhir dengan Peringkat 5. Semakin tinggi anda mendapat, semakin banyak Peningkatan meliputi model avatar anda.

 • Peringkat 0 mempunyai liputan separuh lengan atau separuh kaki dan memberikan semua serangan bukan Buah pengganda 1.1x.
 • Peringkat 1 meliputi keseluruhan lengan atau kaki anda dan menambah pengganda 1.1x pada kerosakan Peringkat 0 selepas menggunakan pengganda pertama.
 • Peringkat 2 meliputi kedua-dua lengan dan badan atau kaki dan batang badan sebelum mendarabkan semua kerosakan yang masuk dengan 0.91.
 • Peringkat 3 akan memanjangkan liputan ke kepala dan menambah satu lagi pengganda 0.91x di atas buff Peringkat 2.
 • Liputan Peringkat 4 akan mencapai separuh daripada anggota badan yang ditemui sebelum ini dan menambah pengganda 0.92x di atas buff pertahanan Peringkat 3.
 • Peringkat 5 menghasilkan liputan seluruh badan dan akan memberikan buff pertahanan tambahan terakhir dengan pengganda 0.93.

Memandangkan peminat bertindan di atas satu sama lain dan diterapkan satu demi satu, anda sedang melihat pertahanan dan rangsangan serangan yang mengagumkan. Satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada anda telah mencapai tahap baharu adalah dengan kerap mengaktifkan Peningkatan.

Pemerhatian

Pemerhatian dilatih dengan mengelak serangan, dan anda akan melihat kaunter muncul selepas berjaya mengelak serangan. Beri perhatian kepada berapa banyak caj yang tinggal kerana anda tidak mahu dibiarkan tanpa pengelak Pemerhatian. Terdapat tujuh tahap dan sebaik sahaja anda mencapai EXP Pemerhatian maksimum, anda boleh meningkatkannya.

 • Tahap 1 memberikan dua pengelakan anda dan tidak memerlukan EXP.
 • Tahap 2 meningkatkan had kepada tiga dan dicapai sekitar 50 EXP.
 • Tahap 3 membolehkan anda menggunakan empat pengelak dan memerlukan 330 EXP.
 • Tahap 4 mempunyai lima pengelak dan memerlukan 815 EXP.
 • Tahap 5 mempunyai peningkatan yang ketara sebanyak 1,400 EXP yang diperlukan untuk enam pengelak.
 • Tahap 6 memerlukan 2,100 EXP dan memberikan tujuh pengelak.
 • Tahap 7 bermula daripada 2,900 EXP, mempunyai had 5,000 EXP dan membolehkan pengguna mencapai maksimum lapan mengelak atau sembilan dengan Human V2 atau V3 dilengkapi.

Pemain boleh meningkatkan lagi had mengelak menggunakan Pale Scarf, tetapi ini adalah penambahbaikan luaran. Pemerhatian V2 tidak memberikan sebarang pengelakkan lagi.

Tidak seperti Peningkatan, EXP Pemerhatian kelihatan. Namun begitu, EXP yang diperlukan untuk setiap peringkat adalah lebih kepada anggaran.

Sesetengah pergerakan boleh memecahkan Pemerhatian, dan anda boleh mencari senarai yang komprehensif di sini. Mereka cenderung besar dan jelas, memberi anda lebih banyak masa untuk mengelakkannya.

Berjuang Lebih Baik

Mendapatkan dan meratakan peminat haki amat disyorkan untuk pemain Blox Fruit. Kebolehan ini berguna untuk PvE dan PvP, kerana anda mahukan setiap kelebihan yang mungkin. Tiada sebab untuk tidak mengaktifkan Peningkatan, tetapi anda tidak boleh menggunakan Pemerhatian secara sembarangan.

Apakah tahap haki anda sekarang? Adakah anda percaya perlu ada haki baru? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.