Cara menentukur penderia telefon pintar anda untuk meningkatkan ketepatan

23

© NextPit oleh Irina Efremova

Sensor mudah diabaikan. Komponen kecil ini jauh lebih penting daripada yang anda fikirkan kerana ia membolehkan ciri yang paling kerap anda gunakan pada telefon pintar anda, malah ia boleh menjimatkan hayat bateri. Jadi, anda perlu memastikan penderia telefon pintar anda berfungsi dengan baik. Dalam artikel ini, kami menunjukkan kepada anda cara melakukannya dengan menentukurnya.

Lompat ke bahagian:

Semak untuk melihat sama ada penderia anda berfungsi

Uji masalah merentas berbilang apl

Penderia adalah penting untuk kebanyakan fungsi asas pada telefon anda, tetapi ia diketahui akan berhenti berfungsi sebagaimana mestinya dari semasa ke semasa. Sebelum memutuskan sama ada ia rosak dan mengambilnya untuk dibaiki, anda harus cuba menentukurnya.

Kadangkala, anda akan melihat masalah apabila apl yang menggunakan penderia tertentu tidak mentafsir data dengan betul. Untuk mengetahui sama ada perkara itu berlaku, satu-satunya perkara yang anda perlu lakukan ialah memuat turun aplikasi lain yang menggunakan penderia yang sama dan mencubanya.

Contohnya, jika anda bermain permainan perlumbaan dan kereta tidak bertindak balas terhadap pergerakan anda, cuba dalam permainan perlumbaan lain untuk melihat sama ada masalah itu berterusan, atau jika ia hanya pepijat permainan atau pengaturcaraan yang lemah. Jika masalah berterusan tidak kira apl yang anda gunakan, itu menunjukkan masalah dengan penderia gerakan telefon pintar anda.

Ia bukan sahaja penderia gerakan yang boleh mula tidak berfungsi tanpa sebab yang jelas. Masalah dengan penderia lain juga boleh menyebabkan hayat bateri yang lemah. Contohnya, penderia kehampiran menjimatkan kuasa dengan mematikan paparan semasa anda bercakap di telefon, dan telefon pintar anda juga menggunakan penderia untuk mengukur cahaya ambien dan melaraskan kecerahan paparan dengan sewajarnya.

Gunakan apl diagnostik

Mendiagnosis sama ada isu datang daripada penderia tidak selalunya semudah cuba meniru masalah pada apl lain. Kadangkala, anda perlu menggunakan salah satu daripada apl khusus berikut untuk menyelami kedalaman telefon pintar anda untuk menyemak sama ada penderia sedang mengambil ukuran: Alat Berbilang Penderia.

penderia

Tidak sukar untuk menguji sama ada penderia anda berfungsi dengan betul dengan apl. / © NextPit

Dalam sesetengah kes, seperti dalam peranti Xperia Sony, telefon disertakan dengan alat diagnostik. Anda boleh menemuinya dengan pergi ke Tetapan > Perihal telefon > Diagnostik, atau hanya buka apl daripada laci apl. Jika anda pergi ke tab Ujian, anda boleh menyemak prestasi setiap sensor secara berasingan atau melakukan ujian diagnostik yang lengkap.

Gunakan menu tersembunyi dan kod rahsia

Bagi peranti yang tidak disertakan dengan ciri diagnostiknya sendiri, terdapat pilihan untuk menguji prestasi penderia dalam menu tersembunyi. Untuk mengaksesnya, anda perlu pergi ke pendail telefon dan masukkan kombinasi nombor tertentu. Android mempunyai kod rahsia untuk mengakses setiap tetapan tersembunyinya, tetapi terdapat beberapa kod yang berubah mengikut pengilang. Anda boleh menguji prestasi penderia anda serta ciri lain seperti kamera, paparan atau audio dalam mod diagnostik yang berbeza.

Kod rahsia AndroidPIT ussd 9209

Hanya taip kod rahsia ke dalam apl pendail anda. / © NextPit

Berikut adalah beberapa contoh. Kami mempunyai kod, *#*#4636#*#* untuk mengakses maklumat status tentang berbilang komponen dan statistik penggunaan. Untuk peranti Xperia, kami juga mempunyai kod ini, *#*#7378423#*#*, yang semasa ujian Perkhidmatan, anda akan dapat menyemak sama ada item pada skrin berfungsi dengan betul. Untuk mencari kod yang anda perlukan, cuma lihat senarai penuh kod rahsia Android kami.

Penentukuran sensor

Terdapat banyak sebab anda mungkin ingin menentukur penderia telefon anda. Ia mungkin tidak perlu, tetapi anda ingin memastikan semuanya ditentukur dengan sempurna. Atau mungkin ada sesuatu yang tidak berfungsi dengan betul dan anda ingin menjalankan ciri ini untuk melihat sama ada ia rosak atau tidak. Walau apa pun alasan anda, sesetengah penderia anda boleh ditentukur, walaupun cara anda boleh melakukannya bergantung pada model telefon pintar tertentu anda seperti yang dilakukan di Google Play.

Gunakan ciri penentukuran terbina dalam

Sesetengah jenama mempunyai pilihan penentukuran terbina dalam untuk penderia tertentu. Contohnya, pada sesetengah peranti LG, bermula dengan LG G2, anda boleh menentukur penderia gerakan dengan pergi ke Tetapan > tab Umum > Gerakan. Apa yang anda perlu lakukan ialah mengikut arahan dan dalam masa beberapa saat, penderia anda akan ditentukur. Untuk mengetahui sama ada telefon pintar anda mempunyai pilihan yang serupa, cuma taip carian pantas untuk nama penderia dalam menu Tetapan telefon anda.

Gunakan apl daripada Gedung Play

Sesetengah jenama tidak membenarkan anda menentukur semua penderia walaupun, seperti Sony, jadi dalam kes ini, adalah lebih baik untuk melompat ke Gedung Play dan mencari apl yang boleh menentukur semula penderia tertentu yang anda cuba betulkan atau berikan sedikit tune-up. Terdapat satu tan aplikasi percuma yang dinilai tinggi untuk pelbagai penderia seperti Penentukuran Accelerometer PercumaPenentukuran Telefon TuneUp Pantas, Tetapan Semula Sensor Jarak dan Pengoptimum Arah Kompas – Penguji Giroskop.

Tetapan semula kilang

Jika tiada apl tersedia, ada cara lain yang lebih drastik untuk melakukannya. Menetapkan semula telefon anda kepada tetapan kilang biasanya akan menentukur semula semua penderia secara automatik. Jelas sekali, anda perlu membuat sandaran semuanya sebelum anda melakukan tetapan semula kilang, kerana anda akan kehilangan semua data anda!

Rangka kerja xposed AndroidPIT

Pengguna dengan modul rangka kerja Xposed mempunyai lebih banyak pilihan. / © ANDROIDPIT

Telefon berakar umbi mempunyai lebih banyak pilihan

Pengguna root dengan ROM yang telah dimasak, modul Xposed dan aplikasi lain untuk jenis pengguna ini mempunyai lebih banyak pilihan untuk memperibadikan dan mengawal penderia pada telefon pintar mereka. Contohnya, apl Pembetul Penderia Kehampiran yang agresif, yang hanya berfungsi jika anda telah mengakar telefon anda.

Walau bagaimanapun anda mendiagnosis dan menentukur telefon anda, kongsi kaedah anda dengan kami di bawah! Adakah anda menggunakan apl pihak ketiga? Adakah ROM tersuai anda termasuk pilihan penentukuran?