Cara mengaktifkan Perlindungan Lanjutan Google

11

© NextPit

Penggodam yang melakukan pancingan data semakin kreatif. Sebaik sahaja anda telah mendaftar di laman web yang salah, kata laluan dan data anda berada di tangan musuh. Dengan Perlindungan Lanjutan Google, anda boleh melindungi diri anda daripada serangan penggodam. Kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya.

Untuk melindungi Akaun Google anda daripada pancingan data, syarikat itu menawarkan Perlindungan Lanjutan kepada anda. Jika anda telah mendaftar untuk perkhidmatan ini, anda perlu memasukkan kunci keselamatan aktif sebagai tambahan kepada kata laluan anda apabila anda log masuk.

Kunci keselamatan Google yang berbeza

Pengesahan dua langkah adalah yang paling selamat. Dengan penggunaan kunci keselamatan, Google kini mahu melangkah lebih jauh. Daripada kata laluan dan kod SMS, akaun anda kini boleh dilindungi oleh dua kunci keselamatan. Satu (kunci induk) ialah kunci Wi-Fi, dan satu lagi (kunci ganti) boleh anda beli.

Syarikat memberi anda peluang untuk mendapatkan kunci keselamatan anda dalam tiga cara berbeza. Selain menggunakan “kunci titanium”, yang anda boleh dapatkan terus daripada Google Store, anda mempunyai dua pilihan lain Satu ialah anda mendapatkan kunci keselamatan daripada peruncit. Tetapi anda perlu memastikan bahawa ia serasi dengan Google. Pilihan lain ialah menggunakan kunci keselamatan telefon pintar bersepadu.

Jika anda telah memutuskan untuk menggunakan kunci keselamatan, terdapat beberapa kelebihan tetapi juga beberapa kelemahan. Tambahan yang jelas ialah akaun dan data dilindungi daripada serangan pancingan data. Kerana walaupun anda pernah memasukkan data log masuk anda, penggodam kekurangan kunci yang diperlukan. Akaun anda akan kekal disekat. Ini juga terpakai, dengan cara, sekiranya percubaan dibuat untuk mengakses kata laluan anda melalui pemulihan akaun. Oleh itu, semasa proses pemulihan, langkah-langkah diambil untuk pengenalan anda sendiri.

Oleh itu, akaun anda dilindungi secara optimum di sini. Sebaliknya, ini juga bermakna jika anda kehilangan kunci anda, anda tidak akan dapat mengakses akaun anda lagi. Di samping itu, keperluan untuk penutupan keselamatan baharu akan mengambil masa beberapa hari.

Banyak apl memerlukan kebenaran untuk mengakses data tertentu dalam Akaun Google anda. Ini juga boleh dipancing oleh penggodam. Dengan Keselamatan Lanjutan, Google hanya membenarkan apl tertentu (apl Google sendiri dan apl terpilih daripada pembekal lain) untuk mengakses data anda. Dikecualikan contohnya apl laluan perjalanan yang perlu mengakses data GoogleDrive anda. Selain itu, Google mengehadkan penggunaan perkhidmatan Google kepada pelayar Firefox dan Chrome.

Walau bagaimanapun, dengan kemas kini berterusan, Google menyokong peningkatan berterusan perlindungan akaun anda.

Untuk mengaktifkan kunci keselamatan pada iPhone anda

Mulai tahun ini, semua pengguna Apple boleh menyepadukan kunci keselamatan mereka ke dalam iPhone mereka. Tetapi ini hanya boleh dilakukan untuk anda jika iPhone anda menyokong iOS 10.0+ dan anda menggunakan kunci pengesahan dengan Bluetooth. Sambungan kunci melalui NFC atau USB tidak berfungsi dengan iPhone (atau iPad). Setelah anda menjelaskan perkara ini, teruskan seperti berikut:

  1. Muat turun Apl Smart Lock daripada Google sini dan buka.
  2. Klik di sini sekarang di Daftar. Panduan akan membimbing anda melalui langkah seterusnya.
  3. Untuk gandingan peranti, anda hanya perlu mengikut arahan.
  4. Setelah gandingan selesai, anda juga boleh log masuk ke Akaun Google anda.

Jika anda menghadapi masalah dengan langkah 2, mula-mula pilih akaun yang anda mahu gunakan dengan kunci. Log masuk melalui kata laluan boleh diminta di sini.

Untuk mengaktifkan kunci keselamatan pada telefon Android anda

Tidak seperti iPhone, anda boleh menggunakan kunci keselamatan pada telefon pintar Android anda sejak tahun lepas. Dengan langkah-langkah pendek ini, anda akan mencapai matlamat anda:

  1. Pergi ke g.co/advancedprotection.
  2. Aktifkan kunci anda di sini dan daftar untuk Program Perlindungan Lanjutan.
Aplikasi keselamatan lanjutan Google

Google menerangkan kepada anda perubahan yang akan dibuat pada Akaun Google anda oleh “Keselamatan Lanjutan”. / © AndroidPit

Adakah anda menggunakan Pengesahan 2 Langkah Google pada telefon pintar anda? Pernahkah anda mencuba Pengesahan 2 Langkah Google dengan kunci fizikal? Kongsi pengalaman anda dalam komen di bawah.