Cara Mengalih Keluar Garis Bertitik dalam Excel

14

Microsoft Excel ialah program yang sangat berkuasa dan boleh disesuaikan yang memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri. Apabila membuat hamparan untuk pembentangan atau sebarang tujuan lain, anda mungkin mendapati diri anda ingin menyingkirkan garis putus-putus yang memisahkan sel. Nasib baik, membuat perubahan ini sangat mudah dilakukan dan hanya memerlukan beberapa langkah mudah.

Berikut ialah cara menangani garis putus-putus dalam Excel, dan beberapa petua berguna lain untuk bonus.

Cara Mengalih Keluar Sempadan Sel Bertitik dalam Excel

Mengalih keluar sempadan sel bertitik tidak semestinya bermakna mengalih keluar sempadan sama sekali. Ini mungkin bermakna menukar sempadan dengan menambah gaya yang berbeza.

  1. Untuk memulakan, pilih tab Laman Utama dalam Excel, yang terletak di bahagian atas skrin.
  2. Klik menu lungsur Borders untuk mendedahkan senarai pilihan sempadan untuk sel yang dipilih atau julat sel. Jika sempadan yang anda pilih pada masa ini ialah garis putus-putus, cuma tukar pilihan sempadan kepada pilihan yang diingini, atau matikan sempadan sama sekali.

Mengalih keluar Garis Grid Hamparan dalam Excel

Excel memaparkan garis grid secara lalai. Ini ialah garisan samar yang menunjukkan sempadan di sekeliling sel individu atau dalam sel yang digabungkan. Ini mungkin tidak dipaparkan sebagai garis putus-putus dalam versi Microsoft Excel yang lebih baharu, tetapi ia mungkin masih menjengkelkan.

Tidak seperti sempadan, yang boleh disesuaikan untuk mana-mana sel, garisan ini mempengaruhi keseluruhan hamparan. Jika anda ingin membentangkan data anda dalam bentuk bercetak, anda tidak perlu risau tentang garis grid, kerana ini tidak muncul dalam cetakan, manakala sempadan sel muncul. Walau bagaimanapun, jika anda ingin membuat persembahan maya, anda mungkin mahu mengalih keluar garis grid.

  1. Untuk berbuat demikian, pilih tab Lihat di bahagian atas dan kemudian nyahtanda kotak di sebelah Gridlines.

Mengalih keluar Pecah Halaman dalam Excel

Garis putus-putus pelik juga mungkin disebabkan oleh pemisah halaman. Apabila anda telah memformatkan hamparan anda untuk dicetak, pemisah halaman ditunjukkan sebagai baris. Dalam versi Excel yang lebih baharu, pemisah halaman yang ditambah secara manual dibentangkan sebagai garis padat, manakala pemisah halaman automatik dipaparkan sebagai garis putus-putus.

  1. Untuk mengalih keluar garis putus-putus ini, pilih sel dalam satu baris yang serta-merta mengikuti pemisah halaman utama.
  2. Ketik pada tab Tata Letak Halaman di bahagian atas, pilih Pecah dalam bahagian Persediaan Halaman, dan klik pada Alih Keluar Pecah Halaman.

Beginilah cara anda mengalih keluar garisan mendatar pepejal dalam Paparan Normal, namun, garis putus-putus yang dijana secara automatik akan tetap ada.

  1. Alih keluarnya dengan memilih tab Fail di bahagian atas skrin.
  2. Kemudian, navigasi ke Pilihan, yang terletak dalam menu di sebelah kiri.
  3. Klik Lanjutan dan tatal ke bawah ke pilihan Paparan untuk lembaran kerja ini.
  4. Nyahtanda kotak di sebelah pilihan Tunjukkan pemisah halaman.

Hubungi Sokongan Microsoft

Lebih kerap daripada tidak, cuba menyelesaikan masalah Excel sendiri akan membawa kepada banyak masa yang terbuang. Malah, kadangkala masalahnya lebih kompleks daripada yang anda fikirkan, itulah sebabnya sokongan teknologi Excel tersedia 24/7.

Jika anda menghadapi masalah membetulkan garis putus-putus dalam hamparan anda dan kaedah di atas tidak berfungsi, hubungi sokongan teknikal dan biarkan mereka mengambil alih.

Fikiran Akhir

Microsoft Excel ialah alat yang hebat, berkuasa dan mempunyai pelbagai kegunaan praktikal. Walau bagaimanapun, beberapa masalah mungkin sukar untuk diselesaikan, seperti menghilangkan garis putus-putus. Mengikuti kaedah di atas sepatutnya menyelesaikan masalah anda, dan jika tidak, sokongan Microsoft tersedia sepanjang masa untuk membantu anda.

Adakah anda tahu cara lain untuk membuang garis putus-putus dalam Excel? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.