Cara mengambil tangkapan skrin pada iPhone dan iPad (Semua model)

8
Bagaimana untuk mengambil tangkapan skrin pada iPhone dan iPad

Terdapat banyak keadaan apabila anda mungkin perlu mengambil tangkapan skrin pada iPhone atau iPad anda. Contohnya, walaupun anda boleh menyimpan semua perbualan mesej anda, tangkapan skrin boleh membantu anda menyimpan hanya bahagian tertentu dalam sembang.

Selanjutnya, ia boleh membantu menangkap mesej ralat yang anda hadapi, atau sedikit maklumat menarik yang anda temui dalam talian.

Kaedah untuk menangkap skrin anda berbeza-beza antara model iPhone dan iPad yang berbeza dengan Face ID atau Touch ID. Mari kita lihat lebih dekat.

Cara mengambil Tangkapan Skrin pada iPhone 14, 13, 12, 11 dan iPhone Siri X

 1. Mulakan pada skrin yang anda ingin tangkap sebagai tangkapan skrin. Ia boleh menjadi mana-mana aplikasi, atau malah skrin utama.
 2. Tekan butang Side di sebelah kanan dan butang Kelantangan Naik di sebelah kiri pada masa yang sama.

  Ambil Tangkapan Skrin pada iPhone X, Xs dan Siri iPhone 11

 3. Cepat lepaskan kedua-dua butang bersama-sama.
 4. Skrin iPhone anda akan berkelip putih dan anda juga akan mendengar bunyi yang serupa dengan klik kamera jika Mod Senyap dimatikan.
 5. Seterusnya, anda akan melihat lakaran kecil tangkapan skrin di sebelah kiri bawah skrin. Anda boleh meleretnya ke kiri (atau mengabaikannya) untuk mengetepikannya. Atau anda boleh mengetik padanya untuk menggunakan pengeditan, penandaan, dsb. Jika anda tidak melakukan apa-apa, ia akan hilang secara automatik selepas beberapa saat. Tangkapan skrin disimpan ke Foto di bawah album Tangkapan Skrin.

Cara mengambil tangkapan skrin pada iPhone SE 2022, iPhone 8 dan lebih awal

iPhone SE generasi ketiga, iPhone 8, dan semua model terdahulu seperti iPhone 7, 6, 5, dsb., mempunyai butang Laman Utama di hadapan. Berikut ialah cara untuk mengambil tangkapan skrin pada peranti ini:

 1. Buka skrin yang anda mahu tangkap sebagai tangkapan skrin.
  Ia boleh menjadi mana-mana aplikasi, atau malah skrin utama.
 2. Tekan butang Laman Utama dan butang Sisi di sebelah kanan (atau butang atas) pada masa yang sama.

  Tangkap Tangkapan Skrin pada iPhone SE 2020, iPhone 8 dan Terdahulu

 3. Lepaskan kedua-dua butang dengan cepat.
  Skrin iPhone akan berkelip putih dan anda juga akan mendengar bunyi pengatup kamera jika Mod Senyap tidak didayakan.
 4. Pilihan: Ketik lakaran kecil di bahagian bawah sebelah kanan untuk mengedit tangkapan skrin. Jika anda tidak melakukan apa-apa, tangkapan skrin akan disimpan secara automatik ke Foto.

Cara mengambil tangkapan skrin pada iPad dengan Face ID

iPad mewah moden mempunyai Face ID. Peranti ini mempunyai bezel tepi ke tepi nipis, dan oleh itu, tiada butang Utama. Oleh itu kaedah untuk mengambil tangkapan skrin adalah hampir sama dengan iPhone dengan Face ID.

 1. Tekan butang di atas dan butang Kelantangan Naik di sebelah kanan pada iPad pada masa yang sama.

  Tangkap Tangkapan Skrin pada iPad dengan Face ID

 2. Lepaskan kedua-dua butang dengan cepat.
 3. Skrin akan berkelip, dan anda akan mendengar bunyi pengatup. Lakaran kecil tangkapan skrin akan muncul di sudut kiri bawah. Anda boleh mengetik padanya untuk membuat pengeditan atau penandaan. Leret ke kiri untuk mengetepikan dengan segera.

Cara mengambil tangkapan skrin pada iPad dengan Touch ID

Kaedah untuk mengambil tangkapan skrin pada iPad dengan butang Laman Utama adalah serupa dengan iPhone dengan butang Laman Utama. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Tekan butang di atas dan butang Utama pada masa yang sama.

  Ambil Tangkapan Skrin pada iPad dengan Touch ID

 2. Lepaskan kedua-dua butang dengan cepat.
 3. Skrin iPad akan berkelip, dan anda akan mendengar bunyi pengatup kamera. Anda boleh mengetik padanya atau leret ke kiri untuk mengetepikan.

Lihat tangkapan skrin pada iPhone dan iPad

Tangkapan skrin yang anda ambil pada iPhone dan iPad anda disimpan secara automatik ke Foto dalam format PNG.

Jika anda menggunakan Foto iCloud pada peranti iOS dan iPadOS anda, anda akan menemui tangkapan skrin ini di bawah Semua Foto. Jika anda tidak menggunakan Foto iCloud, ia dinamakan Terkini.

Apabila anda menatal ke bawah ke bahagian Album, anda juga akan melihat pilihan yang dipanggil Tangkapan Skrin. Ia mengumpul semua tangkapan skrin dan memaparkannya kepada anda di satu tempat yang mudah.

Petua: Anda juga boleh meminta Siri untuk “Tunjukkan semua Tangkapan Skrin saya.”

Video: Cara mengambil tangkapan skrin pada iPhone dan iPad

Menjumlahkan…

Jadi ini adalah cara anda boleh menangkap tangkapan skrin pada iPhone dan iPad anda, tidak kira model yang anda miliki. Untuk iPod Touch, prosesnya adalah sama seperti untuk iPad dengan butang Utama.

Seterusnya, anda mungkin ingin belajar cara mengambil tangkapan skrin pada iPhone dan iPad tanpa menggunakan butang rumah dan kuasa. Jika anda mempunyai sebarang soalan lain, sila hubungi kami menggunakan bahagian komen di bawah. Kami akan melakukan yang terbaik untuk membantu anda!

Sekiranya anda terlepas:

 • Cara Mengambil Tangkapan Skrin pada Mac
 • Gabungkan Berbilang Tangkapan Skrin pada iPhone dan iPad
 • Bagaimana untuk mematikan bunyi pengatup kamera pada iPhone
 • Cara Mengalihkan Foto dari Gulungan Kamera ke Album pada iPhone