Cara Mengambil Tangkapan Skrin Tatal Tapak Web dalam Chrome

35

Mengambil tangkapan skrin pada komputer adalah semudah mengambil tangkapan skrin pada telefon. Walau bagaimanapun, ia tidak berkaitan dengan tangkapan skrin yang panjang, terutamanya yang menatal, kerana Windows atau macOS tidak mempunyai alat prapasang untuk itu. Jika anda ingin mengambil tangkapan skrin tatal tetapi tidak pasti caranya, kami akan berkongsi alatan yang anda perlukan untuk mengambil tangkapan skrin tatal.

Dalam panduan ini, kami akan menerangkan cara mengambil tangkapan skrin menatal dalam Chrome, pada Windows 10 dan macOS. Selain itu, kami akan memberikan arahan untuk mengambil tangkapan skrin statik biasa dan panjang. Teruskan membaca untuk mencari apl penangkap skrin terbaik dan sambungan Chrome.

Bagaimana untuk Mengambil Tangkapan Skrin Panjang Tatal Tapak Web dalam Chrome?

Google Chrome menawarkan pelbagai sambungan untuk memenuhi keperluan mana-mana pengguna – termasuk alatan menangkap skrin. Untuk mengambil tangkapan skrin menatal tapak web dalam Chrome, ikut langkah di bawah:

 1. Lawati Kedai web Google Chrome dan taip “tangkapan skrin” dalam bar carian yang terletak di penjuru kiri sebelah atas skrin anda.
 2. Pilih mana-mana sambungan tangkapan skrin yang anda suka antara yang ditawarkan – contohnya, FireShotyang merupakan salah satu sambungan yang mendapat penilaian tertinggi untuk Chrome.
 3. Klik “Tambah pada Chrome,” kemudian “Tambah Sambungan.”
 4. Ikon sambungan baharu sepatutnya muncul di penjuru kanan sebelah atas penyemak imbas anda. Ikon FireShot ialah huruf “S.”
 5. Buka halaman yang ingin anda ambil tangkapan skrin dan klik ikon sambungan.
 6. Pilih jenis tangkapan skrin yang anda ingin tangkap – keseluruhan halaman, bahagian halaman yang boleh dilihat, bahagian yang dipilih, dsb.
 7. Pilih jenis fail tangkapan skrin dan gunakan kekunci “Shift” pada papan kekunci anda untuk menangkap skrin anda.

Bagaimana untuk Mengambil Tangkapan Skrin Panjang Tatal Tapak Web dalam Chrome pada Windows 10?

Mengambil tangkapan skrin pada Windows 10 adalah mudah – anda boleh menggunakan pintasan papan kekunci. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengambil tangkapan skrin yang panjang, anda perlu menggunakan perisian tambahan. Cari kegemaran apl menangkap skrin peribadi kami dan panduan untuk menggunakannya di bawah.

PicPick:

 1. Pergi ke tapak web rasmi PicPick dan klik “Muat turun,” kemudian ikut arahan pada skrin.
 2. Lancarkan apl dan buka tab “Mula” dari bar sisi kiri.
 3. Di bawah bahagian “Tangkap Skrin”, pilih jenis tangkapan skrin yang anda mahu ambil – skrin penuh, tetingkap aktif, kawalan tetingkap, tetingkap menatal atau kawasan yang dipilih. Klik “Tetingkap Menatal” untuk mengambil tangkapan skrin yang panjang.
 4. Buka halaman web yang ingin anda tangkap, kemudian tekan dan tahan “Ctrl” + “Alt.” Kemudian, tekan kekunci “Prtsc”.
 5. Klik kiri pada penjuru kotak yang diserlahkan merah dan seret untuk memilih kawasan tangkapan skrin.
 6. Sebaik sahaja anda melepaskan tetikus, halaman akan mula menatal dengan sendirinya secara perlahan. Tunggu beberapa saat sehingga tangkapan skrin diambil.

ShareX:

 1. Lawati ShareX rasmi laman web dan muat turun aplikasi.
 2. Setelah dipasang, lancarkan apl dan pilih “Tangkap” dari bar sisi kiri.
 3. Pilih “Tangkapan Menatal.”
 4. Klik “Pilih halaman web” untuk memilih halaman web yang anda ingin tangkapan skrin.
 5. Pilih kawasan tangkapan skrin dengan mengklik kiri tetikus anda pada sudut kotak penyerlahan dan menyeret.
 6. Lepaskan tetikus anda dan tunggu sehingga tangkapan skrin menatal diambil.

Bagaimana untuk Mengambil Tangkapan Skrin Panjang Tatal Tapak Web dalam Chrome pada macOS?

Seperti pada Windows, anda boleh mengambil tangkapan skrin dengan cepat pada Mac dengan bantuan pintasan papan kekunci – tetapi itu tidak berfungsi untuk tangkapan tatal. Berikut ialah alat terbaik untuk membuat tangkapan skrin menatal pada macOS:

Capto:

 1. Lawati Capto rasmi laman web dan klik “Muat turun”, kemudian ikut arahan pada skrin.
 2. Pergi ke halaman web yang ingin anda tangkap dan lancarkan apl Capto.
 3. Cari ikon Capto dalam bar menu di bahagian atas skrin anda dan klik padanya.
 4. Daripada menu lungsur, pilih “Tangkap URL penyemak imbas aktif.”
 5. Tunggu tangkapan skrin diambil.

CleanShot X:

 1. Pasang apl CleanShot X daripada rasmi laman web.
 2. Buka halaman web yang anda ingin tangkap.
 3. Lancarkan apl daripada menu di bahagian atas skrin anda dan klik “Tangkap Tatal”.
 4. Klik kiri dan tahan tetikus anda, dan seret untuk menyerlahkan kawasan tangkapan skrin.
 5. Klik “Selesai” dan tunggu tangkapan skrin diambil.

ShareX:

 1. Lawati ShareX rasmi laman web dan muat turun aplikasi.
 2. Setelah dipasang, lancarkan apl dan pilih “Tangkap” dari bar sisi kiri.
 3. Pilih “Tangkapan Menatal.”
 4. Klik “Pilih halaman web” untuk memilih halaman web yang anda ingin tangkapan skrin.
 5. Pilih kawasan tangkapan skrin dengan mengklik kiri tetikus anda pada sudut kotak penyerlahan dan menyeret.
 6. Lepaskan tetikus anda dan tunggu sehingga tangkapan skrin menatal diambil.

Cara Mengambil Tangkapan Skrin Tatal pada Apl Mudah Alih Chrome

Jika anda lebih suka menggunakan peranti mudah alih anda, anda akan gembira mengetahui bahawa iOS dan Android menawarkan perisian tangkapan skrin tatal asli. Walaupun proses yang anda akan ambil untuk mendapatkan tangkapan skrin menatal adalah jauh berbeza pada kedua-dua sistem pengendalian, setiap satu adalah sangat mudah.

Berikut ialah cara untuk mengambil tangkapan skrin menatal pada iPhone:

 1. Buka halaman web yang anda ingin tangkapan skrin dan tekan kombinasi butang iPhone untuk menangkap skrin.
  iPhone dengan butang rumah menggunakan butang rumah ditambah kombinasi butang kuasa.
  iPhone tanpa butang rumah menggunakan butang Siri (dahulunya butang rumah) dan kelantangan naik.
 2. Ketik imej tangkapan skrin di penjuru kiri sebelah bawah untuk mengembangkannya. Kemudian, ketik Halaman Penuh.
 3. Kini, keseluruhan halaman web ditangkap dalam tangkapan skrin anda. Ketik Selesai di penjuru kanan sebelah atas untuk menyimpannya ke galeri foto telefon anda.

Anda juga boleh mengambil tangkapan skrin menatal pada telefon Android. Ini caranya:

 1. Ambil tangkapan skrin dengan meleret tangan anda merentasi skrin atau menggunakan kombinasi butang untuk memulakan tangkapan skrin (ini berbeza-beza bergantung pada pengilang).
 2. Ketik pada ikon anak panah di bahagian bawah skrin untuk menatal. Teruskan mengetik ikon anak panah sehingga anda telah memasukkan semua bahagian skrin yang anda ingin tangkap.
 3. Ketik selesai apabila anda telah membuat tangkapan skrin panjang.

Soalan Lazim

Baca bahagian ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang mengambil tangkapan skrin dalam Chrome dan apl lain pada komputer anda.

Bagaimana Anda Mengambil Tangkapan Skrin Seluruh Halaman Web dalam Windows?

Anda tidak semestinya perlu mengambil tangkapan skrin menatal untuk menangkap keseluruhan halaman web. Sebaliknya, anda boleh sama ada mengambil tangkapan skrin statik yang panjang atau menyimpan halaman web sebagai PDF.

Untuk mengambil tangkapan skrin yang panjang, anda memerlukan perisian tambahan. Hanya cari alat menangkap skrin di kedai web Chrome atau gunakan apl Windows seperti ShareX atau PicPick. Bergantung pada alat yang dipilih, arahan yang tepat mungkin berbeza-beza.

Walau bagaimanapun, selalunya, langkah umum ialah membuka halaman web, melancarkan sambungan, pilih jenis tangkapan skrin dan kawasannya dan sahkan.

Untuk menyimpan halaman web sebagai PDF, bukanya, kemudian klik “Fail” dan pilih “Cetak” daripada menu lungsur. Kemudian, klik “Tukar” di bawah bahagian “Destinasi” dan pilih “Simpan sebagai PDF.”

Bagaimana untuk Mendapatkan Tatal Lancar Seperti Edge dalam Chrome pada Windows 10?

Penyemak imbas Microsoft Edge mempunyai satu kelebihan yang kecil namun ketara berbanding Chrome – penatalan lancar. Sudah tentu, ini bukan sebab yang sah untuk beralih ke penyemak imbas lain.

Syukurlah, anda boleh mendapatkan tatal lancar yang sama dalam Chrome dengan bantuan sambungan. Taipkan “Tatal lancar” dalam kotak carian di kedai web Chrome dan pasang yang anda suka. Kami mengesyorkan Skrol Lancar alat – selain daripada tujuan utamanya, ia membolehkan anda menguruskan tetapan penatalan lain seperti kelajuan.

Bagaimana Anda Mengambil Tangkapan Skrin Tatal dalam Windows 10?

Malangnya, tiada alat prapasang untuk menangkap tangkapan skrin menatal pada Windows 10. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan pelbagai aplikasi pihak ketiga untuk berbuat demikian.

Beberapa alat tangkapan skrin terbaik untuk Windows ialah ShareX dan PicPick, dan ia boleh dimuat turun daripada tapak web rasmi pembangun mereka dan hanya memerlukan beberapa klik untuk mendapatkan tangkapan skrin menatal.

Bagaimanakah Saya Mengambil Tangkapan Skrin dalam Penyemak Imbas Chrome?

Jika anda tertanya-tanya cara mengambil tangkapan skrin biasa dalam Chrome, jangan risau – anda tidak memerlukan sebarang perisian tambahan untuk itu. Buka halaman web yang anda ingin tangkap. Pada Windows, tekan “Prtsc” atau “Ctrl” + “Shift” + “I” jika anda tidak mempunyai butang “Prtsc” pada papan kekunci anda.

Pada Mac, gunakan pintasan papan kekunci “Arahan” + “Pilihan” + “I”. Kemudian, tekan “Ctrl” + “Shift” atau “Command” + “Shift” untuk melihat alatan pembangun. Taipkan “tangkapan skrin” pada kotak carian dan pilih 1jenis tangkapan skrin yang anda mahu buat daripada yang dicadangkan – tangkapan skrin kawasan, saiz penuh atau nod.

Alat Berguna

Ucapkan selamat tinggal kepada mengambil beberapa tangkapan skrin statik yang hanya menangkap kawasan halaman web yang boleh dilihat. Kini setelah anda tahu cara mengambil tangkapan skrin menatal dalam Chrome, perkongsian maklumat halaman web seharusnya menjadi lebih mudah dan tidak memakan masa. Tambahan pula, beberapa apl penangkap skrin untuk Windows dan macOS membolehkan anda mengedit tangkapan skrin – contohnya, anda boleh menyerlahkan maklumat yang paling penting pada halaman tersebut.

Apakah antara sambungan Chrome yang paling berguna yang telah anda cuba? Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.