Cara mengeluarkan air daripada pembesar suara iPhone (2023)

12

Tidak seperti Apple Watch, tiada cara rasmi untuk mengeluarkan air daripada gril pembesar suara, walaupun iPhone moden kalis air. Ia bukan sahaja meredam audio tetapi juga menyebabkan kerosakan teruk jika air tidak dikeluarkan. Jangan risau! Saya telah mengumpulkan semua cara terbaik untuk mengeluarkan air daripada pembesar suara iPhone.

Nota: Walaupun iPhone yang lebih baharu (iPhone 7 dan lebih baharu) adalah kalis air IP67 dan IP68, anda tidak boleh menuntut waranti, sokongan percuma atau penggantian sekiranya berlaku kerosakan air.

Tidak kira sama ada iPhone anda kalis air, artikel ini menerangkan cara mengeluarkan air daripada pembesar suara dan air bersih daripada gril pembesar suara Telefon.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Semua cara di bawah menggunakan bunyi frekuensi tertentu untuk menolak air keluar dari gril pembesar suara iPhone. Prinsip kerja adalah serupa dengan ciri pelepasan air rasmi pada Apple Watch. Jangan ragu untuk menggunakan mana-mana kaedah yang anda suka.

Sebelum awak bermula:

 • Pastikan anda mengelap iPhone (baru-baru ini anda jatuh ke dalam kolam atau air yang terpercik) menggunakan kain kering yang lembut.
 • Jika anda menumpahkan apa-apa selain air (teh, kopi, jus, wain, dll.), bersihkan kawasan yang terjejas dengan air tawar. Pastikan tekanan air paip tidak terlalu tinggi.
 • Pastikan kabel Lightning, fon telinga atau sebarang aksesori tidak disambungkan.
 • Jangan pasang iPhone basah anda ke dalam pengecasan. Lupakan pengecasan untuk 5 jam seterusnya!
 • Jangan buka dulang SIM iPhone yang basah.
 • Pastikan anda tidak memasukkan apa-apa ke dalam penyambung Lightning atau gril pembesar suara kecil untuk mengeringkan air di dalamnya.

3 Cara untuk mengeluarkan air daripada pembesar suara iPhone

 1. Gunakan apl Sonic
 2. Gunakan Pintasan Pelepasan Air
 3. Menggunakan laman web penjana nada

1. Gunakan apl Sonic

 1. Pasang percuma Apl sonik daripada App Store dan bukanya.
 2. Letakkan iPhone pada permukaan rata atau yang condong sedikit ke bahagian bawah (graviti akan membantu). Gunakan butang kelantangan untuk menetapkannya kepada maksimum.
 3. Ketik dan tahan pada air ikon jatuhkan.
 4. Sekarang, leret di mana-mana pada skrin untuk menetapkan kekerapan kepada nombor antara 160 hingga 200.
 5. Ulangi proses di atas beberapa kali (sehingga anda melihat tiada titisan air ditolak keluar dari gril pembesar suara.) Automatik: Jika ini tidak membantu, ketik ikon titisan air dan biarkan apl membuat frekuensi bunyi yang sesuai untuk menolak air keluar.
  Nota: Menukar frekuensi secara manual tidak berguna dalam mod automatik.Gunakan aplikasi Sonic untuk mengeluarkan air daripada Grill pembesar suara iPhone

2. Gunakan Pintasan Pelepasan Air

Sebelum anda bermula: Anda perlu membenarkan pintasan yang tidak dipercayai pada iPhone anda.

Untuk ini, pergi ke Tetapan → Pintasan → togol pada Benarkan Pintasan Tidak Dipercayai.

 1. Tambah pintasan Water Eject oleh Josh0678 menggunakan pautan ini.
 2. Selepas itu, ketik Pintasan Saya. Seterusnya, ketik pintasan untuk menjalankannya.
 3. Ketik Mulakan Pancutan Air. Pastikan volum iPhone ditetapkan kepada maks.Gunakan Pintasan Water Eject untuk mengeluarkan air daripada Grill pembesar suara iPhone

Anda boleh menyemak video di bawah untuk melihat cara pintasan ini mengeluarkan air daripada iPhone.

3. Menggunakan laman web penjana nada

 1. Lawati laman web seperti FixMySpeakers atau OnlineToneGenerator.
 2. Pada FixMySpeakers, ketik butang titisan air untuk mula memainkan bunyi.Gunakan Betulkan Pembesar Suara Saya untuk mengeluarkan air daripada Grill pembesar suara iPhone
 3. Pada OnlineToneGenerator, ketik MAIN. Anda boleh menggunakan peluncur untuk melaraskan kekerapan. Berhati-hatilah. Pastikan anda tidak merosakkan pembesar suara iPhone anda!
  Gunakan Penjana Nada Dalam Talian untuk mengeluarkan air daripada Grill pembesar suara iPhone
 4. Setelah titisan air berhenti keluar dari gril pembesar suara, jeda bunyi itu.

Cadangan lain

 • Air kering menggunakan kipas atau blower: Apple mengesyorkan menggunakan kipas atau blower untuk mempercepatkan penyejatan air. Pastikan anda mengambil langkah berhati-hati semasa mengikuti ini.

 • Gel silika (lebih baik daripada beras): Ya, nasi yang tidak direbus berfungsi. Tetapi ia adalah proses perlahan yang mungkin mengambil masa lebih 24 jam. Saya cadangkan menggunakan gel silika untuk mendapatkan hasil yang lebih baik dan cepat. Untuk ini, simpan iPhone anda dalam kotak tertutup dengan beberapa paket gel silika.

 • Sokongan Apple: Akhir sekali, jika anda percaya bahawa pembesar suara iPhone anda masih kedengaran berlumpur, berikan beberapa jam, dan kemudian hubungi Sokongan Apple. Anda juga boleh membawa peranti anda untuk diperiksa di Apple Store atau pusat servis yang dibenarkan.

Saya harap panduan ini membantu anda. Jika anda mempunyai pertanyaan lanjut, sila hubungi saya melalui bahagian komen di bawah👍.

Semak Seterusnya:

 • Cara Membersih dan Menyahjangkit iPhone Anda
 • Pembesar Suara Bluetooth Kalis Air Terbaik
 • Adakah Pembesar Suara iPhone Anda Tidak Berfungsi? Cuba Pembaikan Ini
 • 4 Cara untuk menyemak status waranti iPhone