Cara Mengemas kini Apl pada TV Pintar LG

9

TV Pintar telah mengubah permainan dan kini merupakan bahagian yang sangat diperlukan dalam kebanyakan ruang tamu kami. Mereka bukan sahaja memaparkan TV dalam definisi tinggi atau Ultra HD tetapi boleh mengakses Internet, menyemak imbas web, menggunakan apl seperti Netflix dan Hulu, dan ada juga yang boleh bermain permainan. Seperti kebanyakan peranti pintar, TV Pintar akan memerlukan kemas kini biasa, iaitu maksud tutorial ini.

LG menggunakan platform webOS atau Netcast, yang kedua-duanya membuat kerja singkat untuk membangunkan apl dan memastikannya sentiasa dikemas kini. Ia merupakan platform yang boleh dipercayai yang berfungsi merentas pelbagai jenis TV dan serasi dengan pelbagai apl. LG App Store adalah bukti betapa ramai pembangun yang ingin bekerjasama dengan LG!

Untuk mengemas kini apl pada TV pintar LG, anda mula-mula ingin menyemak perisian tegar baharu kerana apl mungkin tidak berfungsi dengan betul jika ia dikemas kini untuk perisian tegar baharu, tetapi anda masih belum mendapatkannya.

Kemas kini Perisian Tegar pada TV Pintar LG

Perisian tegar TV Pintar dikeluarkan secara berkala untuk menambah ciri baharu, mengetatkan kod sedia ada, membetulkan pepijat atau menjadikannya lebih stabil atau selamat. Ia tidak dikeluarkan sekerap perisian tegar telefon, contohnya, tetapi mengikut jadual yang hanya LG tahu.

Sama seperti mengemas kini telefon anda, apl mungkin perlu dikemas kini selepas kemas kini perisian tegar. Banyak bergantung pada apa yang berubah dalam firmware. Jika ia merupakan perubahan yang ketara, apl LG mungkin perlu dikemas kini untuk kekal serasi. Memandangkan apl berada di dalam perisian tegar, mengemas kininya dahulu dan apl selepasnya adalah logik.

Terdapat dua cara untuk mengemas kini Perisian Tegar pada TV Pintar LG anda. Pertama, anda boleh menggunakan sambungan internet atau menggunakan USB dengan fail yang diperlukan untuk memaksa kemas kini. Lebih biasa digunakan ialah pilihan internet, jadi kami akan meneruskannya.

Anda juga perlu mengetahui sama ada anda TV menjalankan webOS atau Netcast. Netcast pada asalnya dilancarkan pada tahun 2011, diikuti oleh webOS pada tahun 2014. Malangnya, arahannya berbeza-beza bergantung pada versi perisian yang anda jalankan, tetapi kami akan membincangkan kedua-duanya dalam bahagian di bawah:

Kemas kini Perisian Tegar – Netcast

Jika TV anda menjalankan Netcast, ikut langkah berikut:

 1. Tekan butang rumah pada alat kawalan jauh anda dan pilih Tetapan di penjuru kiri sebelah bawah.
 2. Gunakan alat kawalan jauh untuk menatal ke bawah menu di sebelah kiri dan klik pada ? ikon. Kemudian, pilih Kemas Kini Perisian.
 3. Pastikan kemas kini perisian dihidupkan, kemudian klik pada Semak Versi Kemas Kini.
 4. Jika kemas kini kelihatan tersedia ikuti gesaan pada skrin untuk memulakannya.

Kemas kini Perisian Tegar – webOS

Seperti yang dinyatakan, arahan mungkin berbeza bergantung pada OS TV anda. Berikut ialah langkah yang perlu diikuti jika anda menggunakan webOS:

 1. Tekan butang rumah pada alat kawalan jauh anda dan klik pada gigi Tetapan di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Di bahagian bawah sebelah kanan anda akan melihat Semua Tetapan. Klik ia.
 3. Gunakan butang anak panah pada alat kawalan jauh anda untuk menyerlahkan Umum di sebelah kiri. Kemudian, klik Perihal TV ini di sebelah kanan.
 4. Klik untuk Benarkan kemas kini automatik kemudian, klik pada pilihan Semak kemas kini.
 5. Apabila kemas kini muncul, anda boleh mengikut gesaan pada skrin untuk memuat turun dan memasangnya.

Itu sahaja yang ada untuk melengkapkan kemas kini Perisian Tegar pada TV Pintar LG anda melalui internet.

Kemas kini Perisian Tegar – USB

Jika itu tidak berjaya, tetapi versi perisian tegar yang lebih baharu tersedia, anda boleh memuat turunnya ke komputer anda dan memuatkannya daripada pemacu USB.

 1. Pergi ke Laman web sokongan LG.
 2. Masukkan model TV anda ke dalam kotak Nombor Model.
 3. Pilih versi perisian tegar yang anda mahu muat turun dan pilih Muat turun Fail ini.
 4. Salin fail itu ke pemacu USB anda tanpa membuat sebarang perubahan.
 5. Masukkan pemacu USB ke dalam TV anda dan biarkan ia mengesan pemacu.
 6. Navigasi ke Persediaan dan Sokongan dengan alat kawalan jauh.
 7. Pilih pasang dari fail dan halakan TV ke pemacu USB.
 8. Benarkan TV mengemas kini.

Ia akan mengambil masa beberapa minit untuk membaca daripada USB, tetapi TV anda harus memasang perisian tegar baharu, but semula beberapa kali, dan kemudian memuatkan menggunakan pemasangan baharu.

Kemas kini Apl pada TV Pintar LG

Sekarang perisian tegar anda dikemas kini; anda boleh mengemas kini apl anda dengan selamat. Anda perlu memuatkan LG Content Store untuk perkara ini berlaku. Jika anda menggunakan TV pintar yang lebih baharu, apl harus dikemas kini secara automatik dan anda tidak perlu melakukan apa-apa.

Jika apl tidak dikemas kini, buka setiap satu untuk menggesa semakan dan anda mungkin melihat pemberitahuan kemas kini atau tidak.

Nasib baik, proses mengemas kini aplikasi pada TV Pintar LG anda agak mudah. Tetapi, anda memerlukan sambungan internet yang stabil untuk menyelesaikan proses tersebut.

Berikut ialah cara anda boleh mengemas kini apl pada TV Pintar LG anda:

 1. Hidupkan TV Pintar anda dan klik butang rumah pada alat kawalan jauh. Kemudian, klik pada LG Content Store.
 2. Klik pada Apl. Kemudian, klik pada Apl Saya.
 3. Apl pada TV anda sepatutnya muncul. Klik pada setiap satu dan klik Kemas kini jika tersedia. Atau, klik Semua untuk melihat semua apl anda dan klik Kemas Kini Semua.

Proses ini mungkin mengambil sedikit masa, tetapi ini adalah penyelesaian yang sangat baik jika apl anda tidak dikemas kini secara automatik. Perlu diingat bahawa aplikasi TV Pintar LG biasanya menjaga diri mereka sendiri. Mereka mengemas kini diri mereka sendiri dan secara automatik akan mengesan perubahan perisian tegar sebaik sahaja anda mengemas kini TV itu sendiri. Ia adalah sistem yang sangat mudah yang memerlukan pengurusan yang minimum. Mungkin ada kalanya apl tidak akan dikemas kini tetapi anda hanya perlu menyahpasang apl itu dan memasangnya semula.

Sediakan kemas kini automatik pada TV pintar LG

Walaupun sesetengah pengguna menentang kemas kini automatik, mereka memenuhi tujuan memberikan anda pengalaman lepas tangan yang lancar. Mungkin idea yang baik untuk memastikan kemas kini automatik dihidupkan. Begini cara untuk menghidupkannya jika mereka belum melakukannya.

 1. Hidupkan TV dan pilih Rumah pada alat kawalan jauh.
 2. Pilih Tetapan dan Semua Tetapan.
 3. Pilih Umum dan Perihal TV Ini.
 4. Tandai kotak di sebelah Benarkan Kemas Kini Automatik.
 5. Anda boleh Semak Kemas Kini semasa anda berada di sana jika anda tidak mengemas kini semuanya menggunakan tutorial ini.

Sebaik sahaja anda menyediakan kemas kini automatik, TV mengurus sendiri. Setiap kali anda menghidupkannya dan ia mempunyai sambungan wayarles, ia akan menyemak kemas kini perisian tegar dan apl. Kini anda tidak perlu melakukan apa-apa untuk memastikan ia dikemas kini!

Soalan Lazim

Jika anda mempunyai lebih banyak soalan tentang memastikan TV Pintar LG anda dikemas kini, teruskan membaca.

Apakah yang perlu saya lakukan jika saya tidak dapat mengemas kini apl?

Jika anda menghadapi masalah dengan apl tertentu pada TV anda dan anda telah mencuba langkah di atas untuk membetulkannya, satu-satunya pilihan anda yang tinggal ialah memadamkan apl itu dan memasangnya semula. Dengan mengandaikan anda telah mengikuti langkah di atas untuk mengemas kini perisian tegar TV anda, versi terbaharu aplikasi harus dimuat turun secara automatik ke TV anda, membetulkan sebarang masalah yang anda hadapi.

Adakah perlu untuk mengemas kini apl pada TV saya?

Seperti yang dinyatakan di atas, LG melakukan kerja yang cukup baik untuk mengemas kini aplikasi untuk anda. Jadi, ini bukan sesuatu yang anda perlu lakukan sepanjang masa. Tetapi, apabila pembangun apl mengeluarkan kemas kini baharu, mereka membetulkan pepijat dan isu keselamatan. Atas sebab ini anda harus memastikan apl (dan perisian tegar) anda dikemas kini.