Cara Mengesan Akaun Twitter Palsu

37

Terdapat perdebatan berterusan tentang jumlah akaun Twitter yang wujud. Sememangnya, syarikat itu mengecilkan nombor itu, sementara sesetengah pengguna terkemuka mungkin membesar-besarkannya. Walau apa pun, profil Twitter palsu adalah masalah sebenar; mempunyai terlalu ramai daripada mereka mengikuti anda boleh menjejaskan kedudukan anda dengan platform media sosial.

Itu benar terutamanya jika anda ingin memperoleh tanda semak biru atau mengembangkan perniagaan kecil anda dalam talian. Langkah pertama untuk menguruskan isu akaun Twitter palsu ini ialah mengetahui cara mengenalinya.

Tetapi ini akan membantu jika anda juga mempunyai alat pengurusan Twitter yang boleh dipercayai untuk mengesan bilangan sebenar akaun spam dan membantu anda mengalih keluarnya.

Bagaimana Mengesan Akaun Twitter Palsu

Alat pihak ketiga seperti Circleboom mengalih keluar unsur spekulasi apabila ia berkaitan dengan pengesanan akaun Twitter palsu.

Walau bagaimanapun, jika anda agak baru menggunakan Twitter, anda mungkin tidak memahami sepenuhnya apakah akaun spam ini atau mengenali tanda-tanda yang anda hadapi. Oleh itu, kita harus melihat tanda-tanda ketara akaun Twitter palsu.

Tiada Gambar Profil

Dalam Twitterverse, profil tanpa gambar dipanggil “Egghead.” Sehingga baru-baru ini, akaun Twitter tanpa foto profil hanya menampilkan bentuk telur generik. Pada masa kini, ruang itu diwakili oleh siluet manusia.

Foto Profil Stok

Anda mungkin perasan bahawa sesetengah akaun Twitter semuanya mempunyai foto profil yang sama, yang agak mencurigakan. Ia boleh menjadi foto seseorang, tetapi masih hanya foto stok. Jika anda tidak pasti, cari URL dalam Imej Google untuk melihat sama ada ia memberitahu anda apa-apa.

Tiada Bio

Bio Twitter yang kosong selalunya merupakan hadiah yang pasti bahawa anda sedang melihat akaun palsu. Sudah tentu, mungkin pemilik profil agak malas atau tidak mahu berkongsi apa-apa, tetapi lebih kerap daripada tidak, ia adalah profil palsu.

Tweet Pendua yang tidak terkira banyaknya

Jika akaun Twitter menunjukkan aliran tweet berulang yang panjang, ia mungkin akaun palsu. Ini bukan tingkah laku Twitter yang sahih, dan alat AI berkemungkinan mendorong kempen tertentu atau menghantar spam pada suapan orang.

Tiada Interaksi

Jika akaun Twitter mempunyai sifar interaksi, bermakna mereka tidak pernah menyukai tweet, mengetweet semula sesiapa atau meninggalkan balasan, ia berkemungkinan palsu.

Cara Mengesan Akaun Twitter Palsu Dengan Circleboom

Jika anda ingin tahu berapa peratus pengikut Twitter anda adalah benar atau palsu, Circleboom mempunyai penyelesaiannya. Terdapat dua cara anda boleh menggunakan alat pengurusan Twitter ini untuk mengesan dan mengalih keluar akaun spam.

Kaedah 1 – Lakukan Carian Teliti

Pilihan pertama ialah menggunakan ciri carian utama Circleboom untuk menyemak pengikut anda. Jika anda tidak pasti maksudnya dengan tepat, berikut ialah semua langkah yang perlu anda ikuti:

 1. Pergi ke Circleboom Alat Pengurusan Twitter dan log masuk ke akaun anda.
 2. Navigasi menu utama Circleboom di sebelah kiri skrin.
 3. Pilih bahagian “Cari” diikuti dengan subbahagian “Semua Pengikut Saya”.

Papan pemuka Circleboom anda akan menyenaraikan semua pengikut anda (atau sehingga 10,000 setiap carian) dan penapis khusus yang mengesan akaun palsu.

Inilah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Tandai kotak “Tunjukkan Akaun Palsu/Spam”.
 2. Tatal senarai akaun.

Perlu diingat bahawa akaun Twitter anda mungkin tidak mempunyai pengikut palsu; dalam kes itu, Circleboom tidak akan menunjukkan sebarang hasil.

Anda juga boleh menyemak Akaun “Tunjukkan Egghead (tanpa gambar profil)”. Pengikut ini mungkin bukan bot, tetapi mereka mungkin akaun spam.

Akhir sekali, anda boleh memilih “Tunjukkan Akaun Tidak Aktif” untuk melihat bilangan akaun yang anda ikuti yang tidak melakukan apa-apa di Twitter.

Kaedah 2 – Gunakan Pilihan Bulatan

Circleboom mempunyai banyak ciri terbina dalam yang memberikan pandangan berharga ke dalam akaun Twitter anda. Dengan “The Circle,” pengguna menerima data penting berkenaan rakan dan pengikut mereka, termasuk bilangan akaun palsu yang mengikuti mereka.

Ikuti langkah ini untuk melihat cara kaedah ini berfungsi:

 1. Pergi ke anda Circleboom Akaun pengurusan Twitter.
 2. Navigasi ke menu utama di sebelah kiri skrin.
 3. Pilih pilihan “The Circle”.
 4. Daripada menu lungsur, pilih pilihan “Palsu/Spam”.

Circleboom akan memberi anda bilangan akaun yang mungkin palsu dan menyenaraikannya pada papan pemuka anda. Anda boleh menapis hasil dengan lebih lanjut dengan menggunakan carian kata kunci tertentu atau menyemak “Sembunyikan profil yang saya lawati dengan menggunakan alat The Circle dalam [x] hari.”

Cara Membuang Akaun Twitter Palsu Dengan Circleboom

Sebaik sahaja anda menerima laporan penuh tentang pengikut Twitter anda yang palsu, anda boleh memadamkannya dengan cepat menggunakan Circleboom. Laluan paling mudah memerlukan anda mengambil langkah berikut:

 1. Pergi ke Circleboom Bahagian “Cari” dan pilih “Semua Pengikut Saya.”
 2. Semak pilihan “Tunjukkan Akaun Palsu/Spam”.
 3. Pilih akaun yang ingin anda alih keluar. Tandai kotak di atas senarai untuk memilih kesemuanya.
 4. Klik butang “Alih Keluar Pengikut Terpilih”.

Tetingkap baharu akan muncul bertajuk “Adakah anda pasti?” Timbul timbul Circleboom menerangkan bahawa akaun yang telah anda pilih akan dialih keluar dan Twitter tidak akan memberitahu pengguna tentang berhenti mengikuti.

Mesej itu juga akan mengatakan bahawa Circleboom sedang beratur permintaan untuk mengalih keluar pengikut dan menyahikuti mereka satu demi satu. Pendekatan ini mengurangkan risiko melanggar salah satu dasar Twitter tentang berhenti mengikuti beramai-ramai.

Jika anda pasti tentang keputusan anda, klik “Alih Keluar Pengikut!” butang.

Penyelesaian lain untuk mengalih keluar akaun palsu ialah memilih pilihan “Tambah ke Senarai Twitter” di sebelah butang “Alih Keluar Pengikut Terpilih”.

Pada asasnya, bukannya mengalih keluar pengikut terus dari papan pemuka Circleboom, anda boleh mengalihkan akaun ke dalam senarai berasingan dan mengalih keluar mereka pada masa lapang anda terus di Twitter.

Anda boleh membuat senarai Twitter khusus untuk akaun palsu terlebih dahulu atau pilih pilihan itu apabila Circleboom menggesa anda.

Bercakap dengan Pengikut Twitter Sebenar dan Aktif Anda

Anda mungkin berasa kecewa jika carian Circleboom menunjukkan bahawa anda mempunyai banyak akaun Twitter palsu yang mengikuti anda. Tetapi itu agak standard untuk Twitter, kerana platform itu terkenal kerana mempunyai sejumlah besar bot dan akaun spam.

Satu-satunya kebimbangan anda adalah untuk mengalih keluar kesemuanya dan semak dengan Circleboom secara berkala untuk melihat sama ada lebih banyak akaun palsu mengikuti anda. Pengesanan dan pengalihan keluar akaun Twitter palsu dengan Circleboom adalah mudah.

Anda tidak perlu menyiasat setiap akaun secara individu dan tertanya-tanya sama ada anda telah membuat keputusan yang betul. Circleboom merangkumi segala-galanya.

Berapa banyak akaun Twitter palsu yang anda fikir mengikuti Elon Musk? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.