Cara Mengetahui Jika Orang Lain Menggunakan Akaun Twitter Anda

6

Pada masa lalu, Twitter sering dikritik kerana langkah keselamatannya yang agak longgar. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mereka telah menangani isu ini, dan tweet tidak pernah menjadi lebih selamat.

Namun, tiada platform media sosial yang sempurna, dan pelanggaran berlaku. Jika anda bimbang orang lain telah menggunakan akaun Twitter anda, anda pasti ingin mengetahui cara mengetahuinya dengan pasti.

Tetapi adakah anda dapat memberitahu dengan tepat siapa yang telah mengacau profil Twitter anda? Jawapannya ialah ya dan tidak. Anda mungkin dapat mengesan aktiviti yang mencurigakan, tetapi ini tidak bermakna anda akan tahu siapa pelakunya.

Cara Melihat Penggunaan Aktif Terakhir

Jika anda seorang pengguna Twitter biasa, maka anda mungkin akan menatal halaman anda berkali-kali setiap hari, walaupun anda hanya membaca tweet lucu dan bukannya menyertai perdebatan politik. Walau bagaimanapun, anda mungkin juga bersungguh-sungguh menulis tweet sendiri.

Dalam kes itu, lebih mudah untuk melihat sebarang aktiviti yang mencurigakan pada akaun Twitter anda. Tiba-tiba, ada balasan dan menyebut bahawa anda tidak ingat menyiarkannya. Atau DM anda mengandungi mesej rawak.

Ini boleh menjadi punca kebimbangan utama, jadi penting untuk menyiasat isu tersebut. Anda mungkin tahu dengan tepat bila kali terakhir anda aktif di Twitter, dan itu bagus kerana anda memerlukan maklumat itu.

Berita baiknya ialah anda boleh menyemak semua sesi Twitter terkini anda dan dari peranti mana ia berasal. Berita buruknya ialah jika anda telah melumpuhkan ciri Lokasi Tepat, anda mungkin tidak dapat mengetahui lebih lanjut tentang masalah tersebut. Tetapi pertama-tama, mari lihat cara anda menyemak status aktif anda dan sejarah log masuk Twitter.

Daripada iPhone atau Android

Menggunakan Twitter melalui iOS dan Android apl selalunya lebih mudah daripada daripada penyemak imbas. UI adalah lebih responsif, dan terdapat sedikit bunyi setiap kali anda menyegarkan suapan anda yang memberikan anda rasa yakin.

Jadi, jika anda ingin menyemak sejarah log masuk Twitter anda melalui aplikasi Twitter, itu adalah proses yang mudah. Tidak kira sama ada anda menggunakan peranti iPhone atau Android, langkah-langkahnya adalah sama:

Ketik Gambar Profil

 1. Buka apl Twitter pada telefon anda dan ketik pada gambar profil anda di penjuru kiri sebelah atas skrin.
 2. Tatal ke bawah dan pilih pilihan Tetapan dan privasi.
 3. Sekarang, pilih Keselamatan dan akses akaun, diikuti dengan Apl dan sesi.

Pada bahagian atas skrin, anda akan melihat Apl lain yang disambungkan ke akaun Twitter anda, tetapi di bawahnya, anda akan melihat bahagian Sesi. Twitter akan menunjukkan bahawa anda Aktif sekarang dari telefon anda dan akan memaparkan lokasi anda juga.

Walau bagaimanapun, anda juga akan melihat senarai keseluruhan sesi yang sedang aktif. Anda boleh mengklik pada setiap daripada mereka dan melihat tarikh, masa dan lokasi log masuk awal serta peranti yang digunakan untuk akses.

Anda mungkin akan mengenali semua peranti dan sesi anda, tetapi anda mungkin juga melihat aktiviti dan peranti yang anda tidak kenali. Oleh itu, cuba dan ingat jika anda telah menggunakan telefon rakan atau log masuk di tempat kerja beberapa kali. Selain itu, jangan biarkan setem lokasi membimbangkan anda.

Seperti yang dinyatakan, jika pilihan Lokasi Tepat dimatikan, Twitter tidak akan dapat mengambil lokasi tepat log masuk anda. Ia berkemungkinan akan menunjukkan beberapa lokasi berbeza pada hari yang sama yang selalunya beratus batu jaraknya.

Daripada PC atau Mac

Anda boleh mengakses sejarah log masuk Twitter anda menggunakan pelayar web, sama ada anda pengguna Mac atau PC. Tapak web akan kelihatan sama dan semua langkah untuk menyemak sesi anda juga akan sama, jadi mari lihat rupa langkah tersebut:

 1. Buka portal web Twitter menggunakan mana-mana pelayar. Di sebelah kiri halaman Utama anda, pilih Lagi.
 2. Menu akan muncul; pilih Tetapan dan privasi.
 3. Pilih Keselamatan dan akses akaun, diikuti oleh Apl dan sesi.

Dari sana, klik pada Sesi. Halaman tersebut akan kelihatan sama seperti apabila anda membuka aplikasi Twitter pada telefon anda. Anda akan melihat sesi semasa anda dilabelkan sebagai aktif dengan warna biru dan anda akan melihat semua sesi lain di bawah status aktiviti anda.

Memuat turun Data Twitter

Pendekatan lain untuk menyemak sama ada seseorang telah menggunakan akaun Twitter anda ialah memuat turun semua Data Twitter anda. Anda akan mempunyai setiap interaksi, siaran dan imej yang dibungkus dengan kemas dalam fail zip. Perlu diingat, anda hanya boleh meminta keseluruhan arkib anda sekali dalam 30 hari. Begini cara anda melakukannya:

 1. Buka apl atau penyemak imbas Twitter dan pilih Lagi.
 2. Pilih Tetapan dan privasi, kemudian Akaun Anda.
 3. Pilih Muat turun arkib data anda.
 4. Masukkan kata laluan anda dan sahkan.

Di bawah data dan kebenaran, pilih Data Twitter Anda.

Selepas beberapa minit, Twitter anda akan mengumpulkan semua data anda, dan anda boleh memilih pilihan Muat Turun Arkib. Kemudian anda boleh menyemak semua aktiviti untuk melihat jika terdapat sebarang percanggahan.

Sekarang anda boleh melihat semua sesi Twitter anda, anda boleh mengenal pasti sesi yang tidak sepatutnya ada dalam senarai. Walaupun Twitter terlepas tanda pada lokasi dan itu adalah sesi yang anda tidak ingat, mungkin lebih baik untuk log keluar.

Log Keluar Semua Peranti – Mudah Alih

Anda boleh log keluar dari sesi Twitter menggunakan aplikasi Twitter pada telefon pintar anda. Ia hanya akan mengambil beberapa ketikan pada skrin. Ikuti ketiga-tiga langkah daripada mengakses Apl dan Sesi daripada bahagian di atas. Dan kemudian ikuti langkah ini:

 1. Ketik pada sesi yang anda ingin log keluar.
 2. Ketik pada Log keluar peranti yang ditunjukkan pilihan.
 3. Apabila pop timbul muncul, sahkan pilihan anda.

Sesi akan hilang serta-merta daripada senarai. Anda kemudian boleh terus mengulangi langkah ini dengan mana-mana sesi yang anda tidak pasti.

Log Keluar Semua Peranti – PC atau MAC

Log keluar daripada sesi dan peranti yang bermasalah pada akaun Twitter anda akan kelihatan sama apabila anda melakukannya melalui penyemak imbas web.

Ikut langkah dari atas untuk mengakses Apl dan Sesi dan log keluar dari sesi yang anda mahukan. Sahkan pilihan anda dan anda tidak perlu risau lagi.

Tetapi ada cara lain untuk pergi yang mungkin pendekatan yang lebih berhemat. Anda boleh memilih untuk log keluar daripada semua sesi sekaligus. Twitter memberi anda pilihan ini untuk memastikan anda menghapuskan ancaman, walaupun anda tidak pasti yang mana ancaman itu.

Anda akan dapat mengakses ciri ini menggunakan komputer atau apl Twitter. Daripada memilih satu sesi pada satu masa, klik pada Log keluar semua sesi lain. Jangan risau; sesi semasa anda akan kekal aktif dan Twitter tidak akan log keluar secara automatik.

Dari segi keselamatan, itu mungkin tindakan terbaik, walaupun anda boleh melakukannya mengikut kesesuaian anda. Selain itu, jika apl seperti TikTok, Instagram, atau mana-mana yang lain dipautkan ke akaun Twitter anda, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk memutuskan sambungannya. Pergi ke Apl dan Sesi>Apl>(Pilih apl)>Batalkan akses.

Langkah Keselamatan

Kekal selamat dalam talian adalah penting pada masa kini kerana anda tidak tahu bila privasi anda mungkin terancam. Seseorang boleh menyasarkan anda secara khusus, atau anda boleh, malangnya, memuat turun virus buruk ke peranti dan akaun media sosial anda.

Apabila ia berkaitan dengan langkah keselamatan awalan, peraturan umum ialah jangan sekali-kali berkongsi nama pengguna dan kata laluan anda dengan sesiapa sahaja. Tidak walaupun apl pihak ketiga berjanji untuk mendapatkan lebih ramai pengikut kepada anda atau ia entah bagaimana demi kebaikan anda sendiri.

Anda juga harus ingat bahawa Twitter tidak akan meminta anda menghantar kata laluan anda melalui DM atau pun melalui e-mel. Selain itu, apabila Twitter mendaftarkan log masuk baharu, sama ada peranti baharu atau alamat IP baharu, ia akan menghantar pemberitahuan e-mel kepada anda.

Anda akan tahu untuk bertindak balas dengan segera jika perlu. Pemberitahuan log masuk baharu juga akan muncul pada halaman utama portal web Twitter anda untuk memaklumkan anda.

log masuk baharu

Tukar kata laluan anda

Adalah dinasihatkan untuk membuat kata laluan yang sangat kuat yang terdiri daripada nombor, huruf, huruf besar dan panjang yang munasabah. Sudah tentu, semua orang lebih kurang menyedari perkara ini, tetapi entah bagaimana orang cenderung berpegang pada nama dan tarikh ulang tahun haiwan kesayangan mereka.

Itulah sebabnya jika anda terpaksa log keluar daripada semua peranti dan sesi, adalah idea yang baik untuk menukar kata laluan anda juga. Anda boleh melakukan ini menggunakan portal web Twitter atau aplikasi mudah alih Twitter, dan kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukan kedua-duanya.

Menggunakan penyemak imbas anda, log masuk ke akaun Twitter anda, dan kemudian ikuti langkah berikut:

 1. Pilih pilihan Lagi dan kemudian klik pada Tetapan dan Privasi.
 2. Pilih Akaun dan kemudian Kata Laluan.
 3. Taipkan kata laluan semasa anda.
 4. Pilih kata laluan baharu. Pastikan ia sangat selamat.
 5. Sahkan perubahan dengan memilih Simpan.

Bahagian yang sukar di sini ialah apabila anda ingin log masuk tetapi tidak ingat kata laluan semasa anda.

Tidak mengapa, kerana anda boleh menetapkan semula kata laluan dengan pergi ke halaman tetapan kata laluan. Selain itu, perlu diingat bahawa tindakan ini akan log keluar anda secara automatik daripada setiap sesi kecuali sesi yang anda gunakan untuk menukar kata laluan anda.

Jika anda menggunakan telefon iPhone atau Android untuk menukar kata laluan anda dengan menghantar tetapan semula kata laluan ke e-mel anda, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Jika anda log masuk ke Twitter pada peranti anda, pastikan anda log keluar dahulu.
 2. Kemudian pilih Log masuk diikuti dengan Lupa Kata Laluan?
 3. Taipkan alamat e-mel atau nama pengguna anda. Jika nombor telefon anda disambungkan ke akaun Twitter anda, anda akan menerima SMS dengan kod tetapan semula. Jika tidak, anda akan mendapat kod tetapan semula melalui e-mel.

Jalankan Antivirus

Tiada seorang pun daripada kita suka memikirkan komputer atau peranti lain kita dijangkiti virus yang menyebabkan semua jenis akibat yang tidak diingini.

Bagaimana anda tahu jika komputer anda mempunyai virus? Kadang-kadang ia jelas, dan pada masa lain tidak begitu jelas. Tanda amaran mungkin apabila komputer anda menjadi perlahan dan tidak berfungsi seperti baru-baru ini. Selain itu, spam rawak yang muncul dari mana-mana adalah bendera merah sebenar.

Jika anda terkunci daripada folder atau akaun media sosial anda, itu bukanlah satu perkara yang baik, tetapi salah satu kejadian paling menakutkan ialah apabila salah seorang rakan Twitter anda menghantar mesej kepada anda bertanyakan mengapa anda menghantar pautan pelik atau mencurigakan itu.

Bagaimana pula dengan gambar dan siaran yang dipaparkan pada suapan anda yang anda tidak tahu dari mana asalnya? Ini bermakna sudah tiba masanya untuk menjalankan antivirus pada peranti, komputer, tablet atau telefon pintar anda untuk melihat perkara yang sedang berlaku.

Mungkin lebih baik untuk memilih perisian antivirus yang dipercayai dan biarkan program menjalankan tugasnya dan bukannya mengalih keluar pemasangan bermasalah secara manual. Perisian akan menjalankan imbasan dan kemudian mengesan sama ada anda mempunyai virus atau tidak. Jika ternyata virus telah menyerang anda, anda harus menukar semua maklumat log masuk anda, bukan hanya di Twitter.

Walau bagaimanapun, jika Twitter adalah satu-satunya tempat anda telah melihat aktiviti yang tidak diingini, dan segala-galanya kelihatan baik, maka anda mungkin telah digodam oleh seseorang yang dapat log masuk ke akaun anda. Walau apa pun, protokol yang sama terpakai; log keluar daripada semua sesi dan tukar kata laluan.

Akaun Twitter Anda Hanya untuk Anda

Dengan ini, kami maksudkan bahawa mungkin bukan idea yang baik untuk berkongsi maklumat log masuk anda walaupun dengan rakan dan keluarga anda. Bukan kerana kekurangan kepercayaan, tetapi kerana ia sangat mudah untuk dilupakan apabila kita log masuk, tempat kita meninggalkan telefon kita, dan, yang lebih penting, siapa yang boleh mendapatkan akses kepada mereka.

Tiada sebab untuk menjadi paranoid tentang orang lain menggunakan akaun Twitter anda, tetapi tidak ada sebab untuk lalai mengenainya juga.

Pernahkah anda mempunyai seseorang menggodam akaun Twitter anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.