Cara Mengetahui jika Seseorang Menyekat anda di Facebook

10

Media sosial ialah alat hebat yang digunakan untuk berinteraksi dan bertemu orang lain. Ada kalanya anda atau orang lain mungkin ‘disekat’ oleh pengguna lain. Ciri ini terbuka untuk digunakan oleh sesiapa sahaja untuk sebarang sebab.

Untuk melindungi privasi pengguna atau perasaan orang lain, Facebook tidak menunjukkan kepada anda siapa yang menyekat anda. Anda tidak menerima pemberitahuan tentang disekat, begitu juga senarai pengguna yang telah menyekat akaun anda.

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda boleh mengetahui sama ada seseorang telah menyekat anda. Artikel ini menunjukkan kepada anda pelbagai cara untuk mengetahui sama ada seseorang menyekat anda di Facebook.

Apakah Perbezaan Antara Disekat dan Tidak Berkawan?

Pertama sekali, anda mesti faham bahawa terdapat perbezaan besar antara disekat dan tidak berkawan. Apabila pengguna lain menyahkawan anda, anda masih boleh melihat profil mereka, ulasan pada halaman bersama dan sebarang kandungan awam yang mereka kongsi. Anda juga boleh menghantar permintaan rakan lain kepada mereka.

Walau bagaimanapun, jika seseorang menyekat akaun anda, anda tidak akan melihat profil mereka dan tidak dapat melihat ulasan, interaksi atau kemas kini. Anda juga tidak boleh menghubungi mereka sama sekali.

Pendek kata, jika seseorang menyekat anda, mereka akan hilang dengan berkesan di Facebook (sekurang-kurangnya untuk anda). Jadi, jika anda tidak melihat mereka dalam senarai Rakan anda tetapi masih boleh melihat mereka di tapak, anda tidak disekat; anda tidak berkawan.

Bagaimana untuk Mengetahui jika Seseorang Telah Menyekat Anda Di Facebook

Malangnya, sukar untuk membezakan antara akaun yang menyekat anda dan akaun yang dinyahaktifkan. Kedua-duanya mempunyai persamaan kerana mereka tidak lagi muncul di Facebook, anda tidak boleh menghantar mesej kepada mereka dan anda tidak dapat melihat ulasan atau suka yang lalu.

Walaupun Facebook tidak akan memberitahu anda jika anda telah disekat, orang lain telah memadamkan akaun mereka atau akaun mereka telah diharamkan, terdapat beberapa perkara yang anda boleh cuba. Mari kita masuk ke dalamnya.

Adakah anda disekat?Cari Profil Facebook Mereka untuk Mengesahkannya

Jika rakan tidak lagi muncul pada Garis Masa anda atau dalam senarai Rakan anda, anda harus terlebih dahulu mencari profil mereka menggunakan fungsi carian pengguna Facebook. Yang ini tidak mudah, tetapi jika anda rasa anda telah disekat berdasarkan perbualan atau perselisihan faham baru-baru ini, anda boleh menyemak semula sama ada anda tidak berkawan. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah berikut:

 1. Navigasi ke “bar carian” Facebook di bahagian atas halaman.
 2. Taipkan nama profil yang anda cari untuk cari.

Jika profil tidak muncul (dan anda telah memastikan anda mencari nama yang betul), pengguna mungkin telah menyekat akaun anda.

Semak Siaran dan Komen Facebook untuk Melihat sama ada Anda Disekat

Jika anda baru sahaja tidak berkawan, anda masih akan melihat aktiviti bekas rakan anda di dinding anda. Adakah mereka pernah menyiarkan apa-apa ke dinding anda? Adakah mereka pernah mengulas pada mana-mana siaran anda? Bagaimana dengan siaran daripada rakan bersama? Anda boleh mengikuti langkah ini untuk menyemak siaran tertentu dengan cepat:

 1. Klik anak panah di bahagian atas sebelah kanan dan pilih “Tetapan dan Privasi.”
 2. Pilih “Log Aktiviti.”
 3. Di bawah “Penapis” dalam “Log Aktiviti”, pilih “Orang”.
 4. Cari nama orang yang anda cari untuk cari.
 5. Siaran dan ulasan mereka tidak akan hilang dari halaman anda. Walau bagaimanapun, bukannya nama mereka muncul sebagai pautan boleh klik, ia akan muncul sebagai teks hitam tebal; ini adalah tanda kemungkinan anda telah disekat.

Gunakan Messenger untuk Mengetahui sama ada Seseorang telah Menyekat Anda di Facebook

Facebook Messenger boleh memberikan cerapan sama ada seseorang menyekat anda di Facebook atau tidak. Terdapat dua cara berharga untuk menyemak sama ada anda disekat melalui Messenger.

 1. Gunakan bar carian Messenger dan taip nama individu yang perlu anda cari.
 2. Jika pengguna tidak muncul dalam senarai, ini adalah penunjuk penting yang anda telah disekat.
 3. Cuba hantar mesej kepada pengguna Facebook. Jika anda menerima gesaan bahawa orang ini tidak tersedia sekarang, kemungkinan besar anda telah disekat.

Dapatkan Bantuan daripada Rakan untuk Mengesahkan jika Anda Disekat di Facebook

Minta rakan atau ahli keluarga untuk mengeluarkan akaun Facebook mereka. Proses ini berfungsi paling baik dengan pihak ketiga yang tidak berminat, seseorang yang tidak mungkin mereka sekat. Jika halaman muncul, maka profil mereka tidak dinyahaktifkan.

Akhirnya, jika anda tidak dapat melihat profil tetapi orang lain boleh melihatnya, pengguna itu sememangnya telah menyekat anda.

Catatan: Sesiapa sahaja yang menyekat anda di Facebook perlu menunggu 48 jam selepas menyahsekat anda sebelum mereka boleh menghantar mesej kepada anda, berkawan semula dengan anda atau melihat profil anda, jadi bersabarlah.

Cara Menghubungi pengguna Facebook yang Menyekat Anda

Kadangkala, pengguna Facebook mempunyai sebab tertentu mereka menyekat anda dan mungkin tidak mahu memberitahu anda sebabnya. Itu OK kerana ini bermakna mereka mempunyai alasan mereka. Walau bagaimanapun, jika mereka secara tidak sengaja menyekat anda atau mengubah fikiran mereka jika ia berlaku bulan/tahun yang lalu, mereka berkemungkinan besar akan membalas mesej anda.

Buat Akaun Facebook baharu

Anda boleh membuat halaman Facebook baharu untuk menghubungi pengguna lain. Tetapi, jika mereka tidak menerima permintaan rakan anda, mesej anda akan pergi ke folder Permintaan Mesej.

Jika seseorang telah tersilap menyekat anda, anda boleh mengikuti langkah-langkah ini untuk menyahsekat:

 1. Buat akaun Facebook baharu dengan bukti kelayakan unik, seperti e-mel baharu, nama pengguna baharu, dsb.
 2. Cari orang tertentu yang mungkin telah menyekat anda secara tidak sengaja.
 3. Hantar mesej menggunakan Messenger untuk bertanya kepada mereka. Cuba hormat dan jangan buat mereka berasa tertekan untuk menjawab.

Ingat bahawa langkah di atas boleh mengecewakan pengguna yang menyekat anda sehingga melaporkan anda, yang membawa kepada teguran yang terdapat dalam nota yang dinyatakan di bawah. kenapa? Pengguna lain tahu siapa anda. Mereka boleh melaporkan anda dengan mudah ke Facebook, yang dikaitkan dengan akaun FB sebenar anda.

Catatan: Langkah di atas melanggar Syarat Perkhidmatan Facebook (satu akaun peribadi setiap orang), jadi gunakannya atas risiko anda sendiri. Hasil yang berpotensi boleh melarang/mengalih keluar akaun Facebook utama anda, menyenaraihitamkan anda berdasarkan maklumat yang boleh dikenal pasti, kehilangan kebolehan mengulas/menyiarkan sehingga 30 hari, dsb.

Gunakan Akaun Facebook Rakan Rakan untuk Menghantar Mesej

Anda juga boleh menggunakan akaun Facebook orang lain untuk menghantar mesej kepada penerima, tetapi itu mungkin tidak selalu berfungsi dengan baik. Tindakan ini membuatkan anda kelihatan terdesak atau mendesak untuk mengetahui sebab mereka menyekat anda. Ia juga berisiko akaun “pengirim” disekat oleh pengguna. Di atas semua itu, ia boleh mengecewakan orang yang menyekat anda dan membawa kepada hasil yang lebih buruk.

Log Keluar dari Facebook, Kemudian Cari Pengguna Facebook sebagai Tetamu

Bahagian ini disertakan tetapi hanya untuk memberitahu anda bahawa peluang anda untuk mendapatkan maklumat yang anda perlukan adalah tipis. Juga, kaedah ini hanya berfungsi pada telefon bimbit.

Dengan log keluar dari Facebook, anda tidak boleh dikenal pasti. Anda boleh mencari gergasi media sosial dengan mudah untuk pengguna yang menyekat anda. Sudah tentu, maklumat akan dihadkan berdasarkan tetapan “Awam” mereka, tetapi anda masih boleh melihat sekilas profil mereka. Objektif ini bertujuan untuk mendapatkan butiran yang boleh dihubungi, seperti nombor telefon atau e-mel. Jika anda sudah mempunyai maklumat itu, anda boleh menghantar teks/e-mel/mesej mereka, tetapi mereka juga mungkin telah menyekat nombor telefon anda pada Android/iOS.

 • Log keluar daripada “Facebook” jika log masuk daripada penyemak imbas. Tidak perlu log keluar daripada apl.
 • Gunakan enjin carian untuk mencari profil Facebook mereka. Taip “Facebook [name]” dalam kotak carian, menggantikan “[name]” dengan nama sebenar mereka.
 • Klik “pautan enjin carian” ke profil Facebook mereka.
 • Anda akan melihat sekilas halaman profil mereka berdasarkan perkara yang telah mereka tetapkan sebagai “Awam”.

Hantar E-mel kepada Penyekat

Kuasa Google dan enjin carian lain adalah besar. Cari orang yang menyekat anda dan dapatkan alamat e-mel melalui pautan ke platform media sosial lain, halaman kuning, URL yang diindeks oleh enjin carian seperti akaun blog atau forum, dsb.

 1. Gunakan “Carian Google” atau enjin carian lain untuk mencari maklumat tentang penerima yang menyekat anda.
 2. Dapatkan maklumat hubungan yang diperlukan, iaitu alamat e-mel.
 3. Hubungi penerima melalui alamat e-mel yang anda temui.

Rujukan: Bagaimana untuk Nyahsekat Seseorang di Facebook

Jika seseorang menyekat anda, anda boleh membantu mereka menyahsekat anda menggunakan arahan di bawah. Salin/tampal proses ke dalam e-mel atau mesej teks anda untuk mengurangkan usaha yang diperlukan oleh mereka. Jika tidak, mereka mungkin merasakan ia tidak berbaloi atau tidak mempunyai masa untuk memikirkan cara untuk menyahsekat anda.

Pastikan anda menunggu sehingga anda mendapat respons daripada penyekat sebelum membantu mereka menyahsekat anda. Anda tidak mahu kelihatan memaksa atau terdesak atau membuat penyekat berasa terhina. Jika orang itu berminat untuk menyahsekat anda, anda boleh membantu dengan memberikan langkah ini kepada mereka.

 1. Klik “anak panah” di bahagian atas sebelah kanan dan pilih “Tetapan & Privasi.”
 2. Pilih “Tetapan.”
 3. Di sebelah kiri, klik atau ketik pada “Menyekat.”
 4. Cari profil yang dimaksudkan dan klik “Nyahsekat.”
 5. Selepas 48 jam berlalu dari masa anda menyahsekat seseorang, anda boleh membalas atau melihat profil mereka sekali lagi.

Perlu diingat melakukan tindakan ini bermakna anda perlu menunggu untuk menyekat mereka sekali lagi untuk masa yang singkat. Jika anda menyahsekat seseorang untuk mengintip profil mereka, mereka akan dapat melihat profil anda juga sehingga anda boleh menyekat mereka semula. Untuk maklumat lanjut, lihat artikel kami Bagaimana Untuk Nyahsekat Seseorang Di Facebook.

Soalan Lazim Penyekatan Facebook

Kami bergantung pada Facebook untuk banyak komunikasi penting. Berikut ialah beberapa maklumat lanjut untuk membantu anda menavigasi disekat di Facebook.

Bolehkah saya menyekat seseorang yang menyekat saya?

Sudah tentu! Mungkin pengguna lain memukul anda dengan pukulan, dan anda tidak mahu mereka mengintip profil anda. Nasib baik, anda masih boleh menyekat seseorang yang menyekat anda. Ini caranya:

Berikut ialah cara untuk menyekat seseorang yang menyekat anda:

1. Buka Tetapan Facebook dan ketik pada Penyekatan.

2. Ketik Edit di sebelah Sekat Pengguna.

3. Ketik Tambah ke senarai disekat.

4. Cari pengguna yang anda ingin sekat. Pilih Sekat di sebelah nama pengguna.

Jika pengguna Facebook yang menyekat anda menyahsekat anda dan cuba melihat profil anda, mereka tidak boleh.

Bolehkah saya menghantar mesej di Facebook Messenger kepada seseorang yang menyekat saya?

ya. Tetapi hanya dalam sembang kumpulan. Jika anda berada dalam sembang kumpulan bersama-sama sebelum pengguna menyekat anda, anda masih boleh menghantar mesej dalam kumpulan. Pengguna lain boleh membuka sembang, melihat mesej anda dan memilih untuk membalas.


Sebagai penutup, anda mungkin menganggap seseorang telah menghalang anda kerana dendam atau marah, tetapi itu tidak selalu berlaku. Artikel ini menyebut bahawa seseorang boleh hilang daripada senarai rakan anda hanya kerana mereka menyahkawan anda atau dilarang, dan ia bercakap tentang cara seseorang tidak boleh dicari kerana mereka menukar tetapan privasi mereka.

Jika anda telah disekat dalam talian, mungkin ada sebab yang baik di sebaliknya, dan ini mungkin peluang yang baik untuk menilai tingkah laku anda sendiri dalam talian. Jika anda bimbang tentang persahabatan dalam talian anda dengan orang lain, anda sentiasa boleh bertanya kepada mereka sama ada mereka telah menyahaktifkan akaun mereka. Tanggapan, atau kekurangan tindak balas, akan menyedarkan anda tentang apa yang sebenarnya berlaku dan bukannya bimbang tentangnya.